Przepis na brownie z fasoli i bananów – dieta sirtfood – Kuchnia Dietly
W Kuchni Dietly przygotowaliśmy wyjątkowo smakowity deser, czyli brownie z fasoli i bananów z dodatkiem malin. Intensywny smak czekolady, bogactwo cennych składników mineralnych, a to wszystko bez dodatku białego cukru. Przygotowanie brownie z fasoli jest wyjątkowo proste i z całą pewnością sprawdzi się w kuchni fanów fit-deserów oraz osób, które decydują się na rezygnację z glutenu lub cukru.
Brownie z fasoli i bananów jest idealną alternatywą dla tradycyjnego brownie, ponieważ świetnie smakuje, a do tego ma o wiele mniej kalorii niż oryginalna wersja. Zawiera białko roślinne, a biały cukier zastąpiliśmy naturalną słodyczą banana, suszonych owoców oraz miodem.
Nasz przepis na brownie z fasoli idealnie wpasuje się również w założenia diety sirtfood.
Spis treści:
- Fasola — źródło białka i nie tylko
- Przepis na brownie z fasoli i bananów
- Składniki na brownie z fasoli i bananów (8 porcji)
- Sposób przygotowania brownie z fasoli i bananów
Fasola — źródła białka i nie tylko
Fasola stanowi bardzo cenne źródło białka, którego zawiera aż 22%, a jednym z jej cenniejszych aminokwasów jest lizyna, wpływająca na prawdę układu sercowo-naczyniowego. Fasola jest źródłem wapnia, potasu, fosforu i witamin z grupy B. W fasoli czerwonej znajdziemy duże zasoby żelaza i kwasu foliowego. Po ugotowaniu fasola może być bazą do dań wytrawnych np. do kotletów i past oraz do dań słodkich np. brownie w fasoli.
Przepis na brownie z fasoli i bananów
Przepis na brownie z fasoli i bananów jest niezwykle prosty i szybki! Do przygotowania bazy potrzebujesz zaledwie 15 minut. 1 porcja brownie z fasoli i bananów dostarcza: 330 kcal, 9 g białka, 10 g tłuszczu, 33 g węglowodanów, 7 g błonnika.
Składniki na brownie z fasoli i bananów (8 porcji)
- 40 g masła,
- 500 g fasoli czerwonej konserwowej,
- 2 banany,
- 4 jajka,
- 120 g miodu,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 łyżek surowego kakao,
- 10 daktyli suszonych,
- 10 śliwek suszonych,
- 1 łyżka orzechów włoskich,
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 0,5 szklanki napoju sojowego,
- 40 g mrożonych malin.
Sposób przygotowania brownie z fasoli i bananów
- Śliwki i daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
- Do miski wbij 4 jajka, dodaj pokrojone banany, odsączoną i dokładnie przepłukaną fasolę, kakao, proszek do pieczenia, miód i pokrojone masło. Odcedzone śliwki i daktyle pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do składników w misce. Masę blenduj przez kilka minut, do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.
- Przełóż do okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 40 minut w temp. 180°C.
- W garnku podgrzej napój sojowy z czekoladą, mieszaj aż do rozpuszczenia czekolady. Posmaruj polewą wierzch upieczonego brownie z fasoli, udekoruj malinami oraz orzechami.
Zapraszamy do obejrzenia naszego filmu, w którym pokazujemy jak przygotować brownie z fasoli krok po kroku.
Popularne wpisy na blogu:
Marnowanie żywności. Jak ograniczyć ilości jedzenia, które lądują w Twoim koszu! – 7 skutecznych tricków
Witaminy z grupy B – źródła, działanie i zapotrzebowanie
Siedzący tryb życia a dieta. Sprawdź, co jeść, gdy siedzisz ponad 8 h dziennie
Jak skutecznie realizować postanowienia noworoczne?
Dieta płodności – wskazówki dietetyka dla osób planujących dziecko
10 mikronawyków, które pomogą Ci schudnąć
Źródła cynku, jego właściwości i skutki niedoboru i nadmiaru
Najlepsze cateringi dietetyczne w Warszawie – top 10 diet standardowych
Najlepsze cateringi w Warszawie – Top 10 diet pudełkowych z niskim indeksem glikemicznym
Najlepsza dieta odchudzająca w Warszawie – TOP 10 cateringów dietetycznych
Dieta antyrakowa – 5 produktów antyrakowych
Tłuszcze trans – niebezpieczeństwo dla Twojego zdrowia
Dieta lekkostrawna – dla kogo? Jak jej przestrzegać?
Dieta refluksowa – co można jeść przy refluksie
10 powodów dla których warto wypróbować catering w 2022 roku