Blog

Szybkie przepisy z kuchni Dietly – placki sernikowe, krem z batatów i makaron w cukiniowym sosie

Mamy dla Was pomysł na obiad, śniadanie i przekąskę, które są nie tylko proste w przygotowaniu, ale również kolorowe, smaczne i zdrowe. W kuchni Dietly przyrządziliśmy sernikowe placuszki, krem z batatów i makaron w cukiniowym sosie z łososiem. Te dania mogą z powodzeniem znaleźć się w weekendowym jadłospisie, gdy nie zamawiamy cateringu dietetycznego lub być dopełnieniem diety na co dzień. Wszystkie 3 przepisy dostarczają 1300 kcal, z czego 20% to białko, 35% – tłuszcze, a 45% – węglowodany.

Instrukcje przygotowań tych przepisów znajdziecie także w naszym filmie:

Placuszki sernikowe będą smakowitym początkiem dnia, krem z batatów sprawdzą się zarówno na II śniadanie, jak i na podwieczorek lub kolację, a makaron w sosie cukiniowym to danie, które z pewnością będziecie chcieli nie raz powtórzyć. Te potrawy są niezwykle proste, a jednocześnie obłędne w smaku. W kuchni Dietly już zostały przetestowane – dajcie znać jak sprawdziły się w Waszej kuchni. 🙂

Placuszki sernikowe z cynamonowym sosem truskawkowym

W 1 porcji:  408 kcal, 29 g białka, 14,3 g tłuszczu, 39 g węglowodanów, 4,5  g błonnika

Składniki na 2 porcje:

  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 250 g sera twarogowego półtłustego
  • 200 g truskawek
  • 3 łyżeczki ksylitolu
  • Szczypta cynamonu
  • Kilka kropel ekstraktu waniliowego 

W misce rozgniatamy widelcem twaróg, dodajemy jajko, mąkę ryżową, ksylitol oraz ekstrakt. Dokładnie mieszamy i formujemy placuszki o średnicy dłoni. Smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron do zarumienienia. W osobnym naczyniu rozgniatamy widelcem truskawki lub kroimy w plastry – jeśli jest po sezonie możemy bez tracenia na smaku i jakości użyć mrożonych i podgrzać je w garnku z dodatkiem wody. Podajemy z truskawkami i pokrojoną połówką banana. Wierzch posypujemy cynamonem.

Zupa krem z batatów i czerwonej soczewicy

W 1 porcji: 313 kcal, 11,5 g białka, 8,5 g tłuszczu, 43 g węglowodanów, 7,5  g błonnika

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g batatów
  • 0,5 cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 50 g soczewicy czerwonej (4 łyżki)
  • 3 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • 1,5 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
  • Sól, pieprz

Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po 2-3 minutach dodajemy czosnek. Słodkiego ziemniaka kroimy w równą, średnią kostkę i również lekko podsmażamy. Następnie dodajemy przyprawy i smażymy 1 minutę, by lepiej wydobyły smak. Dodajemy soczewicę, zalewamy wodą (ok. 500-700ml) i gotujemy ok. 30 min do miękkości. Blendujemy. Krem z batatów. podajemy z łyżeczką jogurtu, orzechami nerkowca i szczypiorkiem.

Warto chwilę wcześniej podprażyć na suchej patelni orzechy nerkowca, jednak nie jest to konieczne.

Pełnoziarnisty makaron w cukiniowym sosie z łososiem wędzonym i koperkiem

W 1 porcji: 590 kcal, 28 g białka, 22 g tłuszczu, 63,5 g węglowodanów, 11 g błonnika

Składniki na 2 porcje:

  • 0,5 cebuli
  • 300 g cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • Pęczek koperku
  • 100 g łososia wędzonego
  • 160 g makaronu pełnoziarnistego (masa przed ugotowaniem)
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
  • Sól, pieprz

Wstawiamy wodę na makaron, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy makaron wg instrukcji. W międzyczasie trzemy cukinię na drobnych oczkach, kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę. Na patelni podsmażamy warzywa z łyżką oliwy, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Makaron odcedzamy i zostawiamy pół szklanki wody z gotowania.

Ścieramy skórkę z połowy cytryny i dodajemy do warzyw. W osobnej miseczce “zaprawiamy jogurt” wodą z makaronu, dzięki czemu jogurt będzie bardziej kremowy i nie zetnie się z gorącym makaronem, a także sos będzie lepiej przylegał dzięki skrobi. Mieszamy makaron z warzywami i sosem jogurtowym na patelni, w ostatnim momencie dodając posiekany koperek. Podajemy z plastrami łososia na górze oraz dodatkową szczyptą koperku.

www.dietly.pl

Popularne wpisy na blogu:

Dlaczego jestem głodny? Jak opanować nadmierny apetyt i co jest jego przyczyną?
Jak dbać o odporność w czasie pandemii koronawirusa?
Pomysł na drugie śniadanie – z czego powinno się składać?
Dlaczego kobiety różnią się od mężczyzn… także w kwestii diety? Przyczyny zmiennego apetytu i innych damsko-męskich różnic
Jak ograniczyć słodycze i jak się do tego zmotywować? – cz. II
Dieta a depresja – czy istnieje między nimi związek?
Jak ograniczyć słodycze i jak się do tego zmotywować? – cz. I
Dieta przy nadciśnieniu tętnicznym. Co jeść na obniżenie ciśnienia?
Badaj się i ciesz się zdrowiem! O tym, dlaczego badania kontrolne pomagają nam żyć dłużej
Flora bakteryjna – jaki wpływ ma na nią dieta, pora roku i miejsce zamieszkania?
Czy mleko jest niezdrowe? Obalenie nabiałowych mitów. – Część II
Czy mleko jest niezdrowe? Obalenie nabiałowych mitów. – Część I
Witamina D3 – suplementacja, dawkowanie, zapotrzebowanie. Najnowsze wytyczne
Produkty light – jak odbiera je nasz mózg?
Czy na diecie liczą się tylko kalorie? Czym jest IIFYM?

Podobne artykuły

Jak zrobić zdrowe smoothie?

Jak zrobić zdrowe smoothie?

Smoothie cieszy się ostatnio coraz większą popularnością – w...

Odchudzanie

16.05.2020