Blog

Dieta jajeczna – jaki ma wpływ na organizm? Poznaj zasady diety

Dieta jajeczna to jedna z restrykcyjnych diet odchudzających, która obiecuje osiągnięcie w krótkim czasie spektakularnych efektów. Jak jest w rzeczywistości? Poznaj zasady diety, przykładowy jadłospis oraz przekonaj się, jakie może mieć skutki uboczne. 

Warto wiedzieć, że:

  • Dieta jajeczna to sposób żywienia skierowany przede wszystkim do osób, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy.
  • Dieta opiera się głównie na jajkach gotowanych na twardo. 
  • Dieta ma dwa warianty: jeden z nich trwa siedem dni, a drugi – czternaście.
  • Występuje w trzech wersjach: tradycyjnej, ekstremalnej oraz jajeczno-grejpfrutowej. 
  • Spożywanie jajek może mieć pozytywny wpływ na zdrowie, ze względu na wysoką zawartość witamin, minerałów oraz białka.
  • Taki sposób żywienia prowadzi jednak do niedoboru składników odżywczych takich jak węglowodany, tłuszcze i błonnik.
  • Ponadto dieta może prowadzić do negatywnych skutków ubocznych, takich jak problemy z trawieniem, omdlenia, obciążenie nerek i wątroby itp. 
  • Dieta jajeczna powinna być stosowana wyłącznie po konsultacji z dietetykiem lub lekarzem, przez krótki okres.

Dieta jajeczna – najważniejsze zasady stosowania

Dieta jajeczna to restrykcyjna monodieta, stworzona w celu utraty nadprogramowych kilogramów. Jej autorzy z kliniki Mayo chcieli wspomóc przede wszystkim osoby zmagające się z otyłością. W założeniu stworzona przez nich dieta miała dawać widoczne efekty już po tygodniu jej stosowania. Istnieją dwa warianty diety jajecznej: 7-dniowy oraz 14-dniowy. Redukcję masy ciała przypisuje się proteinom, które mają przyspieszać metabolizm i wspomagać spalanie tłuszczu. Dieta jajeczna jest często polecana osobom, które interesuje dieta ketogeniczna, ponieważ jest jej odnogą. 

Można wyróżnić trzy odmiany sposobu żywienia opartego na jajkach: 

  • Tradycyjna dieta jajeczna – osoby będące na tej diecie mogą spożywać do 6 jajek dziennie – po 2 jajka w każdym posiłku. Oprócz tego do każdego dania powinno się dodawać pewną ilość warzyw o niskim indeksie glikemicznym (mogą to być szpinak, pomidory, sałata, brokuły, ogórki, cebula, czy bakłażan) oraz owoce (pomarańcze lub grejpfruty). Wspomagają one odpowiednie trawienie. Dodatkowo raz na jakiś czas można zjeść niewielką ilość gotowanego, chudego mięsa (kurczak, nietłusta ryba). Ważne jest zadbanie o odpowiednie nawodnienie. Specjaliści radzą, aby wypijać około trzech litrów wody dziennie. Można również pić zieloną herbatę. 
  • Dieta jajeczna z grejpfrutem – trzy razy dziennie spożywa się dwa jajka i połówkę grejpfruta. Można także pić owocowe herbaty, jednak bez dodatku cukru. Jadłospis jest dużo bardziej monotonny niż w tradycyjnej diecie jajecznej. 
  • Dieta jajeczna ekstremalna – to bardzo restrykcyjna odmiana diety odchudzającej. Polega ona na spożywaniu wyłącznie jajek, w liczbie sześciu dziennie. Pić można wyłącznie wodę, niedozwolone są nawet herbata czy zioła. 
śniadanie jajka sadzone z warzywami

Czego unikać na diecie jajecznej? 

Dieta jajeczna należy do bardzo restrykcyjnych sposobów żywienia. Ważne jest, aby w ciągu jej trwania ściśle przestrzegać określonych zasad – w tym także to, jakich produktów unikać. Tylko wówczas można zaobserwować pożądane efekty. W trakcie diety należy unikać takich produktów jak: 

  • makarony;
  • chleb; 
  • ryż;
  • warzywa strączkowe i te, które zawierają dużo skrobi;
  • owoce o dużej zawartości węglowodanów; 
  • sól i cukier; 
  • żywność wysokoprzetworzona; 
  • żywność bogata w tłuszcze nasycone. 

Jajka – jaki mają wpływ na organizm?

Jajka nie bez powodu uważane są za wartościowe pożywienie. Stanowią one doskonałe źródło witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, A, D, E, K oraz cynk, jod i selen. Zawierają także beta-karoten, który poprawia wzrok i chroni oczy. Jajka mają bardzo niską zawartość kaloryczną – jedno, ugotowane na twardo, ważące do 60 g, dostarcza ok. 93 kcal. Duża zawartość białka sprawia, że po spożyciu jaja, apetyt zostaje zaspokojony na długi czas – dzięki temu długo nie czujemy się głodni, co może przyczyniać się do utraty wagi. 

witaminy na odporność

Efekty diety jajecznej

Do efektów stosowania diety jajecznej zalicza się przede wszystkim szybkie chudnięcie. W przeciągu zaledwie kilku dni możliwa jest utrata nawet pięciu kilogramów. Z tego powodu poleca się dietę osobom, które mają problem z otyłością lub takim, które cierpią ze względu spowolniony proces przemiany materii. 

Z drugiej strony warto mieć na uwadze, że błyskawiczne i bardzo restrykcyjne diety nie przynoszą długotrwałych rezultatów. Prawidłowe tempo chudnięcia, przy zdrowym sposobie odżywiania, wynosi bowiem ok. 0,5-1 kg tygodniowo. Utrata wagi, jaka ma miejsce w przypadku diety jajecznej, jest zatem zbyt szybka co sprawia, że w efekcie może okazać się krótkotrwała i doprowadzić do tak zwanego efektu jojo. Zmiany w wadze nie wynikają bowiem ze spalania tkanki tłuszczowej, a odwodnienia. Początkowe efekty zanikają po powrocie do standardowego sposobu żywienia.

Przykładowy jadłospis diety jajecznej

Jadłospis omawianej diety jest dosyć monotonny, opiera się bowiem głównie na jajkach gotowanych na twardo. Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis tradycyjnej diety jajecznej, czyli takiej, podczas której dopuszczalne jest spożywanie chudego mięsa oraz picie ziół i herbaty.

  • Śniadanie: dwa jajka gotowane na twardo, pomarańcza, zielona herbata. 
  • Obiad: dwa jajka gotowane na twardo, kalafior gotowany na parze z dodatkiem oliwy z oliwek, słaba kawa lub czarna herbata.
  • Kolacja: dwa jajka gotowane na twardo, połówka grejpfruta, napar z melisy. 

Jak widać przykładowy jadłospis na tej diecie jest wyjątkowo restrykcyjny i wymaga od uczestnika przyłożenia bardzo dużej wagi nie tylko do ilości pokarmów, które znajdują się na talerzu, ale także do ich rodzajów. 

Skutki uboczne diety jajecznej 

Chociaż dieta jajeczna może doprowadzić do szybkiej, a przez to bardzo spektakularnej utraty wagi, to jednak wystąpienie efektu jojo po jej zakończeniu jest niemal pewne. Oznacza to, że po powrocie do normalnego sposobu żywienia waga powróci do stanu sprzed diety, a zdarza się, że nawet stanie się jeszcze wyższa. 

Nie jest to jednak jedyna wada tej diety odchudzającej. Opieranie swojego jadłospisu na jajkach i znacznym deficycie kalorycznym powoduje także inne, niekorzystne dla zdrowia skutki uboczne. Na diecie jajecznej pojawia się ryzyko wystąpienia m.in. osłabienia organizmu, rozdrażnienia, a nawet i omdleń. Ze względu na wyeliminowanie większości produktów węglowodanowych pojawiają się także problemy z koncentracją, co może powodować poważne problemy w codziennym funkcjonowaniu. Osoby, które zdecydowały się na ten sposób żywienia, nierzadko skarżą się także na bóle głowy i nudności. U wielu osób pojawia się także ból brzucha i problemy trawienne w postaci np. zaparć lub wręcz przeciwnie, biegunek. 

Z poważniejszych i długotrwałych skutków ubocznych diety jajecznej wymienia się obciążenie nerek i wątroby, a także podwyższenie poziomu cholesterolu. Ten ostatni aspekt może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka chorób serca, np. miażdżycy. 

atak serca

Warto także wspomnieć o jeszcze jednej ważnej, chociaż nie tak dotkliwej wadzie diety jajecznej. Zbyt duża ilość jajek w jadłospisie może prowadzić do przesytu. Należy pamiętać, że dieta jajeczna trwa co najmniej siedem dni – w tym czasie bardzo łatwo znudzić się monotonnymi posiłkami. Nic dziwnego, że wiele osób, które zakończyły kurację odchudzającą, przez długi czas wyklucza ze swojego jadłospisu jajka i posiłki na ich bazie.

Czy warto stosować dietę jajeczną? 

Chęć wypróbowania diety jajecznej często podyktowana jest potrzebą schudnięcia. Obietnica utraty aż 5 kilogramów po zaledwie siedmiu dniach powoduje u wielu osób zrozumiałe podekscytowanie i nadzieję. W takich momentach wątpliwości nie wzbudza nawet fakt, że jest to dieta wyjątkowo restrykcyjna i monotonna – marzenie o nienagannej sylwetce i szybkiej utracie kilogramów jest silniejsze.

Warto jednak pamiętać, że chociaż efekty po tygodniu na diecie jajecznej rzeczywiście są imponujące, to są również krótkotrwałe. To utrata wody, a nie, jak wydaje się niektórym, tkanki tłuszczowej powoduje utratę wagi. Efekt jojo, po powrocie do zwyczajowego sposobu żywienia, jest zatem bardzo prawdopodobny. Cały wysiłek włożony w przygotowywanie posiłków, a przede wszystkim wytrwanie na tej rygorystycznej diecie, bardzo często idzie w ostateczności na marne. 

Od czego zależy spalanie tłuszczu?
Photo by i yunmai on Unsplash

Osoby, które mimo wszystko chcą przejść na dietę jajeczną, powinny skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Jadłospis oparty na jajkach może nie być odpowiedni dla każdego. Dieta tego typu, szczególnie w przypadku komponowania jej na własną rękę, nierzadko może prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji zdrowotnych. Warto mieć to na uwadze, aby sobie nie zaszkodzić. 

Dieta jajeczna – podsumowanie 

Osobom, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy, zalecamy zapoznanie się z bardziej zbilansowanymi jadłospisami. Dobrym pomysłem jest skorzystanie z ofert firm cateringowych, które oferują takie sposoby żywienia jak np. dieta standardowa. Skorzystaj z wyszukiwarki Dietly i przekonaj się, czy w twojej okolicy dostępne są takie usługi. Najczęściej sprawdzane są m.in.: 

  • catering dietetyczny Warszawa;
  • catering dietetyczny Kraków;
  • catering dietetyczny Wrocław. 

Dieta jajeczna opiera się przede wszystkim na spożywaniu jajek gotowanych na twardo. Chociaż może pomóc w tymczasowej utracie wagi, jest to efekt tymczasowy – po zakończeniu diety wszystko wraca do stanu sprzed jej zastosowania. Ponadto sposób żywienia może negatywnie wpłynąć na stan zdrowia. Przed podjęciem decyzji o przejściu na dietę jajeczną, należy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, który oceni, czy jest to wskazane.

dietly catering dietetyczny