Blog

Dieta 1500 kcal – 3-dniowy jadłospis odchudzający

Dieta 1500 kcal to sposób na utratę zbędnych kilogramów. Przedstawiamy 3-dniowy jadłospis, który pomoże osiągnąć wymarzoną sylwetkę bez efektu jo-jo. Trzeba go jednak dobrze zbilansować, by dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Jadłospis diety 1500 kcal. Co jeść?

Niżej znajduje się przykładowy 3-dniowy jadłospis odchudzający. Odchudzająca dieta 1500 kcal dostarcza: 68 g białka, 64 g tłuszczu, 160 g węglowodanów i 30,5 g błonnika.

Jak powinien wyglądać Twój posiłek przed treningiem?

Przykładowy jadłospis diety 1500 kcal – dzień 1

Posiłek:Danie:Składniki:Przygotowanie:
ŚniadanieOmlet z łososiem i warzywami2 jajka;½ papryki;30 g łososia wędzonego;kawałek cebuli;1 łyżka posiekanego koperku;1 łyżeczka oliwy z oliwek;przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia.Warzywa i łososia pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa, lekko podsmażyć. Jajka wybić do miseczki, roztrzepać widelcem, przyprawić. Warzywa na patelni przemieszać, dodać masę jajeczną i smażyć pod przykryciem na małym ogniu, w połowie czasu przewrócić na drugą stronę, posypać posiekanym koperkiem i ułożyć kawałki łososia. 
II śniadanieLekka sałatka obsypana fetągarść sałaty lodowej;1 mały ogórek;3 rzodkiewki;garść pomidorków koktajlowych;1 łyżeczka szczypiorku;50 g sera feta;1 łyżeczka oleju lnianego;1 łyżeczka musztardy;½ łyżeczki miodu;przyprawy: pieprz, czosnek niedźwiedzi; 1 kromka (30 g) chleba żytniego razowego.Sałatę porwać i ułożyć w miseczce, warzywa pokroić na plastry i dodać do sałaty. Ser pokroić w kostkę i dodać do sałatki. Całość polać olejem wymieszanym z przyprawami, miodem i musztardą oraz posiekanym szczypiorkiem. Podawać z kromką chleba (można ją najpierw zgrzać na grzankę). 
ObiadMakaron z warzywami i kurczakiem po azjatycku100 g mięsa z piersi kurczaka, bez skóry;40 g makaronu ryżowego;2 pieczarki;kawałek czerwonej papryki;garść fasoli szparagowej zielonej mrożonej;kawałek marchewki;1 łyżka oleju rzepakowego;1 łyżka sosu sojowego;plaster imbiru;½ łyżeczki miodu;1 łyżeczka masła orzechowego;łyżka szczypiorku;kilka kropel soku z limonki;1 ząbek czosnku;½ łyżeczki octu ryżowego.Kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem.Marchewkę i paprykę pokroić w słupki. Pieczarki na plasterki. Czosnek i imbir drobno posiekać.Na patelni rozgrzać 1/2 porcję oleju, dodać czosnek i imbir. Chwilę smażyć, następnie dodać warzywa i fasolkę szparagową, smażyć energicznie na dużym ogniu. Kiedy warzywa trochę zmiękną, dodać resztę oleju i kurczaka. Wszystko razem dokładnie mieszać. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.Przygotować sos: miód wymieszać z octem ryżowym, sokiem z limonki, sosem sojowym i masłem orzechowym.Sosem zalać zawartość patelni, dokładnie wymieszać razem z makaronem, posypać posiekanym szczypiorkiem. 
PodwieczorekCzekoladowy skyr z gruszką i musli100 g jogurtu typu skyr;1 nieduża gruszka;1 łyżka granoli;1 kostka gorzkiej czekolady.Jogurt wymieszać z posiekaną czekoladą, dodać pokrojoną w kostkę gruszkę. Wymieszać i posypać musli.
KolacjaFrytki z batatów z piekarnika podane z dipem koperkowym1 batat (ok. 200 g);1 łyżeczka oleju rzepakowego;przyprawy: słodka i ostra papryka, czosnek granulowany;do dipu: sól, pieprz, oregano,3 łyżki jogurtu naturalnego,½ ząbka czosnku,2 łyżki koperku.Batata obrać i pokroić w równe słupki. Skropić olejem, przyprawić słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem granulowanym. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.Jogurt połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem. Podać jako dip do frytek. 
jogurt

Przykładowy jadłospis diety 1500 kcal – dzień 2

Posiłek:Danie:Składniki:Przygotowanie:
ŚniadanieJaglanka z cynamonem i winogronem na mleku ryżowym3 łyżki kaszy jaglanej (suchej);½ szklanki napoju ryżowego;½ łyżeczki cynamonu;1 łyżeczka ksylitolu;70 g winogron;½ łyżki pistacji.Kaszę jaglaną przepłukać i gotować do miękkości na wodzie z dodatkiem mleka ryżowego, cynamonu i ksylitolu. Ugotowaną kaszę posypać przekrojonym na pół winogronem i pistacjami.
II śniadanieSłupki warzyw z hummusem, mandarynka6 łyżeczek hummusu;kawałek czerwonej papryki;1 łodyga selera naciowego;½ marchewki;mandarynka.Warzywa pokroić w słupki i zjeść z hummusem.Na deser zjeść mandarynkę.
ObiadŁosoś pieczony w ziołach, kasza gryczana, surówka z ogórków120 g łososia surowego;½ woreczka kaszy gryczanej;1 łyżeczka oliwy z oliwek;1 łyżka soku z cytryny;1 łyżka koperku,szczypta ziół prowansalskich;szczypta suszonej bazylii;1 mały ogórek zielony;2 ogórki kiszone;kawałek czerwonej cebuli.Rybę umyć, osuszyć i oprószyć przyprawą do ryb. Skropić cytryną i posypać koprem, bazylią i ziołami prowansalskimi. Odstawić do lodówki na pół godziny.Łososia zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku 35 minut w 180 stopniach. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Podawać z łososiem i surówką. Ogórki pokroić w plasterki. Dodać posiekaną cebulę i oliwę. Wymieszać i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
PodwieczorekDomowy chlebek bananowy z mango¼ mango;¼ banana;½ jajka (na 4 porcje 2 jajka);1 łyżka mąki jaglanej;1 łyżeczka napoju migdałowego;1 łyżeczka oleju rzepakowego;2 orzechy włoskie;szczypta proszku do pieczenia;szczypta soli.Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy, ksylitol, sól wymieszać w jednej misce.W drugiej misce wymieszać mokre składniki: wbić jajka, olej, napój roślinny, rozgniecionego banana i zmiksowane mango. Połączyć mokre składniki z suchymi i delikatnie wszystko wymieszać.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, masę przelać do keksówki i piec około 40-50 minut. 
(Składniki można pomnożyć przez 4 i przygotować kilka porcji chlebka bananowego na kolejne dni.)
KolacjaTosty z łososiem i sałatką warzywną z ricottą2 kromki chleba żytniego razowego;1 i ½ łyżki sera ricotty30 g wędzonego łososia;1 duży pomidor;1 ogórek;1 łyżeczka oliwy z oliwek.Pieczywo skropić oliwą i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika lub do tostera. Tosty obłożyć łososiem wędzonym. Podawać z pomidorem i ogórkiem pokrojonym w kostkę, warzywa posypać ricottą.

Przykładowy jadłospis diety 1500 kcal – dzień 3

Posiłek:Danie:Składniki:Przygotowanie:
ŚniadanieKanapka z pastą z zielonego groszku i warzywami2 kromki chleba żytniego razowego;100 g mrożonego zielonego groszku;1 łyżeczka oleju lnianego;½ ząbka czosnku;przyprawy: pieprz, oregano, tymianek (ilość do smaku), szczypta soli;2 garście roszponki;2 ogórki kiszone;½ papryki czerwonej.Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie. Przestudzić i zblendować z obranym czosnkiem, olejem rzepakowym, solą, pieprzem, oregano, tymiankiemPastą posmarować pieczywo, obłożyć roszponką, papryką i ogórkiem kiszonym.
II śniadaniePlacuszki bananowe oblane jogurtem z borówkami1 dojrzały banan;½ jajka;1 łyżka mąki orkiszowej;2 łyżki jogurty typu skyr;garść borówki amerykańskiej lub innych owoców leśnych.Banana rozgnieść widelcem, zblendować z jajkiem i mąką. Smażyć na patelni beztłuszczowej z dwóch stron. Polać jogurtem i posypać borówkami. 
ObiadRyż curry z warzywami i cieciorką na mleczku kokosowym½ woreczka ryżu basmati;3 łyżki ciecierzycy konserwowej;½ opakowania warzyw na patelnię po tajsku;2 łyżki mleczka kokosowego;1 łyżeczka oliwy z oliwek;1 łyżka sosu sojowego;przyprawy: sól, pieprz, curry.Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić warzywa. Dodać przyprawy i dusić do miękkości, pod koniec dodać odsączoną cieciorkę. Smażyć kilka minut i zalać mleczkiem kokosowym. Danie połączyć z ryżem. 
PodwieczorekKoktajl malinowy, orzechy laskowe1 szklanka napoju migdałowego;garść mrożonych malin;1 łyżeczka masła orzechowego;1 łyżeczka miodu;1 łyżka orzechów laskowych.Napój migdałowy zblendować z malinami, masłem orzechowym i miodem. Zjeść z orzechami laskowymi.
KolacjaKremowa zupa krem z brokuła, grzanki czosnkowe150 g brokuła;1 szklanka wody;kawałek cebuli;1 ząbek czosnku;½ łyżeczki oliwy;1 kromka chleba żytniego razowego;½ łyżki pestek dyni;1 łyżeczka mleczka kokosowego;1 łyżeczka szczypiorku.Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka z oliwą, chwilę smażyć. Następnie dodać podzielone na różyczki brokuły, sól i pieprz do smaku, podlać wodą. Dusić około 10 minut, aby woda całkowicie nie odparowała. Dodać mleczko kokosowe. Zupę zmiksować. Posypać posiekanym szczypiorkiem i podprażonymi pestkami dyni. Pieczywo opiec w opiekaczu lub piekarniku. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posmarować masłem.

Dieta 1500 kcal jest niskokaloryczna i wymaga przeprowadzania precyzyjnych obliczeń. Osoby, które z niej korzystają, mogą ułatwić sobie to zadanie i zamówić catering pudełkowy. Oferty specjalizujących się w tym firm znajdują się na Dietly.

jak nie marnowac jedzenie art artykuł artykul

Co to jest dieta 1500 kcal?

Dieta 1500 kcal to niskokaloryczny sposób odżywiania, który pozwala na stopniową redukcję masy ciała. Dzienna wartość energetyczna posiłków wynosi 1500 kcal, co umożliwia uzyskanie ujemnego bilansu kalorycznego. Oznacza to, że organizm zaczyna czerpać energię z zapasów, czyli tkanki tłuszczowej.

Ważne jest, aby dieta 1500 kcal była odpowiednio zbilansowana. Posiłki powinny dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, zdrowe tłuszcze czy błonnik. Dzięki temu organizm nie odczuwa niedoborów, a proces odchudzania przebiega w zdrowy sposób. Przed przejściem na ten model odżywiania warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

brownie z fasoli składniki

Komu można polecić dietę 1500 kcal?

Ze względu na to, że 1500 kcal to stosunkowo niska kaloryczność diety, będzie on odpowiedni dla kobiet, które mają siedzący tryb życia i nie mają zbyt dużej dodatkowej aktywności fizycznej. Zanim ustalicie kaloryczność diety odchudzającej, warto najpierw wyliczyć zapotrzebowanie kaloryczne organizmu.

Po obliczeniu zapotrzebowania kalorycznego warto zapoznać się z zasadami diety odchudzającej. Nie tylko kaloryczność ma znaczenie, ważne jest również to, co jemy. Warto pamiętać o regularności posiłków, odpowiednim nawodnieniu i stopniowym zwiększaniu kaloryczności po zakończeniu diety. Dzięki temu efekty odchudzania będą trwałe, a zdrowe nawyki na stałe zagoszczą w codziennym jadłospisie.