Blog

Imbir – najlepszy superfood na jesień i zimę

Z pewnością wiele osób zgodzi się ze stwierdzeniem, że jesień jest jedną z najpiękniejszych pór roku – kojarzy się nie tylko z różnorodnymi kolorami, ale również z rozgrzewającymi smakami, który zapewni nam m.in. imbir dodany do wieczornej herbaty. Dojrzewające późno warzywa i owoce, lasy pełne grzybów, barwne liście spadające z drzew oraz przyjemna, rześka temperatura na zewnątrz sprawiają, że zapominamy o nieuchronnie nadchodzącej słocie. Po jakimś czasie z tego niezwykle malowniczego obrazu świata, wyłania się zimna, deszczowa i wietrzna jesień, a tuż po niej mroźna zima. Choćbyśmy bardzo się starali nie jesteśmy w stanie zatrzymać naturalnego przebiegu pór roku.

Spis treści:

Imbir na lepszą odporność

Sezon jesienno-zimowy zawsze idzie w parze ze znacznym obniżeniem odporności organizmu. Istnieje wiele przyczyn nieprawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego w tym czasie, jednak do najważniejszych z nich zaliczyć można zmniejszenie spożycia świeżych warzyw i owoców, zwiększenie podaży cukrów prostych oraz żywności przetworzonej w codziennej diecie. Nie wolno zapomnieć również o zmniejszeniu się poziomu witaminy D we krwi wśród osób, które nie podjęły się jej suplementacji. Niesprzyjające warunki pogodowe i zmieniony kąt padania promieni słonecznych uniemożliwia nam doprowadzenie do efektywnej syntezy skórnej tej substancji. Z kolei niedobory witaminy D wiążą się z pogorszeniem funkcjonowania układu odpornościowego, czego efektem jest zwiększona podatność na przeróżne infekcje i choroby.

Aby nie dać się chorobie w sezonie jesienno-zimowym należy wprowadzić w życie pewne modyfikacje, które wzmocnią odporność, a tym samym pomogą nam uniknąć zachorowania. Istnieje cały szereg produktów spożywczych, które mają właściwości immunomodulacyjne. Ich głównym zadaniem jest regulowanie odpowiedzi odpornościowej organizmu na wszelkiego rodzaje infekcje i zachorowania.

O tym jak zwiększyć swoją odporność domowymi sposobami pisaliśmy w tym artykule: Domowe sposoby na przeziębienie

Photo by The Creative Exchange on Unsplash

Jednym z najbardziej popularnych na naszym rynku produktów jest imbir.  Ma on silne działanie immunomodulacyjne i z tego powodu jego popularność w sezonie jesienno-zimowym znacznie wzrasta. To on będzie bohaterem naszego artykułu. Jeśli interesuje Was w jaki sposób imbir może wspomóc naszą odporność oraz jakie są jego inne prozdrowotne właściwości, to jesteście we właściwym miejscu!

Czym jest imbir? Właściwości imbiru

Z botanicznego punktu widzenia imbir jest byliną, należącą do ogromnej rodziny roślin imbirowatych. W naturalnym środowisku możemy spotkać go w południowo-wschodniej Azji – od Indii aż po wschodnią granicę Chin. Niektóre gatunki można znaleźć również w Australii, na Madagaskarze czy na terenach Ameryki Środkowej. Budowa imbiru jest stosunkowo prosta, składa się z płożących po ziemi kłaczy, łodyg, liści i kwiatów. Najwięcej właściwości prozdrowotnych wykazuje jednak jadalne kłącze imbiru. Z pewnością każdy z Was wie jak ono wygląda – to ta jasnobrązowa, gruba i mięsista część rośliny, którą znacie z półek sklepowych. Surowy korzeń imbiru w przekroju jest bladożółty, mączysty, ziarnisty. Charakterystyczna dla imbiru włóknistość spowodowana jest obecnością grubych pęków włókien łykowych.

Kłącze imbiru jest istną skarbnicą substancji aktywnych biologicznie, dzięki którym imbir charakteryzuje się swoim niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi. Kłącze imbiru zawiera w sobie 0,6-3 % olejku eterycznego, oraz duże ilości żywic. Skład olejku eterycznego zawartego w imbirze jest zmienny, zależy od wielu czynników, między innymi wzajemnych proporcji składników takich jak kurkumen, zingiberen czy węglowodorów seskwiterpenowych. 

W naszej szerokości geograficznej, imbir cieszy się największą popularnością w sezonie jesienno-zimowym. Kupujemy go jednak w niewielkich ilościach, gdyż już jego jeden plasterek stanowi wspaniałe urozmaicenie wypijanej przez nas herbaty. Wyjątkowy, korzenny aromat oraz właściwości rozgrzewające imbiru, czynią go niezwykle pożądaną i lubianą zimową przyprawą. To jednak nie wszystko co imbir ma do zaoferowania! Roślina jest bardzo popularnym surowcem w wielu branżach przemysłu, m.in. w lecznictwie, sztuce kulinarnej, czy kosmetyce.

Właściwości lecznicze imbiru

Imbir jest rośliną znaną od kilku tysięcy lat, jednak świat nauki dopiero w ostatnich latach zainteresował się jego wpływem na zdrowie człowieka. Liczne badania prowadzone na całym świecie jednoznacznie wskazują, że imbir wykazuje ogólne działanie prozdrowotne. Naukowcy i żywieniowcy wciąż wskazują na coraz to nowe możliwości zastosowania rośliny w medycynie. Regularne spożywanie imbiru może przynieść wiele korzyści i stanowić naturalne remedium na niektóre uciążliwe schorzenia.

Imbir działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe

Kłącze imbiru jest rośliną niezwykle bogatą w substancje aktywne biologicznie. Badania prowadzone na całym świecie dowodzą, że stosowanie imbiru lub oleju imbirowego wykazuje podobną skuteczność w zwalczaniu bólu i stanów zapalnych co ibuprofen czy kwas mefenamowy.  Stosowanie imbiru poleca się w szczególności osobom borykającym się z chorobami stawów, np. w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Właściwości rozgrzewające imbiru w połączeniu z działaniem przeciwzapalnym i przeciwbólowym świetnie wspomagają leczenie przeziębienia, grypy oraz wielu innych infekcji. Stosowanie naparu z imbiru przynosi ulgę w infekcjach górnych dróg oddechowych, łagodzi ból gardła, wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc, a także ma lekkie właściwości wykrztuśne.

Imbir na gorączkę

Udowodnione naukowo silnie przeciwzapalne działanie kłącza imbiru, skutecznie pomaga zmniejszać gorączkę. Działanie to jest porównywalne do stosowania bardzo popularnych na rynku leków przeciwzapalnych takich jak aspiryna, etopiryna i polopiryna. Warto sprawdzić to na sobie – kolejnym razem, gdy spotka Was choroba, urozmaićcie swoją dietę w kilka plasterków imbiru, lub pijcie przez cały okres choroby napary i herbaty z dodatkiem tego składnika. Ten naturalny składnik może przynieść dużą ulgę i pomóc wykurować się nawet z najbardziej nieprzyjemnej infekcji.

Photo by Igor Miske on Unsplash

Imbir na niestrawność – wpływ na układ pokarmowy

Imbir należy to produktów, które silnie rozgrzewają i mają właściwości pobudzające. Już niewielkie jego ilości, spożywane regularnie mogą korzystnie wpłynąć na pracę układu pokarmowego. Kłącze imbiru, dzięki dużej zawartości olejku eterycznego korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Zalecany jest w szczególności osobom borykającym się z problemem niestrawności, a także tym, u których często występują wzdęcia.

Smak i zapach imbiru stymulują ślinianki do wydzielania większej ilości śliny, co wpływa korzystnie na przebieg procesów trawienia.  Imbir można stosować również w profilaktyce zaparć. Zawarte w nim włókna łykowe sprawnie pobudzają motorykę przewodu pokarmowego.

Imbir sprawdza się również w chorobie refluksowej żołądka i przełyku. Badanie opublikowane w czasopiśmie Molecular Nutrition and Food Research, wskazuje, że działanie kłącza imbiru w chorobie refluksowej przełyku jest co najmniej 6-8 razy silniejsze niżeli niektóre leki stosowane w terapii tej uciążliwej choroby.

Imbir na mdłości i wymioty

Stosowanie kłącza imbiru redukuje mdłości i przeciwdziała wymiotom. Już 1 – 1,5 g imbiru dziennie potrafi znacznie zredukować te objawy. Ta właściwość imbiru tyczy się nie tylko osób zmagających się z tak zwaną „grypą jelitową”, imbir skutecznie pomaga też kobietom we wczesnej ciąży, dla których poranne mdłości to codzienność. Inną grupą borykającą się z mdłościami, która może czerpać korzyści z dobroczynnego działania kłącza imbiru są pacjenci poddani chemioterapii i radioterapii. Wielką zaletą imbiru w tym przypadku jest to, że imbir jest substancją naturalną, bezpieczną i nie powoduje praktycznie żadnych skutków ubocznych. Przeciwwymiotne działanie imbiru zostało docenione również przez osoby zmagające się z problemem choroby lokomocyjnej i choroby morskiej. Wiele suplementów diety stosowanych w celu zmniejszenia tych dolegliwości powstaje właśnie na bazie imbiru.

Imbir na wysoki cholesterol

Jak się okazuje, imbir może stać się sprzymierzeńcem osób borykających się z chorobami układu krążenia. Długotrwałe stosowanie niewielkich ilości imbiru reguluje i obniża poziom cholesterolu we krwi. Substancje aktywne zawarte w kłączu imbiru zmniejszają utlenianie frakcji LDL oraz odkładanie się płytek cholesterolu zwiększają więc ochronę naczyń krwionośnych przed miażdżycą.

O tym jak dietą pozytywnie wpłynąć na lipidogram pisaliśmy w tym artykule: Jak za pomocą diety obniżyć poziom „złego” cholesterolu?

Działanie antynowotworowe imbiru

Imbir można zastosować również w profilaktyce nowotworowej. Silne właściwości antyoksydacyjne substancji w nim zawartych, a w szczególności gingerolu i szoagolu, powodują ograniczenie powstawania nowych naczyń krwionośnych oraz zmniejszenie tempa rozrostu komórek nowotworowych, nie uszkadzając przy tym prawidłowego rozwoju komórek zdrowych.

Imbir – wyjątkowa przyprawa 

Imbir znany jest jako przyprawa od ponad 3000 lat, początkowo uprawiano go w tropikalnych i gorących rejonach Azji. W tym czasie imbir stanowił również prawdziwy przysmak wśród mieszkańców starożytnych Chin i Indii – to właśnie te kraje, do dziś są jego największymi producentami. Dobrej jakości imbir można sprowadzać również z terenów Hawajów, Karaibów i Jamajki.

Imbir to niezwykle uniwersalna przyprawa, a jego zastosowanie jest bardzo szerokie. Sprawdza się zarówno w postaci surowej, jak i suszonej czy mielonej. W naszym kraju przez długi czas najbardziej popularną formą imbiru był imbir mielony. Obecnie asortyment imbiru i przypraw imbirowych jest znacznie bogatszy. Nawet w zwykłych sklepach spożywczych możemy zaopatrzyć się w inne formy imbiru, jednym z bardziej popularnych produktów jest imbir marynowany. Stanowi on niezbędny dodatek do dań kuchni wschodniej, np. do sushi. Rzadziej korzystamy z imbiru kandyzowanego, czy konfitury imbirowej.

Smak imbiru jest wyrazisty, palący i mocno korzenny. Charakteryzuje się cytrynowo – słodkawą nutą. Stanowi idealny dodatek do potraw na słodko, dań cukierniczych oraz napoi rozgrzewających. Ciężko wyobrazić sobie zimową, rozgrzewającą herbatę lub grzaniec bez jego dodatku. Imbir świetnie sprawdza się również jako dodatek do mięs, zup i sosów ziołowych. Podkreśla ich smak i nadaje daniu wyrazistości.

Imbir doskonale sprawdzi się jako dodatek do rozgrzewających dań z naszych propozycji: Rozgrzewające obiady jednogarnkowe – przepisy na 450 kcal

Kiedy nie jeść imbiru? Przeciwwskazania

Mimo wspaniałych właściwości zdrowotnych oraz niepodważalnych walorów sensorycznych imbir nie jest dla każdego. Przy stosowaniu leków oraz suplementów pochodzenia roślinnego i przypraw zawierających imbir należy brać pod uwagę możliwość występowania interakcji z lekami oraz możliwe skutki uboczne jego stosowania. Osoby przyjmujące leki na nadciśnienie oraz cukrzycę powinny konsultować korzystanie z imbiru z lekarzem prowadzącym. Istnieje bowiem duże ryzyko występowania interakcji pomiędzy stosowanymi lekami, a składnikami imbiru. Grupą, która powinna szczególnie uważać na duże ilości imbiru w swojej diecie są kobiety ciężarne i matki karmiące. Zbyt duże ilości imbiru w diecie mogą doprowadzić do przedwczesnych skurczy mięśni, które mogą spowodować przedwczesny poród. Jest to jednak sytuacja niezwykle rzadka i może mieć miejsce podczas spożywania nieadekwatnych ilości imbiru – trzeba jednak o niej pamiętać. Najważniejszym przeciwwskazaniem do korzystania z imbiru jest jednak uczulenie na ten składnik.

O diecie dla matki karmiącej pisaliśmy w tym artykule: Kilka faktów i ciekawostek na temat sposobu żywienia matki karmiącej – cz.1

Mamy nadzieję, że udało nam się zachęcić Was do skorzystania z tego składnika! Jego obecność w Waszej jesienno-zimowej diecie nie tylko urozmaici Wasze posiłki ale i świetnie wpłynie na kondycję ciała oraz poprawi pracę odporności w tym jakże nieprzyjemnym, chłodnym czasie.

www.dietly.pl

Popularne wpisy na blogu:

Starość – dlaczego się starzejemy i co się wtedy dzieje w naszym organizmie?
Dieta odmładzająca – jak odżywianie może spowolnić procesy starzenia się?
Niebieskie strefy – tajemnice długowieczności. Jak jeść, aby żyć dłużej?
Czy dietą można zahamować procesy starzenia – dieta a starzenie się skóry?
Propolis (kit pszczeli) – zastosowanie i działanie lecznicze
Zdrowe i pyszne potrawy na Wielkanoc – przepisy
5 pysznych przepisów na dietetyczne dania z grilla
Jak wyrównać cukrzycę poprzez styl życia? Leczenie, dieta i rodzaje cukrzycy
Jak powinien wyglądać Twój posiłek przed treningiem?
Wegetariański lunchbox – przepis od Diego Gorriona
Ranking diet pudełkowych do pracy. Top 8 cateringów
Od czego zależy spalanie tłuszczu?
Trening w domu – jak ćwiczyć regularnie? Sposoby na domową dyscyplinę i motywację.
Orzechy pod lupą – właściwości orzechów włoskich, makadamia, laskowych i nerkowca
Magnez – właściwości, źródła oraz objawy niedoboru i nadmiaru magnezu