Blog

Rozgrzewające obiady jednogarnkowe – przepisy na 450 kcal

Obiady jednogarnkowe pozwalają nam na szybkie przygotowanie pożywnego dania głównego w niezwykle prosty sposób. Kompozycje składników mogą być bardzo różnorodne, a dzięki sporej ilości warzyw Wasz obiad stanie się wyjątkowo odżywczy.

Spis treści:

Obiady jednogarnkowe – świetny sposób na obiad

Smak zaproponowanych przez nas obiadów jednogarnkowych, możecie z łatwością wzmocnić poprzez dodanie aromatycznych przypraw, takich jak kmin rzymski, imbir, kurkuma i cynamon, które charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym.

W naszych propozycjach przepisów na obiady jednogarnkowe znajdziecie również rośliny strączkowe, które dzięki wysokiej zawartości magnezu pomogą Wam w utrzymaniu odpowiedniej koncentracji w ciągu dnia i sprawią, że lepiej poradzicie sobie ze stresem.

W niektórych przepisach na obiady jednogarnkowe znajdziecie orzechy i nasiona, do posypania potrawy przed podaniem, które wzbogacą Wasz posiłek o korzystne kwasy tłuszczowe.

Każde obiad jednogarnkowy możecie ozdobić bogatą w witaminę C natką pietruszki lub kolendrą, która wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne.

Największą zaletą tych przepisów na obiady jednogarnkowe jest to, że są naprawdę proste w przygotowaniu, dlatego będą świetnym rozwiązaniem dla każdego, kto szuka pomysłu na obiad jednogarnkowy w dni bez zamówionego cateringu.

Wegańskie chilli sin carne z orzechową nutą

Przepis na 1 porcję
W 1 porcji: 450 kcal, 14 g białka, 25 g tłuszczu, 38 g węglowodanów, 11 g błonnika

Składniki:

  • 100 g batatów,
  • 100 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 50 g fasoli czerwonej z puszki,
  • ½ cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 30 g groszku zielonego mrożonego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka masła orzechowego,
  • 1 łyżka orzechów nerkowca,
  • świeża kolendra,
  • sól, pieprz, papryka słodka, kmin rzymski, cynamon, pieprz cayenne, szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć posiekaną cebulę i bataty pokrojone w drobną kostkę, po 5 min dodać rozgnieciony czosnek — smażyć kolejne 3 min.
  2. Dodać pomidory krojone, sól i odrobinę wody. Gotować do miękkości batatów, pod koniec gotowania dodać groszek.
  3. Gdy bataty i groszek będą miękkie — dodać odcedzoną fasolkę, mało orzechowe i pozostałe przyprawy, wymieszać.
  4. Podawać z orzechami nerkowca i kolendrą.

Indyjski dahl z soczewicą

Przepis na 1 porcję
W 1 porcji: 450 kcal, 15,5 g białka, 15 g tłuszczu, 57 g węglowodanów, 8,5 g błonnika

Składniki:

  • 2 łyżki soczewicy czerwonej (suchej),
  • 150 g pomidorów krojonych z puszki,
  • ½ marchwi,
  • ½ cebuli,
  • ½ ząbku czosnku,
  • 50 g mleka kokosowego,
  • ½ łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki ryżu basmati (suchego),
  • 1 łyżka orzechów arachidowych,
  • świeża natka pietruszka lub kolendra,
  • sól, pieprz, imbir, kurkuma, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz cayenne, trawa cytrynowa suszona.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni lub na dnie garnka rozgrzać olej, przesmażyć posiekaną cebulę, po chwili dodać rozdrobniony czosnek oraz pokrojoną w kostkę marchew i smażyć jeszcze 2 min.
  2. Następnie dodać pomidory krojone, mleko kokosowe, soczewicę oraz ryż. Dodać tyle wody, aby wszystkie składniki były nią pokryte. Dodać wszystkie przyprawy poza solą.
  3. Gotować około 10-15 min, można podlewać wodą. Po tym czasie należy sprawdzić, czy soczewica i ryż są już miękkie. Jeśli tak, to należy dodać sól i wymieszać.
  4. Przełożyć na talerz i udekorować orzechami oraz natką pietruszki lub kolendry.

Warzywa duszone po włosku

Przepis na 1 porcję
W 1 porcji: 450 kcal, 23,5 g białka, 30,5 g tłuszczu, 15 g węglowodanów, 7 g błonnika

Składniki:

  • ½ papryki czerwonej,
  • ⅓ cukinii,
  • 5 pomidorów koktajlowych,
  • ½ cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 pieczarki,
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • 120 g tofu wędzonego,
  • 1 łyżka sezamu,
  • sól, pieprz, oregano, pieprz cayenne, papryka słodka.

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, cebulę posiekać, pieczarki pokroić w plastry, a pomidorki przekroić na połówki.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć cebulę, po chwili dodać rozgnieciony czosnek i zamieszać.
  3. Dodać paprykę, pieczarki i cukinię, dusić do miękkości z dodatkiem przypraw.
  4. Pod koniec dodać pomidorki koktajlowe oraz tofu pokrojone w kostkę, smażyć przez 3 min.
  5. Przełożyć na talerz i udekorować sezamem.

Potrawka z kurczakiem i warzywami

Przepis na 1 porcję
W 1 porcji: 450 kcal, 49 g białka, 22 g tłuszczu, 14 g węglowodanów, 7 g błonnika

Składniki:

  • 200 g mięsa z piersi kurczaka,
  • ½ cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ papryki czerwonej,
  • ½ papryki żółtej,
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka sezamu,
  • 1,5 łyżki sosu sojowego,
  • szczypta tymianku, papryki słodkiej i pieprzu,
  • do warzyw: szczypta soli .

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem rozdrobnionego czosnku oraz przypraw.
  2. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć posiekaną cebulę, po chwili dodać kurczaka i smażyć około 5 min.
  3. Dodać pokrojoną paprykę i fasolę, podlać odrobiną wody, posypać szczyptą soli i dusić do miękkości warzyw.
  4. Przełożyć na talerz i posypać sezamem.

Aromatyczny gulasz wegański z ciecierzycą

Przepis na 1 porcję
W 1 porcji: 450 kcal, 14,5 g białka, 16 g tłuszczu, 52 g węglowodanów, 15 g błonnika

Składniki:

  • 150 g batatów,
  • 100 g ciecierzycy z zalewy,
  • 150 g pomidorów krojonych,
  • ⅓ cebuli,
  • ½ ząbka czosnku,
  • ½ łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka masła orzechowego,
  • świeża kolendra lub natka pietruszki,
  • sól, pieprz, imbir, cynamon, papryka słodka, kurkuma.

Sposób przygotowania:

  1. Na dnie garnka rozgrzać olej, przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek.
  2. Po 5 min dodać pokrojone w kostkę bataty zalać pomidorami i wodą tak, aby pokryła bataty.
  3. Gotować z dodatkiem przypraw ok. 15-20 min (do miękkości batatów).
  4. Po tym czasie dodać odcedzoną ciecierzycę oraz masło orzechowe i wymieszać. Podawać z posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

W dniach, w których brakuje nam czasu na gotowanie, warto skorzystać z cateringu dietetycznego, który w łatwy sposób można znaleźć dzięki naszej porównywarce diet pudełkowych.

www.dietly.pl

Popularne wpisy na blogu:

Starość – dlaczego się starzejemy i co się wtedy dzieje w naszym organizmie?
Dieta odmładzająca – jak odżywianie może spowolnić procesy starzenia się?
Niebieskie strefy – tajemnice długowieczności. Jak jeść, aby żyć dłużej?
Czy dietą można zahamować procesy starzenia – dieta a starzenie się skóry?
Propolis (kit pszczeli) – zastosowanie i działanie lecznicze
Zdrowe i pyszne potrawy na Wielkanoc – przepisy
5 pysznych przepisów na dietetyczne dania z grilla
Jak wyrównać cukrzycę poprzez styl życia? Leczenie, dieta i rodzaje cukrzycy
Jak powinien wyglądać Twój posiłek przed treningiem?
Wegetariański lunchbox – przepis od Diego Gorriona
Ranking diet pudełkowych do pracy. Top 8 cateringów
Od czego zależy spalanie tłuszczu?
Trening w domu – jak ćwiczyć regularnie? Sposoby na domową dyscyplinę i motywację.
Orzechy pod lupą – właściwości orzechów włoskich, makadamia, laskowych i nerkowca
Magnez – właściwości, źródła oraz objawy niedoboru i nadmiaru magnezu