Dieta śródziemnomorska – jadłospis 1500 kcal
Za jedną z najzdrowszych diet uznana została dieta śródziemnomorska. Jadłospis uwzględnia przede wszystkim warzywa, owoce, ciemne pieczywo, makarony i kasze, a także ryby, owoce morza oraz orzechy. Zobacz, jak komponować posiłki, by w pełni wykorzystać dobrodziejstwa diety!
Jadłospis diety śródziemnomorskiej wyklucza spożywanie czerwonego mięsa, produktów przetworzonych. Dieta dostarcza wszystkich niezbędnych składników mineralnych, witamin, przeciwutleniaczy, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Produkty wskazane w diecie śródziemnomorskiej to świeże warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, nasiona, ryby, owoce morza, nasiona roślin strączkowych, oliwa z oliwek, zioła oraz czerwone wino. Z umiarem należy spożywać drób, jaja i nabiał. Zakazane jest spożycie słodyczy, dań typu fast food, cukru, słonych przekąsek, napojów słodzonych, margaryny. Jedną z ważniejszych zasad jest jedzenie 4-5 posiłków w ciągu dnia, co 3-4 godziny. Pomiędzy posiłkami należy pić dużo wody. Kolację zaleca się zjadać najpóźniej 2 godziny przed snem.
Dieta śródziemnomorska – jadłospis na śniadania
Dzień warto rozpocząć od wypicia szklanki ciepłej wody z sokiem z cytryny. Napój pobudzi produkcję soków żołądkowych i ułatwi trawienie pierwszego posiłku. Jak może wyglądać przykładowy jadłospis na śniadania? Plan żywieniowy może obejmować:
- kanapki z chleba żytniego z zieloną pastą z awokado (awokado, chudy twaróg, rzodkiewka);
- grzanki z chleba żytniego z serem mozzarellą, pomidorem i czarnymi oliwkami;
- kanapki z pełnoziarnistego chleba żytniego z pastą guacamole (awokado, pomidor, cebula dymka, limonka, sałata);
- kanapki z pastą jajeczną (jaja, szczypiorek, jogurt naturalny);
- placki z bananem;
- owsiankę z owocami (np. granat);
- kaszę jaglaną z owocami.
Przykładowy jadłospis na drugie śniadanie
Przykładowy jadłospis diety śródziemnomorskiej powinien również uwzględniać drugie śniadanie. To, dobrze jest spożyć 3 godziny po pierwszym śniadaniu. W menu mogą się znaleźć świeże warzywa i owoce, orzechy oraz ciemne pieczywo i oliwa z oliwek. Jako drugi posiłek w ciągu dnia możesz sobie zaserwować:
- owocowy koktajl z banana, nasion chia, imbiru, kurkumy;
- grejpfruta i garść orzechów włoskich;
- sałatkę z serem feta, papryką czerwoną, rzodkiewką i pomidorkami koktajlowymi;
- sałatkę z serem feta i burakami, natką pietruszki, rukolą, nasionami sezamu;
- sałatkę z owoców i jogurtu naturalnego (banan, kiwi lub pomarańcza);
- sałatkę ze szpinakiem, serem mozzarella, pomidorami i oliwą z oliwek;
- tost z pieczywa pełnoziarnistego z kolorowymi warzywami (sałata, ogórek, pomidorki koktajlowe, czerwona papryka, zielone oliwki);
- świeżo wyciskany sok warzywno-owocowy;
- garść jagód i kilka orzechów nerkowca;
- koktajl z jarmużu, banana i pomarańczy.
Do posiłku zaleca się podać szklankę wody mineralnej np. z dodatkiem soku z cytryny lub pomarańczy.
Jadłospis diety śródziemnomorskiej – obiad
Jak skomponować wartościowe danie obiadowe? Bazę mogą stanowić ryby i owoce morza, świeże zioła (tymianek, bazylia, oregano, szałwia, rozmaryn), produkty zbożowe – ciemne makarony, ryż brązowy i kasze. Przykładowe dania obiadowe to m.in.:
- dorsz zapiekany w piekarniku z ryżem brązowym i gotowanym lub pieczonym burakiem;
- spaghetti z pieczonym łososiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem;
- kasza gryczana z piersią z kurczaka i marchewką z groszkiem;
- leczo warzywne (ciecierzyca, fasolka szparagowa, cukinia, papryka czerwona, czosnek, cebula, natka pietruszki, oliwa z oliwek) z komosą ryżową;
- makaron ryżowy z krewetkami w sosie pomidorowym;
- pieczona pierś z kurczaka z ryżem i cukinią;
- kasza pęczka z pieczonym łososiem, surówka z kiszonej kapusty i marchewki;
- zupa rybna z chili i makaronem ryżowym, z prażonym ziarnem sezamu;
- zupa krem z cukinii i grillowany łosoś;
- bakłażan faszerowany kaszą i mozzarellą (kasza jaglana, pieczarki, pomidor, przyprawy, oliwa z oliwek).
Interesuje cię dieta śródziemnomorska? Jadłospis to nie tylko wykaz przykładowych posiłków, ale również zasady ich przyrządzania. Warto pamiętać, że zaleca się całkowitą rezygnację ze smażenia w wysokich temperaturach. Zalecaną formą obróbki termicznej jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie. Dieta przyniesie efekty, jeśli posiłki będą prawidłowo komponowane, przygotowywane i jedzone w odpowiednich odstępach czasowych.