Blog

Dieta refluksowa – co można jeść przy refluksie

Choroba refluksowa przełyku to dość powszechna dolegliwość wśród wielu osób. Z pomocą przychodzi dieta refluksowa, która jest ważnym elementem leczenia choroby refluksowej przełyku. Jak wygląda dieta refluksowa? Jakie produkty są dozwolone a jakie zakazane? Przeczytaj artykuł i poznaj szczegóły diety refluksowej!

Choroba refluksowa to zarzucanie treści żołądkowej do przełyku, co może powodować liczne, nieprzyjemne objawy (np. zgaga, ból w nadbrzuszu), które przekładają się na utrudnienia w codziennym funkcjonowaniu. Zmniejsza to znacznie komfort życia wielu osób, ale odpowiednią dietą można sobie z tym poradzić.

Spis treści:

Refluks żołądkowy

Dieta refluksowa, to dieta z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Objawy choroby refluksowej można złagodzić poprzez wprowadzenie kilku modyfikacji w diecie i stylu życia. 

  • Posiłki powinny być niewielkie objętościowo – możesz spożywać nawet 5-6 małych posiłków w ciągu dnia.
  • Należy pamiętać o regularności spożywanych posiłków – jedz posiłki o stałych porach.
  • Ostatni posiłek powinien zostać spożyty nie później niż 3 godziny przed snem, gdyż leżąca pozycja oraz wypełniony treścią pokarmową żołądek będą nasilać objawy refluksu.
  • Posiłki spożywaj powoli, dokładnie gryź i przeżuwaj każdy kęs.
  • Posiłki nie powinny być zbyt gorące ani zbyt zimne.
  • Nie należy popijać posiłków zbyt dużą ilością płynów (zwiększa to ilość treści pokarmowej w żołądku, co ułatwia jej cofanie).

Co można jeść przy refluksie?

Istnieje grupa produktów dozwolonych w diecie refluksowej. Co można jeść przy refluksie?

Wskazane są:

  • produkty zbożowe w zależności od osobistej tolerancji – może być to jasne pieczywo, drobne kasze, makarony i ryż, ale również pełnoziarniste pieczywo, gruboziarniste kasze czy płatki,
  • warzywa dobrze tolerowane (należy sprawdzić, po jakich się dobrze czujemy),
  • chude mięsa, chude ryby,
  • jaja (również należy sprawdzić, czy w każdej postaci – jajecznica, gotowane na twardo, na miękko itd. nam służą),
  • chude produkty mleczne,
  • owoce dobrze tolerowane (niektóre osoby z chorobą refluksową bez problemu mogą spożywać wszystkie owoce, natomiast nie wszyscy, dlatego najlepiej sprawdzić indywidualną tolerancję na poszczególne owoce),
  • napoje bezkofeinowe, ewentualnie słabe napary kawy i herbaty.

Dieta antyrefluksowa

W diecie antyrefluksowej należy ograniczyć pomidory, przetwory pomidorowe, sosy i pasty na bazie tego warzywa. Dieta antyrefluksowa to również eliminacja octu i wszystkich potraw zawierających go.

Dieta w chorobie refluksowej ma charakter indywidualny, dlatego warto obserwować reakcję swojego organizmu po różnych produktach. Dieta przeciwrefluksowa to również zmiana stylu życia, czyli zaprzestanie palenia tytoniu oraz unikanie stresu.

Dopuszczalne techniki przygotowywania potraw to:

  • gotowanie w wodzie lub na parze,
  • duszenie,
  • pieczenie.

W przypadku choroby refluksowej zabrania się smażenia na głębokim tłuszczu. 

Refluks i zgaga

Częstym objawem refluksu żołądkowo-przełykowego jest zgaga. Zgagę oraz objawy refluksu nasilać będą wszelkie produkty kwaśne, ostre, wędzone, smażone, tłuste i marynowane. Należy więc unikać tych produktów. Wśród produktów mogących łagodzić objawy ze strony refluksu żołądkowo-przełykowego wyróżnić można wodę niegazowaną oraz mleko i produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu.

Inne elementy diety na refluks i zgagę to:

  • żucie świeżego kłącza imbiru, który łagodzi podrażnienia,
  • kisiel lub napar z siemienia lnianego, który łagodzi podrażnienia i działa osłabiająco na ściany żołądka,
  • migdały całe i płatki migdałowe, które neutralizują kwasy żołądkowe.

Czego nie jeść przy refluksie?

Przy refluksie żołądkowo-przełykowym istnieje grupa produktów niewskazanych. Czego nie można jeść przy refluksie żołądkowo-przełykowym?

Przeciwwskazane produkty przy chorobie refluksowej to:

  • słodkie, gazowane napoje,
  • alkohol,
  • mocna kawa i herbata,
  • tłuste potrawy i produkty, które długo zalegają w żołądku np. tłusty nabiał, tłuste mięsa, tłuste ryby, smażone potrawy, fast foody, tłuste sosy, wyroby garmażeryjne,
  • tłuste wyroby cukiernicze np. pączki,
  • czekolada,
  • produkty oraz potrawy, które mogą drażnić ściany przełyku oraz pobudzać wydzielanie soku żołądkowego, np.: majonez, musztarda, owoce cytrusowe, soki owocowe, kwaśne produkty i potrawy, dania marynowane, dania ostro przyprawione i słone, mieszanki gotowych przypraw z nieodpowiednim składem),
  • warzywa cebulowe – por, cebula, czosnek,
  • nasiona roślin strączkowych m.in. ciecierzyca, groch, fasola (jeśli są źle tolerowane),
  • ostre przyprawy – curry, papryka mielona ostra, chili, pieprz,
  • gumy do żucia,
  • mięta, herbaty miętowe, cukierki miętowe,
  • buliony z tłustych mięs, kostki bulionowe, przyprawy do zup, esencjonalne wywary z kości i mięsa, wywary z grzybów, galarety mięsne, konserwowane mięsa oraz ryby, wędzone produkty.
Photo by Ihssan Rami Azouagh on Unsplash

Dieta przy refluksie przełykowym

Jeśli nie wiesz, co możesz jeść przy refluksie przełyku, skorzystaj z poniższego przykładowego jadłospisu!

Dzień 1

I śniadanie – Kanapki żytnio-pszenne z serkiem wiejskim light i szczypiorkiem.

II śniadanie – Jogurt z gruszką i domową granolą z rodzynkami.

Obiad – Pieczony kurczak z makaronem, szpinakiem i mozzarellą.

Kolacja – Krem z cukinii z grzankami i pestkami dyni.

Dzień 2

I śniadanie – Jajecznica z 2 jaj z pomidorkami koktajlowymi, grahamka z zielonym ogórkiem.

II śniadanie – Koktajl bananowo-brzoskwiniowy na maślance z siemieniem lnianym.

Obiad – Pieczona ryba z koperkiem, frytki warzywne z piekarnika.

Kolacja – Makaronowa sałatka z tuńczykiem, czerwoną fasolą i natką pietruszki.

Podobne artykuły