Blog

Dieta kopenhaska – zasady diety i dokładny jadłospis na 13 dni. Wady i zalety

Dieta kopenhaska, czyli dieta szwedzka, jest jedną z najbardziej rygorystycznych diet alternatywnych. Obietnica redukcji kilkunastu kilogramów w kilka dni jest obiecująca i to właśnie dlatego niektóre osoby tak chętnie przechodzą na dietę kopenhaską. Niestety dieta kopenhaska ma też swoje wady, a dla niektórych stosowanie jej może być zagrożeniem dla zdrowia.  Czy dieta kopenhaska jest zdrowa? Jakie są jej zasady? Przeczytaj poniższy artykuł i oceń sam!

Dieta kopenhaska – zasady diety 13 dniowej

Na czym polega dieta kopenhaska? Menu diety kopenhaskiej składa się z trzech posiłków niskokalorycznych. Według jadłospisu śniadanie powinno zostać zjedzone między 8:00 a 9:00, obiad między godz. 12:00 a 14:00, natomiast kolacja przed godz. 18:00. Zakazane jest podjadanie między posiłkami. Dieta kopenhaska trwa 13 dni. Nie można zmieniać kolejności poszczególnych 13 dni diety. Dopuszczalne są 30-minutowe odstępstwa między godzinami posiłków w wyjątkowych sytuacjach, natomiast mogą one jedynie dotyczyć śniadania i obiadu. Wszelkie inne modyfikacje zasad i jadłospisu są zakazane. 

Stosując jadłospis diety kopenhaskiej, należy codziennie wypijać wodę (około 2 litrów) lub zieloną herbatę, co ma wspomóc detoksykację organizmu oraz przyspieszyć metabolizm. Pamiętaj, że dzięki Dietly możesz skorzystać z opcji, jaką zapewnia w większych miastach, więc sprawdź:

  • catering dietetyczny Toruń;
  • catering dietetyczny Białystok;
  • catering dietetyczny Gdynia;
  • catering dietetyczny Szczecin.
zielona kawa

Dieta kopenhaska – jadłospis na 13 dni

Dzień 1 i 8Śniadanie – czarna kawa + 1 kostka cukru
Obiad – 100 g szpinaku ugotowanego, 2 jajka na twardo, pomidor
Kolacja – 200 g befsztyka wołowego, sałata z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek
Dzień 2 i 9Śniadanie – czarna kawa + 1 kostka cukru
Obiad – 200 g befsztyka wołowego, sałata z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, jabłko
Kolacja – plaster drobiowej wędliny, 2 szklanki jogurtu naturalnego
Dzień 3 i 10Śniadanie – czarna kawa + 1 kostka cukru + grzanka z 1 kromki razowego pieczywa
Obiad – szpinak gotowany + pomidor + grejpfrut
Kolacja – 2 jajka ugotowane na twardo + plaster szynki drobiowej + 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny
Dzień 4 i 11Śniadanie – czarna kawa + 1 kostka cukru
Obiad – 1 jajko ugotowane na twardo + 100 g chudego twarożku + 1 duża starta marchewka
Kolacja – pół szklanki kompotu z owoców (kompot bez dodatku cukru, owoce można zjeść) + 2 szklanki jogurtu naturalnego
Dzień 5 i 12Śniadanie – starta marchewka (1 duża sztuka) skropiona sokiem z cytryny
Obiad – 300g chudej ryby gotowanej lub smażonej bez dodatku tłuszczu
Kolacja – 200 g befsztyku wołowego + kilka różyczek brokuła + sałata
Dzień 6 i 13Śniadanie – czarna kawa + 1 kostka cukru + grzanka z 1 kromki razowego pieczywa
Obiad – 150 g piersi z kurczaka + sałata skropiona sokiem z cytryny i oliwą
Kolacja – 2 jajka ugotowane na twardo + 1 duża starta marchewka
Dzień 7Śniadanie – zielona herbata bez cukru
Obiad – 150 g grillowanego mięsa z piersi kurczaka + jabłko
Kolacja – brak
Przekąski na Sylwestra - 5 zdrowych przepisów

Dieta kopenhaska – najważniejsze przeciwwskazania

Dieta kopenhaska może być stosowana tylko i wyłącznie przez zdrowe osoby. W przypadku jakichkolwiek problemów zdrowotnych przed rozpoczęciem diety należy skonsultować się z lekarzem.

Z diety kopenhaskiej należy bezwzględnie zrezygnować w przypadku:

  • cukrzycy;
  • chorób układu krążenia i miażdżycy;
  • chorób nerek;
  • zaparć;
  • osteoporozy;
  • ciąży i laktacji.
kobieta mysli kawa

Efekty diety kopenhaskiej po 13 dniach. Ile można schudnąć?

Efekty diety kopenhaskiej mają być widoczne już po 13 dniach jej stosowania. Według autorów, zastosowanie diety powinno przyczynić się do efektów w postaci zrzucenia od 7 do 20 kg. 

Jest to spadek wagi bardzo trudny do osiągnięcia w tak krótkim czasie. Po zakończeniu diety 13-dniowej można stopniowo powracać do normalnego sposobu odżywiania. Należy powoli zwiększać wielkość i kaloryczność posiłków. Według autorów zapobiegnie to wystąpieniu efektu jojo, jednak jest to prawie niemożliwe, ponieważ każda restrykcyjna dieta zwiększa jego ryzyko. 

Autorzy diety kopenhaskiej zapewniają, że powrót do sposobu odżywiania przed dietą nie powinien spowodować ponownego przyrostu wagi i nie zniweczy osiągniętego efektu. Nie jest to jednak w żaden sposób potwierdzone naukowo.

Jak zmniejszyć apetyt - artykuł

Efekt diety

Po zakończonej 13-dniowej diecie kopenhaskiej, według obietnic jej twórców, mija ochota na słodycze oraz inne niezdrowe przekąski. Taki efekt powinien utrzymywać się przez 2 lata – to jednak również nie jest w żaden sposób potwierdzone. Po upływie 2 lat można powtórzyć dietę (nie należy robić tego wcześniej, gdyż zwiększa to ryzyko nadmiernego osłabienia organizmu). 

Zasady diety kopenhaskiej – wady i zalety

Dieta kopenhaska przez wielu specjalistów uznawana jest za niezdrową i niebezpieczną dla organizmu. Ze względu na bardzo niską kaloryczność diety i ograniczenie spożywania wielu produktów, a tym samym brak dostarczania wielu cennych składników odżywczych, nie jest polecana. Dieta kopenhaska nie została opisana w żadnych artykułach naukowych, dlatego nie ma naukowych potwierdzeń jej skuteczności.

Dieta kopenhaska – wady

Dieta kopenhaska to dieta niskowęglowodanowa. Spożywanie codziennie mniej o 50-100 g węglowodanów, jak w przypadku omawianej diety, może prowadzić do przyspieszonego rozkładu białek. Warto pamiętać, że węglowodany są głównym źródłem energii dla organizmu. W przypadku niedostatecznej ilości węglowodanów w pożywieniu (poniżej 100 g/dobę) dochodzi do niecałkowitego spalania kwasów tłuszczowych i powstawania ciał ketonowych zakwaszających organizm. Ponadto węglowodany, a dokładniej glukoza, jest wyłącznym źródłem energii układu nerwowego (mózgu) oraz krwinek czerwonych. 

Witamina D3 - suplementacja, dawkowanie, zapotrzebowanie. Najnowsze wytyczne

Dieta kopenhaska dostarcza zaledwie 5 g błonnika/dzień. Jak dowodzą badania frakcja rozpuszczalna błonnika obniża wchłanianie cholesterolu, spowalnia opróżnianie żołądka i wpływa na wydłużenie czasu odczuwania sytości, co w konsekwencji może obniżać ilość spożywanego pożywienia w ciągu dnia. Natomiast frakcja nierozpuszczalna błonnika wpływa na poprawę perystaltyki jelitowej oraz zwiększa objętość treści pokarmowej. Poza tym spożywanie zbyt małej ilości błonnika może doprowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych, między innymi sprzyja rozwojowi nowotworów jelita grubego, zaparć i żylaków odbytu. 

Dieta kopenhaska charakteryzuje się zbyt małą ilością wapnia, żelaza, miedzi, magnezu i cynku. Dieta kopenhaska jest również niedoborowa pod względem witamin, szczególnie witamin z grupy B oraz witaminy C.

Dieta kopenhaska – zalety

Wiele osób chce szybko schudnąć bez potrzeby przechodzenia na dietę na czas kilku miesięcy. Przewagą diety kopenhaskiej jest z pewnością szybkość zauważalnych efektów. Należy się jednak liczyć z możliwymi skutkami ubocznymi stosowania takiej diety (różnymi zaburzeniami zdrowotnymi). 

Opinie o diecie są więc podzielone: dla jednych to szybki sposób na utratę nadmiernych kilogramów, dla drugich sposób na wyczerpanie i rozregulowanie organizmu.

Zdecydowanie zdrowszym i skuteczniejszym podejściem będzie zastosowanie zdrowej, zbilansowanej diety odchudzającej z deficytem kalorycznym. Możesz obliczyć kaloryczność diety odchudzającej dla siebie w kalkulatorze.

Dieta kopenhaska – efekt jo-jo

Mogłoby się wydawać, że efektywna dieta to taka, której rezultatem jest utrata jak największej liczby kilogramów, w jak najkrótszym czasie. Niestety, nie jest to prawda. Często następujące po sobie kuracje odchudzające, stają się mniej efektywne, osłabiają organizm i zwiększają podatność na choroby metaboliczne. W czasie stosowania restrykcyjnych diet, jaką jest bez wątpienia dieta kopenhaska, pojawiają się niedobory zarówno witamin jak i składników mineralnych. Stosowanie restrykcyjnych diet nie tylko szkodzi człowiekowi, ale również jest nieskuteczne, ponieważ drastyczne ograniczenie kalorii, powoduje w krótkim czasie utratę masy mięśniowej, a nie tkanki tłuszczowej. Obniża to szybkość przemiany materii i wydolność fizyczną, a po zaprzestaniu diety, masa ciała osiąga wyższy pułap, niż wyjściowy, czyli występuje “efekt jo-jo”. Dlatego warto pamiętać, że zdrowy spadek masy ciała mieści się w przedziale 0,5-1,0 kg/ tydzień, a szybka utrata kilogramów prowadzi tylko do spowolnienia metabolizmu.

gotowanie kuchnia
Photo by Conscious Design on Unsplash

Przepisy na diecie kopenhaskiej

Dieta kopenhaska ma ściśle określony plan posiłków. Jest dość monotonna. Opiera się na kilku podstawowych produktach spożywczych. Dietę można jedynie urozmaicić, stosując różne ziołowe przyprawy. Przykładowe przepisy:

Przepis na szpinak w diecie kopenhaskiej

Składniki:

  • kilka garści świeżego szpinaku
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki tymianku

Przygotowanie: Na patelni lub w garnku podduś szpinak przez kilka minut z dodatkiem kilku łyżek wody. Następnie dodaj sok z cytryny, tymianek i przeciśnięty przez praskę/posiekany czosnek. Wymieszaj i podduś wszystko jeszcze przez kilka minut.

Wartość odżywcza:

  • 35,5 kcal
  • białko 3 g
  • tłuszcz 0,6 g
  • węglowodany 6,6 g
  • błonnik 3,5 g

Przepis na befsztyk wołowy

Składniki:

  • 200 g befsztyku wołowego
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta pieprzu
  • oliwa z oliwek
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie: Sok z cytryny wymieszaj z przyprawami. Przygotowaną marynatą zamarynuj mięso. Befsztyk rozbij, a następnie usmaż na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. 

Wartość odżywcza:

  • 284,7 kcal
  • białko 40,7 g
  • tłuszcz 12,3 g
  • węglowodany 3,2 g
  • błonnik 1,6 g

Dieta kopenhaska. Dania z kurczakiem

Dieta kopenhaska opiera się głównie na chudych mięsach o sporej zawartości białka. Jednym z nich jest kurczak. Poznaj przepis na kurczaka na diecie kopenhaskiej!

Przepis na grillowaną pierś z kurczaka

Składniki:

  • 200 g fileta z piersi kurczaka
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • szczypta pieprzu, bazylii, kolendry
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie: W misce umieść oliwę z oliwek, sok z cytryny i przyprawy, wymieszaj. Mięso z piersi kurczaka pokrój w plastry i wymieszaj z przygotowaną marynatą. Odstaw na kilka godzin do lodówki, a następnie grilluj.

Wartość odżywcza:

  • 255,7 kcal
  • białko 44 g
  • tłuszcz 7,8 g
  • węglowodany 3,5 g
  • błonnik 1,0 g

Czy warto stosować dietę kopenhaską?

Podsumowując, dieta kopenhaska cechuje się bardzo restrykcyjnymi zasadami. Z pewnością większość osób przechodzących na nią odczuwa zmęczenie, ból głowy i ogólne złe samopoczucie. Nie można pominąć też skutków zdrowotnych, jakie za sobą niesie. 

Wątpliwa jest również utrata 20 kg w tak krótkim czasie. Zdrowa redukcja masy ciała, która zapobiega efektowi jojo to utrata od 0,5 do 1 kg tygodniowo. Zgodnie z zasadami dietetyki w zdrowej diecie posiłki powinny być zbilansowane, więc z pewnością dużo zdrowiej byłoby zjadać na śniadanie kromkę razowego pieczywa z szynką i pomidorem aniżeli wypijać samą kawę z dodatkiem cukru… 

Warto zastanowić się, czy zależy nam bardziej na zdrowej redukcji i utrzymaniu prawidłowej masy ciała, czy szybkiej utracie nadmiernych kilogramów z negatywnymi skutkami zdrowotnymi.

Czy kawa jest niezdrowa - artykuł

Najczęściej zadawane pytania

Czy dieta kopenhaska jest skuteczna?

Dieta kopenhaska może przynieść szybkie rezultaty, ponieważ opiera się na bardzo niskiej kaloryczności. Jednakże, z powodu ograniczenia spożycia węglowodanów i tłuszczów, może prowadzić do niedoborów składników odżywczych. Ponadto, po zakończeniu diety, ryzyko jo-jo jest bardzo wysokie, co oznacza, że osoby po diecie często szybko odzyskują utraconą wagę.

Czy dieta kopenhaska jest bezpieczna?

Dieta kopenhaska nie jest zalecana dla osób z chorobami serca, nerek lub wątroby, kobiet w ciąży oraz osób z zaburzeniami metabolicznymi. Ze względu na ograniczenie spożycia węglowodanów, dieta ta może prowadzić do hipoglikemii (obniżenia poziomu cukru we krwi) u osób z cukrzycą. Ponadto dieta kopenhaska nie zapewnia zrównoważonej ilości składników odżywczych, co może prowadzić do niedoborów i innych problemów zdrowotnych.

Jakie produkty można jeść podczas diety kopenhaskiej?

Podczas diety kopenhaskiej zaleca się jedzenie mięsa, ryb, jajek, warzyw i owoców. Należy jednak pamiętać, że dieta ta jest bardzo restrykcyjna i nie zapewnia odpowiedniej ilości składników odżywczych, dlatego warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed rozpoczęciem diety.

dietly catering dietetyczny