Blog

Najlepsze produkty superfood na zimę

Niezależnie od tego czy dopiero zaczynasz swoją przygodę ze zdrowym stylem życia, czy praktykujesz dbanie o siebie i swoich bliskich od wielu lat – zima jest tą porą roku, podczas której należy mocniej niż zwykle zadbać o swoje zdrowie.

Spadek temperatury, krótsze niż zwykle dni, porywisty wiatr i częste opady osłabiają odporność, a wraz z nią również samopoczucie. Jeśli chcesz czuć się dobrze, mieć więcej energii do działania, a jednocześnie zmniejszyć ryzyko złapania infekcji bakteryjnej lub wirusowej, to zadbaj o swoją dietę.

https://dietly.pl/blog/witaminy-na-odpornosc

Zima to pora roku, która nieco ogranicza dostępność niektórych wartościowych produktów spożywczych. Niektórzy uważają wręcz, że prawidłowe zbilansowanie posiłków w tym czasie jest niemożliwe. My jesteśmy odmiennego zdania – sądzimy, że jest to realne, szczególnie wtedy, gdy wiemy po jakie produkty warto sięgać by wzmocnić swoje ciało i cieszyć się dobrym samopoczuciem.

W tym artykule przygotowaliśmy listę zimowych superfoods, które możesz wprowadzić do swojej diety właśnie teraz, by urozmaicić swoje posiłki. Korzystanie z superfoods to świetne rozwiązanie – dodaje potrawom smaku i wyrazu, jednocześnie dostarczając organizmowi cennych substancji odżywczych.

Czym są superfoods?

Zanim dowiesz się nieco więcej o polecanych przez nas superfoods na zimę, chcemy byś wiedział skąd wziął się ten termin i jaka jest jego historia.

Określenie superfood zostało po raz pierwszy użyte przez Aarona Mossa w 1998 roku. Wykorzystał je w swoim artykule prasowym, który przygotował dla czasopisma Nature Nutrition. Tematem pracy Aarona Mossa była organiczna żywność, cechująca się wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi. Moss zauważył zależności pomiędzy spożywaniem określonych produktów spożywczych, a ich wpływem na funkcjonowanie organizmu człowieka. Wiedział, że wprowadzenie niektórych produktów spożywczych niesie ze sobą wiele korzyści, między innymi:

  • Poprawę funkcjonowania układu odpornościowego,
  • Oczyszczanie organizmu z toksyn i zanieczyszczeń,
  • Polepszenie samopoczucia i wzmocnienie organizmu.
artykuł superfood
https://dietly.pl/blog/kiszonki-zimowe-superfoods

Które produkty możemy zaliczyć do superfoods na zimę?

Pomimo tego, że od pierwszego użycia terminu superfood minęło już ponad 20 lat, do tej pory nie została sprecyzowana, jedna definicja tego słowa. Nie ma również ściśle określonych kryteriów dotyczących tego, które produkty spożywcze mogą być zaliczane do grupy superfoods, a które nie. Nie znajdziemy również jednej, spójnej listy, która wskaże nam wszystkie superfoods.

Możemy jednak przyjąć, że superfoods to żywność cechująca się wysokim stężeniem cennych dla zdrowia składników: witamin, składników mineralnych, substancji aktywnych biologicznie, aminokwasów, enzymów, antyoksydantów, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wielu, wielu innych, które mogą mieć korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

Czy napoje i napary mogą być superfoods na zimę?

Zimą częściej niż zwykle sięgamy po napary i herbaty – jest to całkiem zrozumiałe, gorące napoje nie tylko świetnie rozgrzewają ciało, mają cały szereg prozdrowotnych właściwości, które można wykorzystać, szczególnie gdy za oknem zimno, szaro i ponuro.

Czystek – napar o niesamowitych właściwościach zdrowotnych

Listę zimowych superfoods otwieramy czystkiem. Czystek to roślina, o szczególnych właściwościach zdrowotnych. Swoje działanie zawdzięcza dużemu stężeniu polifenoli (substancji o silnym potencjale antyoksydacyjnym).

https://dietly.pl/blog/witamina-c-zrodla-objawy-niedoboru-rola-w-organizmie-i-dzienne-zapotrzebowanie

Regularne stosowanie czystka, zwiększa potencjał antyoksydacyjny organizmu, chroniąc go przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Polifenole hamują powstawanie i rozwój stanów zapalnych w organizmie, zmniejszają ryzyko występowania niektórych chorób, w szczególności tych związanych z nieprawidłowościami układu naczyniowo-sercowego. Aby maksymalnie wykorzystać potencjał antyoksydacyjny czystka, należy zalać ziele wodą o temperaturze 95 stopni i zaparzać pod przykryciem przez około godzinę, po czym wypić.

Imbir – rozgrzeje i wzmocni

Imbir to superfoods, o którym najlepiej pamiętać zimą. Warto wykorzystywać go do przyrządzania naparów, może być także aromatyczną przyprawą, którą wykorzystamy jako dodatek do dań wytrawnych lub słodkich. Imbir nie tylko dobrze smakuje, jest również źródłem cennych, aktywnych biologicznie substancji, które mogą wpłynąć na samopoczucie. Imbir wzmacnia i rozgrzewa organizm. może wspomagać leczenie przeziębień i infekcji, ma lekkie działanie napotne.

https://dietly.pl/blog/flora-bakteryjna-wplyw-srodowiska

Świetnie sprawdzi się również jako wsparcie dla układu pokarmowego: zwiększa wydzielanie śliny, soku żołądkowego i żółci. Potwierdzonymi wskazaniami do korzystania z imbiru są:

  • Dolegliwości dyspeptyczne (wzdęcia, niestrawność, odbijanie się, niedokwasota żołądka),
  • Brak apetytu,
  • Choroba lokomocyjna.
Photo by Jamie Street on Unsplash

Które owoce to najlepsze superfoods na zimę?

Szukając informacji na temat superfoods, nie sposób nie trafić na owoce – nic w tym dziwnego, owoce są niezwykle ważnym elementem naszej diety, są słodkie, kolorowe i niezwykle bogate w cenne dla naszego zdrowia substancje. Jesteśmy zdania, że wszystkie owoce (pod warunkiem, że spożywane w odpowiednich ilościach) mają korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Dziś jednak przedstawiamy cztery, które naszym zdaniem są prawdziwymi zimowymi superfoods.

Aronia – jagodowy superfood na zimę, o cierpko-słodkim smaku

Na listę superfoods aronia trafiła ze względu na największą spośród wszystkich owoców zawartością antocyjanów i innych polifenoli. Związki zawarte w owocach aronii mają bardzo silne właściwości antyoksydacyjne. Szczególnie bogatą w antyoksydanty odmianą aronii jest aronia czarnoowocowa, która ma ponad 4 razy więcej polifenoli niż owoce czarnej porzeczki i ponad 10 razy więcej niż truskawki, maliny czy jeżyny.

aronia owoc
Photo by Kat von Wood on Unsplash

Aronia prócz niezwykłego potencjału antyoksydacyjnego cechuje się wysoką zawartością witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.

Prozdrowotne właściwości aronii:

  • Wykazuje aktywność przeciwnowotworową (działanie chemoprewencyjne),
  • Zmniejsza ryzyko powstawania chorób układu naczyniowo-sercowego,
  • Zapobiega cukrzycy, wspiera gospodarkę węglowodanową organizmu.
acai jagody owoc
Photo by Ella Olsson on Unsplash

Jagody Acai – superfood nie tylko na zimę!

O jagodach Acai bardzo często wspomina się w kontekście najpopularniejszych superfoods. Acai to brazylijski owoc, którego regularne przyjmowanie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Choć niełatwo spotkać go na sklepowych półkach, można korzystać z niego w postaci suszonych lub sproszkowanych owoców. Acai jest świetnym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Na tle innych owoców Acai wyróżnia się bardzo wysoką wartością energetyczną – w 100 g, znajdziemy aż 534 kcal – dzieje się tak ze względu na duże stężenie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych w roślinie.

Właściwości zdrowotne jagód Acai:

  • Polifenole w nich zawarte chronią układ krwionośny przed szkodliwym działaniem wolnych rodników (obniżają stężenie cholesterolu LDL, ułatwiają przepływ krwi przez naczynia krwionośne, utrudniają odkładanie się blaszek miażdżycowych) ,
  • Wspierają pracą układu pokarmowego – zapewniają uczucie sytności,
  • Wzmacniają organizm, redukują uczucie znużenia, zwiększają wytrzymałość fizyczną.
rokitnik owoc
Photo by Yoksel 🌿 Zok on Unsplash

Rokitnik (nie)zwyczajny! – superfood na zimę

Rokitnik to kolejny superfood, po który warto sięgać zimą! Charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami, które zapewniają mu wysokie miejsce na naszej liście superfoods na zimę. Zarówno owoce, napar jak i olej z rokitnika zasługują na uwagę! Owoce, są skoncentrowanym źródłem witamin, antyoksydantów i składników mineralnych. Olej z kolei to naturalne źródło cennych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Napary z rokitnika polecane są szczególnie podczas spadków odporności, gdyż świetnie wspomagają pracę układu oddechowego, chronią błony śluzowe i przyśpieszają ich regenerację.

https://dietly.pl/blog/jak-dbac-o-odpornosc-w-czasie-pandemii-koronawirusa/

Zimą częściej niż zwykle jesteśmy narażeni na nadmierne przesuszenie skóry – dużo przebywamy w klimatyzowanych pomieszczeniach, a suche powietrze nie ułatwia zachowania dobrze nawilżonej i jędrnej skóry. Stosowanie oleju z rokitnika może przynieść ulgę – świetnie koi, ma właściwości regenerujące, przeciwtrądzikowe i uelastyczniające. Ma wszystko czego potrzebuje nasza skóra zimą!

Photo by Webvilla on Unsplash
Photo by Webvilla on Unsplash

Czy warzywa mogą być superfoods na zimę?

Jak najbardziej!

Jesteśmy zdania, że wszystkie zielone warzywa powinny znajdować się na liście superfoods, nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale i przez cały rok. Do zielonych, zimowych superfoods z pewnością należy zaliczyć jarmuż, szpinak i brukselki – są tanie, ogólnodostępne i świetnie sprawdzą się jako dodatek do koktajli, sałatek czy jako baza do dania głównego. Wykorzystajmy ich potencjał – korzystając z nich każdego dnia. Zielone warzywa dostarczą nam cennych witamin – w tym kwasu foliowego, który świetnie wesprze funkcjonowanie układu n`erwowego, przyczyni się do poprawy naszego nastroju, błonnika, który poprawi motorykę układu pokarmowego oraz składników o silnym działaniu antyoksydacyjnym, które wraz z innymi superfoods z naszej listy wzmocnią ciało i ochronią je przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które są bezpośrednią przyczyną wielu chorób, z którymi boryka się współczesny człowiek.

Więcej na temat superfoods pisaliśmy w artykule Jarmuż, cebula, natka pietruszki, ciecierzyca, kiełki, pomidor, winogrona – zwykłe produkty czy superżywność?

https://dietly.pl/
  1. Ekiert K., Dochniak M.: Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek? Piel. Zdr. Publ. 2015, 5, 401-408.
  2. Mróz M., Ratajczak A., Korek E.: Potencjalne zagrożenia wynikające ze spożycia wybranych produktów „superfoods”. Alergia Astma Immunologia, 2020, 25(1), 24-27.
  3. Łażewska D., Miętkiewska K., Studzińska-Sroka E.: Imbir lekarski – roślina o właściwościach neuroochronnych. Postępy Fitoterapii, 2019, 20(4), 268-276.
  4. Białek M., Rutkowska J., Hallmann E.: Aronia czarnoowocowa jako potencjalny składnik żywności funkcjonalnej. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 6(85), 21-30.
  5. Cieślik E., Gębusia A.: Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych. Postępy Fitoterapii, 2012, 2, 93-100.

Wawrzyniak A., Krotki M., Stoparczyk B.: Właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw. Medycyna Rodzinna 1/2011, 19-23.

Podobne artykuły