Blog

skora-tradzik-1

Dieta na trądzik – jakie są naturalne sposoby na trądzik?

Trądzik jest najczęściej występującą chorobą skóry na świecie i dotyczy ok. 85% osób w wieku między 12 a 24 rokiem życia, choć może utrzymywać się również przez kolejne lata. Rozwój tych zmian  zależy od czynników genetycznych oraz od równowagi hormonalnej, jednak na przestrzeni ostatnich lat zauważono, że sposób odżywiania się może mieć również znaczący wpływ na trądzik.

Dieta na trądzik zalecana jest osobom, które zmagają się z tą chorobą i pragną zmniejszyć jej objawy. Poza zastosowaniem diety na trądzik należy również pamiętać o innych ważnych aspektach wpływających na stan cery, takich jak unikanie palenia tytoniu, zachowanie regularnej aktywności fizycznej i stosowanie odpowiedniej pielęgnacji kosmetycznej. Jak wygląda dieta na trądzik i jakie są naturalne sposoby na trądzik, które pomogą nam w walce z tą chorobą?

Więcej o wpływie diety na inne aspekty zdrowia skóry, w tym m.in. zmarszczki i cellulit, napisaliśmy tutaj: Dieta dla urody – popraw kondycję swojej skóry

Niski indeks glikemiczny – podstawa diety na trądzik

Dieta na trądzik powinna opierać się na posiłkach o niskim indeksie glikemicznym, czyli takich, po których spożyciu poziom glukozy we krwi będzie wzrastał stopniowo i powoli. W odpowiedzi na wysokie skoki stężenia glukozy we krwi, które pojawiłyby się przy produktach o wysokim indeksie glikemicznym, nasza trzustka zacznie wydzielać większą ilość insuliny w celu regulacji glikemii. Dieta na trądzik powinna temu zapobiegać, ponieważ zauważono, że wysoki poziom insuliny pobudza produkcję sebum przez skórę oraz syntezę hormonów zwanych androgenami, które mają kluczowe znaczenie w rozwoju tych zmian. Właśnie z tego względu dieta na trądzik powinna być komponowana tak, aby posiłki miały niski indeks glikemiczny.

Photo by Jernej Graj on Unsplash

Bilansując dietę na trądzik warto pamiętać o kilku ważnych zasadach:

  • Do każdego posiłku dodawaj warzywa lub owoce, które są źródłem błonnika pokarmowego hamującego nadmierne skoki poziomu glukozy po posiłku. Dieta na trądzik powinna się opierać na 3-4 porcjach warzyw dziennie i 1-2 porcjach owoców dziennie,
  • Decyduj się na pełnoziarniste produkty zbożowe (np. pieczywo żytnie, gruboziarniste kasze, płatki owsiane), tak aby produkty zbożowe z mąk oczyszczonych stanowiły wyłącznie okazjonalny dodatek do diety na trądzik – mowa w szczególności o jasnym pieczywie i słodkich wyrobach cukierniczych,
  • Nie zapominaj o źródłach białka i tłuszczu w diecie na trądzik, ponieważ połączenie węglowodanów z tymi składnikami sprawi, że cały posiłek będzie miał niższy indeks glikemiczny. Przykładowo, jeśli spożywasz źródło węglowodanów takie jak ryż z jabłkami, to dodaj do niego orzechy i twaróg, dzięki czemu cała potrawa spowoduje wolniejszy wzrost glukozy.
  • W diecie na trądzik nie rozgotowuj warzyw, makaronów i ryżu – rozgotowane produkty mają wyższy indeks glikemiczny niż te, które są ugotowane al dente,
  • Wybieraj mniej rozdrobnione formy posiłków – sok owocowy będzie miał wyższy indeks glikemiczny niż cały owoc, a ziemniaki całe mają niższy indeks glikemiczny niż te w formie puree ziemniaczanego.

Tutaj znajdziecie tabelę z indeksem glikemicznym produktów zbożowych, owoców i warzyw: Indeks glikemiczny owoców, warzyw i produktów zbożowych – tabela

Czy dieta na trądzik może zawierać mleko?

Popularnym przekonaniem jest hipoteza o tym, że nabiał nie powinien się znaleźć w diecie na trądzik ze względu na rzekomy negatywny wpływ na cerę. Czy to prawda?

Wyniki badań naukowych w tym zakresie nie są w pełni jednoznaczne – nie mamy pewnej odpowiedzi na pytanie, czy mleko może pojawić się w diecie na trądzik. Rzeczywiście istnieją przesłanki, które mogłyby wskazywać na sensowność takiego rozwiązania, ponieważ spożywanie mleka i jego przetworów może sprzyjać pobudzaniu wydzielania insuliny oraz IGF-1 (insulinopodobnego czynnika wzrostu), czyli substancji stymulujących powstawanie nowych komórek łojowych oraz produkcji sebum i utrzymywaniu się zmian trądzikowych.

Photo by Humphrey Muleba on Unsplash

Autorzy niektórych badań naukowych sugerują, że dieta na trądzik powinna ograniczać w szczególności wysokobiałkowe produkty mleczne, takie jak odżywki na bazie białek mleka, czy chude twarogi – zauważono bowiem, że odtłuszczone przetwory mleczne wywierają najsilniejszy wpływ w tym zakresie.

Z drugiej strony istnieją badania, w których zauważa się zalety wprowadzania jogurtów w diecie na trądzik. Nasilenie tej choroby skóry jest bowiem często spowodowane przerostem bakterii Propionibacterium acnes, które wykazują zdolność do indukowania zmian w obrębie naskórka. Z kolei spożywanie fermentowanych produktów mlecznych takich jak kefiry, jogurty, czy maślanki mogą odnaleźć swoje miejsce w diecie na trądzik, ponieważ zawierają probiotyczne bakterie zdolne do zasiedlenia się w naszym organizmie.

Dla osób chcących ograniczyć lub wykluczyć nabiał najlepszym wyborem będzie catering dietetyczny oferujący dietę bez nabiału. Aby ją zamówić wystarczy wejść na stronę porównywarki Dietly.pl, wpisać swoje miasto, a następnie w filtrach wybrać Rodzaj diety – “Dieta bez nabiału”.

Dlaczego dieta na trądzik powinna obfitować w kwasy tłuszczowe omega-3?

Kwasy tłuszczowe omega-3 powinny znaleźć się w diecie na trądzik, ponieważ ich spożycie sprzyja większej elastyczności błon komórkowych naskórka. W efekcie, dieta na trądzik, która zawiera źródła tych substancji, będzie prowadziła do mniejszego ryzyka zatykania się ujść gruczołów łojowych i spowoduje obniżenie stanu zapalnego, który jest nierzadko podłożem zmian trądzikowych.

W jednym z badań naukowych podawano uczestnikom przez 10 dni codziennie 2 gramy kwasów omega-3 (EPA i DHA), co spowodowało osłabienie zmian trądzikowych o około 50%. Aby dieta na trądzik obfitowała w te kwasy powinniśmy jadać regularnie tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, makrela, tuńczyk, halibut), orzechy włoskie, olej rzepakowy, siemię lniane i nasiona chia.

www.dietly.pl

Podobne artykuły