Blog

Przekąski na Sylwestra – 5 zdrowych przepisów

Po świątecznych ucztach, kolejną okazją do przygotowania smakowitych potraw jest Sylwester. Z tej okazji, przygotowaliśmy dla Was 5 przekąsek na Sylwestra, które urozmaicą sylwestrowy stół, będą smaczne, a jednocześnie niskokaloryczne. 1 porcja każdej przygotowanej przez nas przekąski to tylko 300 kcal. 

Zadbaliśmy również o to, żeby w naszych propozycjach nie zabrakło warzyw, pełnowartościowego białka, strączków, wyrazistych smaków oraz niestandardowych połączeń. Jeśli przygotujecie nasze przepisy na sylwestrową imprezę, zarówno Wasi gości jak i Wy sami będziecie zachwyceni oraz, co najważniejsze, najedzeni. 

Kolorowe spring rollsy z łososiem i sosem orzechowym to propozycja dla osób lubiących orientalne smaki. Połączenie marynowanego łososia z kolorowymi warzywami i mango oraz orzechowym sosie z odświeżającą nutą limonki daje niesamowity efekt. Spróbujcie sami! 

Lekka sałatka z pieczoną ciecierzycą i fetą przekona do siebie zagorzałych przeciwników strączków. Odświeżające warzywa, chrupiąca cieciorka z dodatkiem wędzonej papryki, intensywny kolor pestek granatu oraz grzanki czosnkowe. Jest to propozycja oryginalna, orzeźwiająca i bardzo zdrowa. 

Mini pizze pełnoziarniste z warzywami i szynką parmeńską to alternatywa do zamawianej pizzy, która jest bombą kaloryczną. W naszym przepisie, zamiast mąki pszennej o niskim typie, proponujemy połączenie mąki orkiszowej pełnoziarnistej z orkiszową jasną. Dzięki temu, w takiej pizzy jest więcej błonnika pokarmowego i witamin. Pizza bez sera? Wiemy o tym, że pizza + ser to połączenie nierozerwalne, ale zamiast tłustego sera żółtego użyliśmy mozzarelli light, dzięki czemu zaoszczędziliśmy mnóstwo kalorii. 

Kurczak w chrupiącej panierce FIT z sosem słodko-kwaśnym to lżejsza wersja tradycyjnego kurczaka panierowanego i smażonego na głębokim oleju. Do naszego przepisu użyliśmy panierki z ciecierzycy jako alternatywy do bułki tartej. Dodatkowo, zamiast smażenia, proponujemy pieczenie. Nie ma też nic lepszego, niż kawałki kurczaka maczane w pysznym sosie, ale zamiast kupnego sosu, możemy w chwilę przygotować domowy sos słodko-kwaśny bez zbędnych dodatków. 

I na koniec coś dla fanów kuchni meksykańskiej. Tacos z tortilli z wołowiną i warzywami z dodatkiem fasoli czerwonej, kukurydzy, kapusty czerwonej, awokado i sałaty. Bogactwo kolorów i smaków, do przygotowania tylko w 30 minut.

Kolorowe spring rollsy z łososiem podane z sosem orzechowym

Przepis na 6 porcji

W 1 porcji: 300 kcal, 11 g białka, 15 g tłuszczu, 30 g węglowodanów, 3,5 g błonnika

Składniki na spring rollsy:

  • 12 sztuk papieru ryżowego
  • 150 g łososia surowego
  • 150 g mango
  • 3 liście kapusty czerwonej
  • 1 awokado
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek długi lub 2 gruntowe
  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ soku z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • garść szczypiorku

Składniki na sos do spring rollsów:

  • 5 łyżeczek masła orzechowego
  • 5 łyżek wody
  • ½ soku z limonki
  • 4 plasterki imbiru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Spring rolls:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  2. Łososia umyć, osuszyć i zamarynować w soku z limonki, przeciśniętym przez praskę czosnku, sosie sojowym i miodzie. Odstawić na kilka godzin (jeśli mamy czas).
  3. Wstawić do piekarnika na ok. 20 minut. Po upieczeniu ostudzić. 
  4. W tym czasie przygotować resztę składników: paprykę, ogórka, awokado, mango, kapustę czerwoną pokroić na cienkie paski. 
  5. Papier ryżowy namoczyć w zimnej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  6. Na każdy arkusz papieru układać poszarpaną sałatę małe kawałki łososia i pokrojonych składników. Zwinąć według instrukcji na opakowaniu.
  7. Spring rollsy posypać szczypiorkiem i podawać z sosem.

Sos:

Masło orzechowe wymieszać z 5 łyżkami zimnej wody, łyżeczką miodu, olejem, startym imbirem, sosem sojowym, limonką.

Lekka sałatka z pieczoną cieciorką i fetą

Przepis na 6 porcji

W 1 porcji: 300 kcal, 12 g białka, 16 g tłuszczu, 24 g węglowodanów, 6,5 g błonnika

Składniki na sałatkę z chrupiącą cieciorką i fetą

  • 200 g cieciorki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka papryki wędzonej, ½ łyżeczki papryki słodkiej, ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 opakowanie roszponki
  • 200 g sera fety
  • 2 długie ogórki
  • 1 cebula czerwona
  • Garść świeżej bazylii
  • 2 ½ łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki parmezanu
  • 3 kromki chleba żytniego
  • 2 ząbki czosnku
  • Pestki z 1 granatu

Przygotowanie:

Pieczona cieciorka:

  1. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i dokładnie przepłukać na sicie pod bieżącą wodą.
  2. Dokładnie osuszyć każde ziarenko cieciorki na ręczniku papierowym.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Cieciorkę rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika.
  4. Suszyć w piekarniku ok. 5-7 minut. Wyciągnąć. Przesypać do miseczki, wymieszać z olejem, czosnkiem granulowanym, papryką wędzoną, chili i słodką. 
  5. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec do osiągnięcia przez cieciorką chrupkości, ok. 15-20 minut. Przemieszać kilka razy w trakcie pieczenia i uważać, żeby jej nie spalić. 

Sałatka:

  1. Roszponkę przełożyć do dużej miski, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojonego w kostkę ogórka, cienkie piórka cebuli czerwonej, ostudzoną cieciorką, pokruszony ser feta, starty parmezan i pestki granata. 
  2. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, musztardą i posiekaną bazylią. Sałatkę polać sosem przed podaniem.
  3. Kromki chleba natrzeć z każdej strony przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Pokroić w kostkę i przełożyć na suchą patelnię. Smażyć bez tłuszczu, co jakiś czas mieszając tak aby powstały grzanki. 
https://dietly.pl/blog/fit-przekaski-na-impreze

Mini pizzerinki pełnoziarniste z warzywami i szynką parmeńską

Przepis na 6 sztuk

W 1 sztuce: 300 kcal, 16 g białka, 9 g tłuszczu, 34 g węglowodanów, 3,5 g błonnika

Składniki na mini pizzerinki pełnoziarniste

  • 125 g mąki orkiszowej typ 1850 lub 2000
  • 125 g mąki orkiszowej jasnej
  • 140 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • ½ dużego opakowania passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 120 g sera mozzarella light
  • 3 pieczarki
  • ½ małej sztuki cukinii
  • 2 łyżki oliwek 
  • 6 małych plasterków szynki prosciutto/parmeńskiej
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • garść świeżej bazylii

Przygotowanie:

  1. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem. Odstawić na 10 minut. 
  2. Po tym czasie dodać oliwę, przesianą mąkę, sól. Dokładnie wyrabiać ciasto, aż będzie jednym kawałkiem, można podsypać odrobiną mąki w razie potrzeby. Uformować kulkę i odstawić w misce przykrytą ściereczką. Poczekać, aż podwoi swoją objętość.
  3. Ciasto podzielić na 6 kawałków, uformować z nich kulki, rozwałkować każdą z osobna. 
  4. Passatę wymieszać z oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posmarować nią ciasto
  5. Na ciasto ułożyć pokrojoną na cienkie plasterki cukinię, plasterki pieczarek, mozzarellę pokrojoną na plastry lub startą na tarce, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, oliwki i kawałki szynki parmeńskiej. 
  6. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut. 
  7. Po upieczeniu posypać bazylią.

Polecamy zapoznać się również z artykułem o tym, jak uniknąć kaca. Imprezowe kompendium wiedzy – co ma wpływ na kaca?

Kurczak w chrupiącej panierce FIT z sosem słodko-kwaśnym

Przepis na 6 porcji

W 1 porcji: 300 kcal, 19 g białka, 9,5 g tłuszczu, 29,5 g węglowodanów, 4 g błonnika

Składniki na kurczaka w chrupiącej panierce FIT

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 200 ml mleka 0,5%
  • 100 g płatków kukurydzianych
  • 70 g panierki z ciecierzycy (alternatywa do bułki tartej, jeśli nie zdążycie kupić możecie użyć bułki tartej)
  • 3 łyżki startego sera typu parmezan/grana padano
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • 3 plastry ananasa w syropie
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Szczypta soli i pieprzu
  • ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze, ale nie za małe kawałki. 
  2. Do jednej miseczki przelać mleko, do drugiej wsypać panierkę z ciecierzycy, rozgniecione lub posiekane płatki kukurydziane, starty parmezan i wszystkie przyprawy. 
  3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. 
  4. Kawałki kurczaka maczać najpierw mleku a później w panierce i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować za pomocą pędzelka olejem z każdej strony.

Sos słodko-kwaśny

  1. Piec około 15-20 minut, aż panierka będzie chrupiąca i złota.
  2. Cebulę, paprykę, ananas bardzo drobno posiekać.
  3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekane składniki i chwilę smażyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ketchup, musztardę, sos sojowy, sól, pieprz. Na mniejszym ogniu dusić ok. 10-15 minut.
  4. Pod koniec dodać skrobię rozmieszaną z odrobiną wody i poczekać aż sos się trochę zagęści.

Tacos z tortilli z wołowiną i warzywami

Przepis na 6 porcji

W 1 porcji: 300 kcal, 16 g białka, 12 g tłuszczu, 28 g węglowodanów, 5 g błonnika

Składniki tacos z tortilli z wołowiną i warzywami

  • 6 małych tortilli pełnoziarnistych
  • 200 g wołowiny mielonej
  • 1 awokado
  • 3 liście sałaty rzymskiej
  • 3 liście kapusty czerwonej
  • 100 g fasoli czerwonej konserwowej
  • 5 łyżek kukurydzy z puszki
  • ½ opakowania sera mozzarella
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Przyprawy: sól do smaku, mielona ostra i słodka papryka, szczypta kminu rzymskiego
  • Sok z 1 limonki

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, a po chwili mięso. Dodać wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dusić, aż mięso zmieni kolor, dodać wtedy odsączoną z puszki fasolę i kukurydzę. Wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
  2. Przygotować resztę składników: kapustę drobno posiekać, sałatę porwać, awokado pokroić na plasterki, mozzarellę zetrzeć na tarce.
  3. Placki podgrzać na patelni bez tłuszczu z każdej strony. Układać na nich ostudzone mięso i pokrojone składniki. Skropić sokiem z limonki. 
https://dietly.pl/blog/jadlospis-odchudzajacy-1700-kcal
https://dietly.pl/

Podobne artykuły