Blog

5 pysznych przepisów na dietetyczne dania z grilla

Upalne, letnie weekendy zachęcają nas do spędzania czasu na świeżym powietrzu i organizowania wspólnych spotkań przy grillu. Dla osób stosujących na co dzień catering dietetyczny, dużym wyzwaniem jest zaplanowanie grillowego posiłku, który nie będzie przekraczał zapotrzebowania energetycznego. Należy pamiętać, że zazwyczaj gotowe produkty takie jak kiełbasy, szaszłyki z boczku i sery pleśniowe są wysokokaloryczne oraz bogate w nasycone kwasy tłuszczowe. Aby dostarczyć Wam inspiracji na zdrowe dania z grilla, przygotowaliśmy kilka przepisów, które będą smacznym urozmaiceniem i pozwolą na utrzymanie należnej energetyczności diety. Nasze pomysły opierają się na chudym mięsie, rybach, warzywach i ciekawych połączeniach smaków. Co więcej, są naprawdę proste w przygotowaniach, dlatego zachęcamy Was do spróbowania ich podczas kolejnego grillowania!

Szaszłyki z kurczaka w sezamie z ananasem

przepis na 2 porcje
(1 porcja: 250 kcal, 25 g białka, 11 g tłuszczu, 14 g węglowodanów)
200 g piersi z kurczaka
2 plastry ananasa (ok. 150 g)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju rzepakowego
1,5 łyżki sezamu
1 ząbek czosnku
przyprawy: imbir mielony, papryka słodka 

1. Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać w misce z olejem, sosem sojowym, sezamem, rozdrobnionym czosnkiem i przyprawami. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
2. Ananasa pokroić na kawałki podobne wielkością do kawałków mięsa.
3. Na patyk do szaszłyków nabijać na zmianę kawałki kurczaka z ananasem.
4. Zgrillować na tacce na grillu tradycyjnym lub bezpośrednio na grillu elektrycznym.

Grillowany łosoś z miodowo-czosnkowymi szparagami i jogurtowym sosem

przepis na 2 porcje
(1 porcja: 300 kcal, 24 g białka, 18 g tłuszczu, 10 g węglowodanów)
6 sztuk szparagów
200 g łososia świeżego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
0,5 łyżki oliwy
sok z cytryny
6 łyżek jogurtu greckiego light (ok. 120 g)
przyprawy do ryby: sól, pieprz
przyprawy do sosu: sól, pieprz, zioła prowansalskie lub rozmaryn, pieprz ziołowy, czosnek granulowany

1. Łososia przekroić na dwa kawałki, posypać solą, pieprzem, natrzeć rozdrobnioną połową ząbka czosnku i zawinąć każdy kawałek w folię aluminiową.
2. Szparagi zalać wrzątkiem i wyjąć po 2 min. Następnie natrzeć oliwą wymieszaną z miodem, solą i rozdrobnioną połową ząbka czosnku. Ułożyć na tacce do grillowania.
3. Łososia i szparagi grillować ok. 15 min. W tym czasie przygotować sos: wymieszać jogurt z przyprawami (sól, pieprz, zioła prowansalskie lub rozmaryn, pieprz ziołowy, czosnek granulowany).
4. Łososia odwinąć z folii, skropić sokiem z cytryny i podawać ze szparagami oraz sosem.

Sałatka z grillowaną brzoskwinią i serem burrata

przepis na 2 porcje
(1 porcja: 400 kcal, 10 g białka, 35 g tłuszczu, 11 g węglowodanów)
2 brzoskwinie
100 g sera burrata
2 garście rukoli
20 g orzechów makadamia
1,5 łyżki oliwy z oliwek

1. Brzoskwinie przekroić na połówki, ułożyć na tacce do grilla i skropić połową łyżki oliwy. Grillować ok. 5-10 min.
2. Na talerz ułożyć rukolę, pokrojony na cząstki ser burrata i pokruszone orzechy, całość skropić oliwą, a na wierzch ułożyć zgrillowane brzoskwinie.

Grillowane bataty z twarożkiem

przepis na 2 porcje
(1 porcja: 250 kcal, 18,5 g białka, 4 g tłuszczu, 30 g węglowodanów)
300 g batatów
150 g twarogu chudego
3 łyżki jogurtu naturalnego
0,5 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżeczki posiekanego szczypiorku
szczypta soli i pieprzu
rozmaryn suszony

1. Bataty pokroić na 2-4 większe kawałki (można wydrążyć dołeczki na twarożek), skropić oliwą, natrzeć rozmarynem i solą. Zawinąć w folię i zgrillować do miękkości.
2. Twarożek rozdrobnić z jogurtem, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
3. Upieczone bataty odwinąć z folii, przełożyć na talerz i udekorować twarogiem.

Grillowany bakłażan z serem Feta, pomidorkami i rukolą

przepis na 1 porcję
(1 porcja: 200 kcal, 11 g białka, 13 g tłuszczu, 8,5 g węglowodanów)
0,5 bakłażana
0,5 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, tymianek suszony
5 pomidorów koktajlowych
1 garść rukoli
50 g sera typu Feta

1. Bakłażana pokroić w plastry, posypać solą i pozostawić na 30-40 min.
2. Po tym czasie wypłukać plastry, osuszyć z wody. Ułożyć na tacce do grilla, posmarować oliwą, rozgniecionym czosnkiem, odrobiną soli, pieprzu i tymianku – odstawić na 10 min. Następnie zgrillować z obu stron razem z pomidorkami koktajlowymi.
3. Na talerzu rozsypać rukolę, ułożyć bakłażana, pomidorki i posypać pokrojonym serem Feta.

www.dietly.pl

Podobne artykuły