Blog

Czy koronawirus rozprzestrzenia się przez jedzenie?

Autor artykułu: dietetyczka kliniczna Joanna Marciszewska

Wiele osób ze względu na pandemię wywołaną koronawirusem będzie przez kolejne dni przebywało w domach. W trosce o bezpieczeństwo zdecydowanie się na pracę zdalną lub na dni wolne będzie dobrym rozwiązaniem – właśnie w ten sposób dbamy o zahamowanie rozprzestrzeniania się wirusa. Pojawia się jednak pytanie jak jeszcze bardziej zadbać o zdrowie swoje i członków naszej rodziny.

Spis treści:

Jeśli dążymy do ograniczania wyjść z domu, a zatem także zmniejszenia ilości wyjść do sklepu i do restauracji, to jak zadbać o swoje zapasy żywności? Wiele osób zaczyna się także zastanawiać czy koronawirus rozprzestrzenia się przez jedzenie? Czy zamawianie gotowych posiłków jest bezpieczne w świetle pandemii koronawirusem? W tym artykule odpowiadamy na te pytania w oparciu o opinie naukowych organizacji:

Informacje zaktualizowane: 6 kwietnia 2021 r.

Czy koronawirus może przenosić się przez jedzenie?

Zakażenie koronawirusem rozprzestrzenia się głównie przez bezpośredni kontakt z człowiekiem, który jest jego nosicielem. W szczególności ryzykowne jest zachowywanie mniejszej odległości niż ok. 2 metry oraz sytuacja, w której chora osoba kaszle lub kicha w naszym otoczeniu – wtedy istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że rozprzestrzenione w powietrzu krople śliny lub plwociny przedostaną się do naszych ust albo nosa i następnie do płuc.

Drugą drogą przenoszenia się koronawirusa jest kontakt z powierzchniami lub obiektami, na których jest ten wirus – np. osoba zakażona kaszlała w ich pobliżu lub dotknęła ich ręką, którą wcześniej zasłaniała usta przy kichaniu, a następnie osoba zdrowa dotknie tego samego miejsca i po chwili dotnie okolic twarzy. Właśnie z uwagi na to zagrożenie zaleca się częste mycie rąk mydłem przez co najmniej 20 sekund – pamiętajmy, aby unikać dotykania okolic twarzy przed dokładnym umyciem rąk!

Główne drogi zakażenia to bezpośredni kontakt z osobą chorą lub dotykanie skażonych powierzchni.

Czy w takim razie żywność również może być nośnikiem koronawirusa?

Światowe organizacje zapewniają nas, że aktualnie nie ma na to dowodów, aby jedzenie było zagrożeniem i nośnikiem koronawirusa.

EFSA, której zadaniem jest dokładne monitorowanie sytuacji związanej z trwającą pandemią (COVID-19) wydała opinię, że nie ma żadnych dowodów na to, że żywność jest źródłem lub drogą transmisji koronawirusa. Marta Hugas, czyli główny naukowiec tego urzędu, podkreśla, że „W poprzednich epidemiach pokrewnych koronawirusów, takich jak SARS-CoV i MERS-CoV wirus nie przenosił się poprzez spożywanie pokarmu. Aktualnie nie ma dowodów sugerujących, że koronawirus różni się pod tym względem.”

EFSA zapewnia, że naukowcy i naukowe autorytety na całym świecie, którzy obserwują rozprzestrzenianie się pandemii nie zanotowali żadnego przypadku przenoszenia się koronawirusa przez żywność.

Podkreśla się również, że żywność różni się od powierzchni płaskich i przedmiotów. CDC zachęca osoby przebywające w miejscach wysokiego ryzyka zakażenia koronawirusa do tego, aby decydowali się na dostawy jedzenia bezpośrednio do domu. Dzięki takiemu rozwiązaniu ograniczany jest bezpośredni kontakt z innymi ludźmi do 1 osoby (dostawcy) lub do ZERA jeśli decydujemy się na to, aby kurier zostawił nam żywność pod drzwiami.

Czy koronawirus przenosi się na opakowaniach produktów spożywczych i posiłków pakowanych?

Produkty opakowań i posiłków pakowanych mają zwykle płaską powierzchnię, więc jest nieco większa szansa transmisji koronawirusa niż w przypadku niepakowanego jedzenie. Jednak warto pamiętać, że np. opakowanie sera w sklepie jest zwykle dotykane najpierw na produkcji przy zachowaniu higieny i w rękawiczkach. Następnie w sklepie podczas wykładania towaru – pracownicy powinni nosić maseczki i nierzadko przy wykładaniu mają również rękawice. Ostatnią osobą mającą styczność z opakowaniem jest klient. To prawda, że niekiedy produkt może być doknięty przez kilka osób, które np. czytają skład. Natomiast w sklepach obowiązuje noszenie maseczek, a liczba osób, które dotkną produkt i tak jest daleka od np. liczby osób dotykających przyciski w windzie, czy poręcze na klatkach schodowych. Podsumowując, szansa na zarażenie się koronawirusem przez opakowane produkty jest bardzo niska.

Dostawy jedzenia do domu a koronawirus

Opierając się na doświadczeniach krajów, w których odnotowano najwięcej przypadków zachorowań na koronawirusa, również możemy dojść do wniosku, że dostawy żywności do domu mogą być bardzo pomocnym rozwiązaniem. Jedna trzecia Włochów zdecydowała się na ograniczenie jedzenia poza domem – zaczęli oni jednak zamawiać więcej żywność od firm oferujących dostawę do domu, do czego przyczyniły się m.in. restrykcje prawne.

Z kolei w Chinach platforma do zamawiania jedzenia z dostawą Meituan odnotowała, że między końcem stycznia a początkiem lutego około 80% wszystkich zamówień jedzenia obejmowała dostawę do domu „bez kontaktu”. Kurierzy pozostawiali paczki z żywnością w wyznaczonym miejscu i dzięki temu klienci nie mieli bezpośredniego kontaktu z drugą osobą.

Właśnie brak kontaktu z innymi ludźmi jest przewagą dostaw do domu nad samodzielnym wychodzeniem do sklepu lub do restauracji. Możemy zamawiać zakupy żywnościowe on-line, decydować się na dostawę do domu posiłków z ulubionej restauracji lub zamówić catering dietetyczny. Warto wykorzystać możliwości, jakie daje nam technologia i dzięki niej ograniczyć ryzyko zakażeniem, które może być wysokie, gdy robimy zakupy wśród wielu innych osób. Pozostając w domu i jak najbardziej ograniczając wszystkie zbędne wyjścia poza dom nie tylko dbamy o zdrowie swoje oraz swojej rodziny, ale również zapobiegamy ogólnemu rozprzestrzenianiu się koronawirusa.

Czy gotowanie zabija koronawirusa?

W przypadku SARS, czyli wirusa podobnego do aktualnego koronawirusa (COVID-19), obróbka termiczna w temp. 60ºC przez co najmniej 30 minut powodowała zabicie wirusa. Aktualnie WHO zaleca w celach prewencji zakażenia koronawirusem zachowanie pełnej higieny podczas przygotowywania mięsa – mycie rąk oraz przedmiotów kuchennych przed i po kontakcie z surowym mięsem oraz dbanie o to, aby po obróbce termicznej mięso było prawidłowo ugotowane/upieczone/wysmażone – czyli po prostu, aby nie było surowe. Pamiętajmy o tym, że jak dotąd nie odnotowano, aby jakikolwiek z przypadków zakażenia koronawirusem był spowodowany żywnością.

odporność przy koronawirusie COVID-19

Czy zamawianie cateringu dietetycznego jest bezpieczne podczas pandemii koronawirusa?

Firmy zajmujące się przygotowywaniem diet pudełkowych wprowadzają zaostrzenia procedur związanych z higieną.

  • Dbają o to, aby do pracy przychodzili tylko pracownicy, którzy czują się dobrze i aby swoją pracę wykonywali w odzieży zabezpieczającej przez przedostawaniem się wirusa –przykładowo stosowane są rękawiczki jednorazowe, maseczki, specjalne fartuchy.
  • Ponadto stosowane są najważniejsze zasady higieny, takie jak dokładne czyszczenie powierzchni płaskich i mycie rąk.
  • Każdy posiłek z cateringu dietetycznego jest szczelnie pakowany, co jest dodatkowym zabezpieczeniem.
  • Zamawiając możemy podać nasz kod do bramy i dzięki temu kurier będzie mógł zostawić paczkę z naszymi posiłkami pod drzwiami, a my nie będziemy mieli z nim bezpośredniego kontaktu. Takie rozwiązanie zapewnia stosowaną już w Chinach dostawę „bez kontaktu”. Kurierzy również dbają o higienę podczas roznoszenia posiłków – w ich przypadku rękawiczki jednorazowe są także bardzo pomocne.

Pustki w sklepach wywołują u niektórych osób obawę o to, że powstaną przerwy w dostawach cateringu dietetycznego. Ponad połowa firm oferujących diety pudełkowe zaopatrza się bezpośrednio u dostawców. Pustki na półkach sklepowych są aktualnie najczęściej spowodowane nie brakiem towaru, ale nieobecnością pracowników, którzy je wykładają. Z tego powodu aktualnie cateringi dietetyczne są w stanie zaopatrzać się w hurtowniach i bezpośrednio u producentów w produkty do przygotowywania posiłków.

Dopóki cateringi dietetyczne są w stanie zapewnić klientom regularną dostawę posiłków i pełne bezpieczeństwo, to zamówienie posiłków z diety pudełkowej będzie możliwe.

Jak zadbać o odporność w czasie pandemii COVID-19? Suplementacja witaminy D

Istnieje wiele badań naukowych, w których można zauważyć zależność między poziomem witaminy D we krwi a ryzykiem zachorowania na koronawirusa. Unikanie niedoboru tej witaminy jest niezwykle ważne w czasie pandemii – ma ona kluczowe działanie w kwestii zachowania stabilnego układu odpornościowego. Z uwagi na to, że witamina D syntetyzowana jest w skórze pod wpływem promieni słonecznych, osoby zamieszkujące Polskę powinny suplementować witaminę D od października do kwietnia. Zalecane dawki witaminy D to 800-2000 IU dziennie dla osób dorosłych z prawidłową masą ciała i 1600-4000 IU/dobę przy otyłości.

witamina D

Ponadto w kwestii zachowania mocnej odporności w czasie pandemii COVID-19 kluczową rolę pełni utrzymanie regularnej aktywności fizycznej, unikanie przewlekłego stresu, palenia tytoniu i picia alkoholu w nadmiernych ilościach.

Odporność w czasie pandemii COVID-19. Zbilansowana dieta

Dieta ma duże znaczenie w kwestii odporności organizmu także w czasie pandemii COVID-19. Odpowiednio zbilansowany jadłospis dla silnego układu immunologicznego powinien:

  • pokrywać zapotrzebowanie na białko (min. 0,9 g/ każdy kilogram masy ciała),
  • zaspokajać zapotrzebowanie energetyczne co najmniej na poziomie Podstawowej Przemiany Materii,
  • zawierać źródła witaminy C, aby uniknąć jej niedoborów – np. kiwi, pomidory, paprykę, truskawki, natkę pietruszki,
  • zawierać źródła cynku – ryby, mięso, rośliny strączkowe, pełnoziarniste produkty zbożowe, jaja, orzechy i pestki,
  • obfitować w warzywa i owoce.

Jeśli chcesz zadbać o swoją odporność, ale brakuje Ci czasu na przygotowanie zbilansowanej diety, to możesz zdecydować się na catering dietetyczny.

Źródła:

Popularne wpisy na blogu:

Zdrowie po męsku – dieta i badania kontrolne dla każdego mężczyzny
Dieta Dukana, detoksy, dieta Sirtfood – czy warto je stosować? Modne diety okiem dietetyka
Przepis na placki na słodko z jarmużem i truskawkami – dieta sirtfood – Kuchnia Dietly
Dieta SIRT przepisy słodkie i wytrawne
Na czym polega dieta Adele? Jak działa dieta SIRT (sirtfood)?
Produkty wysokobiałkowe – najbogatsze źródła białka
Jaką dietę pudełkową wybrałyby bohaterki filmowe?
Jak zmieniał się kobiecy ideał w ostatnim stuleciu?
Prawidłowa masa ciała – jakie ma znaczenie dla zdrowia psychofizycznego kobiet?
Dieta dla urody – popraw kondycję swojej skóry
Jak nie podjadać wieczorami i nie tylko – 5 skutecznych sposobów
Jesteś sową czy skowronkiem? Sprawdź, jak zegar biologiczny wpływa na nasz tryb dnia.
Dieta dla poprawy kondycji włosów i paznokci
Uniwersalna lista zakupów – na co zwracać uwagę?
Jakie suplementy na redukcję masy ciała są skuteczne? O kapsaicynie, zielonej kawie i herbacie, CLA, wapniu i johimbinie. | część 2