Blog

    Żelazo – właściwości. Najlepsze źródła i sposoby na zwiększenie wchłaniania

    Żelazo to jeden z najważniejszych pierwiastków w diecie człowieka. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie organizmu, w tym transport tlenu do komórek. Niedobór żelaza może prowadzić do anemii i innych problemów zdrowotnych.

    Żelazo – pierwiastek niezbędny w diecie

    Żelazo to mikroelement, który pełni kluczową rolę w organizmie człowieka. Wchodzi w skład hemoglobiny, białka odpowiedzialnego za transport tlenu we krwi, oraz mioglobiny. Żelazo bierze udział w procesie oddychania komórkowego, umożliwiając produkcję energii. Ten pierwiastek jest również niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

    Mioglobina to z kolei białko o nieco innej funkcji niż hemoglobina. Dostaje się do naszego krwiobiegu w sytuacji uszkodzenia mięśni. Głównym zadaniem mioglobiny jest magazynowanie i dostarczanie tlenu do mięśni, by te mogły wytwarzać niezbędną do pracy energię.

    Anemia – objawy, badania diagnostyczne i najlepsze źródła żelaza

    Zapotrzebowanie na żelazo zależy od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Kobiety w wieku rozrodczym, zwłaszcza w ciąży, oraz sportowcy mają zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik. Niedobór żelaza może prowadzić do anemii, zmęczenia, osłabienia koncentracji i spadku odporności. Jak temu przeciwdziałać? Zobacz: Produkty bogate w żelazo – ważny element diety.

    Jakie jest zapotrzebowanie na żelazo?

    Normy spożycia żelaza dla populacji polskiej są ustalone na poziomie wystarczającego spożycia (AI) wyłącznie dla niemowląt od 1 do 6 miesiąca życia i wynoszą 0,3 mg na dobę. Dla pozostałych grup normy na spożycie żelaza są określone na poziomie średniego zapotrzebowania (EAR) i zalecanego spożycia (RDA) i wynoszą:

    EARRDA
    Chłopcy i dziewczynki – od 6. do 12. miesiąca życia7 mg11 mg
    Chłopcy i dziewczynki – od 1. do 9. roku życia3-4 mg7-10 mg
    Chłopcy – od 10. do 18. roku życia7-8 mg10-12 mg
    Dziewczęta – od 10. do 18. roku życia7-8 mg10-15 mg
    Kobiety6-8 mg10-18 mg
    Mężczyźni6 mg10 mg
    Kobiety w ciąży23 mg27 mg
    Kobiety karmiące piersią7 mg10 mg

    Objawy niedoboru żelaza

    Niedobór żelaza rozwija się stopniowo. Początkowo organizm wykorzystuje zapasy tego pierwiastka zgromadzone w wątrobie, śledzionie i szpiku kostnym. Gdy zgromadzone zasoby wyczerpują się, pojawiają się objawy niedoboru:

    • bladość skóry i błon śluzowych;
    • zmęczenie i osłabienie;
    • duszność podczas wysiłku fizycznego;
    • bóle i zawroty głowy;
    • zwiększona podatność na infekcje.

    W przypadku długotrwałego niedoboru żelaza rozwija się niedokrwistość (anemia). Stan ten wymaga leczenia pod kontrolą lekarza.

    anemia artykuł

    Źródła żelaza w diecie

    Żelazo występuje w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Wyróżnia się dwie formy tego pierwiastka: 

    • żelazo hemowe (znajdujące się w produktach zwierzęcych);
    • żelazo niehemowe (występujące w roślinach).

    Żelazo hemowe jest lepiej przyswajalne przez organizm. Jego wchłanianie sięga 20-30%, podczas gdy żelaza niehemowego tylko 1-10%.

    Produkty bogate w żelazo

    Najlepszym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza hemowego jest:

    • wątróbka gęsia, kacza, wieprzowa, kurza, indycza – 8,94-30,53 mg / 100 g;
    • wołowina – 2,6 mg / 100 g;
    • mięso z kaczki – 2,40 mg / 100 g;
    • mięso z królika – 2,3 mg / 100 g;
    • żółtko jaja kurzego – 2,73 mg / 100 g;
    • jaja kurze – 1,75 mg / 100 g;
    • cielęcina – 1,37 mg / 100 g;
    • mięso z kurczaka – 0,82 mg / 100 g;
    • łosoś – 0,38 mg / 100 g;
    • dorsz – 0,38 mg / 100 g;
    • pstrąg tęczowy – 0,3 mg / 100 g.

    Źródła żelaza niehemowego:

    • pestki dyni – 9 mg / 100 g;
    • soczewica czerwona – 7,39 mg / 100 g;
    • soczewica zielona – 6,51 mg / 100 g;
    • orzechy nerkowca – 6,43 mg / 100 g;
    • sezam – 6,43 mg / 100 g;
    • natka pietruszki – 6,2 mg / 100 g;
    • amarantus – 6,0 mg / 100 g;
    • płatki owsiane 5,0 mg / 100 g;
    • pestki słonecznika 4,5 mg / 100 g;
    • kakao – 4,11 mg / 100 g;
    • kasza jaglana – 3,01 mg / 100 g;
    • suszone morele 2,6 mg / 100 g;
    • kasza gryczana – 2,47 mg / 100 g;
    • szpinak – 2,35 mg / 100 g;
    • tofu – 1,70 mg / 100 g.

    Osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej powinny zadbać o odpowiednią podaż żelaza z produktów roślinnych i ewentualną suplementację.

    Więcej o skuteczności suplementów diety - artykul

    Sposoby na zwiększenie wchłaniania żelaza

    Wchłanianie żelaza niehemowego można zwiększyć poprzez łączenie go w posiłku z produktami bogatymi w witaminę C. Kwas askorbinowy zwiększa biodostępność tego pierwiastka nawet czterokrotnie. Dlatego warto do posiłków dodawać świeże warzywa i owoce, np. paprykę, brokuły, cytrusy, truskawki. Wchłanianie żelaza poprawia również obecność mięsa, drobiu i ryb w posiłku. Białka zwierzęce stymulują wydzielanie kwasu solnego w żołądku, co sprzyja przyswajaniu tego pierwiastka.

    Istnieją też czynniki, które ograniczają wchłanianie żelaza niehemowego. Należą do nich:

    • fityniany występujące w produktach zbożowych z pełnego przemiału;
    • polifenole i garbniki obecne w kawie, herbacie, kakao, czerwonym winie;
    • wapń i fosforany zawarte w mleku i przetworach mlecznych.

    Aby nie zmniejszać biodostępności żelaza, należy unikać popijania posiłków kawą i herbatą oraz ograniczyć spożycie mleka do 2-3 godzin przed lub po posiłku.

    Częste zaburzenia odżywiania w świecie fit - czym jest ortoreksja i bigoreksja?

    Dieta pudełkowa zapewnia zbilansowaną dietę

    Osoby korzystające z diety pudełkowej mogą mieć pewność, że posiłki są odpowiednio zbilansowane pod względem zawartości żelaza. Catering dietetyczny oferuje różnorodne menu, w którym znajdują się zarówno produkty zwierzęce bogate w żelazo hemowe, jak i rośliny strączkowe, warzywa i owoce dostarczające żelaza niehemowego. Dodatek warzyw lub owoców bogatych w witaminę C do każdego posiłku zapewnia lepsze wchłanianie tego pierwiastka. Wejdź na Dietly, by znaleźć i porównać oferty firm cateringowych z twojego miasta.

    Żelazo to kluczowy składnik diety, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego niedobór może prowadzić do anemii i innych problemów zdrowotnych. Aby zapewnić odpowiednią podaż żelaza, warto sięgać po chude mięso, drób, ryby, nasiona roślin strączkowych, zielone warzywa, orzechy i suszone owoce. Wchłanianie żelaza niehemowego można zwiększyć, łącząc produkty roślinne z porcją witaminy C oraz unikając popijania posiłków kawą i herbatą. Osoby stosujące dietę pudełkową mogą liczyć na zbilansowane posiłki, dostarczające odpowiedniej ilości żelaza z różnych źródeł.