Blog

Czy podgrzewanie posi艂k贸w z cateringu w mikrofal贸wce jest zdrowe?

Niekt贸re z potraw dostarczanych z diety pude艂kowej s膮 przeznaczone do zjedzenia na ciep艂o i wiele os贸b zastanawia si臋 nad tym, kt贸ry rodzaj obr贸bki termicznej b臋dzie najrozs膮dniejszym wyborem. Pojawia si臋 tak偶e pytanie, czy podgrzewanie w mikrofal贸wce jest zdrowe? Cateringi zwykle podpowiadaj膮 swoim klientom, poprzez oznaczenia na opakowaniach lub w dziennym menu, jakie posi艂ki b臋d膮 smakowa艂y najlepiej w cieplejszej temperaturze, a kt贸re nie wymagaj膮 przygotowywania. W艣r贸d dostarczanych nam da艅, istniej膮 tak偶e takie, kt贸re mo偶emy ogrzewa膰 w zale偶no艣ci od naszych preferencji 鈥 przyk艂adowo, je艣li wolimy jada膰 kanapki z opiekanego pieczywa, to nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby w艂o偶y膰 otrzymane kromki chleba lub bu艂k臋 do tostera, albo do piekarnika. Wok贸艂 sposob贸w odgrzewania naros艂o wiele mit贸w, kt贸re w szczeg贸lno艣ci dotycz膮 u偶ywania kuchenek mikrofalowych. W tym artykule rozstrzygamy wi臋kszo艣膰 pojawiaj膮cych si臋 pyta艅 z zakresu takiej obr贸bki termicznej, podpowiadamy jak j膮 przeprowadza膰 w bezpieczny spos贸b i czym si臋 ona r贸偶ni od innych sposob贸w.

Mikrofal贸wka 鈥 jak to si臋 zacz臋艂o?

Aktualnie kuchenki mikrofalowe s膮 u偶ywane przez wi臋kszo艣膰 os贸b 鈥 jako przydatne urz膮dzenie do podgrzewania posi艂k贸w w pracy i w domu. Bior膮c pod uwag臋 jej ogromne rozpowszechnienie, szczeg贸lnie ciekawym okazuje si臋 historia jej wynalezienia. Rozpocz臋艂a si臋 ona bowiem ju偶 w czasach II wojny 艣wiatowej, przy pracach nad nowym radarem produkowanym dla wojska. Jeden z pracownik贸w firmy, kt贸ra si臋 tym zajmowa艂a, zauwa偶y艂, 偶e po uruchomieniu urz膮dzenia, baton znajduj膮cy si臋 w jego kieszeni uleg艂 ca艂kowitemu roztopieniu. Ten fakt by艂 dla niego na tyle intryguj膮cy, 偶e zacz膮艂 testowa膰 to dzia艂anie z wykorzystaniem innych produkt贸w. Spostrzeg艂 r贸偶ne efekty, przyk艂adowo 鈥 z ziaren kukurydzy powstawa艂 popcorn, a jajka kurze wybucha艂y pod wp艂ywem mikrofali. To zjawisko by艂o impulsem do dalszych bada艅, kt贸re doprowadzi艂y do wyprodukowania pierwszej kuchenki mikrofalowej. Jej sprzeda偶 rozpocz臋艂a si臋 w 1947 roku, a jej wygl膮d znacz膮co r贸偶ni艂 si臋 od aktualnie dost臋pnych urz膮dze艅 鈥 wa偶y艂a 340 kg, a jej wysoko艣膰 osi膮ga艂a 1,8 metra. W dzisiejszych czasach mikrofal贸wki zyskuj膮 du偶膮 popularno艣膰, s膮 og贸lnodost臋pne i znacz膮co r贸偶ni膮 si臋 od swojego pierwowzoru. Wiele firm zapewnia swoim pracownikom dost臋p do takiej kuchenki, aby mogli podgrza膰 swoje posi艂ki. Pomimo takiej mo偶liwo艣ci, niekt贸rzy nadal jej unikaj膮 w przekonaniu o jej rzekomym, negatywnym dla zdrowia dzia艂aniu. Aby rozwia膰 te w膮tpliwo艣ci, sprawdzili艣my jak dzia艂aj膮 mikrofale i kt贸re posi艂ki mo偶na z ich u偶yciem bez obaw odgrzewa膰.

Photo by Daan Stevens on Unsplash
Photo by Daan Stevens on Unsplash

Jakie dania mo偶na odgrzewa膰 w kuchence mikrofalowej?

Promieniowanie mikrofalowe wprawia w drgania tylko niekt贸re substancje 鈥 g艂贸wn膮 z nich jest woda. Powsta艂e wibracje powoduj膮 wydzielanie energii cieplnej, dzi臋ki kt贸rej w szybkim czasie drgaj膮ce cz膮steczki ulegaj膮 ogrzaniu do wysokiej temperatury. Fale wytwarzane przez mikrofal贸wk臋 s膮 zdolne do przenikania w g艂膮b jedzenia, ale tylko na ok. 2,5 cm, dlatego czasem przy podgrzewaniu potraw mo偶emy zauwa偶y膰, 偶e ich wn臋trze jest nadal zimne. W celu unikni臋cia takiej sytuacji, warto co jaki艣 czas wyjmowa膰 posi艂ek i miesza膰 jego sk艂adniki. We wn臋trzu kuchenki mikrofalowej si艂a dzia艂ania fal jest nier贸wnomierna 鈥 w niekt贸rych miejscach jedzenie b臋dzie podgrzewa艂o si臋 bardzo szybko, a w innych bardzo wolno. Aby zapobiec takim r贸偶nicom, wszystkie tego typu urz膮dzenia maj膮 obracaj膮c膮 si臋 podstawk臋, dzi臋ki czemu si艂a ogrzewania jest r贸wnomiernie rozprowadzona po ca艂ym posi艂ku. Z tego wzgl臋du, 偶e mikrofale oddzia艂uj膮 g艂贸wnie na cz膮steczki wody, produkty, kt贸re jej nie zawieraj膮 lub sk艂adaj膮 si臋 z niewielkiego dodatku p艂yn贸w, nie ulegn膮 szybkiemu podgrzaniu. Je艣li chcecie przygotowa膰 w mikrofal贸wce co艣, co jest bardzo suche 鈥 np. pieczywo, czy tortill臋, to warto skropi膰 to danie odrobin膮 wody. Pami臋tajcie o tym, aby nie wk艂ada膰 do kuchenki mikrofalowej zamkni臋tych pojemnik贸w 鈥 zawsze 艣ci膮gajcie foli臋 lub przedziurawcie j膮 widelcem przed podgrzewaniem. Je艣li zaczniecie podgrzewa膰 szczelnie zamkni臋t膮 potraw臋, to w wyniku nag艂ego wzrostu ci艣nienia wewn膮trz opakowania, kt贸ry spowodowany jest uwalnianiem si臋 pary wodnej, spowoduje rozerwanie zamkni臋cia i Wasz posi艂ek mo偶e eksplodowa膰 w 艣rodku mikrofal贸wki. Zaoszcz臋d藕cie sw贸j czas na czyszczenie jej po takim posi艂ku i nie zapominajcie o otwieraniu opakowa艅 przed ogrzewaniem.

Czy w mikrofal贸wce mo偶na podgrzewa膰 posi艂ki z cateringu w pude艂kach?

Wi臋kszo艣膰 pude艂ek stosowanych przez cateringi dietetyczne jest przeznaczona do wykorzystania w kuchence mikrofalowej. Aby upewni膰 si臋, czy dany posi艂ek mo偶ecie podgrza膰 z jej pomoc膮 w opakowaniu, warto, aby艣cie sprawdzili, czy jest ono oznaczone symbolem z miniaturk膮 mikrofal贸wki. Je艣li nie znale藕li艣cie takiego znaku, to mo偶ecie skontaktowa膰 si臋 ze swoim cateringiem, aby dopyta膰, czy w ich pojemnikach mo偶na bezpiecznie podgrzewa膰 偶ywno艣膰. Co ciekawe, pude艂ka ekologiczne wykonane z trzciny cukrowej lub pulpy celulozowej s膮 tak偶e przeznaczone do wykorzystania w mikrofal贸wkach. Przed wykorzystaniem opakowania w celu podgrzania jedzenia powinni艣cie by膰 pewni, 偶e jest ono do tego przeznaczone, poniewa偶 istnieje ryzyko, 偶e pod wp艂ywem wysokiej temperatury ulegnie ono stopieniu lub wydzieli niezdrowe substancje do 偶ywno艣ci. Zwr贸膰cie tak偶e uwag臋 na to, aby nie stosowa膰 metalowych element贸w, poniewa偶 w zetkni臋ciu si臋 z mikrofalami, mog膮 zacz膮膰 si臋 iskrzy膰 i uszkodzi膰 艣ciany urz膮dzenia. U偶ywanie aluminiowej folii r贸wnie偶 mo偶e przyczyni膰 si臋 do zaj艣cia takiego efektu i ponadto, poprzez odbijanie fal, sprawi, 偶e 偶ywno艣膰 w niej umieszczona nie ulegnie podgrzaniu. Je艣li zastanawiacie si臋 nad u偶yciem piekarnika w celu odgrzewania posi艂k贸w, to r贸wnie偶 wa偶nym jest sprawdzenie oznacze艅 na pude艂ku. Niekt贸re z nich mo偶na podgrzewa膰 w taki spos贸b, ale tylko do okre艣lonych temperatur. Przyk艂adowo, opakowania z trzciny cukrowej wytrzymuj膮 nawet do 220掳C, a te wykonane z pulpy celulozowej 鈥 do 150掳C. Je艣li chcieliby艣cie mie膰 pewno艣膰 co do pude艂ek, kt贸re otrzymujecie, to mo偶ecie dopyta膰 o t臋 kwesti臋 wybrany przez Was catering dietetyczny.

Czy przebywanie w pobli偶u mikrofal贸wki jest bezpieczne?

W temacie wp艂ywu mikrofal贸wki na zdrowie cz艂owieka powsta艂o wiele mit贸w, kt贸re prawdopodobnie wynikaj膮 z braku pe艂nego zrozumienia jej dzia艂ania. Jednym z przyk艂ad贸w jest jej rzekome negatywne dzia艂anie na organizm, gdy przebywamy w jej pobli偶u. Przede wszystkim, ka偶da kuchenka mikrofalowa jest zbudowana w taki spos贸b, aby jak najbardziej zminimalizowa膰 ilo艣膰 fal przenikaj膮cych na zewn膮trz. Jednymi z zabezpiecze艅 jest drobna siatka na szybce, kt贸ra odbija promieniowanie do wn臋trza oraz mechanizm wy艂膮czaj膮cy emitowanie fal po otwarciu drzwiczek. Nieliczne mikrofale mog膮 wydostawa膰 si臋 z urz膮dzenia, ale pami臋tajmy, 偶e ich cz臋stotliwo艣膰 jest na tyle niska, 偶e nie jest w stanie uszkadza膰 struktury atomowej tkanek organizmu, w przeciwie艅stwie do np. promieniowania rentgenowskiego. Aby zadba膰 o bezpiecze艅stwo, warto zwraca膰 uwag臋 na to, czy u偶ywana przez nas mikrofal贸wka prawid艂owo si臋 zamyka, czy nie ma 偶adnych brak贸w w obudowie, oraz czy wszystkie uszczelki s膮 zamieszczone prawid艂owo. Wa偶nym jest tak偶e fakt, 偶e mikrofale nie zatrzymuj膮 si臋 w 偶ywno艣ci ani na 艣cianach urz膮dzenia, a po zako艅czeniu procesu podgrzewania i po otwarciu drzwiczek, wszystkie powsta艂e wcze艣niej fale znikaj膮.

Photo by Eaters Collective on Unsplash
Photo by Eaters Collective on Unsplash

Czy mikrofale powoduj膮 straty sk艂adnik贸w od偶ywczych 偶ywno艣ci?

Niekt贸rzy unikaj膮 mikrofal贸wek w przekonaniu, 偶e s膮 one przyczyn膮 znacz膮cej straty witamin i minera艂贸w. Zgodnie z opini膮 艢wiatowej Organizacji Zdrowia, podgrzewanie potraw w kuchence mikrofalowej wi膮偶e si臋 z takimi samymi lub nawet nieco mniejszymi stratami, jakie powstaj膮 w wyniku u偶ywania piekarnika. Pami臋tajmy, 偶e ka偶da forma obr贸bki termicznej 偶ywno艣ci jest przyczyn膮 rozpadu niekt贸rych substancji 鈥 w tym witamin, antyoksydant贸w i sk艂adnik贸w mineralnych. Zalet膮 podgrzewania posi艂k贸w w mikrofal贸wce jest kr贸tki czas nara偶ania 偶ywno艣ci na wysok膮 temperatur臋, bowiem im d艂u偶ej trwa proces ogrzewania jedzenia, tym wi臋ksza ilo艣膰 sk艂adnik贸w od偶ywczych ulegnie rozpadowi. Co wi臋cej, w przypadku u偶ywania mikrofal贸wki, nie ma konieczno艣ci dodawania innych sk艂adnik贸w. Przyk艂adowo, gdy decydujemy si臋 na sma偶enie, to musimy doda膰 odrobin臋 t艂uszczu, kt贸ry b臋dzie dostarcza艂 nam dodatkow膮 porcj臋 kalorii, a przy gotowaniu 鈥 musimy u偶y膰 wody, do kt贸rej przeniknie cz臋艣膰 witamin i minera艂贸w zawartych w 偶ywno艣ci. Mitem jest tak偶e twierdzenie, jakoby mikrofale mia艂y zdolno艣膰 do zmieniania cz膮steczek ogrzewanych produkt贸w 鈥 jedyne zmiany w tym procesie wynikaj膮 ze wzrastaj膮cej temperatury. Warto zauwa偶y膰, 偶e jedn膮 z nich b臋dzie u艣miercenie bakterii wyst臋puj膮cych w 偶ywno艣ci. Z punktu widzenia higieny, ten efekt brzmi pozytywnie, ale w przypadku da艅, w kt贸rym wykorzystano produkty z bakteriami probiotycznymi (np. kapusta kiszona, jogurt, kefir), pozbawimy si臋 korzy艣ci wynikaj膮cych z ich spo偶ywania.

Mikrofal贸wka do podgrzewania posi艂k贸w 鈥 wady i zalety

Plusami korzystania z kuchenek mikrofalowych jest:

  • Kr贸tki czas potrzebny do uzyskania po偶膮danej temperatury posi艂ku 鈥 mo偶emy podgrza膰 obiad w czasie przerwy w pracy i zapobiegniemy du偶ym stratom sk艂adnik贸w od偶ywczych,
  • Wygoda w u偶ywaniu 鈥 nie potrzebujemy wykorzystywa膰 dodatkowych naczy艅, wystarczy, 偶e w艂o偶ymy pojemnik z naszym posi艂kiem do mikrofali. Nie musimy my膰 garnk贸w, ani patelni po przygotowywaniu.
  • Og贸lnodost臋pno艣膰 鈥 z mikrofal贸wek mo偶emy korzysta膰 w ka偶dym miejscu, do jej u偶ycia wystarczy jedynie pr膮d, dlatego znajdziemy j膮 w wielu miejscach 鈥 w pracy, w pensjonatach i hotelach.

Istniej膮 jednak pewne wady, o kt贸rych nale偶y pami臋ta膰:

  • Z jej wykorzystaniem najlepiej podgrzej膮 si臋 produkty zawieraj膮ce wod臋 鈥 suche dania mog膮 wymaga膰 zwil偶enia i d艂u偶szego czasu nagrzewania.
  • Struktura niekt贸rych da艅 mo偶e si臋 zmieni膰 w wyniku jej wykorzystania w inny spos贸b ni偶 np. w przypadku korzystania z piekarnika. Nasze potrawy mog膮 straci膰 chrupko艣膰, co mo偶e zmniejszy膰 smakowito艣膰 da艅 takich jak pieczone warzywa, kotlety, czy pieczywo.
  • Podgrzewanie potraw jest zwykle nier贸wnomierne 鈥 偶eby temu zapobiec nale偶y zadba膰 o to, aby podstawka we wn臋trzu urz膮dzenia mia艂a mo偶liwo艣膰 wykonywania obrotu i warto pami臋ta膰 o tym, aby miesza膰 dania, kt贸re s膮 grubsze ni偶 2,5 cm 鈥 np. zupy, czy dania g艂贸wne.

Je艣li unikali艣cie mikrofal贸wek ze wzgl臋du na przekonanie o jej negatywnych w艂a艣ciwo艣ciach, to zapewniamy Was razem ze 艢wiatow膮 Organizacj膮 Zdrowia, 偶e ten spos贸b odgrzewania potraw jest w pe艂ni bezpieczny dla Waszego zdrowia i nie r贸偶ni si臋 znacz膮co od innych metod, takich jak pieczenie, gotowanie, czy duszenie. Je艣li na pude艂kach z Waszego cateringu widnieje symbol mikrofal贸wki lub inne oznaczenie oznaczaj膮ce mo偶liwo艣膰 wykorzystania go w tym urz膮dzeniu, to 艣mia艂o mo偶ecie ogrzewa膰 swoje posi艂ki z jego pomoc膮. Dbajcie jednak o to, aby kuchenka mikrofalowa, z kt贸rej korzystacie, by艂a w dobrym stanie i nie cechowa艂a si臋 偶adnymi usterkami, kt贸re mog艂yby prowadzi膰 do niechcianego uwalniania si臋 na zewn膮trz promieniowania mikrofalowego.

Diet臋 pude艂kow膮 dostosowan膮 do Waszych potrzeb znajdziecie dzi臋ki naszej wyszukiwarce catering贸w dietetycznych.

Aby dob贸r cateringu dietetycznego jak najbardziej odpowiada艂 indywidualnym potrzebom, warto zapozna膰 si臋 z naszymi wskaz贸wkami, kt贸re opisali艣my tutaj: Catering dietetyczny 鈥 jaka opcja b臋dzie dla Ciebie najlepsza?

www.dietly.pl

Podobne artyku艂y