Blog

Co jeść podczas biegunki? – przykładowy jadłospis

Biegunka to częsta dolegliwość, której towarzyszy oddawanie stolca o zmienionej, bardziej płynnej konsystencji powyżej trzech razy na dobę. Biegunce może towarzyszyć ból brzucha, gorączka, dreszcze, a także ogólne osłabienie.  Z powodu utraty dużej ilości wody istnieje duże ryzyko odwodnienia i utraty cennych składników mineralnych i witamin. Dopasowane leczenie razem z odpowiednią podażą płynów i dietą ma kluczowe znaczenie dla poprawy samopoczucia i powrotu do zdrowia. Nie macie pomysłu co jeść podczas biegunki? Wypróbujcie nasz jednodniowy jadłospis, który będzie wspierał organizm w walce z biegunką.

O czym należy pamiętać przed zastosowaniem jadłospisu ?

Ważne! Poniższy jadłospis jest odpowiedni w przypadku biegunki przewlekłej lub biegunki ostrej, po zakończeniu fazy intensywnego nawadniania. Opiera się na zasadach diety łatwostrawnej, o działaniu zapierającym. Poniższe posiłki będą wspierać organizm w walce z biegunką i uzupełniać witaminy i składniki mineralne. Należy jednak pamiętać, że tolerancja na dane produkty u każdego może być trochę inna, z tego powodu należy obserwować reakcję swojego organizmu na zaproponowane potrawy. 

Podstawą wspomagania leczenia biegunki jest nawodnienie, ponieważ podczas jej trwania tracimy znaczne ilości wody. Z tego powodu, przed przystąpieniem do włączenia naszego przykładowego jadłospisu, potrzebne jest zapoznanie się z zasadami nawadniania w biegunce. Minimum płynów które należy przyjmować to 2 litry, powinna to być głównie woda – przegotowana lub mineralna.

Photo by Charles Deluvio on Unsplash

Zachęcamy do zapoznania się naszym artykułem o zasadach diety w biegunce. Biegunka – wskazówki co jeść i jak zapobiec odwodnieniu.

1 dniowy przykładowy jadłospis do zastosowania w biegunce 

Śniadanie – Kleik ryżowy z duszonym jabłkiem i cynamonem podany z jogurtem

Składniki:

  • ½ woreczka ryżu
  • ½ dużego jabłka
  • 2 czubate łyżki jogurtu zwykłego lub bez laktozy
  • Szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować na wodzie w proporcjach 100 g ryżu na 1 litr wody. Po 10 minutach gotowania zmniejszyć ogień i dusić wszystko jeszcze godzinę, aby powstał kleik. Jabłko obrać, pokroić w kostkę i dusić w rondelku na wodzie do miękkości, przyprawić cynamonem. Podawać z ryżem. Całość polać jogurtem zwykłym lub bez laktozy. 

Photo by Michael Kubisky on Unsplash

II śniadanie – Pieczywo pszenne z sałatą, jajkiem i pomidorem, czarna herbata

Składniki:

  • 2 kromki chleba pszennego
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 liście sałaty
  • 1 jajko
  • Kilka plasterków pomidora
  • herbata czarna

Sposób przygotowania:

Pieczywo posmarować cienko masłem, obłożyć sałatą, jajkiem ugotowanym na półmiękko i kilkoma plasterkami pomidora obranego ze skórki i pozbawionego pestek.

Obiad – Gotowany kurczak w bulionie warzywnym, ziemniaki puree, marchewka 

Składniki:

  • Włoszczyzna do przygotowania bulionu
  • 2 listki liścia laurowego
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • Szczypta soli
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 nieduże ziemniaki
  • 1 łyżka mleka 1,5% zwykłego lub bez laktozy
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Przygotować bulion na włoszczyźnie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Pierś umyć, podzielić na 2 części i włożyć do gotującego się bulionu. Gotować aż mięso nie będzie surowe. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i rozgnieść z dodatkiem mleka. Marchewkę wyciągnąć z przygotowanego bulionu, pokroić na mniejsze kawałki i polać łyżeczką masła.

Photo by Micheile Henderson on Unsplash

Podwieczorek – Domowy kisiel jagodowy

Składniki:

  • ½ szklanki jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 200 ml zimnej wody
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Jagody przełożyć do garnka, zalać ⅔ porcji wody i zagotować z dodatkiem miodu. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałą porcją wody i dodać do jagód. Gotować na małym ogniu, aż kisiel odpowiednio się zagęści. Jeśli kisiel będzie niewystarczająco gęsty, można dodać kolejną łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

https://dietly.pl/blog/flora-bakteryjna-wplyw-srodowiska

Kolacja – Kanapki z sałatą i szynką, mus bananowy

Składniki:

  • 2 kromki chleba pszennego
  • 2 liście sałaty
  • 2 plasterki szynki z kurczaka (pow. 90% mięsa)
  • 1 nieduży banan
  • 3 łyżki jogurtu zwykłego lub bez laktozy

Sposób przygotowania:

Pieczywo obłożyć sałatą i szynką. Banana zmiksować blenderem z dodatkiem jogurtu. Spożyć łyżeczką. 

https://dietly.pl/

Podobne artykuły