Wspólne jedzenie – dlaczego warto jeść posiłki całą rodziną
Autorką artykułu jest dietetyczka (spec. psychodietetyki) Klaudia Stawowska
Wszyscy doskonale wiemy, że to co i kiedy jemy jest bardzo ważne dla osiągnięcia i utrzymania zdrowia psychofizycznego. Czy zastanawiałaś/eś się jednak nad tym, jakie znaczenie ma to z kim, jak często i w jakiej atmosferze spożywasz posiłki? Psychologia jedzenia jest bardzo istotną i niestety często pomijaną kwestią (zapewne dlatego, że nie da się jej zmierzyć tak dokładnie jak np. zawartości żelaza w szpinaku). Co ciekawe, istnieje wiele badań na temat korzyści płynących ze wspólnych posiłków- szczególnie dla lepszego, ogólnego rozwoju naszych pociech (i nie tylko!). W dzisiejszym artykule postaram się przedstawić Ci najciekawsze z nich i odpowiedzieć na to ważne pytanie: dlaczego warto jeść posiłki całą rodziną?
Spis treści:
- Bogatsze słownictwo u dzieci
- Wyższe wyniki w nauce
- Lepsze nawyki żywieniowe
- Wyższa samoocena i odporność na stres
- Silniejsze więzi rodzinne
- Mniejsze ryzyko nałogów i zachowań ryzykownych
- Jedząc wspólnie żyjemy dłużej
Bogatsze słownictwo u dzieci
Przeprowadzono badanie, które miało na celu zaobserwowanie relacji pomiędzy spożywaniem posiłków w rodzinnym gronie, a umiejętnościami językowymi. Wyniki tego badania były następujące:
- dzieci, które jadły spokojnie i wspólnie z rodziną przynajmniej jeden posiłek, mają bogatsze słownictwo od dzieci jedzących posiłki osobno,
- młodsze dzieci przy stole uczyły się nawet do 1000 tzw. “rzadkich słów” (nienależących do listy 3000 najpopularniejszych słów),
- dzieci jedzące posiłki wspólnie z rodziną, w porównaniu do dzieci, którym rodzice czytali bajki na głos, miały większy zasób słów, szybciej zaczynały czytać i przychodziło im to z większą łatwością.
Wyższe wyniki w nauce
Analiza innego badania pokazała, że wspólne posiłki predysponują do wysokich wyników w nauce- nawet bardziej niż czas spędzony na czytaniu książek, sporcie, sztuce itp. Wykazano, że nastolatkowie, którzy spożywają posiłki w rodzinnym gronie (od 5 do 7 razy w tygodniu) mają dwukrotnie większą szansę na dostanie oceny dobrej i bardzo dobrej względem rówieśników, którzy taki posiłek spożywają rzadziej niż 3 razy w tygodniu.
Lepsze nawyki żywieniowe
W jednym z badań analizowano związek pomiędzy częstością spożywania posiłków w rodzinnym gronie, a korzyściami zdrowotnymi. Dane zostały zebrane od ok. 200 000 dzieci w wieku przedszkolno-szkolnym. Okazało się, że młodzież i dzieci, które spożywają posiłki wspólnie z rodziną przynajmniej 3 razy w tygodniu:
- rzadziej sięgają po wysokoprzetworzone produkty typu fast-food, chipsy, ciastka, słodycze czy słodkie i gazowane napoje,
- jedzą więcej warzyw i owoców w ciągu dnia,
- nie opuszczają śniadań,
- mają prawidłową masę ciała częściej, niż dzieci i młodzież nie jedząca rodzinnych posiłków,
- mają mniejsze ryzyko na rozwinięcie się u nich zaburzeń odżywiania (najczęściej anoreksji, bulimii i kompulsywnego objadania się).
Dieta pudełkowa jest doskonałym rozwiązaniem, jeśli chcesz zbudować u siebie i swoich bliskich prawidłowe nawyki żywieniowe. Na Dietly bez wysiłku znajdziesz, wybierzesz i zamówisz przepyszne posiłki dla całej rodziny. Skorzystaj z trwającej obecnie promocji wiosennej i zamów catering dietetyczny do -30% taniej z kodem FITDAYS
Wyższa samoocena i odporność na stres
Spożywanie posiłków w gronie bliskich odgrywa bardzo ważną rolę społeczną, ponieważ jest przede wszystkim doskonałą okazją do rozmów i dyskusji. Konwersacja podczas jedzenia, w przyjemnej atmosferze pozwala w bezpiecznych warunkach wyrażać swoje zdanie na dany temat, uczy słuchania innych osób, daje okazję do bronienia własnych opinii oraz wpływa na rozwój i naukę empatii, szacunku czy cierpliwości. Przy stole często rozmawiamy o codziennych sprawach, ale niejednokrotnie poruszane zostają również tematy trudne i stresujące. Dzięki tej cennej nauce idziemy w świat pewniejsi siebie, bardziej asertywni i lepiej przygotowani na radzenie sobie w sytuacjach stresowych.
Silniejsze więzi rodzinne
Wspólne posiłki są jednym z najważniejszych czynników wpływających na budowanie silnych relacji rodzinnych. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że rodziny często spędzające czas podczas wspólnych obiadów czy kolacji, dużo ze sobą rozmawiają. Jest to świetna okazja żeby podzielić się z bliskimi tym, co działo się u każdego z nas w ciągu dnia, jak się dziś czujemy, co ciekawego, zabawnego, trudnego itp. nas dzisiaj spotkało. Kiedy spędzanie czasu w takiej formie ma miejsce często (a najlepiej każdego dnia), naturalnie stworzona zostaje bezpieczną przestrzeń. W takich warunkach przede wszystkim łatwiej jest zaufać sobie nawzajem, rozmawiać o problemach, rozterkach i emocjach. W ten sposób zaspokajane zostają fundamentalne potrzeby człowieka tj.: potrzeba bezpieczeństwa i przynależności. Jest to doskonały sposób na zbudowanie silnej więzi pomiędzy wszystkimi członkami Twojej rodziny.
Mniejsze ryzyko nałogów i zachowań ryzykownych
Co ciekawe, zbadano również korelacje pomiędzy spożywaniem rodzinnych posiłków z występowaniem nałogów i zachowań ryzykownych. Okazuje się, że dzieci i młodzież regularnie jadające ze swoimi rodzicami są stabilniejsze psychicznie, co oznacza że są w mniejszym stopniu narażone na różne zaburzenia psychiczne. Mają mniejsze skłonności do zachowań agresywnych, wybuchowych, rzadziej sięgają po różnego rodzaju używki i substancje psychoaktywne. Zaobserwowano również, że takie osoby są bardziej cierpliwe, spokojniejsze i pozytywniej nastawione do życia.
Mniejsze ryzyko depresji i zaburzeń odżywiania
Po przebadaniu około 200 tysięcy dzieci okazało się, że wśród tych, które zjadają co najmniej 5 posiłków tygodniowo w towarzystwie rodziny, ryzyko rozwinięcia się zaburzeń odżywiania jest o 35% niższe. Wśród tej grupy badawczej znacznie rzadziej występowały stany obniżonego nastroju, stany lękowe i depresyjne, a nawet depresja. Badane osoby miały wyższe poczucie własnej wartości i sprawczości, częściej opisywały relacje z bliskimi i rówieśnikami jako „bardzo dobre” czy „świetne”, a swoje ogólne samopoczucie określały jako „bardzo dobre”.
Jedząc wspólnie żyjemy dłużej
We wcześniejszej części artykułu skupiłam się na pozytywnym wpływie wspólnego biesiadowania na najmłodszych, jednak nie oznacza to, że nie ma to znaczenia dla osób dorosłych i w podeszłym wieku- wręcz przeciwnie! Istnieje badanie wśród osób starszych, które miało na celu przeanalizowanie, jaki wpływ na długowieczność ma spędzanie czasu i spożywanie posiłków w stałym gronie. Wyniki tego badania można w prosty sposób podsumować następującym stwierdzeniem: osoby mające bogate życie towarzyskie, które regularnie spotykają się na wspólny posiłek, herbatę i ploteczki- mają wyraźnie większe szansę na dłuższe życie w zdrowiu zarówno fizycznym, jak i psychicznym niż te, które zrzuciły nadmierne kilogramy, przestały palić papierosy, czy regularnie się ruszają.
Ważne, że razem
Jak widzisz, zdecydowanie warto jest zwrócić większą uwagę na to jak i z kim spożywamy posiłki. Podczas wspólnego biesiadowania w gronie rodziny lub bliskich dzieje się bardzo dużo dobrego! Na Twój dobrostan wpływa bardzo wiele czynników, również to czy kilka razy w tygodniu wciśniemy pauzy na komputerach, telefonach, w pracy itd. i po prostu spędzimy razem czas niespiesznie jedząc, rozmawiając i zwyczajnie ciesząc się swoim towarzystwem. Pamiętaj, że nie musi to zawsze być dwudaniowy obiad, czy wykwintna kolacja. Jeśli jedzona w przyjemnej atmosferze z bliskimi, może być to nawet zwykła bułka popita kefirem! Jeśli nie masz czasu na gotowanie, a zależy Ci na pysznych i zdrowych posiłkach dla Ciebie i Twojej rodziny – wejdź na Dietly i zamów catering dietetyczny z dostawą do domu, teraz do 30% taniej!
Popularne wpisy na blogu:
Świąteczne przepisy na wigilijną kolację – zdrowe i tradycyjne
Ektomorfik, endomorfik, mezomorfik – rodzaje somatotypów a dieta
Jak uczynić dietę bardziej urozmaiconą? – Kilka słów o pieczywie świeżym i chrupkim
Dieta dla programisty
Jak przygotować się do zawodów sportowych i czy „ładowanie węglowodanami” czyli carboloading może Wam w tym pomóc?
Pyszne sałatki ze zbożowym dodatkiem – przepisy
Dieta wegańska – 5 zasad zdrowej diety roślinnej
System dla cateringu dietetycznego – jak wybrać?
Dietetyka – specyfika dietetyki w cateringu dietetycznym. Wyzwania nadchodzących latach
Logistyka w cateringu dietetycznym- jak mądrze zacząć docierać do odbiorców w całej Polsce?
Dieta pudełkowa a ekologia – trendy, wyzwania i możliwości związane z pakowaniem cateringu dietetycznego
Sanepid i PiH – znakowanie żywności oraz prawne wymagania związane z cateringiem dietetycznym
Marketing w branży gastronomicznej, czyli jak efektywnie sprzedawać jedzenie przez Internet
Problem rotacji pracowników w cateringu dietetycznym – jak zatrzymać pracowników produkcyjnych, dietetyków oraz szefów kuchni?
Rozgrzewające obiady jednogarnkowe – przepisy na 450 kcal