
Pomysł na kurczaka – przepisy – Kuchnia Dietly
Danie z kurczakiem to idealny pomysł na obiad. Czasami jednak brakuje nam pomysłu na kurczaka w trochę innej odsłonie. Właśnie dlatego przygotowaliśmy dla Was 5 przepysznych propozycji na pomysł na kurczaka, które idealnie sprawdzą się zarówno na wykwintny obiad jak i szybkie danie do pracy. Nasze propozycje zawierają pełnowartościowe białko, warzywa, błonnik, a także zdrowe tłuszcze. Znajdziecie w nich zarówno kuchnię polską jak i azjatycką i indyjską. Wypróbujcie naszych dań, a z pewnością zostaną w Waszym menu na stałe.
Co znajdziesz w tym artykule?
- Pomysł na Kurczaka pieczonego z warzywami w aromatycznej marynacie
- Pomysł na Kurczaka po indyjsku czyli fit butter chicken podany z ryżem jaśminowym
- Pomysł na Kurczaka w parmezanowej panierce na sałatce ze szpinaku
- Pomysł na Kurczaka po azjatycku z makaronem ryżowym
- Pomysł na Kurczaka w tortilli z hummusem i warzywami

Pomysł na Kurczaka pieczonego z warzywami w aromatycznej marynacie
Pomysł na Kurczaka pieczonego z warzywami w aromatycznej marynacie czyli danie, które robi się praktycznie samo. Wystarczy pokroić wszystkie składniki, zamarynować i wrzucić do piekarnika. To danie na pewno sprawdzi się na rodzinny obiad.
Przepis na 4 porcje
W 1 porcji: 500 kcal, 32 g białka, 28,5 g tłuszczu, 27,5 g węglowodanów, 5 g błonnika
Składniki:
- 4 sztuki udek z kurczaka
- 400 g ziemniaków
- 1 papryka czerwona
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1 cebula czerwona
- 1 marchew
- Kawałek cukinii
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- ½ cytryny
- 3 łyżeczki musztardy
- 4 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii
- garść pietruszki w liściach
- 1 łyżka pestek dyni
- przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka oregano
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć i osuszyć, warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. 2 ząbki czosnku pozostawić w łupinkach.
- 2 łyżki oleju wymieszać z miodem, musztardą, sokiem z połowy cytryny, posiekaną bazylią, pietruszką, 2 ząbki czosnku przeciśniętymi przez praskę. Marynatą natrzeć kurczaka i odstawić na ok. 2 h lub na całą noc jeśli mamy czas.
- Warzywa zalać pozostałą porcją oleju, przyprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz oregano. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do warzyw dołożyć zamarynowane kurczaka, całość posypać pestkami dyni i piec całość przez ok. 40 minut.

Pomysł na Kurczaka po indyjsku czyli fit butter chicken podany z ryżem jaśminowym
Odkąd poznacie przepis na fit butter chickena, nie będziecie chcieli chodzić na niego do indyjskiej restauracji. Specjalna mieszanka przypraw i aromatyczny sos na pewno przypadną Wam do gustu!
Przepis na 4 porcje
W 1 porcji: 500 kcal, 24,5 g białka, 22,3 g tłuszczu, 49 g węglowodanów, 4 g błonnika
Składniki:
- 350 g mięsa z udek z kurczaka
- 1 puszka pomidorów z puszki
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 cebula
- 100 g mleczka kokosowego
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 3 łyżeczki masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżej kolendry
- przyprawy: 2 łyżeczki przyprawy garam masala, po pół łyżeczki curry, imbir mielony, kmin rzymski, szczypta pieprzu czarnego, soli i cynamonu
- 2 woreczki ryżu jaśminowego
Przygotowanie:
- Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i 1 łyżeczką przyprawy garam masala. Dokładnie wymieszać, zalać jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić na kilka godzin do lodówki jeśli mamy czas.
- Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać cebulę, chwilę smażyć i wrzucić orzechy nerkowca. Smażyć przez kilka minut, dodać wszystkie przyprawy oraz pomidory z puszki. Dusić wszystko na większym ogniu około 5 minut 20 minut. Następnie zblendować na gładką masę.
- Kurczaka podsmażyć na innej patelni z każdej strony i zalać sosem, dusić na małym ogniu ok 10, żeby jogurt się nie zwarzył. Zalać mleczkiem kokosowym i dusić jeszcze kolejne 5 minut.
- Podawać z ryżem jaśminowym ugotowanym wg przepisu na opakowaniu i listkami kolendry.

Pomysł na Kurczaka w parmezanowej panierce na sałatce ze szpinaku
Panierowane kawałki kurczaka kojarzą się ze smażeniem na głębokim oleju, jednak w naszej propozycji połączyliśmy bułkę tartą z parmezanem, a na dodatek proponujemy upieczenie kurczaka w piekarniku, dzięki temu nie będzie ociekał tłuszczem. Panierowany kurczak obłożony świeżymi warzywami to poezja smaku.
Przepis na 4 porcje
W 1 porcji: 500 kcal, 27,3 g białka, 21,1 g tłuszczu, 48,4 g węglowodanów, 5,5 g błonnika

Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka bez skóry
- duża garść pomidorków koktajlowych
- ½ opakowania szpinaku baby
- Kilka liści sałaty rzymskiej
- 70 g sera feta
- 5 sztuk pomidorów suszonych w oleju
- 1 jajko
- 5 łyżek startego na wiórki parmezanu
- 4 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć, osuszyć. Przekroić na pół i lekko rozbić na cieńsze płaty.
- Jajko rozbełtać na talerzu, w drugim talerzu wymieszać przyprawy z bułką tartą i startym na drobno parmezanem.
- Panierować kawałki kurczaka najpierw w jajku a później w panierce. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować z każdej strony olejem. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
- W czasie pieczenia przygotować warzywa. W dużej misce porwać sałatę, dodać szpinak, pokrojoną w kostkę fetę, przekrojone na pół pomidory koktajlowe oraz paski suszonych pomidorów.
- Przygotować sos: oliwę wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, musztardą, oregano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
- Dressingiem polać sałatkę, na wierzchu układać pokrojonego kurczaka.

Pomysł na Kurczaka po azjatycku z makaronem ryżowym
Pomysł na Kurczaka po azjatycku z makaronem ryżowym, czyli szybkie danie typu stir-fry do przygotowania w 20-30 minut. Aromatyczny sos orzechowo-sojowy nadaje intensywny smak, a dodatek warzyw zwiększa wartość odżywczą tego dania. Spróbujcie sami!
Przepis na 4 porcje
W 1 porcji: 500 kcal, 27,3 g białka, 21,1 g tłuszczu, 48,4 g węglowodanów, 5,5 g błonnika
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka, bez skóry
- 200 g makaronu ryżowego
- 7 pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 100 g fasolki szparagowej mrożonej
- 2 marchewki
- 3 łyżki orzechów ziemnych
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 4 łyżeczki szczypiorku
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 2 plastry imbiru
- 1 łyżeczka octu ryżowego

Przygotowanie:
- Kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem.
- Marchewkę i paprykę pokroić w słupki. Pieczarki na plasterki. Czosnek i imbir drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać 1/2 porcję oleju, dodać czosnek i imbir. Chwilę smażyć, następnie dodać warzywa i fasolkę szparagową, smażyć energicznie na dużym ogniu. Kiedy warzywa trochę zmiękną, dodać resztę oleju i kurczaka. Wszystko razem dokładnie mieszać.
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Przygotować sos: miód wymieszać z octem ryżowym, sokiem z limonki, sosem sojowym i masłem orzechowym.
- Sosem zalać zawartość patelni, dokładnie wymieszać razem z makaronem, posypać orzeszkami i posiekanym szczypiorkiem.

Pomysł na Kurczaka w tortilli z hummusem i warzywami
Fit wersja kebabu, do zrobienia dosłownie w chwilę w domu. Kurczak jest niezwykle smaczny dzięki marynacie miodowo-cytrynowo-musztardowej, a z warzywami i sosem czosnkowym stanowi połączenie idealne.
Przepis na 4 porcje
W 1 porcji: 500 kcal, 28 g białka, 24 g tłuszczu, 41 g węglowodanów, 9,5 g błonnika
Składniki:
- 300 g mięsa z piersi kurczaka, bez skóry
- 4 tortille pełnoziarniste
- 10 szt. pomidorków koktajlowych
- 1 cebula czerwona
- 4 garście rukoli
- 150 g jogurtu greckiego
- 7 łyżeczek hummusu
- 50 g sera feta
- 3 łyżki zielonych lub czarnych oliwek
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1,5 łyżeczki miodu
- 1,5 łyżeczki musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- Szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Kurczaka pokroić na mniejsze ale niezbyt małe kawałki, zamarynować z musztardzie, miodzie, cytrynie, tymianku i oleju. Kurczaka grillować na patelni grillowej z dwóch stron po ok. 5-7 minut.
- Tortillę podgrzać na patelni, posmarować hummusem, wyłożyć rukolę, przekrojone pomidorki koktajlowe, cienkie krążki cebuli, pokrojoną w kostkę fetę, oliwki przekrojone na pół, kurczaka.
- Polać sosem zrobionym z jogurtu, czosnku, soli, pieprzu i oregano

Popularne wpisy na blogu:
Całkowita przemiana materii (CPM) – co musisz o niej wiedzieć i jak ją obliczyć?
Czym jest SIBO? Objawy, leczenie i dieta
Czy w zdrowej diecie można jeść po 18? Idealna kolacja na redukcji
Co jeść podczas biegunki? – przykładowy jadłospis
Najlepsze fit desery – proste przepisy na zdrowe słodycze
Witamina D dla dzieci – jaka będzie najlepsza?
5 zasad zdroworozsądkowego podejścia do słodyczy w diecie dziecka
Najlepsza dieta odchudzająca w Krakowie – TOP 10 cateringów dietetycznych
Co to jest mgła mózgowa? Część I – definicja, objawy i przyczyny
Jak uczynić dietę bardziej urozmaiconą? – Kilka słów o warzywach i owocach
Dieta w chorobie Hashimoto – czego nie jeść, a co warto wprowadzić?
Fit przekąski na imprezę – przepisy
Imbir – najlepszy superfood na jesień i zimę
Napój roślinny – który najlepiej wybrać?
Pomysłowe dania ze strączkami – przepisy