Jogurt – kcal i wartości odżywcze
Jogurt naturalny to produkt spożywczy, który zyskuje coraz większą popularność ze względu na swoje korzystne właściwości dla zdrowia. Jogurt naturalny jest bogaty w białko, ale co z jego kalorycznością? Jogurt naturalny – kcal i wartości odżywcze tego produktu znajdziesz w naszym artykule. Sprawdź!
Jogurt naturalny – co to jest?
Jogurt naturalny (kcal podajemy poniżej) jest produkowany z mleka fermentowanego, a jego charakterystyczną cechą jest brak dodatku cukru lub innych substancji słodzących. Jest to produkt naturalny, który może być stosowany w diecie jako zamiennik słodkich jogurtów o różnych smakach.
Jogurt naturalny – wartości odżywcze
Jogurt naturalny jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak białko, wapń, fosfor, witaminy z grupy B oraz probiotyki. W 100 g jogurtu naturalnego znajduje się:
Składnik | Wartość |
Białko | 3,5 g |
Węglowodany | 4 g |
Tłuszcz | 3,4 g |
Jogurt naturalny – kcal w porcji
Jedna porcja jogurtu naturalnego to około 150 g, co oznacza, że zawiera ona około 90 kcal, 5,3 g białka, 6 g węglowodanów oraz 5,1 g tłuszczu.
Kto powinien jeść jogurt naturalny?
Jogurt naturalny (kcal zależą też od dodatków) jest wskazany dla wszystkich osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie i dietę. Dzięki bogactwu składników odżywczych jogurt naturalny może być stosowany w diecie sportowców, osób aktywnych fizycznie, dzieci i osób odchudzających się.
Kaloryczność jogurtu naturalnego – podsumowanie
Jogurt naturalny (kcal = 61/100 g) to wartościowy produkt spożywczy, który może być stosowany w diecie jako źródło białka, wapń, fosforu, witamin z grupy B oraz probiotyków. Ma stosunkowo niską kaloryczność, co czyni go idealnym wyborem dla osób, które chcą zredukować ilość spożywanych kalorii. Pamiętaj, aby zawsze sprawdzać etykietę i wybierać jogurt naturalny bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących, aby cieszyć się jego korzyściami dla zdrowia.