
Indeks glikemiczny tabela – produkty zbożowe, warzywa, owoce
Autorka artykułu: dietetyk Joanna Marciszewska
Indeks glikemiczny (IG), inaczej wskaźnik glikemiczny to wartość, która opisuje jak dany produkt wpłynie na naszą glikemię po jego spożyciu. Znajomość indeksu glikemicznego podstawowych produktów, takich jak owoce, warzywa i produkty zbożowe, będzie pomocne w zapobieganiu nagłych skoków glukozy we krwi. Tabele indeksu glikemicznego to bardzo duża pomoc w komponowaniu diety, nie tylko dla cukrzyków, ale dla wszystkich osób dbających o zdrowie i chcących poznać indeksy glikemiczne różnych produktów.
Co znajdziesz w tym artykule?
- Co to jest indeks glikemiczny?
- Indeks glikemiczny – podział na niski, średni, wysoki
- Jaki wpływ na zdrowie ma żywność w zależności od indeksu glikemicznego?
- Zalety produktów o niskim indeksie glikemicznym
- Od czego zależy indeks glikemiczny produktów?
- Na czym polega dieta o niskim indeksie glikemicznym?
TABELE indeksu glikemicznego:
- Indeks glikemiczny – produkty zbożowe – tabela
- Indeks glikemiczny – warzywa – tabela
- Indeks glikemiczny – owoce – tabela
- Indeks glikemiczny tabela – mięso, ryby, jaja
- Indeks glikemiczny – produkty mleczne i napoje roślinne – tabela
- Tabela indeks glikemiczny i kalorie – słodycze i przekąski
- Indeks glikemiczny tabela alfabetycznie – wszystkie produkty
Wiele cateringów dietetycznych oferuje dietę o niskim indeksie glikemicznym. Aby ją znaleźć wystarczy w naszej porównywarce Dietly.pl wpisać swoje miasto, a następnie w bocznym panelu wybrać filtr Rodzaj diety – Niski indeks
Co to jest indeks glikemiczny?
Wartość indeksu glikemicznego jest oceniana w badaniach naukowych. Porównuje się jak wzrasta stężenie glukozy we krwi u uczestników po spożyciu 50 g czystej glukozy, a jak po spożyciu 50 g węglowodanów pochodzących z badanego produktu np. płatków owsianych. Za punkt odniesienia obiera się glukozę – jej indeks glikemiczny wynosi równo 100. Im mniejszy jest indeks glikemiczny, tym niższy będzie wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu danego produktu.
W zależności od wartości tego wskaźnika, produkty dzielimy na te z wysokim indeksem glikemicznym (IG ≥70), średnim indeksem glikemicznym (IG = 56 – 69) oraz niskim indeksem glikemicznym (IG ≤55). Tabele IG w przejrzysty sposób pokazują, które produkty warto uwzględniać w diecie ze względu na ich niski indeks glikemiczny. Wpisując w przeglądarkę internetową „Tabele indeks glikemiczny” znajdziemy różne tabele z wieloma produktami spożywczymi, niestety często nawet te same produkty będą miały inne indeksy glikemiczne w różnych tabelach. Z tego względu, na końcu tego artykułu przedstawiamy aktualne tabele indeksów glikemicznych popularnych produktów.
IG tabela- niski, średni, wysoki
Niski indeks glikemiczny | ≤55 |
Średni indeks glikemiczny | 56 – 69 |
Wysoki indeks glikemiczny | ≥70 |

Jaki wpływ na zdrowie ma żywność w zależności od indeksu glikemicznego?
Na wartości indeksu glikemicznego powinny zwracać uwagę nie tylko osoby chorujące na cukrzycę lub insulinooporność, ale również wszystkie osoby zdrowe. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta – możemy odnieść wiele zdrowotnych korzyści, gdy zadbamy o to, aby nasza dieta była oparta głównie na produktach o niskim lub średnim indeksie glikemicznym. Należy jednak pamiętać, że indeks glikemiczny może nas niekiedy zmylić – oceniany jest bowiem wpływ takiej ilości produktu, aby dostarczał 50 g węglowodanów. Przykładowo, do badania indeksu glikemicznego białego pieczywa pszennego wykorzystano 100 g chleba, a do zbadania indeksu glikemicznego arbuza – aż 650 g. Oznacza to, że w przypadku niskokalorycznej żywności (arbuz ma w 100 g tylko 36 kcal) wysoka wartość indeksu glikemicznego nie musi świadczyć o jej negatywnym wpływie na glikemię. Zwykle bowiem w jednej porcji spożywamy dużo mniej węglowodanów niż w przypadku np. kajzerek, czy ciasteczek, a zatem wzrost glukozy nie będzie niebezpiecznie wysoki po konsumpcji. Tabela IG powinna być elementem kuchni każdej osoby, która chce się zdrowo odżywiać.
Więcej o zaburzeniach, w których szczególnie należy zwracać uwagę na indeks glikemiczny napisaliśmy tutaj:
- Co to insulinooporność – objawy i diagnoza. Jak rozpoznać insulinooporność?
- Cukrzyca – objawy i powikłania. Czego nie jeść przy cukrzycy?
Zalety produktów o niskim indeksie glikemicznym
- pomagają w uregulowaniu apetytu i zmniejszaniu nadmiernego uczucia głodu,
- mają działanie wspierające w redukcji ryzyka chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu II,
- sprzyjają redukcji masy ciała za sprawą powodowania większej sytości poposiłkowej,
- stymulują produkcję zaledwie niewielkiej ilości insuliny, która w nadmiarze pobudzałaby syntezę tkanki tłuszczowej,
- wspomagają uregulowanie profilu lipidowego, w szczególności poziomu trójglicerydów we krwi.
Od czego zależy indeks glikemiczny produktów?
Na IG produktów wpływa kilka istotnych czynników, a ich znajomość pomoże nam szybciej rozróżniać produkty o niskim indeksie glikemicznym.
- zawartość błonnika pokarmowego – im więcej błonnika w danym produkcie, tym niższy indeks glikemiczny,
- stopień rozdrobnienia – drobne krojenie, blendowanie, rozgniatanie produktu sprzyja wzrostowi indeksu glikemicznego,
- obróbka termiczna – ugotowane (a w szczególności rozgotowane) produkty będą miały wyższy indeks glikemiczny niż surowy,
- rodzaj skrobi – niektóre podobne w smaku produkty (np. ryż zwykły i ryż basmati) różnią się swoim składem, a dokładniej stosunkiem amylozy i amylopektyny. Ta różnica również wpływa na indeks glikemiczny,
- zawartość białka i tłuszczu – im więcej tych składników w produkcie, tym niższy jest indeks glikemiczny. Najlepszym przykładem jest tłuste awokado, które ma najniższy indeks ze wszystkich owoców.


Na czym polega dieta o niskim indeksie glikemicznym?
Dieta z niskim indeksie glikemicznym charakteryzuje się spożywaniem produktów o IG niższym niż 55, a także łączeniu produktów ze średnim indeksem glikemicznym z tymi o niskim IG.
Dieta niski indeks glikemiczny – zasady
- Spożywaj 4-6 posiłków dziennie w równych odstępach czasowych.
- Pamiętaj, aby do każdego posiłku zjeść warzywa (w formie surowej lub gotowanej al dente).
- Nie rozgotowuj kaszy, ryżu, makaronu.
- Wybieraj lekko niedojrzałe owoce i spożywaj je ze źródłami białka i tłuszczu, np. nektarynka z orzechami i jogurtem.
- Wypijaj min. 1,5-2 l płynów.
Dieta Niski IG jest zalecana przede wszystkim dla cukrzyków i osób mających insulinooporność, które chcą uniknąć nagłych wahań cukru i insuliny w surowicy krwi. Ponadto, dieta o niskim IG jest zalecana tak naprawdę dla wszystkich, ponieważ utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru we krwi jest formą profilaktyki wielu chorób, w tym nowotworowych.

Indeks glikemiczny tabela – produkty zbożowe, warzywa, owoce
Poniżej przedstawiamy tabele indeksu glikemicznego z podziałem na: produkty zbożowe, warzywa, owoce.
Indeks glikemiczny – produkty zbożowe – tabela
Produkt | Indeks glikemiczny |
Płatki owsiane | 40 |
Makaron z semoliny (pszenicy durum) gotowany al dente | 43 |
Pumpernikiel | 46 |
Chleb żytni razowy | 50 |
Ryż basmati ugotowany | 52 |
Kasza gryczana ugotowana | 54 |
Chleb żytni pełnoziarnisty | 58 |
Makaron z semoliny (pszenicy durum) gotowany 20 min | 58 |
Bułka grahamka | 60 |
Ryż biały zwykły gotowany | 64 |
Wafle ryżowe | 64 |
Kajzerki | 70 |
Chleb pszenny biały | 70 |
Kasza jaglana ugotowana | 71 |

Indeks glikemiczny – warzywa – tabela
Produkt | Indeks glikemiczny |
Pieczarki | 10 |
Sałata | 15 |
Szpinak | 15 |
Rzodkiewka | 15 |
Seler naciowy | 15 |
Pomidor | 15 |
Por | 15 |
Papryka | 15 |
Ogórek | 15 |
Kapusta (pekińska, włoska, czerwona, biała) | 15 |
Cukinia | 15 |
Cebula | 15 |
Marchew surowa | 16 |
Soja (gotowana) | 18 |
Soczewica czerwona (ugotowana) | 26 |
Burak | 30 |
Fasola biała (ugotowana) | 33 |
Marchew gotowana | 39 |
Kukurydza konserwowa | 55 |
Dynia ugotowana | 64 |
Ziemniaki ugotowane | 78 |

Indeks glikemiczny – owoce – tabela
Produkt | Indeks glikemiczny |
Awokado | 10 |
Agrest | 15 |
Czereśnie | 22 |
Wiśnie | 22 |
Maliny | 25 |
Grejpfrut | 25 |
Jeżyny | 25 |
Mandarynki | 30 |
Brzoskwinia | 30 |
Gruszka | 38 |
Jabłko | 38 |
Truskawki | 40 |
Winogrona | 42 |
Mango | 51 |
Banan | 52 |
Jagody czarne (świeże) | 53 |
Ananas | 59 |
Daktyle suszone | 70 |
Arbuz | 72 |

Indeks glikemiczny tabela – produkty białkowe – mięso, ryby, jaja
Produkt | Indeks glikemiczny |
Jajka | 0 |
Majonez | 0 |
Owoce morza | 0 |
Ryby | 0 |
Sery tłuste (mp. gouda) | 0 |
Śmietana | 0 |
Wieprzowina | 0 |
Wołowina | 0 |
Mięso drobiowe | 0 |
Indeks glikemiczny – produkty mleczne i napoje roślinne – tabela
Produkt | Indeks glikemiczny |
Masło extra | 0 |
Serek twarogowy (homogenizowany pełnotłusty) | 30 |
Serek wiejski (light) | 30 |
Ser feta | 30 |
Napój sojowy oryginalny | 30 |
Napój migdałowy | 30 |
Napój owsiany | 30 |
Kefir (1.5% tł.) | 32 |
Mleko spożywcze (0.5 % tł.) | 32 |
Jogurt grecki | 35 |
Jogurt naturalny | 36 |
Mleko kokosowe bez cukru | 40 |
Mleko spożywcze (1.5 % tł.) | 42 |
Mleko spożywcze (2% tł.) | 48 |
Mleko spożywcze (3.2% tł.) | 55 |
Lody śmietankowe | 60 |
Mleko zagęszczone (słodzone) | 61 |
Napój ryżowy | 85 |

Tabela indeks glikemiczny i kalorie – słodycze i przekąski
Produkt | Indeks glikemiczny | Kcal w 100 g |
Czekolada gorzka | 22 | 555 |
Czekolada deserowa | 40 | 532 |
Czekolada mleczna | 43 | 550 |
Baton Twix | 44 | 483 |
Czekolada biała | 44 | 580 |
Baton Snickers | 51 | 498 |
Herbatniki | 57 | 434 |
Baton Milky Way | 62 | 445 |
Baton Bounty | 63 | 449 |
Baton Mars | 65 | 450 |
Drożdżówka z jabłkiem | 67 | 270 |
Chipsy naturalne solone | 70 | 555 |
Cola | 70 | 42 |

Indeks glikemiczny tabela alfabetycznie – wszystkie produkty
Produkt | Indeks glikemiczny |
Agrest | 15 |
Ananas | 59 |
Arbuz | 72 |
Awokado | 10 |
Banan | 52 |
Baton Bounty | 63 |
Baton Mars | 65 |
Baton Milky Way | 62 |
Baton Snickers | 51 |
Baton Twix | 44 |
Brzoskwinia | 30 |
Bułka grahamka | 60 |
Bułka pszenna | 70 |
Burak | 30 |
Cebula | 15 |
Chipsy naturalne solone | 70 |
Chleb pszenny biały | 70 |
Chleb żytni pełnoziarnisty | 58 |
Chleb żytni razowy | 50 |
Cola | 70 |
Cukinia | 15 |
Czekolada biała | 44 |
Czekolada deserowa | 40 |
Czekolada gorzka | 22 |
Czekolada mleczna | 43 |
Czereśnie | 22 |
Daktyle suszone | 70 |
Drożdżówka z jabłkiem | 67 |
Dynia ugotowana | 64 |
Fasola biała (ugotowana) | 33 |
Grejpfrut | 25 |
Gruszka | 38 |
Herbatniki | 57 |
Jabłko | 38 |
Jagody czarne (świeże) | 53 |
Jajka | 0 |
Jeżyny | 25 |
Jogurt grecki | 35 |
Jogurt naturalny | 36 |
Kajzerki | 70 |
Kapusta (pekińska, włoska, czerwona, biała) | 15 |
Kasza gryczana ugotowana | 54 |
Kasza jaglana ugotowana | 71 |
Kefir (1.5% tł.) | 32 |
Kukurydza konserwowa | 55 |
Lody śmietankowe | 60 |
Majonez | 0 |
Makaron z semoliny (pszenicy durum) gotowany 20 min | 58 |
Makaron z semoliny (pszenicy durum) gotowany al dente | 43 |
Maliny | 25 |
Mandarynki | 30 |
Mango | 51 |
Marchew gotowana | 39 |
Marchew surowa | 16 |
Masło extra | 0 |
Mięso drobiowe | 0 |
Mleko kokosowe bez cukru | 40 |
Mleko spożywcze (0.5 % tł.) | 32 |
Mleko spożywcze (1.5 % tł.) | 42 |
Mleko spożywcze (2% tł.) | 48 |
Mleko spożywcze (3.2% tł.) | 55 |
Mleko zagęszczone (słodzone) | 61 |
Napój migdałowy | 30 |
Napój owsiany | 30 |
Napój ryżowy | 85 |
Napój sojowy oryginalny | 30 |
Ogórek | 15 |
Owoce morza | 0 |
Papryka | 15 |
Pieczarki | 10 |
Płatki owsiane | 40 |
Pomidor | 15 |
Por | 15 |
Pumpernikiel | 46 |
Ryby | 0 |
Ryż basmati ugotowany | 52 |
Ryż biały zwykły gotowany | 64 |
Rzodkiewka | 15 |
Sałata | 15 |
Seler naciowy | 15 |
Ser feta | 30 |
Serek twarogowy (homogenizowany pełnotłusty) | 30 |
Serek wiejski (light) | 30 |
Sery tłuste | 0 |
Soczewica czerwona (ugotowana) | 26 |
Soja (gotowana) | 18 |
Szpinak | 15 |
Śmietana | 0 |
Truskawki | 40 |
Wafle ryżowe | 64 |
Wieprzowina | 0 |
Winogrona | 42 |
Wiśnie | 22 |
Wołowina | 0 |
Ziemniaki ugotowane | 78 |

Pobierz bezpłatnie tabelę 150 produktów spożywczych – tabela indeksu glikemicznego PDF

Popularne wpisy na blogu:
Kto powinien stosować dietę bezglutenową?
Dieta wegańska – na co zwrócić uwagę zamawiając dietę wegańską w cateringu dietetycznym?
Nasiona i pestki w diecie – które warto uwzględnić w swoim jadłospisie?
Czy wskaźnik BMI zależy od wieku? – Blog Dietly
4 diety, dzięki którym zrealizujesz swoje postanowienia noworoczne
Jak zmniejszyć apetyt? Wpływ hormonów, snu i kompozycji diety na uczucie głodu.
Błonnik pokarmowy w diecie – 6 powodów, dla których warto zwiększyć jego spożycie
Te 3 narzędzia ułatwią realizację postanowień w 2022 roku
Najlepsze źródła magnezu – 30 najbogatszych produktów i przepis na koktajl magnezowy
Jaką dietę pudełkową wybraliby “Przyjaciele”?
Te cateringi warto zamówić w 2022 roku. Sprawdź dlaczego!
Jak zaoszczędzić 10 godzin w ciągu tygodnia? Wystarczy jedna rzecz…
Dieta przy dnie moczanowej – co jeść i czego unikać?
Kwasy omega-3, omega-6 – źródła, różnice, rola w organizmie, zapotrzebowanie, suplementacja
Fosfor – właściwości, działanie i występowanie fosforu