Pomysły na dania z kurczakiem
Danie z kurczakiem to idealny pomysł na obiad. Czasami jednak brakuje nam pomysłu na kurczaka w trochę innej odsłonie. Właśnie dlatego przygotowaliśmy dla Was 5 przepysznych propozycji na obiady z kurczakiem, które idealnie sprawdzą się zarówno na wykwintny obiad, jak i szybkie danie do pracy. Nasze propozycje zawierają pełnowartościowe białko, warzywa, błonnik, a także zdrowe tłuszcze. Znajdziecie w nich zarówno kuchnię polską, jak i azjatycką i indyjską. Wypróbujcie nasze dania z kurczakiem, a z pewnością zostaną w Waszym menu na stałe.
Spis treści:
- Pomysł na kurczaka pieczonego z warzywami w aromatycznej marynacie
- Składniki
- Przygotowanie
- Pomysł na kurczaka po indyjsku czyli fit butter chicken podany z ryżem jaśminowym
- Składniki
- Przygotowanie
- Pomysł na kurczaka w parmezanowej panierce na sałatce ze szpinaku
- Składniki
- Przygotowanie
- Pomysł na kurczaka po azjatycku z makaronem ryżowym
- Składniki
- Przygotowanie
- Pomysł na kurczaka w tortilli z hummusem i warzywami
- Składniki
- Przygotowanie
Pomysł na kurczaka pieczonego z warzywami w aromatycznej marynacie
Pomysł na udka z kurczaka pieczone z warzywami w aromatycznej marynacie, czyli danie, które robi się praktycznie samo. Wystarczy pokroić wszystkie składniki, zamarynować i wrzucić do piekarnika. To danie na pewno sprawdzi się na rodzinny obiad.
Przepis na 4 porcje, w 1 porcji: 500 kcal, 32 g białka, 28,5 g tłuszczu, 27,5 g węglowodanów, 5 g błonnika
Składniki
- 4 sztuki udek z kurczaka,
- 400 g ziemniaków,
- 1 papryka czerwona,
- 5 pomidorków koktajlowych,
- 1 cebula czerwona,
- 1 marchew,
- Kawałek cukinii,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- ½ cytryny,
- 3 łyżeczki musztardy,
- 4 ząbki czosnku,
- garść świeżej bazylii,
- garść pietruszki w liściach,
- 1 łyżka pestek dyni,
- przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka oregano.
Przygotowanie
- Udka z kurczaka umyć i osuszyć, warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. 2 ząbki czosnku pozostawić w łupinkach.
- 2 łyżki oleju wymieszać z miodem, musztardą, sokiem z połowy cytryny, posiekaną bazylią, pietruszką, 2 ząbki czosnku przeciśniętymi przez praskę. Marynatą natrzeć udka z kurczaka i odstawić na ok. 2 h lub na całą noc, jeśli mamy czas.
- Warzywa zalać pozostałą porcją oleju, przyprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz oregano. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do warzyw dołożyć zamarynowane udka z kurczaka, całość posypać pestkami dyni i piec całość przez ok. 40 minut.
Pomysł na kurczaka po indyjsku czyli fit butter chicken podany z ryżem jaśminowym
Odkąd poznacie przepis na fit butter chickena, nie będziecie chcieli chodzić na niego do indyjskiej restauracji. Specjalna mieszanka przypraw i aromatyczny sos na pewno przypadną Wam do gustu!
Przepis na 4 porcje, w 1 porcji: 500 kcal, 24,5 g białka, 22,3 g tłuszczu, 49 g węglowodanów, 4 g błonnika
Składniki
- 350 g mięsa z udek z kurczaka
- 1 puszka pomidorów z puszki
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 cebula
- 100 g mleczka kokosowego
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 3 łyżeczki masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżej kolendry
- przyprawy: 2 łyżeczki przyprawy garam masala, po pół łyżeczki curry, imbir mielony, kmin rzymski, szczypta pieprzu czarnego, soli i cynamonu
- 2 woreczki ryżu jaśminowego
Przygotowanie
- Mięso z udka z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i 1 łyżeczką przyprawy garam masala. Dokładnie wymieszać, zalać jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić na kilka godzin do lodówki, jeśli mamy czas.
- Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać cebulę, chwilę smażyć i wrzucić orzechy nerkowca. Smażyć przez kilka minut, dodać wszystkie przyprawy oraz pomidory z puszki. Dusić wszystko na większym ogniu około 5 minut 20 minut. Następnie zblendować na gładką masę.
- Mięso z udka z kurczaka podsmażyć na innej patelni z każdej strony i zalać sosem, dusić na małym ogniu około 10, żeby jogurt się nie zwarzył. Zalać mleczkiem kokosowym i dusić jeszcze kolejne 5 minut.
- Podawać z ryżem jaśminowym ugotowanym wg przepisu na opakowaniu i listkami kolendry.
Pomysł na kurczaka w parmezanowej panierce na sałatce ze szpinaku
Panierowane kawałki piersi z kurczaka kojarzą się ze smażeniem na głębokim oleju, jednak w naszej propozycji połączyliśmy bułkę tartą z parmezanem, a na dodatek proponujemy upieczenie piersi z kurczaka w piekarniku, dzięki temu nie będzie ociekała tłuszczem. Panierowana pierś z kurczaka obłożona świeżymi warzywami to poezja smaku.
Przepis na 4 porcje, w 1 porcji: 500 kcal, 27,3 g białka, 21,1 g tłuszczu, 48,4 g węglowodanów, 5,5 g błonnika
Składniki
- 400 g piersi z kurczaka bez skóry,
- duża garść pomidorków koktajlowych,
- ½ opakowania szpinaku baby,
- Kilka liści sałaty rzymskiej,
- 70 g sera feta,
- 5 sztuk pomidorów suszonych w oleju,
- 1 jajko,
- 5 łyżek startego na wiórki parmezanu,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 ząbek czosnku,
- przyprawy: 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie
- Pierś z kurczaka umyć, osuszyć. Przekroić na pół i lekko rozbić na cieńsze płaty.
- Jajko rozbełtać na talerzu, w drugim talerzu wymieszać przyprawy z bułką tartą i startym na drobno parmezanem.
- Panierować kawałki piersi z kurczaka najpierw w jajku a później w panierce. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować z każdej strony olejem. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
- W czasie pieczenia przygotować warzywa. W dużej misce porwać sałatę dodać szpinak, pokrojoną w kostkę fetę, przekrojone na pół pomidory koktajlowe oraz paski suszonych pomidorów.
- Przygotować sos: oliwę wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, musztardą, oregano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
- Dressingiem polać sałatkę, na wierzchu układać pokrojoną pierś z kurczaka.
Pomysł na kurczaka po azjatycku z makaronem ryżowym
Pomysł na kurczaka po azjatycku z makaronem ryżowym, czyli szybkie danie typu stir-fry do przygotowania w 20-30 minut. Aromatyczny sos orzechowo-sojowy nadaje intensywny smak, a dodatek warzyw zwiększa wartość odżywczą tego dania. Spróbujcie sami!
Przepis na 4 porcje, w 1 porcji: 500 kcal, 27,3 g białka, 21,1 g tłuszczu, 48,4 g węglowodanów, 5,5 g błonnika
Składniki
- 300 g piersi z kurczaka, bez skóry,
- 200 g makaronu ryżowego,
- 7 pieczarek,
- 1 papryka czerwona,
- 100 g fasolki szparagowej mrożonej,
- 2 marchewki,
- 3 łyżki orzechów ziemnych,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżeczki masła orzechowego,
- 4 łyżeczki szczypiorku,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 plastry imbiru,
- 1 łyżeczka octu ryżowego.
Przygotowanie
- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem.
- Marchewkę i paprykę pokroić w słupki. Pieczarki na plasterki. Czosnek i imbir drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać 1/2 porcję oleju, dodać czosnek i imbir. Chwilę smażyć, następnie dodać warzywa i fasolkę szparagową, smażyć energicznie na dużym ogniu. Kiedy warzywa trochę zmiękną, dodać resztę oleju i pierś z kurczaka. Wszystko razem dokładnie mieszać.
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Przygotować sos: miód wymieszać z octem ryżowym, sokiem z limonki, sosem sojowym i masłem orzechowym.
- Sosem zalać zawartość patelni, dokładnie wymieszać razem z makaronem, posypać orzeszkami i posiekanym szczypiorkiem.
Pomysł na kurczaka w tortilli z hummusem i warzywami
Fit wersja kebabu, do zrobienia dosłownie w chwilę w domu. Kurczak jest niezwykle smaczny dzięki marynacie miodowo-cytrynowo-musztardowej, a z warzywami i sosem czosnkowym stanowi połączenie idealne.
Przepis na 4 porcje, w 1 porcji: 500 kcal, 28 g białka, 24 g tłuszczu, 41 g węglowodanów, 9,5 g błonnika
Składniki
- 300 g mięsa z piersi kurczaka, bez skóry,
- 4 tortille pełnoziarniste,
- 10 szt. pomidorków koktajlowych,
- 1 cebula czerwona,
- 4 garście rukoli,
- 150 g jogurtu greckiego,
- 7 łyżeczek hummusu,
- 50 g sera feta,
- 3 łyżki zielonych lub czarnych oliwek,
- sok z ½ cytryny,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1,5 łyżeczki miodu,
- 1,5 łyżeczki musztardy,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka oregano,
- szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie
- Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze, ale niezbyt małe kawałki, zamarynować w musztardzie, miodzie, cytrynie, tymianku i oleju. Pierś z kurczaka grillować na patelni grillowej z dwóch stron po ok. 5-7 minut.
- Tortillę podgrzać na patelni, posmarować hummusem, wyłożyć rukolę, przekrojone pomidorki koktajlowe, cienkie krążki cebuli, pokrojoną w kostkę fetę, oliwki przekrojone na pół i pierś z kurczaka.
- Polać sosem zrobionym z jogurtu, czosnku, soli, pieprzu i oregano.
Popularne wpisy na blogu:
Całkowita przemiana materii (CPM) – co musisz o niej wiedzieć i jak ją obliczyć?
Czym jest SIBO? Objawy, leczenie i dieta
Czy w zdrowej diecie można jeść po 18? Idealna kolacja na redukcji
Co jeść podczas biegunki? – przykładowy jadłospis
Najlepsze fit desery – proste przepisy na zdrowe słodycze
Witamina D dla dzieci – jaka będzie najlepsza?
5 zasad zdroworozsądkowego podejścia do słodyczy w diecie dziecka
Najlepsza dieta odchudzająca w Krakowie – TOP 10 cateringów dietetycznych
Co to jest mgła mózgowa? Część I – definicja, objawy i przyczyny
Jak uczynić dietę bardziej urozmaiconą? – Kilka słów o warzywach i owocach
Dieta w chorobie Hashimoto – czego nie jeść, a co warto wprowadzić?
Fit przekąski na imprezę – przepisy
Imbir – najlepszy superfood na jesień i zimę
Napój roślinny – który najlepiej wybrać?
Pomysłowe dania ze strączkami – przepisy