Blog

Grupa krwi a dieta – jakie są jej założenia, wady i zalety? Wyjaśniamy!

Grupa krwi a dieta – co można powiedzieć o takiej zależności? Na pewno to, że budzi ciekawość, ponieważ może sugerować różne potrzeby żywieniowe. Czy rzeczywiście typ krwi powinien wpływać na nasze decyzje dietetyczne? Odpowiedź znajdziesz w artykule.

Grupa krwi a dieta – najważniejsze informacje

Koncepcja dopasowania diety do grupy krwi zyskała popularność w latach 90., głównie dzięki pracom Petera D’Adamo. Ten naturopata argumentował, że grupa krwi, będąca niezmiennym czynnikiem w życiu każdego człowieka, powinna determinować wybory żywieniowe. Założenie to opiera się na teorii, że poszczególne grupy krwi wykształciły się w różnych etapach ewolucji ludzkości, co miało wpływ na adaptację do dostępnych źródeł pożywienia. 

Anemia – objawy, badania diagnostyczne i najlepsze źródła żelaza

Jaka jest zatem zależność pomiędzy grupami krwi a dietą? Warto przyjrzeć się temu bliżej, ponieważ napisanie światowego bestsellera nie gwarantuje tego, że teoria będzie bliska prawdy.

Założenia diety dopasowanej do grupy krwi

Najważniejszym założeniem tej diety jest przekonanie, że lektyny, białka występujące w niektórych pokarmach, mogą różnie oddziaływać na osoby z poszczególnymi grupy krwi. D’Adamo sugeruje, że niezgodność między pokarmem a grupą krwi może prowadzić do problemów zdrowotnych, w tym do aglutynacji, czyli zlepiania czerwonych krwinek. 

Dlatego, według tej teorii, kluczowe jest wybieranie produktów, które były dostępne dla przodków posiadających daną grupę krwi. Autorzy diety według grupy krwi uważają, że wprowadzenie jej w życie pomoże w zapobieganiu nadwagi, otyłości oraz szeregu poważnych chorób – cukrzycy, nowotworów czy miażdżycy.

lista badań kontrolnych

Grupa krwi A – charakterystyka i zalecenia dietetyczne

Osoby posiadające grupę krwi A zachęcane są do przyjęcia diety roślinnej, bogatej w warzywa, owoce, rośliny strączkowe i pełnoziarniste produkty zbożowe. To dieta rolników.

Taki model żywieniowy opiera się na przekonaniu, że ich układ trawienny jest najlepiej przystosowany do przetwarzania pokarmów pochodzenia roślinnego. Zaleca się unikanie czerwonego mięsa i produktów mlecznych, które mogą być trudniejsze do strawienia i potencjalnie prowadzić do zwiększenia masy ciała oraz problemów zdrowotnych.

Zamiast tego trzeba wprowadzić zwiększone spożycie orzechów, roślin strączkowych i innych roślinnych źródeł białka. Warto wspomnieć, że spośród warzyw eliminuje się warzywa psiankowate, m.in. ziemniaki i paprykę. 

Źródła białka roślinnego - artykuł

Dieta wegetariańska lub wegańska, zalecana dla grupy krwi A, wspiera zarówno odchudzanie, jak i ogólną kondycję zdrowotną. Spożycie roślin bogatych w błonnik przyczynia się do lepszego trawienia, stabilizacji poziomu cukru we krwi oraz może obniżać ryzyko wielu chorób, takich jak choroby sercowo-naczyniowe czy cukrzyca typu 2. Zwiększona obecność warzyw i owoców w diecie zapewnia również szeroki zakres witamin, minerałów i antyoksydantów, co ma korzystny wpływ na system odpornościowy i ogólną witalność.

Grupa krwi B – co jeść, a czego unikać?

Ta grupa uznana jest przez D’Adamo jako grupę nomadyczną, która sprawia, że układ odpornościowy jest silniejszy, a układ trawienny radzi sobie bardzo dobrze z niemalże wszystkimi produktami. W tej grupie nie znajduje się jednak:

  • większość zbóż;
  • mięso drobiowe (kurczak);
  • pomidory;
  • krewetki i część innych owoców morza;
  • soczewica. 

Autorzy uważają, że jest to grupa krwi, przy której dobrze trawione są produkty mleczne i mogą być one regularnie spożywane. Taka zależność nie była jednak nigdy udowodniona.

łatwostrawna owsianka mleko

Podstawą diety dla grupy krwi B jest umiarkowane podejście do różnorodności produktów żywnościowych. Zaleca się unikanie pokarmów, które mogą prowadzić do zwiększenia masy ciała i zmęczenia, takich jak kukurydza, pszenica, soczewica, pomidory oraz niektóre rodzaje orzechów. Zamiast tego, sugeruje się skupienie na produktach, które wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego i poprawiają metabolizm.

Dieta dla grupy krwi AB – hybrydowe podejście do zdrowia

Ta grupa krwi wykształciła się najpóźniej, a D’Adamo opisuje ją jako enigmę. Zalecenia dietetyczne obejmują ograniczenie czerwonego mięsa, pszenicy, gryki, kukurydzy, roślin strączkowych i orzechów. Podobnie jak w poprzednim przypadku produkty mleczne są przy tej grupie dozwolone.

anemia artykuł

Grupa krwi 0 – zalecenia dla diety łowców

Osoby z grupą krwi 0 mogą czerpać korzyści ze stosowania diety bogatej w białko zwierzęce, na wzór diety naszych przodków-łowców. Ta grupa krwi jest zachęcana do spożywania mięs, zwłaszcza chudej wołowiny i drobiu, oraz unikania produktów zbożowych i niektórych warzyw, takich jak kukurydza i kapusta, które mogą być źródłem problemów trawiennych. Dieta ta skupia się także na niskim spożyciu produktów mlecznych i ograniczonej ilości roślin strączkowych. Jest to typowa dieta niskowęglowodanowa.

Jak uczynić dietę bardziej urozmaiconą? – Kilka słów o warzywach i owocach.

Założeniem diety dla grupy krwi 0 jest wsparcie metabolizmu i optymalizacja zdrowia układu trawiennego. Wysokie spożycie białka jest wspierane przez włączenie owoców i warzyw bogatych w błonnik, co wspomaga proces trawienia i utrzymanie zdrowej masy ciała. Zaleca się również regularne ćwiczenia fizyczne, które mogą pomóc w maksymalizacji korzyści płynących z diety wysokobiałkowej. Osoby z grupą krwi 0 powinny szczególnie zwracać uwagę na jakość spożywanego mięsa, wybierając produkty pochodzące z hodowli ekologicznych i wolnych od antybiotyków.

Dieta według grupy krwi – zalety

Czy warto kierować się zależnościami pomiędzy grupą krwi a dietą w codziennym odżywianiu? Z pewnością taki model żywienia ma swoje zalety. Wśród najważniejszych znajdują się między innymi:

  • brak konieczności liczenia kalorii;
  • brak konieczności dokładnego odważania porcji.

Jeśli nie masz wiedzy, która związana jest z kwestią liczenia kalorii, mamy dla ciebie inne rozwiązanie. Na Dietly znajdziesz oferty diet pudełkowych, które mają precyzyjnie wyliczoną kaloryczność. Wystarczy wybrać odpowiednią dla siebie, czekać na dostawy, a później zajadać ze smakiem.

Grupa krwi a dieta – wady

Nie da się ukryć, że postępując zgodnie z założeniami tej diety, można spowodować wiele szkód. Wiąże się ona z licznymi eliminacjami, przy czym niektóre z nich mogą przyczyniać się do zubożenia wartości odżywczej twojego jadłospisu. Przykładowo, unikanie roślin strączkowych, pełnoziarnistych zbóż czy orzechów, może wpłynąć negatywnie na zdrowie. Są one między innymi źródłem magnezu, witamin z grupy B oraz cennego błonnika pokarmowego. 

Magnez - właściwości, źródła oraz objawy niedoboru i nadmiaru magnezu

Najbardziej niepokojącym wariantem pod względem wpływu na zdrowie jest dieta dla grupy krwi 0, w której zalecana jest przewaga mięsa w diecie, w tym czerwonego, oraz ograniczenie wielu warzyw. Eliminacje pokarmowe bez żadnych podstaw naukowych mogą przynieść wiele przykrych konsekwencji – od niedoborów pokarmowych, po negatywny wpływ na psychikę. Duże restrykcje dietetyczne zwiększają ryzyko efektu jo-jo i mogą sprzyjać zaburzeniom odżywiania. 

Grupa krwi a dieta – ta teoria nie jest wolna od kontrowersji

Choć dieta według grupy krwi zyskała na popularności, spotkała się również z krytyką ze strony środowiska naukowego. Krytycy wskazują na brak solidnych dowodów naukowych potwierdzających skuteczność tej metody w poprawie zdrowia lub wspomaganiu odchudzania. Argumentują, że zalecenia dietetyczne oparte na grupie krwi mogą być zbyt ogólne i nie uwzględniać indywidualnych potrzeb organizmu.

Marnowanie żywności. Jak ograniczyć ilości jedzenia, które lądują w Twoim koszu! - 7 skutecznych tricków

Podkreślają przy tym, że każda dieta bogata w owoce, warzywa i nieprzetworzone produkty żywnościowe może przynieść korzyści zdrowotne, niezależnie od grupy krwi. Dlatego ważne jest podejście krytyczne i oparte na indywidualnej analizie potrzeb zdrowotnych każdej osoby.

Co mówią badania naukowe?

Konkretne wytyczne, naukowo brzmiące podstawy, książka wydana w milionach egzemplarzy – to wszystko jest bardzo zachęcające. Mnogość obietnic od autora diety dla grup krwi, działanie odchudzające, przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe… Gdyby tylko to wszystko miało odniesienie w rzeczywistości, to ta dieta byłaby wręcz genialna. Niestety, zarówno w momencie pisania książki przez D’Adamo, jak i dziś, nie ma żadnych dowodów naukowych na to, że dieta zgodna z grupą krwi jest sensowna i korzystna dla zdrowia. 

Jakie badania kontrolne warto zrobić po 30? Badania profilaktyczne dla kobiet
https://dietly.pl/blog/badania-kontrolne-kobiety-20-30

W 2014 roku zbadano wpływ stosowania diety zgodnej z grupą krwi wśród 1639 osób. Było to pierwsze naukowe i duże badanie w tym kierunku. Część uczestników jadła zgodnie z tym, jaką miała grupę krwi, a więc zgodnie z zaleceniami D’Adamo. Natomiast część jadała według wytycznych dla innej grupy krwi – nie ich własnej. Okazało się, że każda z diet miała pewien wpływ na parametry zdrowotne, ale… bez względu na to, jaką grupę krwi posiadała osoba, która ją stosowała. 

D’Adamo zaleca dla grupy krwi A dietę wegetariańską i rzeczywiście, ta dieta miała korzystny wpływ na parametry m.in. związane z ryzykiem insulinooporności, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych, ale u wszystkich uczestników, którzy ją stosowali – niezależnie od tego, czy rzeczywiście mieli grupę krwi A, czy inną grupę.

Czy w diecie dla grupy krwi tkwi ziarno prawdy?

Okazuje się, że rzeczywiście istnieją pewne zależności pomiędzy grupą krwi a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Najmniejszym ryzykiem mogą cieszyć się osoby z grupą krwi 0, a największym – osoby z grupą krwi A. Przy grupie krwi A jest wyższe ryzyko nadmiernego poziomu cholesterolu całkowitego i LDL. Dlaczego tak się dzieje? Tego jeszcze nie wiemy i cały ten obszar wymaga dalszych badań.

Dieta IF - intermittent fasting. Zasady i efekty

Zdrowe odżywianie – o tym trzeba pamiętać!

W kontekście debaty na dotyczącej zagadnienia dieta a grupa krwi warto rozważyć inne podejścia żywieniowe, które są szeroko akceptowane przez środowisko medyczne. Dieta śródziemnomorska, dieta DASH czy podejście oparte na spożywaniu pełnoziarnistych produktów zbożowych, świeżych owoców i warzyw mogą oferować udowodnione korzyści zdrowotne, takie jak obniżenie ryzyka chorób serca czy poprawa metabolizmu.

Warto poznawać modele żywieniowe, co ujawnia, że nie ma jednej uniwersalnej diety idealnej dla każdego. Wybór odpowiedniej powinien być dostosowany do indywidualnych preferencji, stanu zdrowia i celów. Podejście holistyczne, uwzględniające zarówno potrzeby fizyczne, jak i preferencje smakowe, może być kluczem do utrzymania zdrowego stylu życia i dobrej kondycji fizycznej.

Bibliografia:

  • Cusack, L., De Buck, E., Compernolle, V., & Vandekerckhove, P. (2013). Blood type diets lack supporting evidence: a systematic review. The American Journal of Clinical Nutrition, 98(1), 99–104. doi:10.3945/ajcn.113.058693
  • D’Adamo, Peter J. (1997-01-06). Eat Right 4 Your Type. Putnam Adult. ​ISBN 978-0399142550
  • He M, Wolpin B, Rexrode K, Manson JE, Rimm E, Hu FB, Qi L. ABO blood group and risk of coronary heart disease in two prospective cohort studies. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2012 Sep;32(9):2314-20. doi: 10.1161/ATVBAHA.
  • Wang, Jingzhou et al. „ABO genotype, 'blood-type” diet and cardiometabolic risk factors.” PloS one vol. 9,1 e84749. 15 Jan. 2014, doi:10.1371/journal.pone.0084749