Blog

Witamina E – właściwości i znaczenie. Co trzeba o niej wiedzieć?

Witamina E to niezwykle ważny składnik, który odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Jej właściwości sprawiają, że jest niezbędna dla zachowania zdrowia i witalności. Warto dowiedzieć się, jakie konkretnie korzyści przynosi.

Właściwości witaminy E

Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że przeciwdziała utlenianiu białek, lipidów i DNA w organizmie, zapobiegając ich niszczeniu. Dodatkowo hamuje hemolizę krwinek czerwonych, wraz z selenem zapobiega stłuszczeniu wątroby, wpływa na czynność gruczołów wewnątrzwydzielniczych i uczestniczy w procesach rozrodczych – przeciwdziała bezpłodności. Witamina E pobudza również układ odpornościowy do lepszego funkcjonowania, zapewniając nam wyższą odporność na przeziębienia. 

Właściwości przeciwutleniające witaminy E są szeroko wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Jej działanie jest szczególnie istotne dla naszej skóry i włosów, zapewniając skórze nawilżenie i ujędrnienie. Dodatkowo witamina E spowalnia proces starzenia się skóry i ma właściwości wygładzające oraz przyspiesza proces gojenia się ran. Wpływa na elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega nadmiernemu krzepnięciu krwi, co dodatkowo chroni przed chorobami układu krążenia.

Anemia – objawy, badania diagnostyczne i najlepsze źródła żelaza

Jak niedobór witaminy E wpływa na organizm?

Z uwagi na powszechne występowanie witaminy E w żywności niedobory witaminy E u osób zdrowych występują niezwykle rzadko. Spotyka się je u niemowląt przedwcześnie urodzonych, zwłaszcza o niskiej masie urodzeniowej – poniżej 1500 g, osób mających zaburzenia procesów trawienia i wchłaniania. Stężenie witaminy E poniżej 11,6 µM we krwi człowieka wskazuje na niedobór tej witaminy. Do objawów jej niedoboru zalicza się między innymi:

  • porażenie i dystrofię mięśni;
  • niedokrwistość hemolityczną;
  • zmiany zwyrodnieniowe w układzie nerwowym. 

Niedobór witaminy E zmniejsza wydzielanie hormonu gonadotropowego, co jest przyczyną zwyrodnienia plemników u mężczyzn, u kobiet zaś zaburzeń w czasie ciąży, obumierania płodu, poronień. 

Czy nadmiar witaminy E może szkodzić?

Badania nie wykazały żadnych negatywnych skutków spożywania witaminy E w żywności. Niekorzystne działanie witaminy E może wystąpić w przypadku niewłaściwego stosowania suplementów diety (co najmniej rok w ilości około 270 mg równoważnika α-tokoferolu/osobę/dobę). Nadmiar witaminy E objawia się zmęczeniem, osłabieniem mięśni, pogorszeniem koncentracji.

Witamina C - źródła – objawy niedoboru, rola w organizmie i dzienne zapotrzebowanie

Źródła występowania witaminy E

Witamina E syntetyzowana jest wyłącznie przez rośliny, występuje także w produktach pochodzenia zwierzęcego. Znajduje się w większości produktów spożywczych w różnych ilościach. Podstawowym jej źródłem są tłuszcze roślinne, wśród nich oleje z zarodków pszenicy, słonecznikowy i krokoszowy. Witamina E jest obecna w produktach zbożowych, orzechach, warzywach, produktach mięsnych, mlecznych oraz w żółtku. 

Ilość witaminy E ulega zmniejszeniu pod wpływem tlenu i promieni nadfioletowych. Długie przechowywanie produktów (nawet zamrożonych) wpływa niekorzystnie na jej zawartość w produktach spożywczych. 

ProduktWitamina E (mg)
Olej z zarodków pszennych
Olej słonecznikowy
Orzechy laskowe
Słonecznik nasiona
Margaryna miękka 80% tłuszczu
Olej kukurydziany
Olej sojowy
Orzechy arachidowe
Otręby pszenne
Pietruszka liście
Morele suszone
Papryka czerwona
Śledź
Żółtko
149,0
46,71
38,71
27,81
27,72
14,30
12,58
9,10
3,81
3,16
3,03
2,90
2,30
2,15
Tabela: Zawartość witaminy E w wybranych produktach w 100 g produktu jadalnego.

Osoby, które chcą zadbać o odpowiednią podaż witaminy E, a jednocześnie nie mają czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków, mogą skorzystać z diety pudełkowej. Oferty firm cateringowych można znaleźć i porównać na Dietly. Profesjonalnie skomponowane zestawy posiłków, dostarczane prosto do domu, uwzględniają zapotrzebowanie na kluczowe składniki odżywcze, w tym witaminę E. Dzięki temu, decydując się na dietę pudełkową, można mieć pewność, że organizm otrzyma niezbędną porcję przeciwutleniaczy, które wspierają zdrowie i witalność.

catering dietetyczny dietly

Jak dawkować witaminę E?

W niektórych uprzemysłowionych regionach świata suplementacja diety witaminą E staje się coraz bardziej popularna, szczególnie w kręgach rozwiniętych. Czy suplementacja witaminą E ma sens? Tak jak wspomniano – niedobór witaminy E obserwuje się u osób z zespołem złego wchłaniania oraz u osób starszych. Zdrowi ludzie, których dieta jest pełnowartościowa, nie mają podstaw do suplementacji diety witaminą E. Warto pamiętać, że związek ten występuje w wielu produktach spożywczych, a bezpodstawna suplementacja witaminą E w dużych dawkach może być niekorzystna dla naszego zdrowia. Przed rozpoczęciem suplementacji warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Warto mieć na względzie, że witamina E to niezwykle ważny składnik, który pełni w organizmie wiele istotnych funkcji. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym pomaga chronić komórki przed uszkodzeniami, wspiera zdrowie układu krążenia i wpływa korzystnie na kondycję skóry. Warto zadbać o odpowiednią podaż witaminy E poprzez zrównoważoną dietę bogatą w naturalne źródła tego składnika. W razie wątpliwości dotyczących suplementacji zawsze należy porozmawiać z lekarzem lub dietetykiem.