Dieta kopenhaska – zasady i jadłospis na 13 dni
Dieta kopenhaska jest jedną z najbardziej rygorystycznych diet alternatywnych. Obietnica redukcji kilkunastu kilogramów w kilka dni jest obiecująca i to właśnie dlatego niektóre osoby tak chętnie przechodzą na dietę kopenhaską. Niestety dieta kopenhaska ma też swoje wady, a dla niektórych stosowanie jej może być zagrożeniem dla zdrowia. Czy dieta kopenhaska jest zdrowa? Jakie są jej zasady? Przeczytaj poniższy artykuł i oceń sam!
Spis treści:
- Dieta kopenhaska – dokładne zasady
- Dieta kopenhaska – jadłospis na 13 dni
- Dieta kopenhaska – przeciwskazania
- Efekty diety kopenhaskiej po 13 dniach
- Dieta kopenhaska – wady i zalety
- Dieta kopenhaska – wady
- Dieta kopenhaska – zalety
- Dieta kopenhaska – efekt jo-jo
- Przepisy na diecie kopenhaskiej
- Czy warto stosować dietę kopenhaską ?
Dieta kopenhaska – dokładne zasady
Menu diety kopenhaskiej składa się z 3 posiłków. Według jadłospisu śniadanie powinno zostać zjedzone między 8:00 a 9:00, obiad między godz. 12:00 a 14:00, natomiast kolacja przed godz. 18:00. Zakazane jest podjadanie między posiłkami. Nie można zmieniać kolejności poszczególnych 13 dni diety. Dopuszczalne są 30-minutowe odstępstwa między godzinami posiłków w wyjątkowych sytuacjach, natomiast mogą one jedynie dotyczyć śniadania i obiadu. Wszelkie inne modyfikacje jadłospisu są zakazane.
Stosując jadłospis diety kopenhaskiej, należy codziennie wypijać wodę (około 2 litrów) lub zieloną herbatę, co ma wspomóc detoksykację organizmu oraz przyspieszyć metabolizm.
Dieta kopenhaska – jadłospis na 13 dni
Dzień 1 i 8 | Śniadanie – czarna kawa + 1 kostka cukru Obiad – 100 g szpinaku gotowanego, 2 jajka na twardo, pomidor Kolacja – 200 g befsztyka wołowego, sałata z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek |
Dzień 2 i 9 | Śniadanie – czarna kawa + 1 kostka cukru Obiad – 200 g befsztyka wołowego, sałata z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, jabłko Kolacja – plaster drobiowej wędliny, 2 szklanki jogurtu naturalnego |
Dzień 3 i 10 | Śniadanie – czarna kawa + 1 kostka cukru + grzanka z 1 kromki razowego pieczywa Obiad – szpinak gotowany + pomidor + grejpfrut Kolacja – 2 jajka gotowane na twardo + plaster szynki drobiowej + sałata skropiona sokiem z cytryny i oliwą |
Dzień 4 i 11 | Śniadanie – czarna kawa + 1 kostka cukru Obiad – 1 jajko gotowane na twardo + 100 g chudego twarożku + 1 duża starta marchewka Kolacja – 100 g sałatki z owoców + 2 szklanki jogurtu naturalnego |
Dzień 5 i 12 | Śniadanie – starta marchewka (1 duża sztuka) skropiona sokiem z cytryny Obiad – 300g chudej ryby gotowanej lub smażonej bez dodatku tłuszczu Kolacja – 200g befsztyku wołowego + kilka różyczek brokuła + sałata |
Dzień 6 i 13 | Śniadanie – czarna kawa + 1 kostka cukru + grzanka z 1 kromki razowego pieczywa Obiad – 150 g piersi z kurczaka + sałata skropiona sokiem z cytryny i oliwą Kolacja – 2 jajka gotowane na twardo + 1 duża starta marchewka |
Dzień 7 | Śniadanie – zielona herbata bez cukru Obiad – 150 g grillowanego mięsa z piersi kurczaka + jabłko Kolacja – brak |
Dieta kopenhaska – przeciwskazania
Dieta kopenhaska może być stosowana tylko i wyłącznie przez zdrowe osoby. W przypadku jakichkolwiek problemów zdrowotnych przed rozpoczęciem diety należy skonsultować się z lekarzem.
Z diety kopenhaskiej należy bezwzględnie zrezygnować w przypadku:
- cukrzycy
- chorób układu krążenia i miażdżycy
- chorób nerek
- zaparć
- osteoporozy
- ciąży i laktacji
Efekty diety kopenhaskiej po 13 dniach
Efekty diety kopenhaskiej mają być widoczne już po 13 dniach jej stosowania. Według autorów, zastosowanie diety powinno przyczynić się do efektów w postaci utraty wagi od 7 do 20 kg.
Jest to spadek wagi bardzo trudny do osiągnięcia w tak krótkim czasie. Po zakończeniu 13-dniowej diety można stopniowo powracać do normalnego sposobu odżywiania. Należy powoli zwiększać wielkość i kaloryczność posiłków. Według autorów zapobiegnie to wystąpieniu efektu jojo, jednak jest to prawie niemożliwe, ponieważ każda restrykcyjna dieta zwiększa jego ryzyko.
Autorzy diety kopenhaskiej zapewniają, że powrót do sposobu odżywiania przed dietą nie powinien spowodować ponownego przyrostu wagi i nie zniweczy osiągniętego efektu. Nie jest to jednak w żaden sposób potwierdzone naukowo.
Po zakończonej 13-dniowej diecie kopenhaskiej, według obietnic jej twórców, mija ochota na słodycze oraz inne niezdrowe przekąski. Taki efekt powinien utrzymywać się przez 2 lata – to jednak również nie jest w żaden sposób potwierdzone. Po upływie 2 lat można powtórzyć dietę (nie należy robić tego wcześniej, gdyż zwiększa to ryzyko nadmiernego osłabienia organizmu).
Dieta kopenhaska – wady i zalety
Dieta kopenhaska przez wielu specjalistów uznawana jest za niezdrową i niebezpieczną dla organizmu. Ze względu na bardzo niską kaloryczność diety i ograniczenie spożywania wielu produktów, a tym samym brak dostarczania wielu cennych składników odżywczych, nie jest polecana. Dieta kopenhaska nie została opisana w żadnych artykułach naukowych, dlatego nie ma naukowych potwierdzeń jej skuteczności.
Dieta kopenhaska – wady
Dieta kopenhaska jest dietą ubogowęglowodanową. Spożywanie codziennie mniej o 50-100 g węglowodanów, jak w przypadku omawianej diety, może prowadzić do przyspieszonego rozkładu białek. Warto pamiętać, że węglowodany są głównym źródłem energii dla organizmu. W przypadku niedostatecznej ilości węglowodanów w pożywieniu (poniżej 100g/dobę) dochodzi do niecałkowitego spalania kwasów tłuszczowych i powstawania ciał ketonowych zakwaszających organizm. Ponadto węglowodany, a dokładniej glukoza, jest wyłącznym źródłem energii układu nerwowego (mózgu) oraz krwinek czerwonych.
Dieta kopenhaska dostarcza zaledwie 5g błonnika/dzień. Jak dowodzą badania frakcja rozpuszczalna błonnika obniża wchłanianie cholesterolu, spowalnia opróżnianie żołądka i wpływa na wydłużenie czasu odczuwania sytości, co w konsekwencji może obniżać ilość spożywanego pożywienia w ciągu dnia. Natomiast frakcja nierozpuszczalna błonnika wpływa na poprawę perystaltyki jelitowej oraz zwiększa objętość treści pokarmowej. Poza tym spożywanie zbyt małej ilości błonnika może doprowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych, między innymi sprzyja rozwojowi nowotworów jelita grubego, zaparć i żylaków odbytu.
Dieta kopenhaska charakteryzuje się zbyt mała ilością wapnia, żelaza, miedzi, magnezu i cynku. Dieta kopenhaska jest również niedoborowa pod względem witamin, szczególnie witamin z grupy B oraz witaminy C.
Dieta kopenhaska – zalety
Wiele osób chce szybko schudnąć bez potrzeby przechodzenia na dietę na czas kilku miesięcy. Przewagą diety kopenhaskiej jest z pewnością szybkość zauważalnych efektów. Należy się jednak liczyć z możliwymi skutkami ubocznymi stosowania takiej diety (różnymi zaburzeniami zdrowotnymi).
Opinie o diecie są więc podzielone: dla jednych to szybki sposób na utratę nadmiernych kilogramów, dla drugich sposób na wyczerpanie i rozregulowanie organizmu.
Zdecydowanie zdrowszym i skuteczniejszym podejściem będzie zastosowanie zdrowej, zbilansowanej diety odchudzającej z deficytem kalorycznym. Możesz obliczyć kaloryczność diety odchudzającej dla siebie w naszym kalkulatorze.
Dieta kopenhaska – efekt jo-jo
Mogłoby się wydawać, że efektywna dieta to taka, której rezultatem jest utrata jak największej liczby kilogramów, w jak najkrótszym czasie. Niestety, nie jest to prawda. Często następujące po sobie kuracje odchudzające, stają się mniej efektywne, osłabiają organizm i zwiększają podatność na choroby metaboliczne. W czasie stosowania restrykcyjnych diet, jaką jest bez wątpienia dieta kopenhaska, pojawiają się niedobory zarówno witamin jak i składników mineralnych. Stosowanie restrykcyjnych diet nie tylko szkodzi człowiekowi, ale również jest nieskuteczne, ponieważ drastyczne ograniczenie kalorii, powoduje w krótkim czasie utratę masy mięśniowej, a nie tkanki tłuszczowej. Obniża to szybkość przemiany materii i wydolność fizyczną, a po zaprzestaniu diety, masa ciała osiąga wyższy pułap, niż wyjściowy, czyli występuje “efekt jo-jo”. Dlatego warto pamiętać, że zdrowy spadek masy ciała mieści się w przedziale 0,5-1,0 kg/ tydzień, a szybka utrata kilogramów prowadzi tylko do spowolnienia metabolizmu.
Przepisy na diecie kopenhaskiej
Dieta kopenhaska ma ściśle określony plan posiłków. Jest dość monotonna. Opiera się na kilku podstawowych produktach spożywczych. Dietę można jedynie urozmaicić, stosując różne ziołowe przyprawy. Przykładowe przepisy:
Przepis na szpinak w diecie kopenhaskiej
Składniki:
- kilka garści świeżego szpinaku
- sok z połowy cytryny
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki tymianku
Przygotowanie: Na patelni lub w garnku podduś szpinak przez kilka minut z dodatkiem kilku łyżek wody. Następnie dodaj sok z cytryny, tymianek i przeciśnięty przez praskę/posiekany czosnek. Wymieszaj i podduś wszystko jeszcze przez kilka minut.
Wartość odżywcza:
- 35,5 kcal
- białko 3 g
- tłuszcz 0,6 g
- węglowodany 6,6 g
- błonnik 3,5 g
Przepis na befsztyk wołowy
Składniki:
- 200 g befsztyku wołowego
- sok z połowy cytryny
- szczypta pieprzu
- oliwa z oliwek
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
Przygotowanie: Sok z cytryny wymieszaj z przyprawami. Przygotowaną marynatą zamarynuj mięso. Befsztyk rozbij, a następnie usmaż na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
Wartość odżywcza:
- 284,7 kcal
- białko 40,7 g
- tłuszcz 12,3 g
- węglowodany 3,2 g
- błonnik 1,6 g
Dieta kopenhaska z kurczakiem
Dieta kopenhaska opiera się głównie na chudych mięsach o sporej zawartości białka. Jednym z nich jest kurczak. Poznaj przepis na kurczaka na diecie kopenhaskiej!
Przepis na grillowaną pierś z kurczaka
Składniki:
- 200 g fileta z piersi kurczaka
- kilka łyżek soku z cytryny
- szczypta pieprzu, bazylii, kolendry
- oliwa z oliwek
Przygotowanie: W misce umieść oliwę z oliwek, sok z cytryny i przyprawy, wymieszaj. Mięso z piersi kurczaka pokrój w plastry i wymieszaj z przygotowaną marynatą. Odstaw na kilka godzin do lodówki, a następnie grilluj.
Wartość odżywcza:
- 255,7 kcal
- białko 44 g
- tłuszcz 7,8 g
- węglowodany 3,5 g
- błonnik 1,0 g
Czy warto stosować dietę kopenhaską?
Podsumowując, dieta kopenhaska cechuje się bardzo restrykcyjnymi zasadami. Z pewnością większość osób przechodzących na nią odczuwa zmęczenie i ogólne złe samopoczucie. Nie można pominąć też skutków zdrowotnych, jakie za sobą niesie.
Wątpliwa jest również utrata 20 kg w tak krótkim czasie. Zdrowa redukcja masy ciała, która zapobiega efektowi jojo to utrata od 0,5 do 1 kg tygodniowo. W zdrowej diecie posiłki powinny być zbilansowane, więc z pewnością dużo zdrowiej byłoby zjadać na śniadanie kromkę razowego pieczywa z szynką i pomidorem aniżeli wypijać samą kawę z dodatkiem cukru…
Warto zastanowić się, czy zależy nam bardziej na zdrowej redukcji i utrzymaniu prawidłowej masy ciała, czy szybkiej utracie nadmiernych kilogramów z negatywnymi skutkami zdrowotnymi.
Popularne wpisy na blogu:
Dieta na jesień – jak zmniejszyć jesienną senność, zmęczenie i brak energii?
Żelazo – jego właściwości, działanie i źródła pokarmowe
Czysta micha – czym jest i jakie korzyści zdrowotne przynosi to żywieniowe rozwiązanie?
Czym są nowotwory? Sposoby na to jak zmniejszyć ryzyko raka
Pasta z tuńczyka z chili i kaparami – dieta sirtfood – Kuchnia Dietly
Pomysły na przepisy z kaszą – zdrowe dania 400 kcal
Czy istnieje jedna idealna technika ćwiczeń dla każdego?
Witaminy na odporność – które z nich pomogą nam utrzymać zdrowie?
Flora jelitowa – jakie jest jej znaczenie dla naszego organizmu?
Lunchboxy do pracy – 500 kcal – przepisy
Najlepsze produkty superfood na zimę
Wpływ diety na skórę – sucha skóra, czyli problem zimową porą
Pomysł na kurczaka – przepisy – Kuchnia Dietly
Ile kalorii jeść na diecie pudełkowej?
Jak rozmawiać z dzieckiem o nadwadze i otyłości?