Przekąski na Sylwestra – 5 zdrowych przepisów
Po świątecznych ucztach, kolejną okazją do przygotowania smakowitych potraw jest Sylwester. Z tej okazji, przygotowaliśmy dla Was 5 przekąsek na Sylwestra, które urozmaicą sylwestrowy stół, będą smaczne, a jednocześnie niskokaloryczne. 1 porcja każdej przygotowanej przez nas przekąski to tylko 300 kcal.
Zadbaliśmy również o to, żeby w naszych propozycjach nie zabrakło warzyw, pełnowartościowego białka, strączków, wyrazistych smaków oraz niestandardowych połączeń. Jeśli przygotujecie nasze przepisy na sylwestrową imprezę, zarówno Wasi gości jak i Wy sami będziecie zachwyceni oraz, co najważniejsze, najedzeni.
Kolorowe spring rollsy z łososiem i sosem orzechowym to propozycja dla osób lubiących orientalne smaki. Połączenie marynowanego łososia z kolorowymi warzywami i mango oraz orzechowym sosie z odświeżającą nutą limonki daje niesamowity efekt. Spróbujcie sami!
Lekka sałatka z pieczoną ciecierzycą i fetą przekona do siebie zagorzałych przeciwników strączków. Odświeżające warzywa, chrupiąca cieciorka z dodatkiem wędzonej papryki, intensywny kolor pestek granatu oraz grzanki czosnkowe. Jest to propozycja oryginalna, orzeźwiająca i bardzo zdrowa.
Mini pizze pełnoziarniste z warzywami i szynką parmeńską to alternatywa do zamawianej pizzy, która jest bombą kaloryczną. W naszym przepisie, zamiast mąki pszennej o niskim typie, proponujemy połączenie mąki orkiszowej pełnoziarnistej z orkiszową jasną. Dzięki temu, w takiej pizzy jest więcej błonnika pokarmowego i witamin. Pizza bez sera? Wiemy o tym, że pizza + ser to połączenie nierozerwalne, ale zamiast tłustego sera żółtego użyliśmy mozzarelli light, dzięki czemu zaoszczędziliśmy mnóstwo kalorii.
Kurczak w chrupiącej panierce FIT z sosem słodko-kwaśnym to lżejsza wersja tradycyjnego kurczaka panierowanego i smażonego na głębokim oleju. Do naszego przepisu użyliśmy panierki z ciecierzycy jako alternatywy do bułki tartej. Dodatkowo, zamiast smażenia, proponujemy pieczenie. Nie ma też nic lepszego, niż kawałki kurczaka maczane w pysznym sosie, ale zamiast kupnego sosu, możemy w chwilę przygotować domowy sos słodko-kwaśny bez zbędnych dodatków.
I na koniec coś dla fanów kuchni meksykańskiej. Tacos z tortilli z wołowiną i warzywami z dodatkiem fasoli czerwonej, kukurydzy, kapusty czerwonej, awokado i sałaty. Bogactwo kolorów i smaków, do przygotowania tylko w 30 minut.
Kolorowe spring rollsy z łososiem podane z sosem orzechowym
Przepis na 6 porcji
W 1 porcji: 300 kcal, 11 g białka, 15 g tłuszczu, 30 g węglowodanów, 3,5 g błonnika
Składniki na spring rollsy:
- 12 sztuk papieru ryżowego
- 150 g łososia surowego
- 150 g mango
- 3 liście kapusty czerwonej
- 1 awokado
- 1 papryka czerwona
- 1 ogórek długi lub 2 gruntowe
- kilka liści sałaty rzymskiej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- ½ soku z limonki
- 2 ząbki czosnku
- garść szczypiorku
Składniki na sos do spring rollsów:
- 5 łyżeczek masła orzechowego
- 5 łyżek wody
- ½ soku z limonki
- 4 plasterki imbiru
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Spring rolls:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Łososia umyć, osuszyć i zamarynować w soku z limonki, przeciśniętym przez praskę czosnku, sosie sojowym i miodzie. Odstawić na kilka godzin (jeśli mamy czas).
- Wstawić do piekarnika na ok. 20 minut. Po upieczeniu ostudzić.
- W tym czasie przygotować resztę składników: paprykę, ogórka, awokado, mango, kapustę czerwoną pokroić na cienkie paski.
- Papier ryżowy namoczyć w zimnej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na każdy arkusz papieru układać poszarpaną sałatę małe kawałki łososia i pokrojonych składników. Zwinąć według instrukcji na opakowaniu.
- Spring rollsy posypać szczypiorkiem i podawać z sosem.
Sos:
Masło orzechowe wymieszać z 5 łyżkami zimnej wody, łyżeczką miodu, olejem, startym imbirem, sosem sojowym, limonką.
Lekka sałatka z pieczoną cieciorką i fetą
Przepis na 6 porcji
W 1 porcji: 300 kcal, 12 g białka, 16 g tłuszczu, 24 g węglowodanów, 6,5 g błonnika
Składniki na sałatkę z chrupiącą cieciorką i fetą
- 200 g cieciorki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka papryki wędzonej, ½ łyżeczki papryki słodkiej, ½ łyżeczki papryki wędzonej
- 1 opakowanie roszponki
- 200 g sera fety
- 2 długie ogórki
- 1 cebula czerwona
- Garść świeżej bazylii
- 2 ½ łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki parmezanu
- 3 kromki chleba żytniego
- 2 ząbki czosnku
- Pestki z 1 granatu
Przygotowanie:
Pieczona cieciorka:
- Ciecierzycę odsączyć z zalewy i dokładnie przepłukać na sicie pod bieżącą wodą.
- Dokładnie osuszyć każde ziarenko cieciorki na ręczniku papierowym.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Cieciorkę rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika.
- Suszyć w piekarniku ok. 5-7 minut. Wyciągnąć. Przesypać do miseczki, wymieszać z olejem, czosnkiem granulowanym, papryką wędzoną, chili i słodką.
- Wstawić z powrotem do piekarnika i piec do osiągnięcia przez cieciorką chrupkości, ok. 15-20 minut. Przemieszać kilka razy w trakcie pieczenia i uważać, żeby jej nie spalić.
Sałatka:
- Roszponkę przełożyć do dużej miski, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojonego w kostkę ogórka, cienkie piórka cebuli czerwonej, ostudzoną cieciorką, pokruszony ser feta, starty parmezan i pestki granata.
- Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, musztardą i posiekaną bazylią. Sałatkę polać sosem przed podaniem.
- Kromki chleba natrzeć z każdej strony przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Pokroić w kostkę i przełożyć na suchą patelnię. Smażyć bez tłuszczu, co jakiś czas mieszając tak aby powstały grzanki.
Mini pizzerinki pełnoziarniste z warzywami i szynką parmeńską
Przepis na 6 sztuk
W 1 sztuce: 300 kcal, 16 g białka, 9 g tłuszczu, 34 g węglowodanów, 3,5 g błonnika
Składniki na mini pizzerinki pełnoziarniste
- 125 g mąki orkiszowej typ 1850 lub 2000
- 125 g mąki orkiszowej jasnej
- 140 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- ½ dużego opakowania passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 120 g sera mozzarella light
- 3 pieczarki
- ½ małej sztuki cukinii
- 2 łyżki oliwek
- 6 małych plasterków szynki prosciutto/parmeńskiej
- 6 pomidorków koktajlowych
- garść świeżej bazylii
Przygotowanie:
- Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem. Odstawić na 10 minut.
- Po tym czasie dodać oliwę, przesianą mąkę, sól. Dokładnie wyrabiać ciasto, aż będzie jednym kawałkiem, można podsypać odrobiną mąki w razie potrzeby. Uformować kulkę i odstawić w misce przykrytą ściereczką. Poczekać, aż podwoi swoją objętość.
- Ciasto podzielić na 6 kawałków, uformować z nich kulki, rozwałkować każdą z osobna.
- Passatę wymieszać z oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posmarować nią ciasto
- Na ciasto ułożyć pokrojoną na cienkie plasterki cukinię, plasterki pieczarek, mozzarellę pokrojoną na plastry lub startą na tarce, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, oliwki i kawałki szynki parmeńskiej.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut.
- Po upieczeniu posypać bazylią.
Polecamy zapoznać się również z artykułem o tym, jak uniknąć kaca. Imprezowe kompendium wiedzy – co ma wpływ na kaca?
Kurczak w chrupiącej panierce FIT z sosem słodko-kwaśnym
Przepis na 6 porcji
W 1 porcji: 300 kcal, 19 g białka, 9,5 g tłuszczu, 29,5 g węglowodanów, 4 g błonnika
Składniki na kurczaka w chrupiącej panierce FIT
- 300 g piersi z kurczaka
- 200 ml mleka 0,5%
- 100 g płatków kukurydzianych
- 70 g panierki z ciecierzycy (alternatywa do bułki tartej, jeśli nie zdążycie kupić możecie użyć bułki tartej)
- 3 łyżki startego sera typu parmezan/grana padano
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- 3 plastry ananasa w syropie
- 2 łyżki ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
- Szczypta soli i pieprzu
- ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze, ale nie za małe kawałki.
- Do jednej miseczki przelać mleko, do drugiej wsypać panierkę z ciecierzycy, rozgniecione lub posiekane płatki kukurydziane, starty parmezan i wszystkie przyprawy.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
- Kawałki kurczaka maczać najpierw mleku a później w panierce i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować za pomocą pędzelka olejem z każdej strony.
Sos słodko-kwaśny
- Piec około 15-20 minut, aż panierka będzie chrupiąca i złota.
- Cebulę, paprykę, ananas bardzo drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekane składniki i chwilę smażyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ketchup, musztardę, sos sojowy, sól, pieprz. Na mniejszym ogniu dusić ok. 10-15 minut.
- Pod koniec dodać skrobię rozmieszaną z odrobiną wody i poczekać aż sos się trochę zagęści.
Tacos z tortilli z wołowiną i warzywami
Przepis na 6 porcji
W 1 porcji: 300 kcal, 16 g białka, 12 g tłuszczu, 28 g węglowodanów, 5 g błonnika
Składniki tacos z tortilli z wołowiną i warzywami
- 6 małych tortilli pełnoziarnistych
- 200 g wołowiny mielonej
- 1 awokado
- 3 liście sałaty rzymskiej
- 3 liście kapusty czerwonej
- 100 g fasoli czerwonej konserwowej
- 5 łyżek kukurydzy z puszki
- ½ opakowania sera mozzarella
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Przyprawy: sól do smaku, mielona ostra i słodka papryka, szczypta kminu rzymskiego
- Sok z 1 limonki
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, a po chwili mięso. Dodać wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dusić, aż mięso zmieni kolor, dodać wtedy odsączoną z puszki fasolę i kukurydzę. Wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
- Przygotować resztę składników: kapustę drobno posiekać, sałatę porwać, awokado pokroić na plasterki, mozzarellę zetrzeć na tarce.
- Placki podgrzać na patelni bez tłuszczu z każdej strony. Układać na nich ostudzone mięso i pokrojone składniki. Skropić sokiem z limonki.
Popularne wpisy na blogu:
Bób – właściwości odżywcze i lecznicze bobu
Dieta kopenhaska – zasady i jadłospis na 13 dni
Biegunka – przyczyny, objawy, dieta przy biegunce. Co można jeść przy biegunce?
Dieta na trądzik – co jeść a czego unikać przy trądziku?
Jak zdrowo schudnąć 5 kg? Porady, dieta, jadłospis
Dieta na płaski brzuch — co należy wiedzieć?
Komosa ryżowa przepis z kuchni Dietly – Komosa po meksykańsku z fasolą, awokado i kukurydzą
Czym tak naprawdę są zakwasy? Przyczyny, objawy, sposoby na zakwasy
Dieta wątrobowa – co jeść przy chorobie wątroby?
Dieta trzustkowa – zasady i produkty dozwolone
Kiszonki – zimowe superfoods? Właściwości zdrowotne kiszonych warzyw
Jak oszczędzić na diecie? Czy warto dopłacać za produkty ekologiczne?
Grupa krwi a dieta. Czy dieta zgodna z grupą krwi działa?
Jak zrobić domowy izotonik? Proste przepisy na napój izotoniczny
Przepisy na słone przekąski na imprezę