Szybkie przepisy z kuchni Dietly – kulki mocy, pasta z tuńczykiem i greckie kaszotto
Zdrowo, szybko, a najlepiej na kilka dni – wiemy, że taki sposób gotowania jest lubiany przez wielu z Was. Właśnie dlatego podjęliśmy się wymyślenia przepisów, które spełnią te warunki. Kanapki z pyszną pastą, kulki mocy na przekąskę w pracy i orzeźwiające, aromatyczne kaszotto na obiad. W kuchni Dietly przygotowaliśmy 3 posiłki: śniadanie, przekąskę i obiad, które w sumie dostarczą nam 1300 kcal, w tym 20% białka, 35% tłuszczu i 45% węglowodanów. Do tej kaloryczności możecie dodać kolację lub podwieczorek i kolację, aby całodzienna energetyczność diety pokrywała Wasze indywidualne zapotrzebowania.
Te przepisy sprawdzą się rewelacyjnie również wśród osób stosujących catering dietetyczny – mogą stanowić jadłospis na weekendy lub być dodatkiem w dni treningowe, albo w dni, w które np. nie zamawiamy śniadań i przygotowujemy je sami.
Instrukcje przygotowań tych przepisów znajdziecie także w naszym filmie:
Miłośników słodkości z pewnością ucieszą kulki mocy – są naprawdę wyjątkowo pyszne i bogate w wiele składników odżywczych. Przepis na pastę z tuńczykiem zawiera dodatek zielonego jabłka – tym, którzy jeszcze nie próbowali tego połączenia, zdecydowanie polecamy je przetestować. Jabłko nadaje paście ciekawą konsystencję i orzeźwiający smak. Z kolei greckie kaszotto… jest po prostu rewelacyjnie pyszne i bardzo proste. Idealny pomysł na lekki obiad, bogaty w warzywa, sprawdzający się także w najbardziej upalne dni roku. Po wypróbowaniu naszych przepisów koniecznie dajcie nam znać w komentarzu, czy Wam smakowało! 🙂
Pasta z tuńczykiem i zielonym jabłkiem z pieczywem i pomidorem
W 1 porcji: 390 kcal, 21 g białka, 12,5 g tłuszczu, 44,5 g węglowodanów, 9,5 g błonnika
Dodatki na 1 porcję:
- 3 kromki pieczywa żytniego
- 1 pomidor
- Szczypta szczypiorku
Składniki na 4 porcje pasty:
- 3 jajka
- 170 g tuńczyka w sosie własnym
- 1 łyżka majonezu (30 g)
- Połowa zielonego jabłka
- Sól, pieprz
Jajko gotujemy na twardo, wkładamy je do garnka z zimną osoloną wodą (jeśli wrzucicie je na wrzącą jest szansa, że wskutek szoku termicznego jajko pęknie) gotujemy przez 8-10 min od zagotowania, po wyjęciu przelewamy zimną wodą by zakończyć proces gotowania. Obieramy jajko, kroimy w kostkę razem z połówką jabłka. Tuńczyka odlewamy z wody, przekładamy do jednej miski, przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy majonez.
Po zjedzeniu takich kanapek będziemy długo najedzeni – obfitują one w błonnik pokarmowy, którego wysokie spożycie pomaga w zmniejszeniu nadmiernego apetytu. Gdy po kilku godzinach zaczniemy odczuwać głód – to znaczy, że już czas na 2 śniadanie, czyli doskonałe kulki mocy – przepis poniżej.
Śliwkowe kulki mocy podane z gruszką – przepis
W 1 porcji: 330 kcal, 6,7 g białka, 16 g tłuszczu, 35 g węglowodanów, 7,5 g błonnika
Dodatki na 1 porcję:
- 1 gruszka
Kulki mocy – Przepis na 5 porcji (ok. 2 kulki na porcję):
- 60 g orzechów laskowych
- 30 g orzechów nerkowca
- 30 g orzechów włoskich
- 55 g płatków owsianych (5,5 łyżki)
- 80 g śliwek suszonych
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka kakao
- Kilka kropel ekstraktu waniliowego
Miksujemy orzechy i płatki owsiane. Namoczone śliwki dodajemy do blendera z dodatkiem odrobiny wody z namaczania, wsypujemy łyżkę kakao, szczyptę cynamonu i mały chlust ekstraktu waniliowego. Miksujemy wszystko razem, formujemy zgrabne kulki mocy.
Do każdej z porcji kulek mocy podajemy 1 gruszkę.
Takie kulki mocy to rewelacyjne źródło magnezu, o których napisaliśmy tutaj: Najlepsze źródła magnezu – 30 najbogatszych produktów i przepis na koktajl magnezowy
Kaszotto inspirowane smakami Grecji
Po zjedzeniu kulek mocy czas na wytrawny obiad, który będzie niezwykle kolorowy i aromatyczny. Spory dodatek natki pietruszki, świeży ogórek i sok z cytryny nadadzą temu daniu orzeźwiającego smaku, dlatego to danie sprawdza się doskonale w czasie lata.
W 1 porcji: 590 kcal, 24,5 g białka, 25 g tłuszczu, 56 g węglowodanów, 13,5 g błonnika
Przepis na 1 porcję:
- 80 g kaszy bulgur (masa przed ugotowaniem)
- 0,5 ogórka świeżego
- 1/4 cebuli
- 0,5 żółtej papryki (ok. 70 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 20 g oliwek czarnych
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki (lub więcej)
- 1 pomidor świeży
- 70 g sera typu Feta
- 1 łyżka soku z cytryny
Kroimy cebulę i paprykę w kostkę, czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę z papryką i smażymy aż cebula będzie szklista. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę. Po tym dodajemy kaszę, podsmażamy z warzywami i zalewamy szklanką wody. W tym czasie obieramy ogórka i kontynuujemy obieranie tworząc długie wstęgi. W misce mieszamy ogórka z łyżką soku z cytryny, szczyptą soli i natką pietruszki, odstawiamy do lekkiego zamarynowania.
Popularne wpisy na blogu:
Dlaczego jestem głodny? Jak opanować nadmierny apetyt i co jest jego przyczyną?
Jak dbać o odporność w czasie pandemii koronawirusa?
Pomysł na drugie śniadanie – z czego powinno się składać?
Dlaczego kobiety różnią się od mężczyzn… także w kwestii diety? Przyczyny zmiennego apetytu i innych damsko-męskich różnic
Jak ograniczyć słodycze i jak się do tego zmotywować? – cz. II
Dieta a depresja – czy istnieje między nimi związek?
Jak ograniczyć słodycze i jak się do tego zmotywować? – cz. I
Dieta przy nadciśnieniu tętnicznym. Co jeść na obniżenie ciśnienia?
Badaj się i ciesz się zdrowiem! O tym, dlaczego badania kontrolne pomagają nam żyć dłużej
Flora bakteryjna – jaki wpływ ma na nią dieta, pora roku i miejsce zamieszkania?
Czy mleko jest niezdrowe? Obalenie nabiałowych mitów. – Część II
Czy mleko jest niezdrowe? Obalenie nabiałowych mitów. – Część I
Witamina D3 – suplementacja, dawkowanie, zapotrzebowanie. Najnowsze wytyczne
Produkty light – jak odbiera je nasz mózg?
Czy na diecie liczą się tylko kalorie? Czym jest IIFYM?