Blog

Pasta warzywna – 5 sprawdzonych, pysznych i szybkich przepisów

Brakuje Wam pomysłu na to z czym jeść kanapki? Znudziły Wam się szynka i ser?

Chcielibyście spróbować czegoś nowego i potrzebujecie inspiracji? Jeśli tak, to zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów na przepyszne pasty warzywne, które wzbogacą codzienny jadłospis o ciekawe smaki i dobre produkty bogate w witaminy, składniki mineralne, białko roślinne i błonnik pokarmowy. Do przygotowania past warzywnych możemy wykorzystać różne składniki: dowolne warzywa, nasiona roślin strączkowych, warzywa konserwowe czy tofu. Możliwości są nieograniczone, a składniki wystarczy odpowiednio połączyć tak aby wykorzystać pełen aromat użytych produktów.

https://dietly.pl/blog/zdrowe-sniadania-400-kcal

Przygotowaliśmy dla Was 5 przepisów na odżywcze pasty warzywne, które są zdrowe, pełne smaku i sycące. Pastę warzywną można wykorzystać nie tylko do chleba, ale także do posmarowania tortilli, dodatek do sałatki z kaszą, jako dip do warzyw lub jako farsz do naleśników. Pasty warzywne możemy przygotować w większej ilości i zamrozić. Jak widać, pomysłów na zastosowanie past jest sporo i każdy znajdzie coś dla siebie. 1 duża porcja naszych past to tylko 150 kcal. Wypróbujcie naszych propozycji, a jesteśmy pewni, że nasze pasty warzywne podbiją Wasze kubki smakowe. 

Co znajdziesz w tym artykule?

Przepis na pastę warzywną – hummus z dodatkiem pieczonej marchewki

Przepis na 4 porcje

W 1 porcji: 150 kcal, 5g białka, 8g tłuszczu, 12g węglowodanów, 5,5g błonnika

Przepis na pastę warzywną – hummus z dodatkiem pieczonej marchewki – składniki:

  • 200 g puszki ciecierzycy w zalewie
  • 1 marchew
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżeczki pasty tahini
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki natki pietruszki
  • Przyprawy: szczypta cynamonu, sól, pieprz, papryka ostra, słodka, kurkuma, kmin rzymski (do smaku)

Przepis na pastę warzywną – hummus z dodatkiem pieczonej marchewki – przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Marchewkę obrać, pokroić w plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posolić, przyprawić pieprzem. Skropić 1/2 porcji oliwy. Pomiędzy plastry marchewek poukładać czosnek w łupinach. Piec ok. 20 minut (do miękkości marchewki). Po upieczeniu ostudzić.
  2. Ciecierzycę przepłukać dokładnie na sicie, przełożyć do pojemnika blendera (kilka kulek zostawić do dekoracji), dodać ostudzoną marchewkę, tahini, sok z cytryny, przyprawy, oliwę, 1/2 szklanki zimnej wody. Wszystko dokładnie zblendować, w razie potrzeby dolewając zimnej wody, tak aby pasta uzyskała kremową konsystencję. 
  3. Udekorować natką pietruszki i kulkami cieciorki. 

Przepis na pastę warzywną – pasta z zielonego groszku i pistacji z dodatkiem mięty

Przepis na 4 porcje

W 1 porcji: 150 kcal, 8g białka, 8,5g tłuszczu, 10g węglowodanów, 4,5g błonnika

Przepis na pastę warzywną – pasta z zielonego groszku i pistacji z dodatkiem mięty – składniki:

  • 250 g groszku zielonego mrożonego
  • 4 łyżki orzechów pistacjowych
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • Sok z połówki cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżej mięty
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przepis na pastę warzywną – pasta z zielonego groszku i pistacji z dodatkiem mięty – przygotowanie:

1. Pistacje namoczyć w ciepłej wodzie przez ok. 30 minut. Kilka pistacji zostawić do dekoracji.

2. Na patelni rozgrzać olej, dodać groszek i posiekany czosnek, podlać delikatnie wodą i dusić do miękkości groszku. Przyprawić solą i pieprzem.

Skropić sokiem z cytryny i odstawić do ostudzenia.

3. Pistacje odsączyć z wody i przełożyć do pojemnika blendera, wrzucić groszek z czosnkiem, liście mięty i dokładnie zblendować. Udekorować pistacjami.

Przepis na pastę warzywną – orientalna pasta z soczewicy

Przepis na 4 porcje

W 1 porcji: 150 kcal, 9g białka, 6g tłuszczu, 14g węglowodanów, 6,5g błonnika

Przepis na pastę warzywną – orientalna pasta z soczewicy – składniki:

  • 250 g ugotowanej soczewicy
  • 4 suszone pomidory (w oleju, odsączone)
  • 3 suszone daktyle
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • kawałek imbiru
  • ½ papryczki chili
  • Przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, kurkuma, papryka słodka, ostra

Przepis na pastę warzywną – orientalna pasta z soczewicy – przygotowanie:

  1. Daktyle namoczyć we wrzątku. Odcedzić i przełożyć do pojemnika blendera.
  2. Do daktyli dodać ugotowaną soczewicę, suszone pomidory, posiekany czosnek, kawałki obranego imbiru, sok z limonki, przyprawy, oliwę.
  3. Dokładnie zblendować. W razie potrzeby dodać wody i blendować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  4. Udekorować kawałki papryczki chili.
https://dietly.pl/blog/szybkie-przekaski-300-kcal-przepisy

Przepis na pastę warzywną – wegański smalec z fasoli z cebulką i skwarkami z kaszy gryczanej

Przepis na 4 porcje

W 1 porcji: 150 kcal, 5,5g białka, 7g tłuszczu, 16g węglowodanów, 4,5g błonnika

Przepis na pastę warzywną – wegański smalec z fasoli z cebulką i skwarkami z kaszy gryczanej – składniki:

  • 250 g fasoli białej konserwowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ dużego jabłka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
  • Przyprawy: majeranek, kminek, sól, pieprz

Przepis na pastę warzywną – wegański smalec z fasoli z cebulką i skwarkami z kaszy gryczanej – przygotowanie:

1. Fasolę odsączyć na sicie, dokładnie przepłukać i przełożyć do pojemnika blendera.

2. Cebulę posiekać w drobną kostkę, jabłko obrać i zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.

3. Na patelni rozgrzać olej, dodać ugotowaną kaszę i prażyć kilka minut, następnie dodać cebulę, chwilę rumienić, na końcu dodać jabłko i czosnek i razem wszystko smażyć ok. 5 minut. Przyprawić solą, majerankiem, pieprzem, kminkiem. Pozostawić do ostudzenia.

4. Fasolę dokładnie zblendować z zawartością patelni.

Przepis na pastę warzywną – domowy ajvar wzbogacony czerwoną fasolą

Przepis na 4 porcje

W 1 porcji: 150 kcal, 7g białka, 8,5g tłuszczu, 10,8g węglowodanów, 4,5g błonnika

Przepis na pastę warzywną – domowy ajvar wzbogacony czerwoną fasolą – składniki:

  • 2 papryki czerwone
  • ½ cukini
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek fasoli czerwonej konserwowej
  • 1 pomidor (najlepiej malinowy)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • Przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka i ostra, papryka wędzona

Przepis na pastę warzywną – domowy ajvar wzbogacony czerwoną fasolą – przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

2. Paprykę przekroić na pół, wyciągnąć gniazdo nasienne, cukinię pokroić na grube plastry, cebulę pokroić na cząstki, czosnek pozostawić w łupinach. Wszystkie składniki ułożyć na blaszce. Skropić 1/2 porcji oliwy. Piec do miękkości warzyw. Pozostawić do ostygnięcia. Z papryki i pomidorów ściągnąć skórkę.

3. Warzywa przełożyć do małego garnka (czosnek obrać z łupin), dodać przyprawy, oliwę, koncentrat, ocet, oraz odsączoną fasolę. Dusić na małym ogniu około 15 minut. Następnie zblendować, ale niezbyt dokładnie.

https://dietly.pl/




Podobne artykuły