Blog

Rozgrzewające śniadanie na ciepło – przepisy 450 kcal

Przygotowaliśmy 5 smakowitych przepisów na rozgrzewające śniadania na ciepło – dla wszystkich, którzy w jesienno-zimowe poranki chcą skosztować czegoś, co pomoże zapomnieć o chłodnej temperaturze za oknem. Wśród naszych propozycji znajdziecie śniadania na ciepło w wersji wytrawnej oraz na słodko. Deserowe opcje składają się z sezonowych owoców, czyli gruszki i jabłka. Wykorzystaliśmy również cynamon, który wprowadza do każdego dania wyjątkowy, świąteczny aromat. Aby zwiększyć ilość magnezu i prozdrowotnych kwasów tłuszczowych w słodkich śniadaniach na ciepło, dodaliśmy do nich orzechy oraz migdały

Z kolei w wytrawnych wersjach śniadania na ciepło wykorzystaliśmy różnorodne warzywa, aby zacząć dzień od zdrowych nawyków. Znajdziecie w nich pomidory, szpinak, cukinię, paprykę, a nawet białą fasolkę.

Do omletów i muffinek wytrawnych dodaliśmy czosnek, który ma działanie przeciwbakteryjne – taki dodatek sprawdzi się doskonale w posiłkach na jesień i zimę. Z kolei do owsianki zadbaliśmy o dodatek miodu, który również wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe. 

Wszystkie nasze propozycje są proste w przygotowaniu i z pewnością z łatwością przygotujecie je nawet w godzinach porannych. Jeśli lubicie dodatek innych przypraw, to zachęcamy do modyfikowania przepisów tak, aby odpowiadały Waszym preferencjom. Każdy z przepisów zawiera informację o kaloryczności i zawartości makroskładników, aby ułatwić wprowadzanie ich do jadłospisu. Jeśli zależy Wam na smakowitych i zdrowych śniadaniach, ale nie macie zbyt wiele czasu na gotowanie, to zachęcamy do zamówienia cateringu dietetycznego, który zatroszczy się o Waszą dietę każdego dnia. 

Owsianka cynamonowa z gruszką, orzechami i migdałami

Przepis na 1 porcję

W 1 porcji: 450 kcal, 15 g białka,17,5 g tłuszczu, 57 g węglowodanów, 8 g błonnika

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych (40 g)
  • niecała szklanka mleka 1,5% (200 ml)
  • 1 gruszka
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 10 g migdałów (niecała łyżka)
  • 10 g orzechów włoskich  (niecała łyżka)
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

  1. Do garnka wsypać płatki, zalać mlekiem, dodać cynamon i gotować ok. 5 min.
  2. Przełożyć do miseczki, posypać pokrojoną gruszką, skropić miodem, dodać orzechy, migdały. 

Tosty z jajkiem sadzonym, awokado i fasolka w pomidorach

Przepis na 1 porcję

W 1 porcji: 450 kcal, 17 g białka, 23 g tłuszczu, 41 g węglowodanów, 11 g błonnika

Składniki:

  • 2 kromki chleba żytniego razowego
  • 1 jajko
  • ⅓ awokado
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy 
  • garść szpinaku świeżego
  • 100 g fasolki w sosie pomidorowym (gotowej lub fasola biała z passatą i przyprawami)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Awokado obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Pieczywo podpiec w tosterze i posmarować masłem.
  3. Fasolkę podgrzać w garnku w sosie.
  4. Na patelni usmażyć jajko sadzone na oliwie z oliwek z dodatkiem soli i pieprzu.
  5. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu, posypać szpinakiem.

Na Dietly.pl możesz podejrzeć co w menu na śniadanie oferuje catering dietetyczny z Twojego miasta.

Muffiny jajeczne z warzywami i serem

Przepis na 1 porcję

W 1 porcji: 450 kcal, 24 g białka, 26 g tłuszczu, 27 g węglowodanów, 4 g błonnika

Składniki:

  • 2 jajka
  • 50 g startej cukinii
  • 30 g posiekanej papryki czerwonej 
  • 1-2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • 1 plaster sera gouda
  • 1 łyżka mleka 1,5%
  • 1,5 łyżki płatków owsianych
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 ząbku czosnku
  • sól, pieprz, oregano, papryka słodka

Przygotowanie:

  1. Cukinię posypać szczyptą soli, po 10 min odcisnąć z nadmiaru wody.
  2. Jajka zmiksować z mąką, oliwą, przyprawami, mlekiem i płatkami owsianymi. 
  3. Do masy jajecznej dodać rozdrobniony czosnek, posiekany ser i warzywa, wymieszać.
  4. Powstałą masą wypełniać foremki do muffinek.
  5. Piec ok. 15 min w temp. 180 st C. 
https://dietly.pl/blog/zdrowe-sniadania-400-kcal

Jaglanka szarlotkowo-waniliowa

Przepis na 1 porcję

W 1 porcji: 450 kcal, 14 g białka, 12 g tłuszczu, 69 g węglowodanów, 7 g błonnika

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 0,5 szklanki mleka 1,5%
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 45 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżka migdałów (15 g)
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • szczypta cynamonu
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Kaszę opłukać pod ciepłą, bieżącą wodą. Następnie zalać w garnku mlekiem, dodać ekstrakt waniliowy i gotować aż kasza wchłonie cały płyn. 
  2. Następnie zblendować kaszę dodając stopniowo sok jabłkowy – zblendować na gładką masę.
  3. Przełożyć do miseczki, dodać płatki owsiane, pokrojone jabłko i migdały, wierzch posypać cynamonem. 

Omlet ze szpinakiem i pomidorami

Przepis na 1 porcję

W 1 porcji: 450 kcal, 24 g białka, 25,5 g tłuszczu, 27 g węglowodanów, 7,5 g błonnika

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki mąki żytniej
  • 1 plaster sera gouda
  • 1,5 łyżki mleka 1,5%
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 garść świeżego szpinaku (ok. 30 g)
  • 8-10 pomidorów koktajlowych
  • 1-2 łyżeczki szczypiorku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany

Przygotowanie:

  1. Jajka zmiksować z solą, pieprzem, płatkami, mąką oraz mlekiem. Do powstałej masy dodać posiekany ser, wymieszać.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać szpinak, sól, gałkę muszkatołową i czosnek – smażyć do miękkości liści.
  3. Dodać masło i zalać szpinak masą jajeczną – smażyć na omlet z obu stron.
  4. Podawać z przekrojonymi pomidorkami i szczypiorkiem. 

Więcej rozgrzewających przepisów można znaleźć w naszym artykule z przepisami na jesienne zupy. Rozgrzewająca zupa na jesień przepisy – 5 zdrowych propozycji.

https://dietly.pl/


Podobne artykuły