Przepisy na 4 zimowe desery w wersji fit
Męczą Cię już długie wieczory i mróz za oknem? Mamy dla Ciebie coś, co odczaruje zimową chandrę. Smakowite, proste i bez dodatku białego cukru – właśnie takie przepisy na zimowe desery przygotowaliśmy w tym artykule. Gruszki, jabłka, pomarańcze, a nawet mrożone maliny – te owoce odczarują Twój czas po pracy. Zadbaliśmy też, aby w każdym z przepisów były dodatkowe źródła błonnika pokarmowego, który wspomaga kontrolę apetytu. Pełnoziarnista mąka, mak, otręby, orzechy i płatki owsiane to świetne dodatki do zimowych deserów. A jeśli marzą Ci się fit desery na co dzień, to możesz wypróbować catering dietetyczny i poznać pyszne smaki bez gotowania.
Spis treści:
- Fit jabłecznik bez cukru z mąką pełnoziarnistą
- Fit makowiec bez cukru
- Pieczone gruszki z malinami z skyrem
- Deser czekoladowy z pomarańczą
Fit jabłecznik bez cukru z mąką pełnoziarnistą
To taki przepis, o który będą pytali Cię wszyscy, którym zaserwujesz kawałek. To ciasto nie tylko pachnie, chrupie i rozpływa się w ustach, ale jest też bez dodatku cukru i na bazie mąki pełnoziarnistej… a poza tym ma pyszną kruszonkę!
Przepis na okrągłą foremkę o średnicy 20 cm.
Z ciasta wykroisz ok. 10 kawałków. 1 kawałek to zawiera 215 kcal, 4,2 g białka, 6,2 g tłuszczu, 33 g węglowodanów i 4 g błonnika pokarmowego.
Składniki na fit jabłecznik:
Na spód:
- 0,5 szklanki pszennej mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 żółtko
- 1 łyżka jogurtu
- 5 łyżek ksylitolu
- 75 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na farsz jabłkowy:
- 1 kg jabłek
- 1 białko jaja
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Na kruszonkę:
- 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 50 g masła
- 4 łyżki ksylitolu
Sposób przygotowania – fit jabłecznik:
- Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść w kulkę. Schować do lodówki na ok. 30 min.
- W tym czasie zblendować płatki owsiane na mąkę. Dodać do nich pozostałe składniki na spód ciasta i zmiksować. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Uformować kulkę i odstawić do lodówki na 25 min.
- Jabłka zetrzeć na tarce, włożyć do garnka, dodać cynamon i dusić kilka minut pod przykryciem z dodatkiem odrobiny wody. Następnie ostudzić, po ostudzeniu wymieszać z białkiem jaja.
- Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wylepić ciastem na spód, dodać masę jabłkową, a wierzch posypać masą na kruszonkę.
- Piec w temp. 180 st. C przez około 45-50 min, do osiągnięcia rumianego wierzchu.
Fit makowiec bez cukru
Lubisz zapach świąt nie tylko w grudniu? Ten fit makowiec może przenieść Cię do świątecznych chwil w każdym momencie! Nie zawiera cukru, ma dużo błonnika pokarmowego i sporo wapnia oraz magnezu. Pięknie wygląda, pachnie i smakuje!
Przepis na okrągłą foremkę o średnicy 20 cm.
Z ciasta wykroisz ok. 12 kawałków. 1 kawałek to zawiera 375 kcal, 12 g białka, 25 g tłuszczu, 27 g węglowodanów, 7 g błonnika.
Makowiec bez cukru – składniki:
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej typ 1850
- 1 szklanka mąki pszennej typ 500
- 5 łyżek ksylitolu
- 200 g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- 3 żółtka
Składniki na masę makową:
- 200 g maku mielonego suchego
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka miodu
- 2 szklanki mleka 0,5%
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki otrębów
- 3 białka
Sposób przygotowania – fit makowiec:
- Mąki wymieszać z ksylitolem i cukrem, dodać masło i wymieszać mikserem lub dłońmi.
- Dodać żółtka, zagnieść ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki.
- W garnku podgrzać mleko, dodać mak, aromat, ksylitol i gotować aż mak wchłonie płyn.
- Mak zdjąć z palnika, dodać miód, rodzynki, posiekane orzechy, otręby i wymieszać.
- Białka ubić na pianę i dodać do ostudzonego maku – wymieszać.
- Ciasto podzielić na dwie części – jedną wyłożyć spód formy na ciasto (okrągła o średnicy 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia).
- Na warstwę ciasta nałożyć masę makową, a na wierzch ułożyć kratkę z pasków, które należy przygotować z drugiej części ciasta.
- Piec 35 min. w temp. 180˚C (grzanie góra-dół).
Pieczone gruszki z malinami z skyrem
Wyjątkowo proste, a takie piękne! Jeśli lubisz w szybki sposób uzyskać efekt WOW, to wypróbuj ten przepis na pieczone gruszki. Poza prostotą wykonania i rewelacyjnym smakiem, może przekonać Cię to z jakich wartościowych składników składa się ten deser. Przygotuj składniki i zabierz się za szykowanie.
Przepis na 2 porcje. W 1 porcji znajdziesz 370 kcal, 15 g białka, 10 g tłuszczu, 28 g węglowodanów, 7,5 g błonnika.
Składniki – pieczone gruszki:
- 2 gruszki
- 3 łyżeczki masła orzechowego
- łyżeczka miodu
- 100 g jogurtu skyr
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 50 g mrożonych malin
Sposób przygotowania – pieczone gruszki:
- Gruszki przekroić na połówki i wydrążyć środek. Ułożyć na papierze do pieczenia środkiem do góry, posypać cynamonem i piec przez 20 min w temp. 180 st.C.
- Maliny rozmrozić wyjmując wcześniej z zamrażarki lub podgrzać w garnku.
- Jogurt wymieszać z miodem.
- Upieczone gruszki wyjąć z piekarnika, wyłożyć na talerz, środek wypełnić masłem orzechowym, wierzch posypać orzechami.
- Ozdobić gruszki kleksami z jogurtu, a całość polać rozmrożonymi malinami.
Deser czekoladowy z pomarańczą
Spójrz na te kolory! Czy też lubisz takie połączenia w deserach? Pomarańcza, czekolada i cynamon – to brzmi jak świetny pomysł na zimowy wieczór. W dodatku na przygotowania poświęcisz dosłownie kilka minut. Wypróbuj ten przepis na deser, śniadanie, II śniadanie – sprawdzi się idealnie o każdej porze dnia!
Przepis na 2 porcje. W 1 porcji: 290 kcal, 15 g białka, 8,6 g tłuszczu, 39 g węglowodanów, 2,5 g błonnika
Składniki na deser czekoladowy:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 100 ml mleka
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- 1 łyżka ksylitolu
- szczypta cynamonu
- pół łyżeczki startej skórki pomarańczy
- 150 g skyra naturalnego
- plastry pomarańczy do ozdoby
Sposób przygotowania – deser czekoladowy:
- Do garnka wlać mleko i dodać płatki.
- Po chwili dodać 4 kostki posiekanej czekoladę, cynamon i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż do roztopienia czekolady. Następnie powstałą masę zdjąć z palnika i zblendować.
- Jogurt wymieszać lub zblendować ze skórką pomarańczy i ksylitolem.
- Na dno dwóch szklanek wyłożyć masę z płatków owsianych, następnie nałożyć jogurt. Wierzch udekorować pomarańczą i startymi lub posiekanymi 2 kostkami czekolady.
Popularne wpisy na blogu:
Pomysły na potrawy z dynią – zdrowe przepisy
Obiady BEZ mięsa – 550 kcal – przepisy
Jarmuż, cebula, natka pietruszki, ciecierzyca, kiełki, pomidor, winogrona – zwykłe produkty czy superżywność?
Nadwaga i otyłość wśród polskich dzieci – jak sobie z tym radzić?
Jak zrobić zdrowe smoothie?
Cukier w diecie dziecka – jak zmniejszyć jego ilość?
Szybkie przepisy z kuchni Dietly – placki sernikowe, krem z batatów i makaron w cukiniowym sosie
Szybkie przepisy z kuchni Dietly – kulki mocy, pasta z tuńczykiem i greckie kaszotto
Etykiety na produktach – jak je czytać, aby nie robić niezdrowych zakupów
Dieta a wesele – jak jeść podczas świętowania?
Czy dodatki do żywności są bezpieczne? Cała prawda o składnikach “E”
Suplementy diety stosowane w sporcie – co naprawdę działa?
Dieta MIND – odżywianie poprawiające pracę mózgu
Co przygotować na II śniadanie dla dziecka? Zdrowe wskazówki
Wpływ reklamy medialnej na wybory żywieniowe konsumentów