Blog

Fit przekąski na imprezę – przepisy

Nawet przy codziennym stosowaniu cateringu dietetycznego zdarzają się wyjątkowe okazje, które chcielibyśmy celebrować wraz z rodziną i przyjaciółmi. Gdy spodziewamy się gości, to zależy nam na zaplanowaniu smacznych fit przekąsek, umilających wspólnie spędzany czas. Jak połączyć chęć zdrowego odżywiania i dbania o sylwetkę z domowymi imprezami? Nie jest to aż tak trudne, jak wydaje się na początku – nasze propozycje sprawdzą się doskonale jako fit przekąski na imprezę.

Spis treści:

Zdrowe przekąski na imprezę – czy to możliwe?

Oczywiście! Fit przekąski to nie tylko marchewka i seler naciowy pokrojony w słupki, z sosem z jogurtu naturalnego… Najważniejsze jest odpowiednie zaplanowanie fit przekąsek na imprezę, które dostarczą nam nie tylko kilokalorii, ale także bogactwa smaku oraz witamin i minerałów. Istnieje wiele pomysłów na zdrowe przekąski na imprezę, a w dzisiejszym wpisie pokażemy Ci niektóre z nich, enjoy! 🙂

Mało kaloryczne przekąski – czy mają sens?

W naszych propozycjach przekąsek fit znajdują się różnorodne warzywa podane w apetyczny i wyjątkowy sposób. Warzywa świetnie sprawdzają się w roli przekąsek niekalorycznych czy też przekąsek mało kalorycznych. Jeśli połączysz je w ciekawy sposób oferując przy tym smaki kuchni całego świata, możesz być pewien_na, że zaskoczysz znajomych i zadbasz o ich dobre samopoczucie podczas całego spotkania. W dzisiejszym artykule każda potrawa jest opisana pod względem kalorycznym, dlatego sprawdzą się nawet wśród tych, którym bardzo zależy na utrzymaniu odpowiedniej energetyczności diety każdego dnia.

Przekąski dietetyczne – czas start!

Dość zastanawiania się czy dietetyczne przekąski na imprezę domową mają sens – mają i to duuuży! Nasze propozycje sprawdzą się w każdej okazji, przede wszystkim jako fit przekąski na imprezę domową. Smacznego!

Tacos z cieciorką, pomidorami i awokado – meksykańskie fit przekąski na imprezę

Photo by Chad Montano on Unsplash
Photo by Chad Montano on Unsplash

Przepis na 4 porcje (w 1 porcji: 200 kcal, 5,5 g białka, 6 g tłuszczu, 27 g węglowodanów, 4 g błonnika)

  • 4 małe placki do tacos
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki ciecierzycy z zalewy (ok. 80 g)
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • przyprawa curry, papryka ostra, cynamon, kmin rzymski
  • liście kolendry
  • sok z limonki
  1. Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek. Po chwili dodać drobno pokrojoną marchewkę i smażyć ok. 5 min. 
  2. Po tym czasie dodać odcedzoną ciecierzycę i przyprawy, po 3 min dodać przekrojone na połówki pomidory.
  3. Placki do tacos podpiec w piekarniku lub na suchej patelni. Wnętrze obłożyć plastrami awokado, posiekaną kolendrą oraz przygotowanym na patelni farszem. Wierzch skropić limonką.

Falafele z sosem czosnkowym – fit przekąski na imprezę z krajów arabskich

Photo by Eiliv-Sonas Aceron on Unsplash
Photo by Eiliv-Sonas Aceron on Unsplash

Przepis na 6 porcji (w 1 porcji: 400 kcal, 15,5 g białka, 17 g tłuszczu, 33,5 g węglowodanów, 9 g błonnika)

Składniki na kotleciki

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • przyprawy do falafli: 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka kminu rzymskiego i pieprzu, szczypta cynamonu, kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej

Składniki na sos:

  • 200 g jogurtu greckiego light
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oregano, pieprz cayenne
  1. Suchą ciecierzycę zalać zimną wodą w garnku i namaczać przez ok. 12 h. Powierzchnia wody powinna być na kilka cm ponad poziom ciecierzycy.
  2. Po tym czasie odcedzić ciecierzycę i zblendować z solą (ok. 2 łyżeczki), czosnkiem (3 ząbki) – blendować do czasu, aż powstanie lepiąca się masa. 
  3. Następnie dodać posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz przyprawy – wymieszać. Z powstałej masy uformować małe kuleczki.
  4. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotleciki po 2-4 min z każdej strony.
  5. Jogurt wymieszać z majonezem, keczupem, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, pieprzem cayenne i oregano. 
  6. Kotleciki podawać z sosem.

Chrupiące kanapki z serem białym i pomidorami – włoskie fit przekąski na imprezę

Photo by Calum Lewis on Unsplash
Photo by Calum Lewis on Unsplash

Przepis na 4 porcje (w 1 porcji: 250 kcal, 5,5 g białka, 8 g tłuszczu, 34 g węglowodanów, 4 g błonnika)

  • 8 kromek chleba orkiszowego
  • 4 łyżki serka naturalnego do smarowania
  • 500 g pomidorów koktajlowych
  • ½ cebuli
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  1. Pomidory drobno pokroić, wymieszać z oliwą, solą, pieprzem, posiekaną cebulą i liśćmi bazylii.
  2. Kromki chleba podpiec w tosterze lub w piekarniku, następnie posmarować serkiem i posypać pomidorami.

Awokado z serem feta, pomidorami i granatem – zdrowe fit przekąski na imprezę

Photo by Heather Ford on Unsplash
Photo by Heather Ford on Unsplash

Przepis na 4 porcje (w 1 porcji: 200 kcal, 5 g białka, 16,5 g tłuszczu, 6 g węglowodanów, 3,5 g błonnika)

  • 2 sztuki awokado
  • 80 g sera typu Feta
  • ½  granata 
  • 1 pomidor
  • ½ ogórka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • sok z limonki
  • liście kolendry
  1. Ser feta, ogórka i pomidory drobno posiekać. Wymieszać razem z pestkami granatu, oliwą, solą, pieprzem.
  2. Awokado przekroić na połówki, wydrążyć pestkę, skropić limonką, a wnętrze wypełnić przygotowanym farszem. Ozdobić liśćmi kolendry.

Frytki z batatów i marchewki z sosem tzatziki – pieczone fit przekąski na imprezę

Photo by Monika Grabkowska on Unsplash
Photo by Monika Grabkowska on Unsplash

Przepis na 4 porcje (w 1 porcji: 200 kcal, 4 g białka, 9 g tłuszczu, 22,5 g węglowodanów, 4 g błonnika)

  • 400 g batatów
  • 100 g marchwi
  • 1 ogórek świeży (ok. 50 g lub więcej – jest bardzo niskokaloryczny :))
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 łyżek jogurtu greckiego light (ok. 250 g)
  • sól, pieprz, rozmaryn
  1. Bataty i marchewki pokroić w słupki, wymieszać z oliwą, rozdrobnionym ząbkiem czosnku, solą i rozmarynem.
  2. Bataty wyłożyć na papierze do pieczenia i piec ok. 30 min, po tym czasie na blaszkę dodać marchewki i piec kolejne 20 min.
  3. W tym czasie obrać ogórka i zetrzeć na tarce. Posypać szczyptą soli i po 15 min wycisnąć nadmiar wody (np. na drobnym sitku). Następnie ogórki wymieszać z jogurtem, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. 

Zapraszamy do zapoznania się z innymi propozycjami zdrowych potraw, które można wykorzystać na każdej imprezie:

Aby zadbać o swoją codzienną dietę, nawet w dni, w które brakuje wolnego czasu na gotowanie, warto skorzystać z usług cateringu dietetycznego, który w prosty sposób znajdziecie z pomocą naszej porównywarki diet pudełkowych.

Podobne artykuły