Blog

Marchew – wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść marchew?

Wartości odżywcze marchwi czynią z niej jedno z najzdrowszych warzyw. Regularne spożywanie marchwi dostarcza organizmowi wielu cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Poznaj wyjątkowe właściwości tego pomarańczowego warzywa.

Marchew – wartości odżywcze

Marchew to warzywo korzeniowe, które charakteryzuje się wysoką zawartością składników odżywczych. W 100 g surowej marchwi znajduje się:

Składnik odżywczyZawartość w 100 g
Energia41 kcal
Białko0,9 g
Tłuszcz0,2 g
Węglowodany9,6 g
Błonnik pokarmowy2,8 g
Beta-karoten (prowitamina A)835 µg
Witamina C5,9 mg
Witamina E0,6 mg
Witamina K0,1 mg
Witamina B60,1 mg
Kwas foliowy33 µg
Potas320 mg
Wapń30 mg
Magnez12 mg
Żelazo0,5 mg
Cynk0,2 mg
Selen24 µg

Marchew jest szczególnie bogata w beta-karoten, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C, E i K oraz składników mineralnych, takich jak potas, wapń i magnez. Zawiera również niewielkie ilości innych witamin z grupy B oraz minerałów jak żelazo, cynk i selen.

Jak uczynić dietę bardziej urozmaiconą? – Kilka słów o warzywach i owocach.

Prozdrowotne związki w marchwi

Marchew – wartości odżywcze to nie wszystko, co oferuje. Poza nimi warzywo to zawiera wiele związków bioaktywnych o właściwościach prozdrowotnych. Należą do nich m.in.:

  • karotenoidy (beta-karoten, alfa-karoten, luteina, zeaksantyna) – silne przeciwutleniacze, chronią przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami komórek;
  • polifenole (kwas chlorogenowy, kumaryny) – działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i kardioprotekcyjnie;
  • poliacetyleny (falkarinol, falkarindiol) – wykazują aktywność przeciwnowotworową i przeciwdrobnoustrojową;
  • pektyny – rozpuszczalny błonnik pokarmowy, wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu i reguluje pracę jelit;
  • fitosterole – związki roślinne o strukturze podobnej do cholesterolu, pomagają obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL.

Związki te są odpowiedzialne za wiele korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania marchwi, takich jak ochrona przed chorobami serca, nowotworami czy zaburzeniami widzenia. Warto zauważyć, że niektóre z tych substancji jak karotenoidy czy poliacetyleny, są lepiej przyswajalne po obróbce termicznej marchwi, np. gotowaniu na parze czy duszeniu.

Wpływ marchwi na zdrowie

Regularne spożywanie marchwi może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, co potwierdzają liczne badania naukowe. Oto niektóre z udowodnionych właściwości prozdrowotnych marchwi:

  1. Poprawa zdrowia oczu – wysoka zawartość beta-karotenu w marchwi wspomaga prawidłowe widzenie, zwłaszcza po zmroku. Beta-karoten chroni także przed rozwojem zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Inne karotenoidy jak luteina i zeaksantyna, koncentrują się w siatkówce oka i chronią przed uszkodzeniami wywołanymi przez światło niebieskie.
  2. Ochrona przed chorobami serca – przeciwutleniacze zawarte w marchwi, takie jak karotenoidy i polifenole, zmniejszają ryzyko miażdżycy, nadciśnienia tętniczego i chorób sercowo-naczyniowych. Błonnik i fitosterole pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi, a potas reguluje ciśnienie tętnicze.
  3. Wsparcie odporności – witamina C i inne antyoksydanty z marchwi stymulują układ odpornościowy i pomagają chronić organizm przed infekcjami. Beta-karoten wspomaga także produkcję limfocytów T, które są kluczowe dla odporności komórkowej.
  4. Poprawa zdrowia jelit – błonnik zawarty w marchwi, zarówno nierozpuszczalny, jak i rozpuszczalny (pektyny), wspomaga perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i sprzyja rozwojowi korzystnej flory bakteryjnej. Regularne spożycie błonnika zmniejsza także ryzyko chorób jelit takich jak uchyłkowatość czy nowotwory jelita grubego.
  5. Potencjał przeciwnowotworowy – niektóre związki obecne w marchwi jak falkarinol czy kumaryny, wykazują aktywność przeciwnowotworową i mogą chronić przed rozwojem raka. Badania sugerują, że regularne spożycie marchwi może zmniejszać ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego, piersi, prostaty i płuc.
  6. Wsparcie dla skóry – beta-karoten i witamina C z marchwi pomagają w produkcji kolagenu, poprawiają elastyczność skóry i chronią przed fotostarzeniem. Beta-karoten działa także jako naturalny filtr przeciwsłoneczny, zmniejszając ryzyko oparzeń i uszkodzeń skóry wywołanych przez promieniowanie UV.
  7. Korzyści dla kobiet w ciąży – marchew jest doskonałym źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu i zapobiega wadom cewy nerwowej. Zawiera także inne składniki odżywcze ważne w ciąży jak witamina C, żelazo czy wapń.
  8. Wsparcie dla zdrowia kości – witamina K obecna w marchwi jest niezbędna dla prawidłowej krzepliwości krwi oraz zdrowia kości. Uczestniczy w procesie wbudowywania wapnia do kości i zapobiega ich demineralizacji. Wapń i magnez z marchwi również wspierają gęstość mineralną kości.
marchew
Photo by Gabriel Gurrola on Unsplash

Sposoby spożywania marchwi

Marchew można spożywać na wiele sposobów – na surowo, po ugotowaniu jako składnik surówek, sałatek, zup, sosów czy koktajli. Oto kilka pomysłów na włączenie marchwi do diety:

  • surowe słupki marchwi jako przekąska lub dodatek do lunchu;
  • starta marchew jako składnik surówek i sałatek;
  • marchewka z groszkiem jako klasyczny dodatek do obiadu;
  • zupa krem z marchwi z dodatkiem imbiru lub pomarańczy;
  • koktajl marchwiowo-owocowy (np. z bananem, jabłkiem, pomarańczą);
  • chipsy z marchwi pieczone w piekarniku jako zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych przekąsek;
  • ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów i przypraw korzennych;
  • hummus marchewkowy jako pasta do kanapek lub dip warzywny;
  • kimchi z marchwi – koreańska przystawka z fermentowanych warzyw;
  • placki marchewkowe jako alternatywa dla placków ziemniaczanych.

Warto pamiętać, że niektóre wartości odżywcze marchwi, takie jak beta-karoten, są lepiej przyswajalne w obecności tłuszczu. Dlatego dobrze jest spożywać marchew z dodatkiem oliwy, oleju lub w towarzystwie innych tłuszczów roślinnych. Obróbka termiczna jak gotowanie na parze czy duszenie, również zwiększa biodostępność karotenoidów i innych związków bioaktywnych.

Od czego zależy spalanie tłuszczu?

Potencjalne przeciwwskazania i interakcje

Marchew jest zasadniczo bezpieczna i dobrze tolerowana przez większość ludzi. Jednak w niektórych przypadkach jej spożycie powinno być ograniczone:

  • nadwrażliwość na marchew – rzadko występująca alergia, objawiająca się wysypką, świądem lub obrzękiem po spożyciu;
  • hiperwitaminoza A – nadmiar beta-karotenu może prowadzić do żółtego zabarwienia skóry (karotenodermia), które jest nieszkodliwe i ustępuje po zmniejszeniu spożycia;
  • interakcje z lekami – duże ilości marchwi mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, np. przeciwzakrzepowymi czy obniżającymi cholesterol, dlatego osoby przyjmujące leki powinny skonsultować się z lekarzem;
  • zaburzenia wchłaniania beta-karotenu – niektóre choroby jak mukowiscydoza, celiakia czy choroby wątroby, mogą upośledzać wchłanianie beta-karotenu z przewodu pokarmowego.

Poza tymi wyjątkami marchew jest bezpieczna i zalecana do codziennego spożycia jako element zdrowej, zbilansowanej diety. Warto jednak pamiętać, że nadmierne spożycie marchwi (ponad 1 kg dziennie) może prowadzić do przejściowego żółtego zabarwienia skóry, szczególnie na dłoniach i stopach.

Marchew – wartości odżywcze i liczne korzyści zdrowotne czynią z niej jedno z najzdrowszych warzyw. Dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy regularne spożywanie marchwi może wspierać zdrowie oczu, serca, jelit i całego organizmu. Warto włączyć marchew do codziennej diety, spożywając ją zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Różnorodność form i sposobów przygotowania sprawia, że każdy może znaleźć swój ulubiony sposób na jedzenie tego wartościowego warzywa.