Blog

SIBO – co to jest? Przyczyny, objawy, leczenie i dieta

SIBO, czyli zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, to stan, w którym stwierdza się zwiększoną ilość bakterii w jelicie cienkim. Nieleczone SIBO może prowadzić do zaburzeń trawienia i wchłaniania, a nawet niedożywienia organizmu. Oto co musisz wiedzieć.

Czym jest SIBO? Najważniejsze informacje

Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO) to zaburzenie równowagi mikrobioty w przewodzie pokarmowym, polegające na nadmiernym rozroście w jelicie czczym flory bakteryjnej typowej dla jelita grubego. Prowadzi to do zaburzeń trawienia oraz wchłaniania pokarmów, zwłaszcza tłuszczów i witaminy B12. W normalnych warunkach jelito cienkie jest zasiedlone przez niewielką ilość bakterii. 

Za utrzymanie tej równowagi odpowiadają m.in. kwaśny sok żołądkowy, enzymy trzustkowe, motoryka jelit, śluz jelitowy, immunoglobulina A oraz zastawka krętniczo-kątnicza. Zaburzenie któregokolwiek z tych mechanizmów może doprowadzić do rozwoju SIBO.

Czym jest SIBO? Objawy, leczenie i dieta

Przyczyny SIBO – co wywołuje tę chorobę?

Do czynników ryzyka rozwoju SIBO zalicza się przede wszystkim:

  • zakłócenia procesu trawienia w niektórych chorobach (np. cukrzyca, celiakia, choroby zapalne jelit, IBS, mukowiscydoza, przewlekłe zapalenie trzustki, przewlekła niewydolność nerek, marskość wątroby, rak jelita grubego);
  • zaburzenia anatomiczne (np. zrosty pooperacyjne, operacje bariatryczne, zwężenie jelita po radioterapii); 
  • stosowanie niektórych leków (opioidy, leki hamujące wydzielanie żołądkowe);
  • podeszły wiek;
  • osłabioną odporność organizmu (np. zakażenie HIV, niedobór IgA);
  • uchyłki jelita cienkiego.

Głównym czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju SIBO jest upośledzenie pracy mioelektrycznego kompleksu wędrującego, czyli fal skurczowych, które przesuwają treść pokarmową i kontrolują wzrost bakterii w jelicie cienkim.

Dodatki do żywności - artykuł

Objawy SIBO

Nadmierny rozrost flory bakteryjnej w początkowym odcinku przewodu pokarmowego może prowadzić do zaburzenia przebiegu procesów trawiennych w jelicie cienkim. Skutkiem jest szereg nieprzyjemnych dolegliwości gastrycznych oraz ograniczenie wchłaniania węglowodanów, białek, tłuszczów oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które przyczyniają się do osłabienia funkcjonowania całego organizmu. Należy zwrócić uwagę na:

  • bóle brzucha;
  • zaburzenia rytmu wypróżnień w postaci zaparć i/lub biegunek (w tym biegunki tłuszczowe);
  • wzdęcia, gazy;
  • odbijanie się, zgaga, refluks.

U niektórych pacjentów mogą występować nudności i wymioty. Przy długotrwałym utrzymywaniu się zaburzeń trawienia i wchłaniania istnieje ryzyko utraty masy ciała i rozwoju niedożywienia.

Mniej oczywiste objawy SIBO

Przy SIBO objawy mogą obejmować nie tylko układ pokarmowy. Niekiedy występują także przy SIBO objawy neurologiczne:

  • obniżenie nastroju;
  • zespół przewlekłego zmęczenia;
  • zmiany skórne;
  • zapalenie stawów czy kłębuszkowe zapalenie nerek;

Wskazuje się również, że stopień nasilenia objawów SIBO zależy w głównej mierze od umiejscowienia rozrostu bakteryjnego. Jeżeli będzie sięgał do górnego odcinka przewodu pokarmowego (np. dwunastnica, początkowy odcinek jelita cienkiego) i/lub obejmie jego znaczną część, to objawy SIBO będą bardziej intensywne i jego przebieg może być bardziej gwałtowny. 

W przypadku, gdy rozrost bakteryjny obejmuje jedynie niewielki obszar poza jelitem grubym (np. końcowy fragment jelita krętego), to zarówno zaburzenia trawienia i wchłaniania, jak również nasilenie objawów będą znacznie mniej intensywne.

Diagnostyka SIBO

Objawy SIBO wymagają diagnostyki, gdyż mogą wskazywać na poważne choroby układu pokarmowego. Podstawowym badaniem jest wodorowo-metanowy test oddechowy. Polega on na wypiciu roztworu z laktozą lub glukozą i pomiarze stężenia wodoru i metanu w wydychanym powietrzu. Podwyższone poziomy tych gazów świadczą o rozroście bakterii w jelicie cienkim.

Lekarz może zlecić także inne badania, takie jak badania krwi, kału, endoskopię czy biopsję jelita cienkiego, aby wykluczyć inne schorzenia o podobnych objawach, np. choroby zapalne jelit czy zespół jelita drażliwego.

Leczenie SIBO – skuteczne metody

Celem leczenia SIBO jest usunięcie przyczyny schorzenia, ograniczenie objawów, zmniejszenie nadmiernej liczby bakterii oraz zastosowanie odpowiedniego wsparcia żywieniowego w razie potrzeby. Podstawą terapii jest zwykle antybiotykoterapia trwająca 2-4 tygodnie. Stosuje się antybiotyki działające na tlenowe i beztlenowe bakterie Gram-ujemne. W przypadku nawrotów, konieczne może być dłuższe leczenie.

Ważne jest także wyeliminowanie czynników predysponujących do rozwoju SIBO, takich jak nieprawidłowości anatomiczne czy stosowanie niektórych leków. Niekiedy konieczna jest interwencja chirurgiczna.

Suplementy diety na odchudzanie - wady i zalety

Dieta w SIBO jest bardzo ważna

Ważnym etapem wsparcia dietetycznego w przebiegu choroby jelit SIBO jest zastosowanie odpowiedniej terapii żywieniowej. Powinna być ukierunkowana na redukcję przerostu bakteryjnego, wsparcie antybiotykoterapii oraz poprawę stanu błony śluzowej jelita. W tym celu eliminuje się z diety produkty żywnościowe, które mogą stanowić pożywkę dla bakterii kolonizujących jelito cienkie. Następnie, gdy śluzówka jelita ulegnie regeneracji, stopniowo wprowadza się je ponownie do diety i ocenia nasilenie objawów ze strony przewodu pokarmowego lub ewentualne wykształcenie tolerancji na te produkty.

Choroba jelit SIBO – jak leczyć je dietą? Dotychczas opracowano kilka takich diet, a najpopularniejsze z nich to:

  • dieta SCD (z ang. the Specific Carbohydrates Diet) – dieta specyficznych węglowodanów – założeniem diety jest eliminacja węglowodanów złożonych (di-, oli- i polisacharydów), których trawienie może być problematyczne ze względu na brak enzymów rozkładających specyficzne wiązania w tych węglowodanach; zaburzone trawienie tych składników może przypuszczalnie powodować rozrost bakterii w jelicie cienkim;
  • dieta GAPS (z ang. – the Gut and Psychology Syndrome Diet) – założeniem diety jest przede wszystkim regeneracja bariery jelitowej, która została naruszona w wyniku przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim; jest jeszcze bardziej restrykcyjną formą diety SCD;
  • dieta LFD / LOW FODMAP (z ang. – the Low-Fermentable-Oligosaccharides-Disaccharides-Monosaccharides and Polyols Diet) – dieta stosowana m.in. jako leczenie SIBO zakłada ograniczenie spożywania produktów zawierających w swoim składzie duże ilości fermentujących mono-, di- i oligosacharydów oraz polioli; polega na eliminacji tych grup produktów z diety na okres 6-8 tygodni, a następnie stopniowe ich wprowadzenie w zależności od tolerancji, do momentu pełnego rozszerzenia diety i opracowania listy dobrze akceptowalnych produktów; eliminacji podlegają m.in.: pszenica, żyto, jęczmień, nasiona roślin strączkowych, większość nabiału, słodziki, niektóre warzywa i owoce.

Dieta w przypadku SIBO powinna być dobrana indywidualnie dla każdego pacjenta na podstawie dokładnego wywiadu żywieniowego. Lista produktów, które należy wyeliminować z diety, zależy bowiem od osobniczych reakcji danej osoby i u każdego pacjenta będzie wyglądać nieco inaczej. Ponadto ponowne wprowadzanie wyeliminowanych wcześniej produktów będzie przebiegało w zupełnie inny sposób u poszczególnych osób. Celem postępowania dietetycznego jest leczenie SIBO i zmniejszenie nasilenia objawów, poprawa jakości życia pacjenta oraz utrzymanie stanu remisji.

Aby mieć pewność, że posiłki są odpowiednio skomponowane, warto skorzystać z diety pudełkowej. Oferty firm cateringowych można znaleźć i porównać na Dietly. To wygodne rozwiązanie, które oszczędza twój czas.

catering dietetyczny dietly

SIBO można opanować – to musisz wiedzieć

SIBO to schorzenie polegające na nadmiernym rozroście bakterii w jelicie cienkim. Objawia się ono dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego, takimi jak biegunki, wzdęcia czy bóle brzucha. Nieleczone może prowadzić do niedożywienia. W leczeniu SIBO stosuje się antybiotykoterapię, eliminację czynników predysponujących oraz dietę LOW FODMAP. Ważna jest współpraca z lekarzem w celu ustalenia przyczyny schorzenia i wdrożenia odpowiedniego postępowania.

dietly catering dietetyczny