Przepis na makaron w sosie pomidorowym z mozzarellą i oliwkami od Julki Migdalskiej
Bardzo prosty i szybki w wykonaniu przepis na makaron w sosie pomidorowym z mozzarellą i oliwkami, który przygotowała dla nas Julka Migdalska. Jest z zawodu dietetyczką, pomaga kobietom zmieniać nawyki żywieniowe, a także uczy jak jeść zdrowo, bez zbędnych restrykcji i wyrzutów sumienia. Wolny czas spędza w kuchni – gotując i fotografując jedzenie. Prowadzi swój profil na Instagramie, na którym dzieli się swoimi przepisami i wiedzą z zakresu dietetyki oraz codziennością.
Makaron w sosie pomidorowym z mozzarellą i oliwkami – przepis
Wypróbuj pyszny przepis na makaron w sosie pomidorowym – pełen warzyw, smaku i prosty w wykonaniu! Taki makaron jest źródłem silnego antyoksydantu – likopenu, który znajdziemy w pomidorach. Co więcej, czosnek i cebula zawierają przeciwnowotworowe polifenole, a także prebiotyczne fruktozooligosacharydy, które wspomagają rozwój zdrowej flory bakteryjnej w jelicie grubym. Mozzarella dostarczy nam sporej dawki ważnego dla kości wapnia, a oliwa i oliwki – korzystnych dla zdrowia jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki ugotowaniu makaronu al dente, indeks glikemiczny posiłku jest obniżony, a dodatek ziół, takich jak bazylia suszona – nadaje posiłkowi przeciwzapalne właściwości.
Składniki (na 2 porcje makaronu z pomidorami):
- 200 g makaronu (albo tyle, ile się chce ;))
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów z puszki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 125 g mozzarelli light
- 100 g ulubionych oliwek
- 1/2 łyżeczki cukru lub syropu klonowego
- bazylia suszona, czosnek suszony, sól, chili
Przygotowanie – makaron w sosie pomidorowym:
- Ugotuj makron al dente.
- Cebulkę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie.
- Dodaj pomidory z puszki, koncentrat oraz przyprawy. Całość duś mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Dopraw do smaku.
- Wymieszaj ugotowany makaron z sosem, oliwkami i pokrojoną w kostkę mozzarellą.
- Przełóż na talerz i jeśli tylko masz ochotę – posyp całość obficie tartym parmezanem.
Smacznego!