Pasta warzywna – 5 sprawdzonych, pysznych i szybkich przepisów
Brakuje Wam pomysłu na to z czym jeść kanapki? Znudziły Wam się szynka i ser? Chcielibyście spróbować czegoś nowego i potrzebujecie inspiracji? Jeśli tak, to zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów na przepyszne pasty warzywne, które wzbogacą codzienny jadłospis o ciekawe smaki i dobre produkty bogate w witaminy, składniki mineralne, białko roślinne i błonnik pokarmowy. Do przygotowania past warzywnych możemy wykorzystać różne składniki: dowolne warzywa, nasiona roślin strączkowych, warzywa konserwowe czy tofu. Możliwości są nieograniczone, a składniki wystarczy odpowiednio połączyć tak aby wykorzystać pełen aromat użytych produktów.
Spis treści:
- Przepis na pastę warzywną – hummus z dodatkiem pieczonej marchewki
- Przepis na pastę warzywną – pasta z zielonego groszku i pistacji z dodatkiem mięty
- Przepis na pastę warzywną – orientalna pasta z soczewicy
- Przepis na pastę warzywną – wegański smalec z fasoli z cebulką i skwarkami z kaszy gryczanej
- Przepis na pastę warzywną – domowy ajvar wzbogacony czerwoną fasolą
Przygotowaliśmy dla Was 5 przepisów na odżywcze pasty warzywne, które są zdrowe, pełne smaku i sycące. Pasty kanapkowe można wykorzystać nie tylko do chleba, ale także do posmarowania tortilli, dodatek do sałatki z kaszą, jako dip do warzyw lub jako farsz do naleśników. Pasty warzywne możemy przygotować w większej ilości i zamrozić. Jak widać, pomysłów na zastosowanie pasty na kanapek jest sporo i każdy znajdzie coś dla siebie. 1 duża porcja naszych past warzywnych to tylko 150 kcal. Wypróbujcie kilka naszych propozycji. Jesteśmy pewni, że nasze pasty warzywne podbiją Wasze kubki smakowe.
Przepis na pastę warzywną – hummus z dodatkiem pieczonej marchewki
Pasta na kanapki – przepis na 4 porcje
W 1 porcji: 150 kcal, 5g białka, 8g tłuszczu, 12g węglowodanów, 5,5g błonnika
Przepis na pastę warzywną – hummus z dodatkiem pieczonej marchewki – składniki:
- 200 g puszki ciecierzycy w zalewie
- 1 marchew
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżeczki pasty tahini
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżeczki natki pietruszki
- Przyprawy: szczypta cynamonu, sól, pieprz, papryka ostra, słodka, kurkuma, kmin rzymski (do smaku)
Przepis na pastę warzywną – hummus z dodatkiem pieczonej marchewki – przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Marchewkę obrać, pokroić w plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posolić, przyprawić pieprzem. Skropić 1/2 porcji oliwy. Pomiędzy plastry marchewek poukładać czosnek w łupinach. Piec ok. 20 minut (do miękkości marchewki). Po upieczeniu ostudzić.
- Ciecierzycę przepłukać dokładnie na sicie, przełożyć do pojemnika blendera (kilka kulek zostawić do dekoracji), dodać ostudzoną marchewkę, tahini, sok z cytryny, przyprawy, oliwę, 1/2 szklanki zimnej wody. Wszystko dokładnie zblendować, w razie potrzeby dolewając zimnej wody, tak aby pasta uzyskała kremową konsystencję.
- Udekorować natką pietruszki i kulkami cieciorki.
Przepis na pastę warzywną – pasta z zielonego groszku i pistacji z dodatkiem mięty
Pasta na kanapki – przepis na 4 porcje
W 1 porcji: 150 kcal, 8g białka, 8,5g tłuszczu, 10g węglowodanów, 4,5g błonnika
Przepis na pastę warzywną – pasta z zielonego groszku i pistacji z dodatkiem mięty – składniki:
- 250 g groszku zielonego mrożonego
- 4 łyżki orzechów pistacjowych
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego
- Sok z połówki cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżej mięty
- Przyprawy: sól, pieprz
Przepis na pastę warzywną – pasta z zielonego groszku i pistacji z dodatkiem mięty – przygotowanie:
- Pistacje namoczyć w ciepłej wodzie przez ok. 30 minut. Kilka pistacji zostawić do dekoracji.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać groszek i posiekany czosnek, podlać delikatnie wodą i dusić do miękkości groszku. Przyprawić solą i pieprzem.
- Skropić sokiem z cytryny i odstawić do ostudzenia.
- Pistacje odsączyć z wody i przełożyć do pojemnika blendera, wrzucić groszek z czosnkiem, liście mięty i dokładnie zblendować. Udekorować pistacjami.
Przepis na pastę warzywną – orientalna pasta z soczewicy
Pasta na kanapki – przepis na 4 porcje
W 1 porcji: 150 kcal, 9g białka, 6g tłuszczu, 14g węglowodanów, 6,5g błonnika
Przepis na pastę warzywną – orientalna pasta z soczewicy – składniki:
- 250 g ugotowanej soczewicy
- 4 suszone pomidory (w oleju, odsączone)
- 3 suszone daktyle
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- kawałek imbiru
- ½ papryczki chili
- Przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, kurkuma, papryka słodka, ostra
Przepis na pastę warzywną – orientalna pasta z soczewicy – przygotowanie:
- Daktyle namoczyć we wrzątku. Odcedzić i przełożyć do pojemnika blendera.
- Do daktyli dodać ugotowaną soczewicę, suszone pomidory, posiekany czosnek, kawałki obranego imbiru, sok z limonki, przyprawy, oliwę.
- Dokładnie zblendować. W razie potrzeby dodać wody i blendować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Udekorować kawałki papryczki chili.
Przepis na pastę warzywną – wegański smalec z fasoli z cebulką i skwarkami z kaszy gryczanej
Pasta na kanapki – przepis na 4 porcje
W 1 porcji: 150 kcal, 5,5g białka, 7g tłuszczu, 16g węglowodanów, 4,5g błonnika
Przepis na pastę warzywną – wegański smalec z fasoli z cebulką i skwarkami z kaszy gryczanej – składniki:
- 250 g fasoli białej konserwowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ dużego jabłka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
- Przyprawy: majeranek, kminek, sól, pieprz
Przepis na pastę warzywną – wegański smalec z fasoli z cebulką i skwarkami z kaszy gryczanej – przygotowanie:
- Fasolę odsączyć na sicie, dokładnie przepłukać i przełożyć do pojemnika blendera.
- Cebulę posiekać w drobną kostkę, jabłko obrać i zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać ugotowaną kaszę i prażyć kilka minut, następnie dodać cebulę, chwilę rumienić, na końcu dodać jabłko i czosnek i razem wszystko smażyć ok. 5 minut. Przyprawić solą, majerankiem, pieprzem, kminkiem. Pozostawić do ostudzenia.
- Fasolę dokładnie zblendować z zawartością patelni.
Przepis na pastę warzywną – domowy ajvar wzbogacony czerwoną fasolą
Pasta na kanapki – przepis na 4 porcje
W 1 porcji: 150 kcal, 7g białka, 8,5g tłuszczu, 10,8g węglowodanów, 4,5g błonnika
Przepis na pastę warzywną – domowy ajvar wzbogacony czerwoną fasolą – składniki:
- 2 papryki czerwone
- ½ cukini
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek fasoli czerwonej konserwowej
- 1 pomidor (najlepiej malinowy)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- Przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka i ostra, papryka wędzona
Przepis na pastę warzywną – domowy ajvar wzbogacony czerwoną fasolą – przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Paprykę przekroić na pół, wyciągnąć gniazdo nasienne, cukinię pokroić na grube plastry, cebulę pokroić na cząstki, czosnek pozostawić w łupinach. Wszystkie składniki ułożyć na blaszce. Skropić 1/2 porcji oliwy. Piec do miękkości warzyw. Pozostawić do ostygnięcia. Z papryki i pomidorów ściągnąć skórkę.
- Warzywa przełożyć do małego garnka (czosnek obrać z łupin), dodać przyprawy, oliwę, koncentrat, ocet, oraz odsączoną fasolę. Dusić na małym ogniu około 15 minut. Następnie zblendować, ale niezbyt dokładnie.
Popularne wpisy na blogu:
Bób – właściwości odżywcze i lecznicze bobu
Dieta kopenhaska – zasady i jadłospis na 13 dni
Biegunka – przyczyny, objawy, dieta przy biegunce. Co można jeść przy biegunce?
Dieta na trądzik – co jeść a czego unikać przy trądziku?
Jak zdrowo schudnąć 5 kg? Porady, dieta, jadłospis
Dieta na płaski brzuch — co należy wiedzieć?
Komosa ryżowa przepis z kuchni Dietly – Komosa po meksykańsku z fasolą, awokado i kukurydzą
Czym tak naprawdę są zakwasy? Przyczyny, objawy, sposoby na zakwasy
Dieta wątrobowa – co jeść przy chorobie wątroby?
Dieta trzustkowa – zasady i produkty dozwolone
Kiszonki – zimowe superfoods? Właściwości zdrowotne kiszonych warzyw
Jak oszczędzić na diecie? Czy warto dopłacać za produkty ekologiczne?
Grupa krwi a dieta. Czy dieta zgodna z grupą krwi działa?
Jak zrobić domowy izotonik? Proste przepisy na napój izotoniczny
Przepisy na słone przekąski na imprezę