Blog

Sałatka z brokuła, czerwonej fasoli i halloumi – przepis z kuchni Dietly

W kuchni Dietly przygotowaliśmy dla Was ciekawą i oryginalną propozycję na sałatkę pełną koloru i smaku. Do jej przygotowania użyliśmy lekko zblanszowanego brokuła, czerwoną fasolę z puszki i zarumienionego na patelni sera halloumi, a całość połączył sos winegret z dodatkiem musztardy i czosnku. Sałatka z brokuła sprawdzi się zarówno jako posiłek na kolację, np. z dodatkiem chrupiących grzanek, ale również lunch na wynos.  

Przepis na sałatkę z brokuła i dodatkami to bogactwo:

  • Wapnia,
  • potasu,
  • witaminy C, 
  • kwasu foliowego,
  • magnezu,
  • nienasyconych kwasów tłuszczowych dzięki dodatkowi oliwy,
  • błonnika.

Nasz przepis na sałatkę z brokuła idealnie wpasuje się również w założenia diety sirtfood. 

Sałatka z brokuła, czerwoną fasolą i serem halloumi przepis

W 1 porcji: 370 kcal, 18 g białka, 24 g tłuszczu, 15 g węglowodanów 

Składniki na 3 porcje: – sałatka z brokuła, czerwoną fasolą i serem halloumi przepis: 

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g ugotowanych brokułów
  • 80 g sera halloumi
  • 120 g fasoli czerwonej 
  • 1,5 łyżki słonecznika
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • 1,5 łyżeczki musztardy
  • 1,5 łyżki oliwy
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Niecały ząbek czosnku
  • Oregano

Sposób przygotowania – Sałatka z brokuła z czerwoną fasolą i serem halloumi przepis

Brokuły gotować 2-3 minuty we wrzącej i lekko osolonej wodzie. Odcedzić i lekko ostudzić. Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć ser halloumi pokrojony w kostkę (1-2 minuty). 

W dużej misce wymieszać brokuły, ser halloumi, posiekaną natkę pietruszki i odsączoną z zalewy fasolę. Polać sosem: przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z miodem, oliwą, musztardą i oregano. Posypać słonecznikiem. 

Podobne artykuły