![](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2020/08/magnez-w-jedzeniu.png)
Magnez w jedzeniu – jakie są jego najlepsze źródła? Odpowiadamy!
Co wybrać, magnez w jedzeniu czy suplementy diety? Okazuje się, że produkty spożywcze mogą być bogatym źródłem tego cennego pierwiastka. W artykule wyjaśniamy między innymi, gdzie go szukać, by wzbogacić swój codzienny jadłospis.
Magnez w jedzeniu czy suplementy diety?
Magnez jest składnikiem mineralnym niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Choć najlepszym źródłem magnezu jest zbilansowana dieta bogata w produkty takie jak pełnoziarniste zboża, zielone warzywa, orzechy i nasiona, to w niektórych przypadkach suplementacja może być konieczna. Niedobory magnezu mogą wynikać z nieodpowiedniej diety, stresu, chorób lub przyjmowania niektórych leków. Suplementy magnezu charakteryzują się wysoką przyswajalnością.
![czekolada gorzka](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2020/07/czekolada-gorzka.jpg)
Jednak nadmiar magnezu z suplementów może powodować działania niepożądane jak biegunka. Dlatego suplementację należy skonsultować z lekarzem i dostosować dawkę do indywidualnych potrzeb. Podstawą zawsze powinno być dostarczanie magnezu w jedzeniu, a suplementy stosowane rozsądnie jako uzupełnienie w razie stwierdzonych niedoborów lub zwiększonego zapotrzebowania.
Magnez w jedzeniu – te produkty są najbogatsze w pierwiastek
Gdzie szukać magnezu w jedzeniu? Takimi produktami są przetwory zbożowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy, kakao, gorzka czekolada oraz sery podpuszczkowe, ryby, ziemniaki, banany, niektóre warzywa. Magnez wchodzi w skład chlorofilu – warzywa zielone zawierają większe ilości tego składnika. Źródłem magnezu w diecie jest też woda pitna, zwłaszcza twarda.
![](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2023/04/nasiona-roslin-straczkowych.jpg)
Aby mieć pewność, że nasza dieta jest odpowiednio zbilansowana i zawiera wszystkie potrzebne składniki odżywcze, warto zdecydować się na dietę pudełkową. Na Dietly prezentowane są oferty firm cateringowych, które pozwalają dobrać model żywienia zgodny z indywidualnymi potrzebami.
10 najlepszych źródeł magnezu w jedzeniu
- Komosa ryżowa
Komosa ryżowa | 100 g (przed ugotowaniem) | 313 mg |
Komosa ryżowa jest w czołówce najbogatszych źródeł magnezu w jedzeniu! Wystarczy ugotować 100 g tego zboża i otrzymamy porcję wystarczającą do pokrycia niemalże pełnego dziennego zapotrzebowania na magnez dla kobiet. Komosę możemy jadać na słodko (np. z dodatkiem mleka i owoców) oraz na słono (jako dodatek do obiadu, zup, sałatek).
![Komosa ryżowa przepis z kuchni Dietly - Komosa po meksykańsku z fasolą, awokado i kukurydzą](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2021/01/P1030010-scaled.jpg)
- Kasza gryczana biała
Kasza gryczana (biała) | 100 g (przed ugotowaniem | 231 mg |
Kasza gryczana niepalona to kolejne źródło magnezu, które z łatwością dodamy do naszego obiadu. Co ciekawe, ten rodzaj kaszy wystarczy zalać na kilka godzin zimnym mlekiem lub wodą i będzie ona gotowa do spożycia nawet bez gotowania.
![](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2024/05/Kasza-gryczana.jpg)
- Woda wysokomagnezowa
Woda wysokomagnezowa | 1,5 litra | 200 mg |
Źródła magnezu to nie tylko zboża, orzechy, warzywa i owoce, ale również woda! Wysokomagnezowa woda (np. Muszynianka) będzie doskonałym źródłem magnezu w codziennej diecie – a w dodatku bez żadnych kalorii.
![woda](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2020/12/steve-johnson-N-MqWXXZvNY-unsplash.jpg)
- Kasza bulgur
Kasza bulgur | 100 g (przed ugotowaniem) | 164 mg |
Kasza bulgur to jedna z bardziej lubianych kasz z uwagi na neutralny smak, który pasuje do wielu dań. Z powodzeniem możemy wprowadzać to źródło magnezu w jedzeniu do diety – wystarczy skomponować z udziałem kaszy bulgur obiad lub przyrządzić sałatkę z jej dodatkiem.
![Kolorowa sałatka z kaszą bulgur, groszkiem, papryką](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2020/03/AdobeStock_200450678_Easy-Resize.com_.jpg)
- Kasza orkiszowa
Kasza orkiszowa | 100 g (przed ugotowaniem) | 136 mg |
Jak widać, w pierwszej piątce najlepszych źródeł magnezu znalazły się aż trzy rodzaje zbóż! Orkisz jest kolejnym z nich – a dokładniej kasza orkiszowa, która może być stosowana w diecie w daniach na słodko i na słono.
![](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2020/08/Kasza-orkiszowa.jpg)
- Pestki dyni
Pestki dyni | 2 łyżki (20 g) | 108 mg |
Pestki dyni możemy jadać jako przekąskę lub urozmaicić nimi sałatkę, zupę lub dodać do jogurtu. To źródło magnezu wyjątkowo łatwo jest dodać do diety, dlatego warto jadać je kilka razy w tygodniu.
![pestki dyni](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2020/11/chuttersnap-jj1ZBGu7SKM-unsplash-1.jpg)
- Migdały
Migdały | 30 g (2 łyżki) | 81 mg |
Smakowite migdały to kolejne chrupiące źródło magnezu w jedzeniu! Możemy jadać je z owocami, dodawać do sałatki lub przygotowywać kanapki z masłem migdałowym. Możliwości na wykorzystanie tego źródła magnezu jest całe mnóstwo – wystarczy wybrać swoją ulubioną formę.
![migdały](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2020/06/migdaly_Easy-Resize.com_.jpg)
- Nasiona słonecznika
Nasiona słonecznika | 30 g (2 łyżki) | 72 mg |
Słonecznik może nam się kojarzyć z latem i czasami dzieciństwa, w których sięgaliśmy po świeże nasiona i… trudno było przestać się nimi zajadać. Tak apetyczne źródło magnezu z pewnością ucieszy wielu z nas. W dodatku jego cena jest niska w porównaniu do np. orzechów.
![słonecznik Nasiona słonecznika](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2020/11/cathal-mac-an-bheatha-u_bKMONHwY8-unsplash-e1718021285981.jpg)
- Płatki owsiane
Płatki owsiane | 50 g (5 łyżek) | 69 mg |
Owsianka wielu z nas kojarzy się ze zdrową dietą – nic dziwnego, że jedną z jej zalet będzie porządna dawka magnezu! Z dodatkiem tego źródła magnezu możemy przygotować również inne potrawy – np. fit batoniki, omlety, czy kotlety warzywne.
![](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2024/01/Wlasciwosci-zdrowotne-platkow-owsianych.jpg)
- Boćwina
Boćwina | 150 g | 65 mg |
Boćwina to jedno z najbogatszych źródeł magnezu wśród warzyw! Możemy dodawać ją do sałatek, zup, tart lub warzywnych zapiekanek. To źródło magnezu jest również głównym składnikiem lubianej zupy na lato, jaką jest chłodnik.
![](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2020/08/Bocwina.jpg)
Źródeł magnezu w jedzeniu jest o wiele więcej. Warto pamiętać również o tych:
- liście szpinaku (54 mg/100 g);
- orzechy arachidowe (54 mg/30 g);
- fasola biała (51 mg/100 g po ugotowaniu);
- otręby owsiane (50 mg/21 g);
- ciecierzyca (48 mg/100 g po ugotowaniu);
- nasiona lnu (44 mg/15 g);
- orzechy laskowe (42 mg/30 g);
- kakao surowe w proszku (42 mg/10 g);
- pumpernikiel (41 mg/60 g);
- czekolada gorzka (40 mg/24 g);
- banan 1 sztuka (40 mg/120 g);
- chleb żytni razowy (39 mg/60 g);
- groch, nasiona suche (37 mg/30 g przed ugotowaniem);
- soczewica czerwona (36 mg/100 g po ugotowaniu);
- tofu wędzone (33 mg/90 g);
- orzechy włoskie (30 mg/30 g);
- jarmuż (30 mg/100 g);
- makrela wędzona (30 mg/100 g);
- awokado (27 mg/70 g);
- bób (24 mg/100 g).
Przepis na koktajl magnezowy – 200 mg magnezu
Czy da się przygotować w kilka minut takie źródło magnezu, aby pokryć ponad połowę swojego dziennego zapotrzebowania? Przygotowaliśmy propozycję koktajlu, w którym znajdują się najbogatsze źródła magnezu i aż 200 mg tego pierwiastka.
Składniki:
- 1 szklanka mleka sojowego;
- 1 banan;
- 1 garść szpinaku świeżego;
- 1 łyżeczka kakao;
- 30 g awokado;
- 2 łyżki otrębów owsianych;
- 2 łyżeczki nasion lnu.
Banana i awokado obrać ze skórki. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Można dodać odrobinę wody wysokomagnezowej dla rozrzedzenia. Taki koktajl sprawdzi się szczególnie w okresach wzmożonej aktywności fizycznej, uczucia zmęczenia, w przypadku częstych skurczów mięśni lub w czasie intensywnego stresu – spora dawka źródeł magnezu w jednym prostym koktajlu.
![Zielony koktajl z mango, ananasem, szpinakiem i cytryną](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2019/07/Zielony-koktajl-z-mango-ananasem-szpinakiem-i-cytryną.jpg)
Dlaczego warto dostarczać magnezu w jedzeniu?
Wprowadzenie do jadłospisu magnezu w jedzeniu będzie wiązało się z wieloma korzyściami, ponieważ pełni on wiele istotnych ról w naszym organizmie. Jedną z nich jest udział w przekazywaniu sygnałów do mózgu i procesach związanych z ochroną komórek nerwowych. Wysokie spożycie źródeł magnezu będzie sprzyjało procesom pamięciowym oraz wysokiej koncentracji. Ponadto odpowiednie stężenie tego pierwiastka we krwi jest niezbędne do prawidłowej pracy serca.
Źródła magnezu w jedzeniu powinny znaleźć się w diecie osób, które często doświadczają skurczów mięśni, ponieważ ten składnik mineralny pomaga osiągać rozluźnienie mięśni, które może być zaburzone w przypadku niedoborów magnezu. Dzienne zapotrzebowanie na magnez:
- dorośli mężczyźni: 420 mg;
- dorosłe kobiet: 320 mg;
- kobiety podczas ciąży: 360 mg.
Ta podaż ze źródeł magnezu powinna być jeszcze większa w przypadku osób aktywnych fizycznie oraz doświadczających przewlekłego stresu. W jednym z badań naukowych (PONS) zauważono, że około 90% mężczyzn i 70% kobiet nie pokrywa z żywieniowych źródeł magnezu swojego zapotrzebowania na ten pierwiastek. W takim razie jak zadbać o potrzeby swojego organizmu? Do osiągnięcia prawidłowej podaży tego składnika mineralnego pomocne będzie poznanie najlepszych źródeł magnezu w jedzeniu.
![](https://blog.dietly.pl/wp-content/uploads/2023/08/Dielty_08_poprawiony.gif)