Blog

Makaron z krewetkami po azjatycku – przepis z kuchni Dietly

W kuchni Dietly przygotowaliśmy przepis na makaron z krewetkami po azjatycku, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Makaron ryżowy świetnie pasuje do azjatyckiej kuchni, a krewetki jako najpopularniejsze skorupiaki wykorzystywane w różnych daniach wzbogacają naszą potrawę w pełnowartościowe białko. W przepisie na makaron z krewetkami po azjatycku postawiliśmy na oryginalny dobór warzyw, czyli brokuły, marchewka i seler naciowy. Wzbogaciły one makaron z krewetkami o ciekawe kolory, a także witaminy i składniki mineralne. Do azjatyckich dań jednogarnkowych używa się sporo oleju, my jednak wpadliśmy na inny pomysł. Do naszej potrawy, na 3 porcje użyliśmy tylko 1,5 łyżki oliwy, ale dzięki duszeniu w bulionie warzywnym z aromatycznymi przyprawami powstał intensywny w smaku sos. 

Spis treści:

Składniki odżywcze w przepisie

Makaron z krewetkami po azjatycku to bogactwo:

  • pełnowartościowego białka,
  • potasu,
  • witaminy C,
  • witamin z grupy B,
  • selenu,
  • magnezu,
  • korzystnych kwasów tłuszczowych,
  • błonnika.

Nasz przepis na makaron z krewetkami po azjatycku idealnie wpasuje się również w założenia diety sirtfood. 

Makaron z krewetkami po azjatycku przepis

W 1 porcji: 480 kcal, 20 g białka, 16,6 g tłuszczu, 5 g węglowodanów

Składniki na 3 porcje

  • 200 g krewetek,
  • 200 g makaronu ryżowego,
  • 1/3 cebuli czerwonej,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1 marchew,
  • 150 g brokułów,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1,5 łyżki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 2 łyżeczki masła orzechowego,
  • przyprawy: sól, papryka słodka, chili, kurkuma,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych.

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj bulion warzywny.
  2. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej oliwę, następnie dodaj cebulę, a po 2 minutach posiekaną marchewkę i seler naciowy. Po pięciu minutach dodaj podzielone na mniejsze różyczki brokuły, przyprawy i sos sojowy. Zalej bulionem.
  3. Po 5 minutach dodaj oczyszczone krewetki i masło orzechowe.
  4. Podawaj z ugotowanym makaronem ryżowym.
  5. Makaron z krewetkami posyp szczypiorkiem i podprażonymi orzeszkami ziemnymi. 

Popularne wpisy na blogu:

Całkowita przemiana materii (CPM) – co musisz o niej wiedzieć i jak ją obliczyć?
Czym jest SIBO? Objawy, leczenie i dieta
Czy w zdrowej diecie można jeść po 18? Idealna kolacja na redukcji
Co jeść podczas biegunki? – przykładowy jadłospis
Najlepsze fit desery – proste przepisy na zdrowe słodycze
Witamina D dla dzieci – jaka będzie najlepsza?
5 zasad zdroworozsądkowego podejścia do słodyczy w diecie dziecka
Najlepsza dieta odchudzająca w Krakowie – TOP 10 cateringów dietetycznych
Co to jest mgła mózgowa? Część I – definicja, objawy i przyczyny
Jak uczynić dietę bardziej urozmaiconą? – Kilka słów o warzywach i owocach
Dieta w chorobie Hashimoto – czego nie jeść, a co warto wprowadzić?
Fit przekąski na imprezę – przepisy
Imbir – najlepszy superfood na jesień i zimę
Napój roślinny – który najlepiej wybrać?
Pomysłowe dania ze strączkami – przepisy