Zdrowe i pyszne potrawy na Wielkanoc – przepisy
Święta Wielkanocne to doskonała okazja do wypróbowania zdrowych, kolorowych i smacznych dań, których wcześniej nie przygotowywaliśmy. Warto w tym czasie połączyć tradycję z prawidłowym odżywianiem, ponieważ jest to naprawdę niezwykle proste! Co więcej, nasz wielkanocny stół będzie wyglądał znacznie atrakcyjniej, jeśli znajdą się na nim potrawy wielkanocne bogate w różnokolorowe warzywa i pojawią się alternatywy niektórych bardzo tłustych dań (np. zamiast pasztetu wieprzowego – pasztet warzywny). Możemy wprowadzić urozmaicone potrawy wielkanocne, które są szybkie w przygotowaniu i pomogą w wykształcaniu zdrowych nawyków żywieniowych całej rodziny!
Spis treści:
- Potrawy wielkanocne – zdrowe przepisy
- Potrawy wielkanocne – zdrowe przepisy na słodko
- Fit „Raffaello” – kokosowe kuleczki z migdałem
- Fit jabłecznik bez cukru z mąką pełnoziarnistą
- Pełnoziarniste rogaliki kruche z dżemem
- Potrawy wielkanocne – zdrowe przepisy wytrawne
- Wegetariański pasztet z soczewicy
- Muffiny jajeczne z papryką, pieczarkami i pietruszką
- Jajka nadziewane pastą z tuńczyka i awokado
- Rolki z ogórków z tuńczykiem, hummusem i awokado
- Bataty zapiekane z jajkiem
Potrawy wielkanocne – zdrowe przepisy
Wśród naszych propozycji potraw wielkanocnych znalazły się jajeczne muffiny z dodatkiem warzyw. Jajka w takiej postaci z pewnością zasmakują nie tylko dorosłym, ale również dzieciom! Dzięki papryce i natce pietruszki, muffinki nabiorą różnych kolorów, co jeszcze bardziej zachęci do ich spożycia. Proponujemy także alternatywę tradycyjnych jajek z majonezem – w naszym wydaniu są one podane z awokado i tuńczykiem, co nie tylko urozmaica ich smak, ale także dodaje dodatkowych cennych wartości odżywczych, takich jak potas i kwasy omega-3.
Jeśli szukamy zaskakujących pomysłów na proste potrawy wielkanocne, które moglibyśmy podać na wielkanocnym stole, to rolki z ogórków będą doskonałym rozwiązaniem! Rolki są wypełnione farszem z hummusu, majonezu i tuńczyka, a całość zawinięta jest z awokado. Taka wygodna w spożyciu, wytrawna przekąska z pewnością zadowoli podniebienia naszych domowników.
Częstym niezdrowym nawykiem na Święta Wielkanocne jest spożywanie dużych ilości tłustego mięsa – w formie kiełbasy, wędlin i pasztetów. Właśnie dlatego przygotowaliśmy przepis na wegetariański pasztet pełen różnorodnych warzyw. Z powodzeniem może być stosowany do kanapek z dodatkiem ćwikły, czy ogórków kiszonych.
Potrawy wielkanocne – zdrowe przepisy na słodko
Fit „Raffaello” – kokosowe kuleczki z migdałem
Przepis na ok. 25 kulek. W 1 kulce znajdziesz 90 kcal, 1,4 g białka, 7 g tłuszczu, 5,2 g węglowodanów, 1,3 g błonnika
Składniki:
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 4 kostki białej czekolady
- 100 g kaszy jaglanej (masa przed ugotowaniem)
- 1/2 szklanki daktyli suszonych
- ¾ szklanki migdałów
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
- Daktyle i migdały włożyć do osobnych szklanek i zalać wodą – pozostawić na około 30 min lub dłużej.
- Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka i zalać mleczkiem kokosowym. Dodać ekstrakt waniliowy i gotować do miękkości – ok. 15-20 min. Można podlewać odrobiną wody. Pod koniec dodać pokrojoną czekoladę i dokładnie wymieszać, aby się rozpuściła.
- Kaszę ostudzić, a następnie zblendować z ¾ szklanki wiórków kokosowych i odsączonymi z wody daktylami.
- Do masy dodać ½ szklanki odsączonych migdałów i zblendować.
- Jeśli masa będzie zbyt zbita, można dodać wodę z namaczania daktyli.
- Masę odstawić na 15 min, po tym czasie uformować z masy małe kuleczki, a do każdej z nich włożyć migdała odsączonego z wody.
- Tak przygotowane kuleczki obtoczyć w wiórkach kokosowych i odstawić do lodówki.
Fit jabłecznik bez cukru z mąką pełnoziarnistą
Przepis na okrągłą foremkę o średnicy 20 cm.
Z ciasta wykroisz ok. 10 kawałków. 1 kawałek to zawiera 215 kcal, 4,2 g białka, 6,2 g tłuszczu, 33 g węglowodanów i 4 g błonnika pokarmowego.
Składniki:
Na spód:
- 0,5 szklanki pszennej mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 żółtko
- 1 łyżka jogurtu
- 5 łyżek ksylitolu
- 75 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na farsz jabłkowy:
- 1 kg jabłek
- 1 białko jaja
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Na kruszonkę:
- 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 50 g masła
- 4 łyżki ksylitolu
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść w kulkę. Schować do lodówki na ok. 30 min.
- W tym czasie zblendować płatki owsiane na mąkę. Dodać do nich pozostałe składniki na spód ciasta i zmiksować. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Uformować kulkę i odstawić do lodówki na 25 min.
- Jabłka zetrzeć na tarce, włożyć do garnka, dodać cynamon i dusić kilka minut pod przykryciem z dodatkiem odrobiny wody. Następnie ostudzić, po ostudzeniu wymieszać z białkiem jaja.
- Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wylepić ciastem na spód, dodać masę jabłkową, a wierzch posypać masą na kruszonkę.
- Piec w temp. 180 st. C przez około 45-50 min, do osiągnięcia rumianego wierzchu.
Pełnoziarniste rogaliki kruche z dżemem
Przepis na około 17 kruchych rogalików z dżemem. W 1 rogaliku: 130 kcal, 2,5 g białka, 5,5 g tłuszczu, 19 g węglowodanów, 1,4 g błonnika
Składniki:
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g mąki pszennej typ 500
- 1 jajko
- 6 łyżek ciepłego mleka
- 100 g masła
- 25 g świeżych drożdży
- 0,5 łyżki cukru
- 1,5 łyżki ksylitolu
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 200 g dżemu owocowego 100% bez cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Mleko wymieszać z cukrem i drożdżami, odstawić w ciepłe miejsce na 15 min.
- Mąkę wymieszać z drobno pokrojonym masłem.
- Jajka zmiksować i dodać do mąki. Następnie całość wymieszać z ekstraktem, ksylitolem i zaczynem z drożdży.
- Wyrabiać ciasto 10 min i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Dżem wymieszać z mąką ziemniaczaną.
- Ciasto rozwałkować na cienki placek, wyciąć na nim równe kwadraty ok. 4×4 cm. W środek nakładać dżem (ok. 1 łyżeczka/ kwadrat) i zawijać na rogaliki.
- Ułożyć rogaliki na papierze do pieczenia i piec ok. 10-15 min w temp. 200 st. C.
Potrawy wielkanocne – zdrowe przepisy wytrawne
Wegetariański pasztet z soczewicy i warzyw korzeniowych
Przepis na 10 porcji (W 1 porcji: 120 kcal, 7 g białka, 3 g tłuszczu, 13 g węglowodanów, 4,5 g błonnika)
Składniki na 10 porcji:
- 180 g soczewica czerwona, nasiona suche
- 1 jajko
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 1,5 łyżki mąki pszennej typ 2000
- 2 sztuki korzenia pietruszki
- 3 sztuki marchwi
- 200 g selera korzeniowego
- 100 g pora
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i ulubione przyprawy, np.: curry, pieprz czarny, kmin rzymski, pieprz cayenne, papryka słodka
Sposób przygotowania:
- Soczewicę gotować w 500 ml wody przez 6-7 min.
- Marchew, pietruszkę i seler ugotować w osolonej wodzie do miękkości (można w ten sposób przygotować bulion warzywny do zupy).
- Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć posiekaną cebulę, pora i czosnek.
- Na patelnię dodać pokrojone ugotowane warzywa oraz przyprawy (można podlewać wodą). Smażyć razem przez 5-10 min i pod koniec dodać soczewicę.
- Usmażone warzywa zblendować z dodatkiem jajka i mąki. Następnie powstałą masę wymieszać łyżką ze słonecznikiem i przelać do keksówki (uprzednio wyłożyć ją papierem do pieczenia).
- Piec przez 30-40 min w temp. 180 stopni C.
Muffiny jajeczne z papryką, pieczarkami i pietruszką
Przepis na 2 porcje
W 1 porcji: 150 kcal, 9 g białka, 8,5 g tłuszczu, 10 g węglowodanów, 1,5 g błonnika
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej typ 500
- 1 łyżka mąki pszennej typ 2000 (pełnoziarnista)
- 1 pieczarka
- ⅓ papryki czerwonej
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- ½ ząbka czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Paprykę i pieczarkę drobno posiekać. Czosnek rozdrobnić.
- Jajka wymieszać z mąką, warzywami, oliwą i przyprawami.
- Powstałą masę przelać do silikonowych lub papierowych kokilek na babeczki, piec w temp. 180 st. C przez 15 min.
Jajka nadziewane pastą z tuńczyka i awokado
Przepis na 2 porcje
W 1 porcji: 200 kcal, 17 g białka, 13 g tłuszczu, 2,5 g węglowodanów, 1 g błonnika
Składniki:
- 3 jajka
- 50 g awokado
- 50 g tuńczyka w sosie własnym
- 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Ugotowane i obrane jajka przekroić na połówki i wydrążyć żółtka.
- Żółtka zblendować z awokado, tuńczykiem, jogurtem, musztardą, szczyptą soli i pieprzu. Następnie wymieszać łyżką z posiekanym szczypiorkiem.
- Białka wypełnić powstałą masą. Można podawać z warzywami (np. papryką, ogórkiem, pomidorami).
Rolki z ogórków z tuńczykiem, hummusem i awokado
Przepis na 2 porcje
W 1 porcji: 150 kcal, 7 g białka, 12 g tłuszczu, 3 g węglowodanów, 2 g błonnika
Składniki:
- 50 g tuńczyka w sosie własnym
- ½ sztuki awokado
- ⅓ łyżki majonezu
- 2 łyżeczki hummusu
- 8 plastrów ogórka
- sól, pieprz, sok z cytryny
Sposób przygotowania:
- Długiego ogórka przekroić na pół i wyciąć 8 cienkich plastrów zaczynając od środka (np. obieraczką).
- Awokado pokroić na słupki o takiej długości, jak szerokie będą plastry ogórka. Skropić cytryną.
- Tuńczyka wymieszać z majonezem oraz hummusem.
- Na plastry ogórka nałożyć pastę z tuńczyka i na jeden koniec płatu – awokado. Całość posypać szczyptą soli i pieprzu.
- Od strony słupków awokado zawijać płaty ogórka w rolki.
Bataty zapiekane z jajkiem
Przepis na 2 porcje
W 1 porcji: 200 kcal, 9 g białka, 8 g tłuszczu, 20 g węglowodanów, 3,5 g błonnika
Składniki:
- 200 g batatów (ok. 1 sztuka)
- 2 jajka
- ¼ cebuli
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 pomidorki koktajlowe
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- Sól, pieprz, rozmaryn
Sposób przygotowania:
- Bataty obrać i przekroić na pół. Wydrążyć w środku dołek, a to, co zostanie ponakłuwać widelcem.
- Bataty posypać rozmarynem, solą, pieprzem i natrzeć oliwą. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec w temp. 180 st. C przez ok. 30 min.
- Cebulę bardzo drobno posiekać.
- Oddzielić białko od żółtek (starając się, aby żółtko pozostało w całości), następnie białka wymieszać z cebulą i solą.
- Do podpieczonych batatów wlać białko, a na wierzch delikatnie ułożyć żółtko. Na białko nałożyć przekrojonego pomidora koktajlowego.
- Piec przez 15 minut w temp. 180 st. C (aż białko się zetnie).
- Całość posypać szczypiorkiem.