![](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2022/05/Nakładki-blogowe-11-1024x682.png)
Przepis na boczniaki w stylu azjatyckim z papryką
Przepis przygotowała dla Was Martyna Sobczak, szerzej znana w internecie jako Maste – Wasza Marcysia! Po międzynarodowych doświadczeniach w tworzeniu eventów w różnych dziedzinach odnalazła przepis na swoje życie. Kulinaria to coś co kocha i w co całym sercem się angażuje od dobrych kilku lat. Odkąd odkryła swoją pasję, próbuję zarazić nią otaczający ją świat.
![dieta planetarna](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2022/06/banner-na-bloga_v2.png)
Mimo, że nie jestem weganką, to staram się na co dzień ograniczać mięso. Im więcej eksperymentuje w kuchni, tym bardziej przekonuje się, że bezmięsne dania mogą być absolutnie satysfakcjonujące. Mimo, że w swoich przepisach podaje dokładne proporcje i sposób przygotowania, zawsze podkreślam, że w kuchni należy kombinować i każdy z przepisów dobrze jest dopasować do własnych potrzeb. W tym wypadku nie musimy ściśle trzymać się receptury. Boczniaki możemy spokojnie zamienić na ulubione mięso a nawet tofu. Jako dodatek zamiast ryżu możemy sięgnąć po makaron, a pak choi zamienić na lekką sałatę czy domową surówkę. Danie to spokojnie można przygotować w większej ilości, zjeść na kolację, a pozostałość zapakować w zgrabne pudełko i zabrać ze sobą do pracy.
![boczniaki-okładka-blog-dietly-](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2022/05/boczniaki-okładka-blog-dietly--1024x627.jpg)
Składniki na boczniaki w stylu azjatyckim z papryką:
- 250g boczniaków
- 1/2 papryki czerwonej i pomarańczowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3cm imbiru
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- pęczek dymki
- 1/3 cytryny
- Przyprawy: czosnek, imbir, sól oraz pieprz
Do podania:
- pak choi
- ryż
- jajko na miękko
- ogórki z chilli – przepis na moim blogu www.masteofficial.com
![boczniaki maste](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2022/05/dietly-1-1024x576.jpg)
Sposób przygotowania boczniaków w stylu azjatyckim z papryką i gęstym sosem
Krok 1 – Marynowanie boczniaków
- Boczniaki kroimy w niewielkie kawałki, a następnie marynujemy je w dwóch łyżkach sosu sojowego, 1 łyżce sosu ostrygowego, 2 łyżkach oleju sezamowego i 1 łyżce octu ryżowego.
- Dodajemy również łyżeczkę skrobi, czosnku granulowanego, imbiru, cukru trzcinowego oraz sporą ilość świeżo mielonego pieprzu.
- Odstawiamy do zamarynowania na 15 minut
Krok 2 – Przygotowanie warzyw
- Paprykę kroimy w paski, a następnie przekrawamy je na pół.
- Cebulę kroimy w piórka, a czosnek, chilli oraz imbir drobno siekamy lub ścieramy na tarce.
- Najpierw na odrobinie oleju podsmażamy paprykę przez kilka minut, następnie dodajemy cebulę, a później czosnek, chilli oraz imbir.
- Pod koniec dodajemy grubo posiekaną dymkę.
- W międzyczasie przygotowujemy sos, który składa się z 4 łyżek sosu sojowego, 5 łyżek wody, 1 łyżki sosu ostrygowego, 1 łyżki cukru trzcinowego, soku z 1/2 cytryny, 1 łyżki oleju sezamowego oraz 1 łyżki skrobi ziemniaczanej. Dodajemy również łyżeczkę czosnku, imbiru i świeżo mielony pieprz.
- Sos dobrze mieszamy, a następnie zalewamy nim warzywa na patelni.
- Podgrzewamy przez chwilę, aż zgęstnieje.
Krok 3 – Podawanie boczniaków w stylu azjatyckim
- Kapustę chińską pak choi przekrawamy wzdłuż i blanszujemy przez kilka minut w lekko osolonej wodzie.
- Boczniaki w stylu azjatyckim podajemy z ugotowanym ryżem, jajkiem na miękko i ogórkami w sosie chilli.
Smacznego, Wasza Marcysia!
![pobierz planer nawykow](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2022/04/pobierz-planer-nawykow-1024x280.png)
![dietly zamów catering](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2020/03/Dielty_08.gif)