Co jeść podczas biegunki? – przykładowy jadłospis
Autorka artykułu: dietetyczka kliniczna Agata Cyran
Biegunka to częsta dolegliwość, której towarzyszy oddawanie stolca o zmienionej, bardziej płynnej konsystencji powyżej trzech razy na dobę. Biegunce może towarzyszyć ból brzucha, gorączka, dreszcze, a także ogólne osłabienie. Z powodu utraty dużej ilości wody istnieje duże ryzyko odwodnienia i utraty cennych składników mineralnych i witamin. Dopasowane leczenie razem z odpowiednią podażą płynów i dietą ma kluczowe znaczenie dla poprawy samopoczucia i powrotu do zdrowia.
O czym należy pamiętać przed zastosowaniem jadłospisu ?
Ważne! Poniższy jadłospis jest odpowiedni w przypadku biegunki przewlekłej lub biegunki ostrej, po zakończeniu fazy intensywnego nawadniania. Opiera się na zasadach diety łatwostrawnej, o działaniu zapierającym. Poniższe posiłki będą wspierać organizm w walce z biegunką i uzupełniać witaminy i składniki mineralne. Należy jednak pamiętać, że tolerancja na dane produkty u każdego może być trochę inna, z tego powodu należy obserwować reakcję swojego organizmu na zaproponowane potrawy.
Podstawą wspomagania leczenia biegunki jest nawodnienie, ponieważ podczas jej trwania tracimy znaczne ilości wody. Z tego powodu, przed przystąpieniem do włączenia naszego przykładowego jadłospisu, potrzebne jest zapoznanie się z zasadami nawadniania w biegunce. Minimum płynów które należy przyjmować to 2 litry, powinna to być głównie woda – przegotowana lub mineralna.
Zachęcamy do zapoznania się naszym artykułem o zasadach diety w biegunce. Biegunka – wskazówki co jeść i jak zapobiec odwodnieniu.
1 dniowy przykładowy jadłospis do zastosowania w biegunce
Śniadanie – Kleik ryżowy z duszonym jabłkiem i cynamonem podany z jogurtem
Składniki:
- ½ woreczka ryżu
- ½ dużego jabłka
- 2 czubate łyżki jogurtu zwykłego lub bez laktozy
- Szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować na wodzie w proporcjach 100 g ryżu na 1 litr wody. Po 10 minutach gotowania zmniejszyć ogień i dusić wszystko jeszcze godzinę, aby powstał kleik. Jabłko obrać, pokroić w kostkę i dusić w rondelku na wodzie do miękkości, przyprawić cynamonem. Podawać z ryżem. Całość polać jogurtem zwykłym lub bez laktozy.
II śniadanie – Pieczywo pszenne z sałatą, jajkiem i pomidorem, czarna herbata
Składniki:
- 2 kromki chleba pszennego
- 1 łyżeczka masła
- 2 liście sałaty
- 1 jajko
- Kilka plasterków pomidora
- herbata czarna
Sposób przygotowania:
Pieczywo posmarować cienko masłem, obłożyć sałatą, jajkiem ugotowanym na półmiękko i kilkoma plasterkami pomidora obranego ze skórki i pozbawionego pestek.
Obiad – Gotowany kurczak w bulionie warzywnym, ziemniaki puree, marchewka
Składniki:
- Włoszczyzna do przygotowania bulionu
- 2 listki liścia laurowego
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- Szczypta soli
- 1 pierś z kurczaka
- 2 nieduże ziemniaki
- 1 łyżka mleka 1,5% zwykłego lub bez laktozy
- 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
Przygotować bulion na włoszczyźnie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Pierś umyć, podzielić na 2 części i włożyć do gotującego się bulionu. Gotować aż mięso nie będzie surowe. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i rozgnieść z dodatkiem mleka. Marchewkę wyciągnąć z przygotowanego bulionu, pokroić na mniejsze kawałki i polać łyżeczką masła.
Podwieczorek – Domowy kisiel jagodowy
Składniki:
- ½ szklanki jagód (świeżych lub mrożonych)
- 200 ml zimnej wody
- 2 łyżeczki miodu
- 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Jagody przełożyć do garnka, zalać ⅔ porcji wody i zagotować z dodatkiem miodu. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałą porcją wody i dodać do jagód. Gotować na małym ogniu, aż kisiel odpowiednio się zagęści. Jeśli kisiel będzie niewystarczająco gęsty, można dodać kolejną łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Kolacja – Kanapki z sałatą i szynką, mus bananowy
Składniki:
- 2 kromki chleba pszennego
- 2 liście sałaty
- 2 plasterki szynki z kurczaka (pow. 90% mięsa)
- 1 nieduży banan
- 3 łyżki jogurtu zwykłego lub bez laktozy
Sposób przygotowania:
Pieczywo obłożyć sałatą i szynką. Banana zmiksować blenderem z dodatkiem jogurtu. Spożyć łyżeczką.
Popularne wpisy na blogu:
Bób – właściwości odżywcze i lecznicze bobu
Dieta kopenhaska – zasady i jadłospis na 13 dni
Biegunka – przyczyny, objawy, dieta przy biegunce. Co można jeść przy biegunce?
Dieta na trądzik – co jeść a czego unikać przy trądziku?
Jak zdrowo schudnąć 5 kg? Porady, dieta, jadłospis
Dieta na płaski brzuch — co należy wiedzieć?
Komosa ryżowa przepis z kuchni Dietly – Komosa po meksykańsku z fasolą, awokado i kukurydzą
Czym tak naprawdę są zakwasy? Przyczyny, objawy, sposoby na zakwasy
Dieta wątrobowa – co jeść przy chorobie wątroby?
Dieta trzustkowa – zasady i produkty dozwolone
Kiszonki – zimowe superfoods? Właściwości zdrowotne kiszonych warzyw
Jak oszczędzić na diecie? Czy warto dopłacać za produkty ekologiczne?
Grupa krwi a dieta. Czy dieta zgodna z grupą krwi działa?
Jak zrobić domowy izotonik? Proste przepisy na napój izotoniczny
Przepisy na słone przekąski na imprezę