Przepisy na słone przekąski na imprezę
Autorka artykułu: dietetyk Joanna Marciszewska
Szukasz pomysłu na słone przekąski na imprezę domową? W tym artykule znajdziesz kilka prostych i ciekawych potraw, które bez problemu przygotujesz nawet w dniu planowanej imprezy. Quesadilla z kuchni meksykańskiej, bruschetty z kuchni włoskiej i wiele innych smakowitych dań, które Twoi goście z pewnością polubią.
Jeśli lubisz przystawki na imprezę, które są różnorodne, ciekawe i pyszne, to jesteś w dobrym miejscu. Przekąski na raz również znajdziesz w naszych propozycjach. Po minikanapeczki, rollsy, paluchy, czy bruschetty Twoi goście będą mogli sięgnąć w każdej chwili, nawet bez użycia sztućców. Wygoda i smak to podstawa, jeśli chcesz przyrządzić praktyczne w jedzeniu, słone przekąski na imprezę.
Spis treści:
- Jak zaplanować menu z przekąskami na domową imprezę?
- Przepisy na słone przekąski w zdrowym wydaniu
- Pieczona chrupiąca ciecierzyca
- Szaszłyki z mozzarellą
- Rollsy z łososiem i philadelphią
- Quesadille z kurczakiem
- Paluchy serowe
- Pieczone ziemniaki
- Bruschetta z ricottą i pomidorami suszonymi
- Mini-kanapki z guacamole z pomidorami
Jak zaplanować menu z przekąskami na domową imprezę?
W planowaniu menu na imprezę domową warto wziąć pod uwagę to, czy Twoi goście unikają jakichś składników z diety. Gluten, mięso, produkty mleczne — bez nich również przygotujesz pyszne przystawki na imprezę. Z kolei, jeśli wolisz oszczędzić na potrawach, to wypróbuj nasze tanie przekąski na imprezę — pieczone ziemniaczki, chrupiącą ciecierzycę, albo paluchy serowe.
Nasze wytrawne przekąski możesz serwować na stole obok świeżych owoców i innych dań na słodko. Większość naszych propozycji na przekąski na przyjęcie zawiera warzywa — np. pomidory, paprykę, cebulę, cieciorkę. Dzięki temu będą one świetnym pomysłem zamiast mniej zdrowych opcji na przekąski na słono, takich jak chipsy, hot dogi, czy smażone frytki.
Przepisy na słone przekąski w zdrowym wydaniu
Szukasz pomysłu na przekąski na imprezę? Sprawdź nasze przepisy na przystawki na domową imprezę!
Pieczona chrupiąca ciecierzyca
Przepis na 4 porcje
W 1 porcji: 135 kcal, 4,5 g białka, 7 g tłuszczu, 10,5 g węglowodanów, 5 g błonnika
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (240 g po odsączeniu),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej,
- szczypta papryki ostrej i pieprzu czarnego,
- 1 ząbek czosnku,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki oregano.
Przygotowanie:
- Ciecierzycę odcedzić, następnie wysypać na papier do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC (grzałka dolna) na 15 min.
- Oliwę wymieszać z przyprawami.
- Ciecierzycę wysypać do miski i wymieszać z oliwą z przyprawami, następnie ponownie włożyć do piekarnika (najlepiej na nowy papier do pieczenia) i piecz ok. 15-20 min. W połowie czasu wymieszaj ciecierzycę na blaszce.
- Tak przygotowaną ciecierzycę można przechowywać ok. 3 dni.
Szaszłyki z mozzarellą
Przepis na 10 szaszłyków polanych sosem
W 1 szaszłyku: 85 kcal, 3,5 g białka, 7,5 g tłuszczu, 1 g węglowodanów, 0,2 g błonnika
Składniki:
- 10 małych kulek mozzarelli,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 5 plastrów salami (ok. 75 g),
- liście bazylii.
Składniki na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 0.5 łyżeczki miodu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 0,5 ząbka czosnku,
- szczypta soli i papryki słodkiej.
Przygotowanie:
- Czosnek rozdrobnić i wymieszać z pozostałymi składnikami na sos.
- Na długie wykałaczki nabić po 1 kulce mozzarelli, połowie plastra salami, 1 pomidorku i kilku liściach bazylii.
- Gotowe szaszłyki polać lub maczać w sosie.
Rollsy z łososiem i philadelphią
Przepis na 4 porcje
W 1 porcji: 200 kcal, 12 g białka, 8 g tłuszczu, 18 g węglowodanów, 1,5 g błonnika
Składniki:
- 3 placki tortilli,
- 100 g łososia wędzonego,
- 180 – 200 g serka białego do smarowania Philadelphia,
- kilka liści sałaty,
- 0,5 szt. papryki czerwonej,
- koperek lub szczypiorek do ozdoby.
Przygotowanie:
- Paprykę pokroić w cienkie paski.
- Placki tortilli posmarować serkiem, ułożyć sałatę, paprykę i łososia. Zwinąć w rulon i pokroić na mniejsze kawałki.
- Ozdobić koperkiem lub szczypiorkiem.
Quesadille z kurczakiem
Przepis na 4 porcje
W 1 porcji: 280 kcal, 14 g białka, 12 g tłuszczu, 28 g węglowodanów, 4 g błonnika
Składniki:
- 4 placki tortilli,
- 100 g mięsa z piersi kurczaka,
- 120 g fasoli czerwonej z puszki,
- 150 g pomidorów krojonych,
- 150 g jogurtu greckiego light,
- 0,5 szt. cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 30 g sera cheddar,
- kawałek papryczki chili,
- limonka,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, kmin rzymski, papryka ostra, cynamon.
Przygotowanie:
- Mięso skroić w kostkę, cebulę w piórka.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać cebulę. Po 5 min dodać mięso i przyprawy.
- Po kilku minutach dodać czosnek i posiekaną papryczkę – smażyć 3 min.
- Następnie dodać pomidory i fasolę – gotować kilka minut. Ostudzić.
- Na 2 placki tortilli rozłożyć masę z patelni, posypać startym serem i przykryć kolejnymi 2 plackami z wierzchu.
- Tak przygotowane tortille usmażyć na patelni z obu stron z wykorzystaniem 0,5 łyżki oliwy / 1 quesadillę.
- Podawać z jogurtem greckim i limonką.
Paluchy serowe
Przepis na 12 paluchów
W 1 paluchu: 155 kcal, 4 g białka, 11 g tłuszczu, 10 g węglowodanów
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego (ok. 275 g),
- 80 g sera cheddar,
- 0,5 jajka,
- przyprawy wg uznania (np. papryka słodka lub ostra, oregano).
Przygotowanie:
- Ser zetrzeć na tarce i wymieszać z ulubionymi przyprawami.
- Arkusz ciasta przekroić na pół. Jedną połowę posmarować jajkiem, posypać połową sera.
- Nałożyć drugą połowę i ponownie posmarować jajkiem, posypać serem.
- Tak przygotowany arkusz pokroić na paseczki o szerokości ok. 1,5 cm i każdy z paseczków skręcić na świderki.
- Powstałe paluchy ułożyć na papierze do pieczenia i piec ok. 10-15 min w temp. 200ºC.
Pieczone ziemniaki
Przepis na 4 porcje
W 1 porcji: 300 kcal, 6 g białka, 11 g tłuszczu, 43 g węglowodanów, 7,5 g błonnika
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka tymianku i rozmarynu,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- opcjonalnie: jedna łyżeczka ostrej papryki.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i 3-krotnie wypłukać poprzez zalanie ich zimną wodą i odcedzenie.
- Zagotować garnek wody, dodać sól i ziemniaki – gotować 5 min.
- Ziemniaki odcedzić i osuszyć, następnie wymieszać z oliwą i przyprawami, ułożyć na papierze do pieczenia.
- Piec ok. 45 min w temp. 200ºC (góra- dół). Podawać z własnym sosem lub keczupem.
Bruschetta z ricottą i pomidorami suszonymi
Przepis na 5 porcji
W 1 porcji: 300 kcal, 9,5 g białka, 13 g tłuszczu, 35,5 g węglowodanów, 2,5 g błonnika
Składniki:
- 2 bagietki francuskie,
- 150 g sera ricotta,
- 6 pomidorów suszonych odsączonych z oleju,
- 3 garście rukoli,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- Bagietkę przekroić na mniejsze kromki o grubości ok. 2 cm.
- Wyłożyć na papierze do pieczenia i skropić oliwą. Piec ok. 10 min w temp. 180ºC.
- Wyjąć z piekarnika, posmarować ricottą i posypać posiekanymi pomidorami, Z wierzchu posypać rukolą.
Mini-kanapki z guacamole z pomidorami
Przepis na 4 porcje
W 1 porcji: 300 kcal, 8 g białka, 11 g tłuszczu, 37,5 g węglowodanów, 7,5 g błonnika
Składniki:
- 1 szt. awokado,
- 1 pomidor malinowy,
- 4 bułeczki pełnoziarniste lub 2 bagietki (ok. 320 g pieczywa),
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 0,5 ząbka czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- kilka pomidorków koktajlowych.
Przygotowanie:
- Pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki – następnie posiekać na małe kawałki.
- Awokado obrać i posiekać w małą kostkę.
- Czosnek rozdrobnić. Wymieszać z awokado, pomidorem, oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami.
- Powstałą pastą posmarować bułki pokrojone na małe kromki, udekorować pomidorkami koktajlowymi.
Popularne wpisy na blogu:
Dieta na jesień – jak zmniejszyć jesienną senność, zmęczenie i brak energii?
Żelazo – jego właściwości, działanie i źródła pokarmowe
Czysta micha – czym jest i jakie korzyści zdrowotne przynosi to żywieniowe rozwiązanie?
Czym są nowotwory? Sposoby na to jak zmniejszyć ryzyko raka
Pasta z tuńczyka z chili i kaparami – dieta sirtfood – Kuchnia Dietly
Pomysły na przepisy z kaszą – zdrowe dania 400 kcal
Czy istnieje jedna idealna technika ćwiczeń dla każdego?
Witaminy na odporność – które z nich pomogą nam utrzymać zdrowie?
Flora jelitowa – jakie jest jej znaczenie dla naszego organizmu?
Lunchboxy do pracy – 500 kcal – przepisy
Najlepsze produkty superfood na zimę
Wpływ diety na skórę – sucha skóra, czyli problem zimową porą
Pomysł na kurczaka – przepisy – Kuchnia Dietly
Ile kalorii jeść na diecie pudełkowej?
Jak rozmawiać z dzieckiem o nadwadze i otyłości?