Przepis na placki z buraka od szefa kuchni
Ten przepis na placki z buraka przygotował dla nas kucharz Stanisław Piekarczyk, który prowadzi profil @private_cooking_cracow. Jest kucharzem od 20 lat i aktualnie zajmuje się wyjątkową branżą – jest kucharzem do wynajęcia. Uatrakcyjnia eventy, wesela, urodziny i wiele innych imprez, podczas których na żywo przygotowuje jedzenie dla gości. Brzmi ciekawie? Co więcej, przez kilka lat pracował jako szef kuchni w cateringu dietetycznym i od niedawna prowadzi prężnie rozwijający się profil na Instagramie, na którym dzieli się smakowitymi przepisami. Dla nas przygotował właśnie ten! Jesteś gotowy na wypróbowanie?
Przepis na placki z buraka
Ten przepis sprawdzi się idealnie jako II śniadanie do spakowania do pracy, przekąska, albo kolacja. Proste placki z buraka, bogate w błonnik pokarmowy i bardzo sycące!
Składniki:
- 300 g ugotowanych lub upieczonych buraków
- 100 g mąki gryczanej
- 70 g płatków owsianych błyskawicznych + łyżeczka siemienia lnianego
- 2 jajka
- 50 ml zakwasu lub soku z buraka
- sól, pieprz, 1/2 łyżeczki majeranku lub oregano
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki sody spożywczej.
- garść prażonych orzechów włoskich.
Sos jogurtowy:
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżki posiekanej dymki (może być koperek).
Przygotowanie:
- Buraki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy z 2 jajkami.
- Następnie dodajemy sok z buraka, mąkę, przyprawy i sodę i wszystko dokładnie mieszamy.
- ostrożnie dodajemy płatki, ciągle mieszając, masa nie może być zbyt gęsta, dodajemy olej.
- odstawiamy ciasto na ok 20 min, w tym czasie prażymy na suchej patelni lub w piekarniku orzechy i robimy sos jogurtowy
- placki smażymy na średnio rozgrzanej patelni i bez żadnego tłuszczu – 1 łyżka= 1 placek
- podajemy na zimno lub na ciepło, ja podałem z świeżymi rzodkiewkami.
Po pyszne posiłki na co dzień zapraszamy na Dietly – zamów catering dietetyczny i ciesz się smakiem każdego dnia!