Blog

Pomysły na dania z kurczakiem

Danie z kurczakiem to idealny pomysł na obiad. Czasami jednak brakuje nam pomysłu na kurczaka w trochę innej odsłonie. Właśnie dlatego przygotowaliśmy dla Was 5 przepysznych propozycji na obiady z kurczakiem, które idealnie sprawdzą się zarówno na wykwintny obiad, jak i szybkie danie do pracy. Nasze propozycje zawierają pełnowartościowe białko, warzywa, błonnik, a także zdrowe tłuszcze. Znajdziecie w nich zarówno kuchnię polską, jak i azjatycką i indyjską. Wypróbujcie nasze dania z kurczakiem, a z pewnością zostaną w Waszym menu na stałe.

Spis treści:

Pomysł na kurczaka pieczonego z warzywami w aromatycznej marynacie

Pomysł na udka z kurczaka pieczone z warzywami w aromatycznej marynacie, czyli danie, które robi się praktycznie samo. Wystarczy pokroić wszystkie składniki, zamarynować i wrzucić do piekarnika. To danie na pewno sprawdzi się na rodzinny obiad. 

Przepis na 4 porcje, w 1 porcji: 500 kcal, 32 g białka, 28,5 g tłuszczu, 27,5 g węglowodanów, 5 g błonnika

Składniki

  • 4 sztuki udek z kurczaka,
  • 400 g ziemniaków,
  • 1 papryka czerwona,
  • 5 pomidorków koktajlowych,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 marchew,
  • Kawałek cukinii,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • ½ cytryny,
  • 3 łyżeczki musztardy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • garść świeżej bazylii,
  • garść pietruszki w liściach,
  • 1 łyżka pestek dyni,
  • przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka oregano.

Przygotowanie

  1. Udka z kurczaka umyć i osuszyć, warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. 2 ząbki czosnku pozostawić w łupinkach.
  2. 2 łyżki oleju wymieszać z miodem, musztardą, sokiem z połowy cytryny, posiekaną bazylią, pietruszką, 2 ząbki czosnku przeciśniętymi przez praskę. Marynatą natrzeć udka z kurczaka i odstawić na ok. 2 h lub na całą noc, jeśli mamy czas.
  3. Warzywa zalać pozostałą porcją oleju, przyprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz oregano. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do warzyw dołożyć zamarynowane udka z kurczaka, całość posypać pestkami dyni i piec całość przez ok. 40 minut. 

Pomysł na kurczaka po indyjsku czyli fit butter chicken podany z ryżem jaśminowym

Odkąd poznacie przepis na fit butter chickena, nie będziecie chcieli chodzić na niego do indyjskiej restauracji. Specjalna mieszanka przypraw i aromatyczny sos na pewno przypadną Wam do gustu!

Przepis na 4 porcje, w 1 porcji: 500 kcal, 24,5 g białka, 22,3 g tłuszczu, 49 g węglowodanów, 4 g błonnika

Składniki

  • 350 g mięsa z udek z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów z puszki
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 cebula
  • 100 g mleczka kokosowego
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 3 łyżeczki masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej kolendry
  • przyprawy: 2 łyżeczki przyprawy garam masala, po pół łyżeczki curry, imbir mielony, kmin rzymski, szczypta pieprzu czarnego, soli i cynamonu
  • 2 woreczki ryżu jaśminowego

Przygotowanie

  1. Mięso z udka z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i 1 łyżeczką przyprawy garam masala. Dokładnie wymieszać, zalać jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić na kilka godzin do lodówki, jeśli mamy czas.
  2. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać cebulę, chwilę smażyć i wrzucić orzechy nerkowca. Smażyć przez kilka minut, dodać wszystkie przyprawy oraz pomidory z puszki. Dusić wszystko na większym ogniu około 5 minut 20 minut. Następnie zblendować na gładką masę.
  3. Mięso z udka z kurczaka podsmażyć na innej patelni z każdej strony i zalać sosem, dusić na małym ogniu około 10, żeby jogurt się nie zwarzył. Zalać mleczkiem kokosowym i dusić jeszcze kolejne 5 minut.
  4. Podawać z ryżem jaśminowym ugotowanym wg przepisu na opakowaniu i listkami kolendry.

Pomysł na kurczaka w parmezanowej panierce na sałatce ze szpinaku

Panierowane kawałki piersi z kurczaka kojarzą się ze smażeniem na głębokim oleju, jednak w naszej propozycji połączyliśmy bułkę tartą z parmezanem, a na dodatek proponujemy upieczenie piersi z kurczaka w piekarniku, dzięki temu nie będzie ociekała tłuszczem. Panierowana pierś z kurczaka obłożona świeżymi warzywami to poezja smaku. 

Przepis na 4 porcje, w 1 porcji: 500 kcal, 27,3 g białka, 21,1 g tłuszczu, 48,4 g węglowodanów, 5,5 g błonnika

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka bez skóry,
  • duża garść pomidorków koktajlowych,
  • ½ opakowania szpinaku baby,
  • Kilka liści sałaty rzymskiej,
  • 70 g sera feta,
  • 5 sztuk pomidorów suszonych w oleju,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek startego na wiórki parmezanu,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy: 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć. Przekroić na pół i lekko rozbić na cieńsze płaty.
  2. Jajko rozbełtać na talerzu, w drugim talerzu wymieszać przyprawy z bułką tartą i startym na drobno parmezanem.
  3. Panierować kawałki piersi z kurczaka najpierw w jajku a później w panierce. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować z każdej strony olejem. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
  4. W czasie pieczenia przygotować warzywa. W dużej misce porwać sałatę dodać szpinak, pokrojoną w kostkę fetę, przekrojone na pół pomidory koktajlowe oraz paski suszonych pomidorów. 
  5. Przygotować sos: oliwę wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, musztardą, oregano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
  6. Dressingiem polać sałatkę, na wierzchu układać pokrojoną pierś z kurczaka.

Pomysł na kurczaka po azjatycku z makaronem ryżowym

Pomysł na kurczaka po azjatycku z makaronem ryżowym, czyli szybkie danie typu stir-fry do przygotowania w 20-30 minut. Aromatyczny sos orzechowo-sojowy nadaje intensywny smak, a dodatek warzyw zwiększa wartość odżywczą tego dania. Spróbujcie sami!

Przepis na 4 porcje, w 1 porcji: 500 kcal, 27,3 g białka, 21,1 g tłuszczu, 48,4 g węglowodanów, 5,5 g błonnika

Składniki

  • 300 g piersi z kurczaka, bez skóry,
  • 200 g makaronu ryżowego,
  • 7 pieczarek,
  • 1 papryka czerwona,
  • 100 g fasolki szparagowej mrożonej,
  • 2 marchewki,
  • 3 łyżki orzechów ziemnych,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki masła orzechowego,
  • 4 łyżeczki szczypiorku,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 plastry imbiru,
  • 1 łyżeczka octu ryżowego.

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem.
  2. Marchewkę i paprykę pokroić w słupki. Pieczarki na plasterki. Czosnek i imbir drobno posiekać.
  3. Na patelni rozgrzać 1/2 porcję oleju, dodać czosnek i imbir. Chwilę smażyć, następnie dodać warzywa i fasolkę szparagową, smażyć energicznie na dużym ogniu. Kiedy warzywa trochę zmiękną, dodać resztę oleju i pierś z kurczaka. Wszystko razem dokładnie mieszać. 
  4. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  5. Przygotować sos: miód wymieszać z octem ryżowym, sokiem z limonki, sosem sojowym i masłem orzechowym.
  6. Sosem zalać zawartość patelni, dokładnie wymieszać razem z makaronem, posypać orzeszkami i posiekanym szczypiorkiem. 

Pomysł na kurczaka w tortilli z hummusem i warzywami

Fit wersja kebabu, do zrobienia dosłownie w chwilę w domu. Kurczak jest niezwykle smaczny dzięki marynacie miodowo-cytrynowo-musztardowej, a z warzywami i sosem czosnkowym stanowi połączenie idealne. 

Przepis na 4 porcje, w 1 porcji: 500 kcal, 28 g białka, 24 g tłuszczu, 41 g węglowodanów, 9,5 g błonnika

Składniki

  • 300 g mięsa z piersi kurczaka, bez skóry,
  • 4 tortille pełnoziarniste,
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych,
  • 1 cebula czerwona,
  • 4 garście rukoli,
  • 150 g jogurtu greckiego,
  • 7 łyżeczek hummusu,
  • 50 g sera feta,
  • 3 łyżki zielonych lub czarnych oliwek,
  • sok z ½ cytryny,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1,5 łyżeczki miodu,
  • 1,5 łyżeczki musztardy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze, ale niezbyt małe kawałki, zamarynować w musztardzie, miodzie, cytrynie, tymianku i oleju. Pierś z kurczaka grillować na patelni grillowej z dwóch stron po ok. 5-7 minut. 
  2. Tortillę podgrzać na patelni, posmarować hummusem, wyłożyć rukolę, przekrojone pomidorki koktajlowe, cienkie krążki cebuli, pokrojoną w kostkę fetę, oliwki przekrojone na pół i pierś z kurczaka.
  3. Polać sosem zrobionym z jogurtu, czosnku, soli, pieprzu i oregano.
https://dietly.pl/

Popularne wpisy na blogu:

Całkowita przemiana materii (CPM) – co musisz o niej wiedzieć i jak ją obliczyć?
Czym jest SIBO? Objawy, leczenie i dieta
Czy w zdrowej diecie można jeść po 18? Idealna kolacja na redukcji
Co jeść podczas biegunki? – przykładowy jadłospis
Najlepsze fit desery – proste przepisy na zdrowe słodycze
Witamina D dla dzieci – jaka będzie najlepsza?
5 zasad zdroworozsądkowego podejścia do słodyczy w diecie dziecka
Najlepsza dieta odchudzająca w Krakowie – TOP 10 cateringów dietetycznych
Co to jest mgła mózgowa? Część I – definicja, objawy i przyczyny
Jak uczynić dietę bardziej urozmaiconą? – Kilka słów o warzywach i owocach
Dieta w chorobie Hashimoto – czego nie jeść, a co warto wprowadzić?
Fit przekąski na imprezę – przepisy
Imbir – najlepszy superfood na jesień i zimę
Napój roślinny – który najlepiej wybrać?
Pomysłowe dania ze strączkami – przepisy