Blog

Wegetariański lunchbox – przepis od Diego Gorriona

Dziś mamy dla Ciebie wyjątkowo pyszny lunchbox wegetariański – perłowy kuskus ze szpinakiem, steki z tofu, hummus cytrynowy i warzywne wstążki z bazylią. Przepis przygotował dla nas Diego Gorrión, czyli szef kuchni, który swoją podróż kulinarną zaczął już 10 lat temu. W swoich daniach nawiązuje do kuchni azjatyckiej i różnych krajów europejskich. Jego przepisy są pyszne, proste i wyjątkowe – właśnie dlatego poprosiliśmy go o przygotowanie przepisu dla nas.

Lunchboxy to idealna forma posiłku, którą możesz zabrać wszędzie! Jeśli nie masz czasu codziennie gotować, to wypróbuj catering dietetyczny, który dostarczy Ci pyszne posiłki na cały dzień, dostosowane do Twojego zapotrzebowania kalorycznego i wariantu diety, który lubisz.

Przepis na perłowy kuskus ze szpinakiem, steki z tofu, hummus cytrynowy i warzywne wstążki z bazylią

lunch wegetarianski_

Ilość porcji: 1 | Czas przygotowania: 30 min

Składniki na lunchbox wegetariański:

Kuskus:

  • ½ szklanki kuskusu perłowego/jerozolimskiego
  • ⅓ łyżeczka soli
  • 1 garść szpinaku baby
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek

Hummus (4 porcje):

  • 150 g ciecierzycy ugotowanej lub ze słoika + zalewa ok. ¼ szklanki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka sezamowej pasty tahini
  • ½ łyżeczka soli
  • ⅓ łyżeczka pieprzu
  • sok z ½ cytryny
  • skórka z ½ cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • ⅓ łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
dieta planetarna

Tofu:

  • 1 kostka klasycznego tofu
  • ½ łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczka czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczka suszonego oregano
  • ⅓ łyżeczka soli
  • ⅓ łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki oliwy

Sałatka:

  • ½ marchewki
  • ½ ogórka
  • ½ łyżeczka oliwy
  • sok z ¼ cytryny
  • szczypta soli i pieprzu
  • kilka listków bazylii
  • ½ łyżeczka siemienia lnianego
lunchbox przepis_

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy 1 szklankę wody i solimy. Gdy się zagotuję, wsypujemy ½ szklanki kaszy kuskus i energicznie mieszamy. Kaszę gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Do ugotowanego gorącego kuskusu dodajemy szpinak, odrobinę oliwy i mieszamy.
  2. Tofu osuszamy na ręczniku papierowym. Przekrawamy na pół i nacinamy pod skosem z każdej ze stron. (tzw. choineczkę). Przygotowujemy marynatę, wysypując wszystkie przyprawy na płaski talerz i dodając 1 łyżkę oliwy. Tofu obtaczamy w przyprawach, dokładnie je marynując. Takie tofu może być sadzone od razu, jeśli mamy czas możemy przygotować tofu godzinę przed smażeniem. Steki z tofu smażymy na rozgrzanym oleju, na średniej mocy palnika, po 2-3 min z każdej ze stron. Uwaga, by nie spalić przypraw.
  3. Do blendera kielichowego wkładamy wszystkie składniki na hummus. Miksujemy na gładką masę. Gdyby konsystencja była grudowata lub zbyt gęsta proponuję dodać odrobinę zimnej wody.
  4. Marchewkę i ogórka dokładnie myjemy i obieramy. Obieraczką do warzyw wycinamy podłużne paski. Warzywne wstążki doprawiamy sola, oliwą i sokiem z cytryny. Dodajemy opłukane listki bazylii i wszystko mieszamy.
  5. Na suchą patelnię wrzucamy siemię lniane. Podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Siemię lniane upraży się w ok. 6-9 min.
  6. Wykładamy danie do lunch boxa:
  7. Do czystego pojemnika wkładamy kaszę kuskus ze szpinakiem, następnie steki z tofu, wstążki warzyw i hummus. Dekorujemy szczyptą wędzonej papryki i prażonym siemieniem lnianym.

Smacznego!

dietly zamów catering

Popularne wpisy na blogu:

Świąteczne przepisy na wigilijną kolację – zdrowe i tradycyjne
Ektomorfik, endomorfik, mezomorfik – rodzaje somatotypów a dieta
Jak uczynić dietę bardziej urozmaiconą? – Kilka słów o pieczywie świeżym i chrupkim
Dieta dla programisty
Jak przygotować się do zawodów sportowych i czy „ładowanie węglowodanami” czyli carboloading może Wam w tym pomóc?
Pyszne sałatki ze zbożowym dodatkiem – przepisy
Dieta wegańska – 5 zasad zdrowej diety roślinnej
System dla cateringu dietetycznego – jak wybrać?
Dietetyka – specyfika dietetyki w cateringu dietetycznym. Wyzwania nadchodzących latach
Logistyka w cateringu dietetycznym- jak mądrze zacząć docierać do odbiorców w całej Polsce?
Dieta pudełkowa a ekologia – trendy, wyzwania i możliwości związane z pakowaniem cateringu dietetycznego
Sanepid i PiH – znakowanie żywności oraz prawne wymagania związane z cateringiem dietetycznym
Marketing w branży gastronomicznej, czyli jak efektywnie sprzedawać jedzenie przez Internet
Problem rotacji pracowników w cateringu dietetycznym – jak zatrzymać pracowników produkcyjnych, dietetyków oraz szefów kuchni?
Rozgrzewające obiady jednogarnkowe – przepisy na 450 kcal