Dieta pude艂kowa - Cukrzycowa

Dla kogo polecana?

Taki rodzaj diety pude艂kowej zosta艂 stworzony z my艣l膮 o osobach, kt贸re cierpi膮 na cukrzyc臋. Przy tej chorobie niezwykle wa偶ne jest to, z czego sk艂ada si臋 codzienny jad艂ospis. Odpowiednie od偶ywianie jest nieod艂膮cznym elementem terapii i bez jego wdro偶enia, uregulowanie glikemii mo偶e by膰 bardzo trudne nawet z wykorzystaniem lek贸w. Z uwagi na mnogo艣膰 konsekwencji zwi膮zanych z nieprawid艂owo prowadzonym leczeniem cukrzycy, nale偶y d膮偶y膰 do jak dba艂o艣ci o regularne przyjmowanie zaleconej farmakoterapii, utrzymania prawid艂owej masy cia艂a, zachowywania odpowiedniego poziomu aktywno艣ci fizycznej i stosowania kluczowych zalece艅 偶ywieniowych. Na diet臋 cukrzycow膮 z cateringu dietetycznego decyduj膮 si臋 osoby, kt贸rym zale偶y na rozwini臋ciu swojej wiedzy o tym jak powinny wygl膮da膰 ich posi艂ki oraz na racjonalnym od偶ywianiu si臋 ka偶dego dnia, niezale偶nie od ilo艣ci wolnego czasu.

Rodzaje cukrzycy

Niekt贸rym ta choroba kojarzy si臋 ze starszymi osobami, a innym z ma艂ymi dzie膰mi. Sk膮d taka rozbie偶no艣膰? Przede wszystkim pojawia si臋 ona ze wzgl臋du na r贸偶ne rodzaje cukrzycy. Ta o pod艂o偶u autoimmunizacyjnym jest nazwana cukrzyc膮 typu I 鈥 jest zazwyczaj diagnozowana w艂a艣nie u dzieci i m艂odych doros艂ych. W tym typie choroby dochodzi do znacznego lub ca艂kowitego uszkodzenia kom贸rek beta trzustki, kt贸re s膮 odpowiedzialne za syntez臋 insuliny. W wyniku tego procesu destrukcji, wydzielana jest coraz mniejsza ilo艣膰 tego hormonu, co prowadzi co stan贸w hiperglikemii. Jedyn膮 form膮 leczenia jest stosowanie iniekcji z insulin膮 po spo偶ywaniu posi艂k贸w. Do tego typu zaliczana jest tak偶e odmiana LADA, czyli cukrzyca o pod艂o偶u autoimmunizacyjnym wykrywana u os贸b po 35 roku 偶ycia, kt贸rej rozw贸j jest znacznie wolniejszy od typowego przebiegu. Z kolei cukrzyca typu II stanowi oko艂o 90% przypadk贸w i pomimo, 偶e jej przyczyn膮 jest r贸wnie偶 destrukcja kom贸rek beta trzustki, to zwykle przy jej wyst臋powaniu nie jest niezb臋dne stosowanie iniekcji z insulin膮. Kom贸rki trzustkowe s膮 w tym przypadku niszczone bardzo powolnie i pomimo, 偶e nasz organizm przy tej chorobie nie jest zdolny do wydzielania du偶ej ilo艣ci insuliny, to dzi臋ki doustnym lekom przeciwcukrzycowym i odpowiedniej diecie, mo偶na zapobiec stanom hipoglikemii. Warto zaznaczy膰, 偶e cukrzyca typu II mo偶e si臋 pog艂臋bia膰 w przypadku, gdy nie podejmujemy si臋 leczenia 鈥 nie wprowadzamy zmian stylu 偶ycia, nie dbamy o sw贸j jad艂ospis i mamy nadmiern膮 mas臋 cia艂a.

Czym s膮 wymienniki w臋glowodanowe?

Zalecenia 偶ywieniowe s膮 podobne dla wszystkich typ贸w cukrzycy, jednak dla os贸b leczonych insulin膮 istotna jest znajomo艣膰 wymiennik贸w w臋glowodanowych w posi艂kach. 1 wymiennik w臋glowodanowy odpowiada 10 g w臋glowodan贸w przyswajalnych. Pacjenci odpowiednio prowadzeni przez lekarzy powinni by膰 艣wiadomi tego ile jednostek insuliny musz膮 przyj膮膰 w zale偶no艣ci od spo偶ytej liczby wymiennik贸w w臋glowodanowych. Informacja o tej warto艣ci jest zwykle podawana przez cateringi dietetyczne oferuj膮ce diet臋 cukrzycow膮. Mo偶emy r贸wnie偶 w 艂atwy spos贸b okre艣li膰 liczb臋 wymiennik贸w w臋glowodanowych poprzez podzielenie zawarto艣ci w臋glowodan贸w przyswajalnych przez 10. Pami臋tajmy jednak o tym, 偶e niekiedy podana jest warto艣膰 dla w臋glowodan贸w og贸艂em 鈥 czyli tak偶e b艂onnika pokarmowego. Wtedy nale偶y odj膮膰 od tej liczby zawarto艣膰 b艂onnika i dopiero wtedy podzieli膰 przez 10.

Bilansowanie jad艂ospisu w diecie cukrzycowej

Aby d膮偶y膰 do wyr贸wnania cukrzycy niezb臋dne jest przede wszystkim osi膮gni臋cie prawid艂owej masy cia艂a, poniewa偶 nadwaga i oty艂o艣膰 s膮 czynnikami predysponuj膮cymi do rozwoju tej choroby. Z tego wzgl臋du osobom, kt贸re zmagaj膮 si臋 z nadmiern膮 wag膮 zaleca si臋 diet臋 redukcyjn膮, kt贸ra b臋dzie obejmowa艂a deficyt kaloryczny w granicach 300-500 kcal w stosunku do standardowego zapotrzebowania energetycznego. Cateringi dietetyczne oferuj膮ce diet臋 cukrzycow膮 bior膮 pod uwag臋 wytyczne opracowane przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne (PTD). Zawarto艣膰 w臋glowodan贸w w diecie cukrzyka powinien wynosi膰 oko艂o 45% energetyczno艣ci diety, natomiast je艣li ich 藕r贸d艂a maj膮 niski indeks glikemiczny i spo偶ywana jest du偶a ilo艣膰 b艂onnika, to dopuszczalny jest wy偶szy udzia艂 鈥 nawet do 60%. Poleca si臋 wybieranie produkt贸w o indeksie glikemicznym ni偶szym ni偶 55. Bardzo wa偶ne jest odpowiednie spo偶ycie b艂onnika pokarmowego, kt贸ry znajdziemy w pe艂noziarnistych produktach zbo偶owych, warzywach, owocach i orzechach. Szacuje si臋, 偶e minimalne dzienne zapotrzebowanie na ten sk艂adnik wynosi 25 g 鈥 wa偶ne, aby dba膰 o jego pokrycie, poniewa偶 pe艂ni wa偶n膮 rol臋 w kwestii regulowania glikemii poposi艂kowej.

Ile nale偶y jada膰 bia艂ka i t艂uszczu?

Zgodnie z aktualnymi rekomendacjami z roku 2019, osoby choruj膮ce na cukrzyc臋 powinny uwzgl臋dni膰 w swojej diecie t艂uszcz w ilo艣ci 25-40% energetyczno艣ci diety. Nale偶y jednak pami臋ta膰 o tym, kt贸re 藕r贸d艂a tego makrosk艂adnika b臋d膮 korzystnie wp艂ywa艂y na nasze zdrowie. Zaleca si臋 ograniczenie nasyconych kwas贸w t艂uszczowych do mniej ni偶 10% kaloryczno艣ci jad艂ospisu. Zgodnie z zaleceniami, dla cukrzyk贸w polecane s膮 wszystkie t艂uszcze ro艣linne poza olejem kokosowym i palmowym. W kwestii bia艂ka, proponowana jego zawarto艣膰 w diecie jest podobna jak dla os贸b zdrowych. Powinna ka偶dego dnia wynosi膰 ok. 1-1,5 g na ka偶dy kilogram masy cia艂a. Podkre艣la si臋 jednak, 偶e osoby zmagaj膮ce si臋 z cukrzyc膮 typu II, u kt贸rych wyst臋puje nadmierna masa cia艂a, mog膮 stosowa膰 wi臋ksze ilo艣ci bia艂ka osi膮gaj膮ce 20-30% energetyczno艣ci diety. Najlepiej jest stosowa膰 chude 藕r贸d艂a bia艂ka, z uwzgl臋dnieniem tak偶e ro艣linnych 藕r贸de艂 tego sk艂adnika 鈥 np. ro艣lin str膮czkowych.