Blog

Przepis na boczniaki w stylu azjatyckim z papryką

Przepis przygotowała dla Was Martyna Sobczak, szerzej znana w internecie jako Maste – Wasza Marcysia! Po międzynarodowych doświadczeniach w tworzeniu eventów w różnych dziedzinach odnalazła przepis na swoje życie. Kulinaria to coś co kocha i w co całym sercem się angażuje od dobrych kilku lat. Odkąd odkryła swoją pasję, próbuję zarazić nią otaczający ją świat.

dieta planetarna

Mimo, że nie jestem weganką, to staram się na co dzień ograniczać mięso. Im więcej eksperymentuje w kuchni, tym bardziej przekonuje się, że bezmięsne dania mogą być absolutnie satysfakcjonujące. Mimo, że w swoich przepisach podaje dokładne proporcje i sposób przygotowania, zawsze podkreślam, że w kuchni należy kombinować i każdy z przepisów dobrze jest dopasować do własnych potrzeb. W tym wypadku nie musimy ściśle trzymać się receptury. Boczniaki możemy spokojnie zamienić na ulubione mięso a nawet tofu. Jako dodatek zamiast ryżu możemy sięgnąć po makaron, a pak choi zamienić na lekką sałatę czy domową surówkę. Danie to spokojnie można przygotować w większej ilości, zjeść na kolację, a pozostałość zapakować w zgrabne pudełko i zabrać ze sobą do pracy.

boczniaki-okładka-blog-dietly-

Składniki na boczniaki w stylu azjatyckim z papryką: 

  • 250g boczniaków
  • 1/2 papryki czerwonej i pomarańczowej
  • 1 duża cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3cm imbiru
  • 1 papryczka chilli 
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki sosu ostrygowego 
  • 6 łyżek sosu sojowego 
  • 2 łyżki octu ryżowego 
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • pęczek dymki 
  • 1/3 cytryny
  • Przyprawy: czosnek, imbir, sól oraz pieprz 

Do podania: 

boczniaki maste

Sposób przygotowania boczniaków w stylu azjatyckim z papryką i gęstym sosem 

Krok 1 – Marynowanie boczniaków 

  • Boczniaki kroimy w niewielkie kawałki, a następnie marynujemy je w dwóch łyżkach sosu sojowego, 1 łyżce sosu ostrygowego, 2 łyżkach oleju sezamowego i 1 łyżce octu ryżowego.
  • Dodajemy również łyżeczkę skrobi, czosnku granulowanego, imbiru, cukru trzcinowego oraz sporą ilość świeżo mielonego pieprzu. 
  • Odstawiamy do zamarynowania na 15 minut

Krok 2 – Przygotowanie warzyw

  • Paprykę kroimy w paski, a następnie przekrawamy je na pół.
  • Cebulę kroimy w piórka, a czosnek, chilli oraz imbir drobno siekamy lub ścieramy na tarce.
  • Najpierw na odrobinie oleju podsmażamy paprykę przez kilka minut, następnie dodajemy cebulę, a później czosnek, chilli oraz imbir. 
  • Pod koniec dodajemy grubo posiekaną dymkę. 
  • W międzyczasie przygotowujemy sos, który składa się z 4 łyżek sosu sojowego, 5 łyżek wody, 1 łyżki sosu ostrygowego, 1 łyżki cukru trzcinowego, soku z 1/2 cytryny, 1 łyżki oleju sezamowego oraz 1 łyżki skrobi ziemniaczanej. Dodajemy również łyżeczkę czosnku, imbiru i świeżo mielony pieprz. 
  • Sos dobrze mieszamy, a następnie zalewamy nim warzywa na patelni. 
  • Podgrzewamy przez chwilę, aż zgęstnieje. 

Krok 3 – Podawanie boczniaków w stylu azjatyckim

  • Kapustę chińską pak choi przekrawamy wzdłuż i blanszujemy przez kilka minut w lekko osolonej wodzie. 
  • Boczniaki w stylu azjatyckim podajemy z ugotowanym ryżem, jajkiem na miękko i ogórkami w sosie chilli.

Smacznego, Wasza Marcysia! 

pobierz planer nawykow
dietly zamów catering