Jajko na miękko – kcal i wartości odżywcze ugotowanego jajka
Ugotowane jajko to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań śniadaniowych i nie tylko. Czy wiesz, ile kalorii ma jajko na miękko (kcal) i jakie wartości odżywcze dostarcza to popularne danie? Sprawdź!
Wartości odżywcze jajka na miękko
Jajka na miękko (kcal znajdziesz poniżej) są bogate w składniki odżywcze, które są niezbędne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Są doskonałym źródłem białka i zawierają też duże ilości witamin i minerałów, takich jak witamina D, witamina B12, fosfor, selen, żelazo i cynk, które są ważne dla zdrowia kości, skóry, włosów, układu nerwowego i odpornościowego. Poniżej przedstawiamy wartości odżywcze jajka na miękko na 100 g:
Białko | 12,6 g |
Tłuszcze | 11,2 g |
Węglowodany | 0,6 g |
Błonnik | 0 g |
Cukier | 0,6 g |
Jajko na miękko – kcal
Ile kalorii ma jajko na miękko (kcal)? Jajko ugotowane w ten sposób dostarcza około 155 kcal na 100 g, co stanowi mniej więcej 30–35% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla osoby dorosłej. Najwięcej kalorii w jajku na miękko pochodzi z białka i tłuszczu. Zawiera ono również niewielką ilość cukru i węglowodanów.
Jajka na miękko w diecie – podsumowanie
Jajko na miękko (kcal = 155/100 g) to proste danie, które jest źródłem białka i tłuszczu oraz niewielkiej ilości cukru i węglowodanów. W ramach zbilansowanej diety, jajko na miękko może być wartościowym i sycącym posiłkiem, który dostarczy energii na cały dzień. Jajka na miękko są bogate w tłuszcze, ale większość z nich to tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, które są korzystne dla serca i układu krążenia. Jednak należy pamiętać, że jajka zawierają również cholesterol, dlatego osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny spożywać je z umiarem.