Dieta pudełkowa
Wegetariańska
Dieta wegetariańska w cateringu dietetycznym obejmuje eliminację mięsa, ryb i owoców morza. Dozwolone są jednak produkty mleczne oraz jajka. Na zamówienie tego wariantu decydują się osoby, które pragną zmniejszyć ilość spożywanych produktów odzwierzęcych, nie lubią mięsa i ryb, albo chciałyby zacząć odżywiać się bardziej roślinnie. Niekiedy jest to dobre rozwiązanie dla tych, którzy mają alergię na ryby lub czują się ociężale po zjedzeniu potraw mięsnych.
Czym jest dieta Wegetariańska
Roślinne urozmaicenie na co dzień
Dzięki zmniejszeniu spożycia produktów odzwierzęcych poprzez eliminację mięsa i ryb, z większym prawdopodobieństwem będziemy jadali większe ilości warzyw, owoców oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych. Przy tym wariancie większość dań głównych będzie się składała z roślin strączkowych, takich jak soczewica, ciecierzyca, fasola, czy groch. Nierzadko opierają się na wysokobiałkowych przetworach – np. tofu albo granulaty sojowe. Ta grupa produktów jest bardzo korzystna dla naszego zdrowia, szczególnie w zakresie ochrony przed chorobami nowotworowymi. Warzywa strączkowe zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, który jest pożywką dla korzystnej flory bakteryjnej w jelicie grubym. Ma on również zdolność do hamowania wchłaniania cholesterolu z żywności oraz spowalnia poposiłkowy wzrost glukozy. Strączki to również dobre źródło żelaza, którego przyswajanie może być zwiększane poprzez dodatek produktów bogatych w witaminę C do posiłku – np. papryki czerwonej, czy natki pietruszki. Osoby, dla których ważna jest poprawa zdolności do zapamiętywania i koncentracji, mogą również odczuć poprawę w samopoczuciu, ponieważ rośliny strączkowe pomogą w pokryciu dziennego zapotrzebowania na ważne dla mózgu składniki, takie jak magnez i witaminy z grupy B.
Dla kogo polecany?
Ten wariant jest dobrym pomysłem nie tylko dla osób, które chcą całkowicie wykluczyć z diety ryby i mięso, ale również dla tych, którzy chcą urozmaicić swój jadłospis. Niektórzy decydują się na zamawianie opcji wegetariańskiej przez kilka dni w tygodniu – a w pozostałe jadają dietę standardową z cateringu dietetycznego. Wybór tej bardziej roślinnej wersji pomoże nam w rozszerzeniu ilości pomysłów na własne posiłki i będzie dobrym przykładem tego, jak je konstruować na bazie warzyw. Osoby, które nie jadały w ogóle roślin strączkowych mogą na początku takiej diety odczuć wzdęcia, gazy, a niekiedy także bóle brzucha. Zauważono jednak, że możliwym jest zwiększenie tolerancji na takie produkty, należy jednak wprowadzać je do jadłospisu powoli i stopniowo. Jeśli odczuwamy takie dolegliwości, to dobrze jest zamówić dietę wegetariańską początkowo na kilka dni tygodnia, a następnie konsekwentnie zwiększać do całkowitej zmiany.
Roślinne odpowiedniki
Przy wykluczaniu wszystkich produktów mięsnych należy zwrócić uwagę na to, aby jadać odpowiednią ilość białka i żelaza z innych źródeł. W diecie wegetariańskiej pokrycie zapotrzebowania na proteiny nie jest trudne – znajdziemy je w roślinach strączkowych, ale także w dozwolonych jajkach, twarogach, wysokobiałkowych jogurtach. Z kolei żelazo będą nam dostarczały strączki, kasza gryczana, brokuły, szpinak, jarmuż, płatki owsiane i inne produkty z pełnego ziarna. Niestety, roślinna postać tego pierwiastka jest nieco słabiej przyswajalna (2-20%) w porównaniu do tej, która znajduje się w rybach i mięsie (5-35%). Aby poprawić wchłanialność żelaza, warto łączyć posiłki je zawierające ze źródłami witaminy C, oligosacharydami (np. czosnek, cebula, pomidory) oraz skrobią oporną (ryż, makaron, pumpernikiel).
O czym należy pamiętać?
Wegetariański wariant diety z cateringu dietetycznego może być stosowany na drodze redukcji masy ciała, jednak aby był w tym pomocny niezbędne jest zamówienie go w odpowiedniej kaloryczności. Nasze zapotrzebowanie energetyczne jest uzależnione od aktualnej masy ciała, wieku, aktywności fizycznej i zamierzonego celu. Aby sprawdzić jaką liczbę kilokalorii powinniśmy jadać każdego dnia, warto skorzystać z naszego kalkulatora, który znajduje się na stronie głównej porównywarki Dietly.pl. Dzięki temu, że każdego dnia będziemy mieli dostarczane gotowe do spożycia posiłki, to łatwiej będzie o unikanie podjadania pomiędzy nimi, a uregulowanie nadmiernego apetytu przyjdzie nam z większą łatwością. Warto również pamiętać o odpowiednim nawodnieniu każdego dnia, szczególnie ze względu na to, że przy przejściu na dietę wegetariańską możemy radykalnie zwiększyć swoją dzienną podaż błonnika pokarmowego, którzy przy nieodpowiedniej podaży płynów może powodować zaparcia.