Blog

Masło – kcal i wpływ na zdrowie

Masło to jedno z najpopularniejszych składników kuchni, używane do smarowania pieczywa, wypieków, a także jako dodatek do wielu dań. Czy wiesz, ile kalorii ma masło (kcal)? Przeczytaj dalej, aby poznać wartości odżywcze masła i dowiedzieć się, ile kalorii faktycznie ma ten popularny składnik kuchni.

Wartości odżywcze masła

Masło (kcal znajdziesz poniżej) to produkt bogaty w tłuszcze, które stanowią około 80% jego składu. Zawiera również niewielkie ilości białka, węglowodanów, witaminy A i D, a także minerałów, takich jak wapń i fosfor.

100 gramów masła zawiera: 

Tłuszcz81 g
Białko0,9 g
Węglowodany0,6 g
Witamina A684 mcg
Witamina D1,7 mcg
Wapń24 mg
Fosfor20 mg

Masło – kcal

100 g masła zawiera około 717 kcal. To oznacza, że jedna łyżka masła (około 14 g) zawiera około 100 kcal. Warto jednak pamiętać, że ilość kalorii może się różnić w zależności od marki i rodzaju masła.

Czy masło jest zdrowe?

Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, masło (kcal = 171/100 g) nie jest zwykle uważane za produkt zdrowy. Jednak, jak każdy produkt spożywczy, masło może być spożywane w umiarkowanych ilościach jako część zrównoważonej diety.

Od czego zależy spalanie tłuszczu?

Czym zastąpić masło w codziennej diecie?

Jeśli chcesz zmniejszyć ilość kalorii spożywanych w diecie, możesz zastąpić masło innymi produktami, takimi jak margaryna, oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że każdy z tych produktów ma swoje zalety i wady, więc należy wybierać je z umiarem i zgodnie z zaleceniami dietetyka.

Kaloryczność masła – podsumowanie

Masło (kcal = 717/100 g) to produkt bogaty w tłuszcze. Choć nie jest uważane za zdrowy produkt, to w umiarkowanych ilościach może być spożywane jako część zrównoważonej diety. Jeśli jednak chcesz zmniejszyć ilość kalorii spożywanych w diecie, możesz zastąpić masło innymi produktami, np. oliwą z oliwek.

dietly catering dietetyczny