Szybkie przepisy z kuchni Dietly – placki sernikowe, krem z batatów i makaron w cukiniowym sosie
Mamy dla Was pomysł na obiad, śniadanie i przekąskę, które są nie tylko proste w przygotowaniu, ale również kolorowe, smaczne i zdrowe. W kuchni Dietly przyrządziliśmy sernikowe placuszki, krem z batatów i makaron w cukiniowym sosie z łososiem. Te dania mogą z powodzeniem znaleźć się w weekendowym jadłospisie, gdy nie zamawiamy cateringu dietetycznego lub być dopełnieniem diety na co dzień. Wszystkie 3 przepisy dostarczają 1300 kcal, z czego 20% to białko, 35% – tłuszcze, a 45% – węglowodany.
Instrukcje przygotowań tych przepisów znajdziecie także w naszym filmie:
Placuszki sernikowe będą smakowitym początkiem dnia, krem z batatów sprawdzą się zarówno na II śniadanie, jak i na podwieczorek lub kolację, a makaron w sosie cukiniowym to danie, które z pewnością będziecie chcieli nie raz powtórzyć. Te potrawy są niezwykle proste, a jednocześnie obłędne w smaku. W kuchni Dietly już zostały przetestowane – dajcie znać jak sprawdziły się w Waszej kuchni. 🙂
Placuszki sernikowe z cynamonowym sosem truskawkowym
W 1 porcji: 408 kcal, 29 g białka, 14,3 g tłuszczu, 39 g węglowodanów, 4,5 g błonnika
Składniki na 2 porcje:
- 1 banan
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 250 g sera twarogowego półtłustego
- 200 g truskawek
- 3 łyżeczki ksylitolu
- Szczypta cynamonu
- Kilka kropel ekstraktu waniliowego
W misce rozgniatamy widelcem twaróg, dodajemy jajko, mąkę ryżową, ksylitol oraz ekstrakt. Dokładnie mieszamy i formujemy placuszki o średnicy dłoni. Smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron do zarumienienia. W osobnym naczyniu rozgniatamy widelcem truskawki lub kroimy w plastry – jeśli jest po sezonie możemy bez tracenia na smaku i jakości użyć mrożonych i podgrzać je w garnku z dodatkiem wody. Podajemy z truskawkami i pokrojoną połówką banana. Wierzch posypujemy cynamonem.
Zupa krem z batatów i czerwonej soczewicy
W 1 porcji: 313 kcal, 11,5 g białka, 8,5 g tłuszczu, 43 g węglowodanów, 7,5 g błonnika
Składniki na 2 porcje:
- 300 g batatów
- 0,5 cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oliwy
- 50 g soczewicy czerwonej (4 łyżki)
- 3 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- 1,5 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
- Sól, pieprz
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po 2-3 minutach dodajemy czosnek. Słodkiego ziemniaka kroimy w równą, średnią kostkę i również lekko podsmażamy. Następnie dodajemy przyprawy i smażymy 1 minutę, by lepiej wydobyły smak. Dodajemy soczewicę, zalewamy wodą (ok. 500-700ml) i gotujemy ok. 30 min do miękkości. Blendujemy. Krem z batatów. podajemy z łyżeczką jogurtu, orzechami nerkowca i szczypiorkiem.
Warto chwilę wcześniej podprażyć na suchej patelni orzechy nerkowca, jednak nie jest to konieczne.
Pełnoziarnisty makaron w cukiniowym sosie z łososiem wędzonym i koperkiem
W 1 porcji: 590 kcal, 28 g białka, 22 g tłuszczu, 63,5 g węglowodanów, 11 g błonnika
Składniki na 2 porcje:
- 0,5 cebuli
- 300 g cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- Pęczek koperku
- 100 g łososia wędzonego
- 160 g makaronu pełnoziarnistego (masa przed ugotowaniem)
- 1,5 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
- Sól, pieprz
Wstawiamy wodę na makaron, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy makaron wg instrukcji. W międzyczasie trzemy cukinię na drobnych oczkach, kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę. Na patelni podsmażamy warzywa z łyżką oliwy, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Makaron odcedzamy i zostawiamy pół szklanki wody z gotowania.
Ścieramy skórkę z połowy cytryny i dodajemy do warzyw. W osobnej miseczce “zaprawiamy jogurt” wodą z makaronu, dzięki czemu jogurt będzie bardziej kremowy i nie zetnie się z gorącym makaronem, a także sos będzie lepiej przylegał dzięki skrobi. Mieszamy makaron z warzywami i sosem jogurtowym na patelni, w ostatnim momencie dodając posiekany koperek. Podajemy z plastrami łososia na górze oraz dodatkową szczyptą koperku.
Popularne wpisy na blogu:
Dlaczego jestem głodny? Jak opanować nadmierny apetyt i co jest jego przyczyną?
Jak dbać o odporność w czasie pandemii koronawirusa?
Pomysł na drugie śniadanie – z czego powinno się składać?
Dlaczego kobiety różnią się od mężczyzn… także w kwestii diety? Przyczyny zmiennego apetytu i innych damsko-męskich różnic
Jak ograniczyć słodycze i jak się do tego zmotywować? – cz. II
Dieta a depresja – czy istnieje między nimi związek?
Jak ograniczyć słodycze i jak się do tego zmotywować? – cz. I
Dieta przy nadciśnieniu tętnicznym. Co jeść na obniżenie ciśnienia?
Badaj się i ciesz się zdrowiem! O tym, dlaczego badania kontrolne pomagają nam żyć dłużej
Flora bakteryjna – jaki wpływ ma na nią dieta, pora roku i miejsce zamieszkania?
Czy mleko jest niezdrowe? Obalenie nabiałowych mitów. – Część II
Czy mleko jest niezdrowe? Obalenie nabiałowych mitów. – Część I
Witamina D3 – suplementacja, dawkowanie, zapotrzebowanie. Najnowsze wytyczne
Produkty light – jak odbiera je nasz mózg?
Czy na diecie liczą się tylko kalorie? Czym jest IIFYM?