Blog

Przepisy na słone przekąski na imprezę

Szukasz pomysłu na słone przekąski na imprezę domową? W tym artykule znajdziesz kilka prostych i ciekawych potraw, które bez problemu przygotujesz nawet w dniu planowanej imprezy. Quesadilla z kuchni meksykańskiej, bruschetty z kuchni włoskiej i wiele innych smakowitych dań, które Twoi goście z pewnością polubią.

Jeśli lubisz przystawki na imprezę, które są różnorodne, ciekawe i pyszne, to jesteś w dobrym miejscu. Przekąski na raz również znajdziesz w naszych propozycjach. Po mini-kanapeczki, rollsy, paluchy, czy bruschetty Twoi goście będą mogli sięgnąć w każdej chwili, nawet bez użycia sztućców. Wygoda i smak to podstawa, jeśli chcesz przyrządzić praktyczne w jedzeniu, słone przekąski na imprezę. 

Jakie przepisy na słone przekąski na imprezę przygotowaliśmy?

W planowaniu menu na imprezę domową warto wziąć pod uwagę to, czy Twoi goście unikają jakichś składników z diety. Gluten, mięso, produkty mleczne – bez nich również przygotujesz pyszne przystawki na imprezę. Z kolei jeśli wolisz oszczędzić na potrawach, to wypróbuj nasze tanie przekąski na imprezę – pieczone ziemniaczki, chrupiącą ciecierzycę, albo paluchy serowe. 

Nasze wytrawne przekąski możesz serwować na stole obok świeżych owoców i innych dań na słodko. Większość naszych propozycji na przekąski na przyjęcie zawiera warzywa – np. pomidory, paprykę, cebulę, cieciorkę. Dzięki temu będą one świetnym pomysłem zamiast mniej zdrowych opcji na przekąski na słono, takich jak chipsy, hot dogi, czy smażone frytki. 

Pieczona chrupiąca ciecierzyca – wegetariańskie słone przekąski

Przepis na 4 porcje

W 1 porcji: 135 kcal, 4,5 g białka, 7 g tłuszczu, 10,5 g węglowodanów, 5 g błonnika

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (240 g po odsączeniu)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • szczypta papryki ostrej i pieprzu czarnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki oregano

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę odcedzić, następnie wysypać na papier do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC (grzałka dolna) na 15 min.
  2. Oliwę wymieszać z przyprawami.
  3. Ciecierzycę wysypać do miski i wymieszać z oliwą z przyprawami, następnie ponownie włożyć do piekarnika (najlepiej na nowy papier do pieczenia) i piecz ok. 15-20 min. W połowie czasu wymieszaj ciecierzycę na blaszce. 
  4. Tak przygotowaną ciecierzycę można przechowywać ok. 3 dni. 

Włoskie słone przekąski – szaszłyki z mozzarellą

Przepis na 10 szaszłyków polanych sosem

W 1 szaszłyku: 85 kcal, 3,5 g białka, 7,5 g tłuszczu, 1 g węglowodanów, 0,2 g błonnika

Składniki:

  • 10 małych kulek mozzarelli
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 5 plastrów salami (ok. 75 g)
  • liście bazylii

Składniki na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0.5 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 ząbka czosnku
  • szczypta soli i papryki słodkiej

Przygotowanie:

Czosnek rozdrobnić i wymieszać z pozostałymi składnikami na sos. Na długie wykałaczki nabić po 1 kulce mozzarelli, połowie plastra salami, 1 pomidorku i kilku liściach bazylii. Gotowe szaszłyki polać lub maczać w sosie. 

Rollsy z łososiem i philadelphią – słone przekąski bez gotowania

Przepis na 4 porcje

W 1 porcji: 200 kcal, 12 g białka, 8 g tłuszczu, 18 g węglowodanów, 1,5 g błonnika

Składniki:

  • 3 placki tortilli
  • 100 g łososia wędzonego
  • 180 – 200 g serka białego do smarowania Philadelphia
  • kilka liści sałaty
  • 0,5 szt. papryki czerwonej 
  • koperek lub szczypiorek do ozdoby

Przygotowanie:

Paprykę pokroić w cienkie paski. Placki tortilli posmarować serkiem, ułożyć sałatę, paprykę i łososia. Zwinąć w rulon i pokroić na mniejsze kawałki. Ozdobić koperkiem lub szczypiorkiem. 

Quesadille z kurczakiem – słone przekąski w stylu meksykańskim

Przepis na 4 porcje

W 1 porcji: 280 kcal, 14 g białka, 12 g tłuszczu, 28 g węglowodanów, 4 g błonnika

Składniki:

  • 4 placki tortilli 
  • 100 g mięsa z piersi kurczaka 
  • 120 g fasoli czerwonej z puszki 
  • 150 g pomidorów krojonych 
  • 150 g jogurtu greckiego light
  • 0,5 szt. cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 g sera cheddar
  • kawałek papryczki chili 
  • limonka
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, kmin rzymski, papryka ostra, cynamon

Przygotowanie:

  1. Mięso skroić w kostkę, cebulę w piórka. 
  2. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać cebulę. Po 5 min dodać mięso i przyprawy.
  3. Po kilku minutach dodać czosnek i posiekaną papryczkę – smażyć 3 min. 
  4. Następnie dodać pomidory i fasolę – gotować kilka minut. Ostudzić.
  5. Na 2 placki tortilli rozłożyć masę z patelni, posypać startym serem i przykryć kolejnymi 2 plackami z wierzchu.
  6. Tak przygotowane tortille usmażyć na patelni z obu stron z wykorzystaniem 0,5 łyżki oliwy / 1 quesadillę. 
  7. Podawać z jogurtem greckim i limonką.

Paluchy serowe – słone przekąski na imprezę

Przepis na 12 paluchów

W 1 paluchu: 155 kcal, 4 g białka, 11 g tłuszczu, 10 g węglowodanów

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego (ok. 275 g)
  • 80 g sera cheddar 
  • 0,5 jajka 
  • przyprawy wg uznania (np. papryka słodka lub ostra, oregano)
  1. Ser zetrzeć na tarce i wymieszać z ulubionymi przyprawami.
  2. Arkusz ciasta przekroić na pół. Jedną połowę posmarować jajkiem, posypać połową sera. 
  3. Nałożyć drugą połowę i ponownie posmarować jajkiem, posypać serem. 
  4. Tak przygotowany arkusz pokroić na paseczki o szerokości ok. 1,5 cm i każdy z paseczków skręcić na świderki.
  5. Powstałe paluchy ułożyć na papierze do pieczenia i piec ok. 10-15 min w temp. 200ºC.

Pieczone ziemniaki – sposób na tanie przekąski na imprezę

Przepis na 4 porcje

W 1 porcji: 300 kcal, 6 g białka, 11 g tłuszczu, 43 g węglowodanów, 7,5 g błonnika

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka tymianku i rozmarynu 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • opcjonalnie: jedna łyżeczka ostrej papryki

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać i 3-krotnie wypłukać poprzez zalanie ich zimną wodą i odcedzenie.
  2. Zagotować garnek wody, dodać sól i ziemniaki – gotować 5 min.
  3. Ziemniaki odcedzić i osuszyć, następnie wymieszać z oliwą i przyprawami, ułożyć na papierze do pieczenia.
  4. Piec ok. 45 min w temp. 200ºC (góra- dół). Podawać z własnym sosem lub keczupem.

Bruschetta z ricottą i pomidorami suszonymi – idealne przekąski na raz

Przepis na 5 porcji

W 1 porcji: 300 kcal, 9,5 g białka, 13 g tłuszczu, 35,5 g węglowodanów, 2,5 g błonnika

Składniki:

  • 2 bagietki francuskie
  • 150 g sera ricotta
  • 6 pomidorów suszonych odsączonych z oleju
  • 3 garście rukoli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Bagietkę przekroić na mniejsze kromki o grubości ok. 2 cm. Wyłożyć na papierze do pieczenia i skropić oliwą. Piec ok. 10 min w temp. 180ºC. Wyjąć z piekarnika, posmarować ricottą i posypać posiekanymi pomidorami, Z wierzchu posypać rukolę.

Mini-kanapki z guacamole z pomidorami – zdrowe przystawki na imprezę

Przepis na 4 porcje

W 1 porcji: 300 kcal, 8 g białka, 11 g tłuszczu, 37,5 g węglowodanów, 7,5 g błonnika

Składniki:

  • 1 szt. awokado
  • 1 pomidor malinowy
  • 4 bułeczki pełnoziarniste lub 2 bagietki (ok. 320 g pieczywa)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 ząbka czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • Kilka pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

  1. Pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki – następnie posiekać na małe kawałki.
  2. Awokado obrać i posiekać w małą kostkę.
  3. Czosnek rozdrobnić. Wymieszać z awokado, pomidorem, oliwą, sokiem z cytryny  i przyprawami.
  4. Powstałą pastą posmarować bułki pokrojone na małe kromki, udekorować pomidorkami koktajlowymi. 

Podobne artykuły