Blog

Dieta cukrzycowa – co wolno, a co nie? Co może jeść cukrzyk bez ograniczeń?

Zastanawiasz się, jak powinna wyglądać dieta cukrzycowa – co wolno, a co nie jest dozwolone diabetykom? Zasady żywienia są dosyć restrykcyjne, ale po ich opanowaniu można komponować bardzo smaczne posiłki. Sprawdź, jak powinni się odżywiać chorzy na cukrzycę.

Zarówno przy cukrzycy typu pierwszego, jak i drugiego, a także cukrzycy ciążowej, chorzy muszą stosować dietę cukrzycową. Co wolno, a co nie przy tej chorobie? Należy pamiętać, że postępowanie musi koncentrować się na kontrolowaniu glikemii. Jest to wskaźnik, który pozwala określić poziom glukozy we krwi. Dla osoby dorosłej wynosi on 70-99 mg/dl (po posiłku poniżej 140 mg/dl).

Czym jest dieta cukrzycowa?

Dieta cukrzycowa to indywidualny plan żywieniowy, który opiera się na zasadach zdrowego żywienia. Dzięki temu chorzy mogą kontrolować poziom glukozy i zapobiegać wystąpieniu powikłań związanych z cukrzycą. Jadłospis powinien być zbilansowany, zawierać wystarczające ilości białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin i soli mineralnych przy jednoczesnym ograniczeniu ilości cukru, tłuszczu trans i sodu. Istotne jest również odpowiednie dobranie ilości kalorii do indywidualnych potrzeb pacjenta. 

Częste zaburzenia odżywiania w świecie fit - czym jest ortoreksja i bigoreksja?

Ten model żywienia może obejmować również zastosowanie suplementów, takich jak magnez, chrom i kwas alfa-liponowy, które mogą wspomóc kontrolę poziomu glukozy we krwi. Jednak przede wszystkim trzeba wiedzieć, czym dokładnie jest dieta cukrzycowa – co wolno, a co nie.

Cukrzyca – główne zalecenia żywieniowe

Głównym założeniem jest spożywanie wielu małych posiłków i przekąsek w ciągu dnia. Pozwoli to uniknąć gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi. Należy zwrócić uwagę na zdrowe i dobrze zbilansowane dania, składające się z warzyw, owoców, pełnych ziaren, jogurtu, chudego mięsa i ryb. Powinno się ograniczyć ilość tłuszczu, cukru, soli i produktów zbożowych. Należy unikać produktów typu fast food, słodyczy, napojów gazowanych i alkoholu.

frytki burger fast food

Dobrym rozwiązaniem jest dieta cukrzycowa pudełkowa, którą można znaleźć za pomocą Dietly. Dzięki temu diabetyk zapanuje nie tylko nad tym, co je, ale także nad wielkością swoich porcji. Posiłki trafiają prosto do odbiorcy – wystarczy otworzyć odpowiednie pudełko i cieszyć się smakiem.

Dieta cukrzycowa – co wolno, a co nie?

Zwłaszcza na początku niektórzy obawiają się diety cukrzycowej. Co wolno, a co nie? To bardzo istotne pytanie. Nie będzie się mieć takich dylematów, jeśli skorzysta się z cateringu dietetycznego. Na Dietly wyszukasz firmy cateringowe z całego kraju, więc każdy może znaleźć ofertę dla siebie. Przekonaj się i sprawdź:

  • catering dietetyczny Gdańsk;
  • catering dietetyczny Łódź;
  • catering dietetyczny Gdynia.

Warto jednak wiedzieć, czego unikać na diecie cukrzycowej, a co diabetyk może jeść bez ograniczeń.

top 10 cateringi z niskim indeksem glikemicznym ranking

Jakie produkty powinny być włączone do diety cukrzycowej?

Produkty, które powinny znaleźć się w diecie cukrzycowej, to zboża pełnoziarniste, chude mięso, jajka, ryby, orzechy i nasiona. Jedzenie białego ryżu, makaronu oraz białego może prowadzić do gwałtownych wahań poziomu cukru we krwi, dlatego te produkty należy ograniczyć do minimum.

Trzeba zadbać, by posiłki były zbilansowane. Właściwie bez ograniczeń można jeść warzywa o niskim indeksie glikemicznym. Do tej grupy należą między innymi cykoria, kalafior, kiszona kapusta, ogórek świeży, ogórek kiszony, pomidor, rzodkiewka, sałata, szpinak. Można sięgać także po naturalne słodkości, takie jak owoce (najlepiej w surowej formie). Również one muszą się wyróżniać niskim indeksem glikemicznym. Cukrzycy mogą więc jeść borówki, brzoskwinie, grejpfruty, mandarynki, pomarańcze itp. W przypadku owoców nie można jednak mocno przesadzać z ilością.

Diabetycy nie muszą odmawiać sobie deserów. Jednak ich skład powinien być dobrze skomponowany – najlepiej przygotować je samodzielnie z dodatkiem otrębów czy płatków owsianych. 

sałatka oliwki kasza miska obiad

Jakie produkty powinny być wykluczone z diety cukrzycowej?

Do produktów, które powinny być wykluczone z diety cukrzycowej, należą: 

  • wypieki cukiernicze;
  • słodycze i słodkie napoje;
  • miód oraz cukier;
  • produkty zawierające duże ilości cukru lub skrobi;
  • słone przekąski;
  • przetworzone wędliny;
  • tłuste mięso;
  • podroby;
  • smażone potrawy;
  • napoje alkoholowe.

W przypadku niektórych warzyw i owoców uwagę należy zwracać na wysokość ich indeksu glikemicznego, a także rezygnować z ich konserwowych wariantów. Do tej grupy zaliczane są również słodzone powidła, dżemy czy kandyzowane owoce. Wśród produktów zakazanych znajdują się także żółte oraz pełnotłuste produkty mleczne – w tym samo mleko po wysokiej zawartości tłuszczu. Dopuszczalne jest maksymalnie dwuprocentowe.
Stosowanie właściwej diety jest istotnym elementem leczenia cukrzycy. Dlatego tak ważne jest zapoznanie się z zasadami diety cukrzycowej – co wolno, a co nie to podstawowa wiedza. Zbilansowany model żywienia może zapobiec gwałtownym wahaniom poziomu glukozy we krwi, spowolnić rozwój choroby, zmniejszyć ryzyko rozwoju poważnych powikłań, a także poprawić jakość życia i samopoczucie. Nie trzeba przy tym żegnać się ze swoimi ulubionymi potrawami, wystarczy znaleźć dla nich zdrowie zamienniki.

dietly catering dietetyczny