Uniwersalna lista zakupów – na co zwracać uwagę?
Dominika Hatala, dietetyk kliniczny i założycielka strony dietetykpowszechny.pl, autorka ebooków z przepisami i gotowych jadłospisów.
Często udając się do sklepu spożywczego czujemy się zagubieni, nie wiemy jakie produkty powinny wylądować w naszym koszyku i w jakiej ilości. Jeśli wybierzemy się na zakupy nieprzygotowani, to możemy pod wpływem chwili kupić wiele niepotrzebnych nam produktów. W takiej sytuacji wydamy więcej pieniędzy, a nadmiar produktów będziemy musieli prawdopodobnie wyrzucić.
Spis treści:
- Jak stworzyć listę zakupów?
- Dlaczego warto tworzyć listy zakupów?
- Przykładowa lista zakupów spożywczych
- Czy istnieje idealna lista zakupów?
- Produkty, które zawsze warto mieć w lodówce
- Podsumowanie
Jak stworzyć listę zakupów?
Listę zakupów możemy zrobić na kilka dni lub na cały tydzień, jednak ja zawsze preferuję jedne większe zakupy tygodniowe plus ewentualne dokupienie świeżych produktów w ciągu tygodnia. Przygotowanie takiej listy powinniśmy rozpocząć od ustalenia planu posiłków na dany tydzień. W tym celu bierzemy kartkę i rozpisujemy sobie, co chcielibyśmy jeść na śniadanie, obiad, przekąski i kolację przez najbliższe 7 dni. Gdy plan posiłków będzie już gotowy, możemy przejść do przygotowania listy zakupów – wypisujemy na kartce, w telefonie lub w aplikacji wszystkie produkty, które będą nam potrzebne wraz z ilościami. Z gotową listą zakupów możemy przejść do kuchni, sprawdzić szafki i lodówkę i wykreślić z niej rzeczy, które już mamy „na stanie”. Teraz nasza lista jest gotowa i możemy udać się z nią do sklepu. Jeśli nie masz czasu planować posiłków i zakupów, możesz zakupić gotowy jadłospis na stronie dietetykpowszechny.pl wraz z przygotowaną, dokładną listą zakupów.
Dlaczego warto tworzyć listy zakupów?
Jest kilka powodów, dla których zawsze przed wyjściem na zakupy powinniśmy przygotować listę zakupów. Pierwszym z nich jest oszczędność pieniędzy. Wydatki na żywność pokrywają sporą część naszego domowego budżetu, dlatego warto o nie zadbać. Poza kupnem tylko potrzebnych nam produktów warto też zorientować się w jakich sklepach trwają obecnie promocje – być może dzięki temu uda nam się dodatkowo zaoszczędzić.
Drugim powodem jest oszczędność czasu – z listą zakupów możesz udać się do sklepu tylko raz w ciągu tygodnia i nie tracić dodatkowego czasu na dojazd do i ze sklepu w pozostałe dni. Wiesz też co konkretnie masz kupić, więc nie przemieszczasz się bez celu po sklepie przeglądając najróżniejsze produkty.
Trzecim powodem jest niemarnowanie produktów. Kupując tylko produkty z listy, które potrzebujemy i które wykorzystamy możemy zapobiec marnowaniu się żywności. Głównym powodem, dla którego marnujemy żywność jest kończący się termin przydatności do spożycia, niewłaściwe przechowywanie lub nadmiar zakupionych produktów.
Ostatnim powodem, dla którego warto tworzyć listę zakupów jest nasze zdrowie. Konkretnie zaplanowane posiłki na cały tydzień pozwolą nam bardziej zwrócić uwagę na rodzaj i jakość kupowanych produktów. Ponadto, gdy wszystko mamy zaplanowane to o wiele trudniej jest skusić się na kupno przeróżnych przekąsek i słodyczy, gdyż nie ma ich na naszej liście.
Przykładowa lista zakupów spożywczych
Poniżej przygotowałam przykładową listę zakupów, najczęściej kupowane produkty. Można się nią posłużyć do przygotowania swojej pierwszej listy zakupów.
Owoce i warzywa
- Banany
- Jabłka
- Cytryny
- Pomarańcze
- Kiwi
- Maliny
- Gruszki
- Awokado
- Papryka czerwona
- Cukinia
- Brokuły
- Kalafior
- Fasolka szparagowa
- Bakłażan
- Pomidory
- Pomidory koktajlowe
- Czosnek
- Cebula czerwona
- Ziemniaki
- Bataty
- Mrożone wiśnie
- Mrożony groszek zielony
- Warzywa na patelnię
Mięso i ryby
- Filet z piersi kurczaka
- Udka z kurczaka
- Mięso mielone z indyka
- Filet z piersi indyka
- Wędlina drobiowa
- Kiełbasa drobiowa
- Schab
- Filet z dorsza
- Filet z łososia
- Krewetki mrożone
Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Kefir
- Jogurt naturalny
- Ser żółty
- Mozzarella
- Parmezan
- Serek wiejski
- Śmietanka
- Twaróg półtłusty
Przetwory warzywno-owocowe
- Zielone oliwki
- Kukurydza w puszce
- Pomidory w puszce
- Koncentrat pomidorowy
- Passata pomidorowa
- Ciecierzyca w słoiku
- Fasola czerwona w puszce
- Groszek w puszce
- Pesto zielone
- Buraczki w słoiku
- Ogórki konserwowe
- Ananas w puszce
Tłuszcze
- Oliwa z oliwek
- Olej rzepakowy
- Olej lniany
- Masło
Produkty sypkie
- Makaron spaghetti
- Makaron penne
- Makaron fusilli
- Kasza jaglana
- Kasza manna
- Kasza gryczana
- Kasza jęczmienna
- Ryż basmati
- Ryż brązowy
- Płatki owsiane
- Mąka pszenna
- Mąka pełnoziarnista
- Mąka owsiana
- Skrobia ziemniaczana
- Orzechy włoskie
- Orzechy nerkowca
- Orzeszki ziemne
- Migdały
Pieczywo
- Chleb
- Bułki
- Chleb tostowy
- Placki tortilli
- Wafle ryżowe
- Pieczywo chrupkie
Sosy
- Ketchup
- Musztarda
- Majonez
- Chrzan
- Sos sojowy
- Ocet
- Sos na bazie octu balsamicznego
Przyprawy i zioła
- Sól
- Cukier
- Ksylitol
- Papryka słodka
- Papryka ostra
- Curry
- Oregano
- Bazylia
- Tymianek
- Czosnek granulowany
- Gałka muszkatołowa
- Cynamon
- Imbir
- Chilli
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Majeranek
- Przyprawa do kurczaka
- Przyprawa do ziemniaków
- Przyprawa włoska
Napoje
- Kawa
- Herbata
- Kakao
- Woda niegazowana
- Woda gazowana
- Soki
- Wino
Inne
- Masło orzechowe
- Mleczko kokosowe
- Gorzka czekolada
- Słodycze i przekąski
- Budyń
- Kisiel
- Galaretka
- Drożdże
*Sprawdź też, która mąka jest najzdrowsza.
Czy istnieje idealna lista zakupów?
Niestety nie istnieje idealna lista zakupów dla ogółu, ponieważ każdy potrzebuje czegoś innego i w innym czasie. Każdy z nas je inne produkty, przygotowuje inne potrawy, nasze porcje się różnią i w innym czasie wykorzystujemy zakupione towary. Istnieje jednak idealna lista zakupów dla danej osoby – to taka, dzięki której przez cały tydzień będziemy w stanie przygotować zdrowe posiłki i dzięki której nic się nie zmarnuje.
Produkty, które zawsze warto mieć w lodówce
Poza listą zakupów przygotowałam też spis produktów, które zawsze warto mieć w lodówce i przykładowe potrawy, które można z nich przygotować.
- Jajka – są zdrowe i bardzo uniwersalne. Możemy z nich zrobić jajecznicę, jajka gotowane, jajka sadzone, szakszukę, naleśniki, omlety na słodko i na słono ale także kotlety jajeczne i ciasta.
- Przetwory pomidorowe np. passata pomidorowa, koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce – posłużą nam do zupy pomidorowej, sosu do spaghetti lub innych makaronów a także do szakszuki.
- Mrożonki – czyli mrożone owoce i warzywa – nie musimy się ich bać. Mrożenie to jedna z najbezpieczniejszych formy zabezpieczenia żywności i podczas mrożenia dochodzi tylko do niewielkich strat wartości odżywczych. Super sprawdzą się do zup, jako warzywny dodatek do obiadu, a owoce do domowych lodów, musów owocowych i jako owocowy dodatek do słodkich posiłków.
- Płatki owsiane – idealne na śniadanie w formie owsianki lub owsianych omletów/placków, ale także do zrobienia owsianych ciastek. Możemy też dodać je do koktajlu – dzięki temu będzie bardziej sycący. Płatki owsiane można też zmielić i otrzymamy z nich mąkę owsianą.
- Produkty suche takie jak makarony, ryże, kasze – produkty tego typu mają długi termin przydatności do spożycia, więc możemy ich kupić trochę więcej, na zapas i będą nam służyły jako węglowodanowe dodatki do obiadów lub innych posiłków.
- Oliwa z oliwek – sama w sobie jest bardzo zdrowym źródłem tłuszczu, świetnie sprawdza się do sałatek lub dipów, ale także do smażenia, jeśli chcemy coś krótko przesmażyć.
- Orzechy i migdały – są źródłem zdrowego tłuszczu, dlatego warto dodawać je do swoich posiłków. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do owsianek, sałatek czy makaronów.
Podsumowanie
Jak widzisz tworzenie takiej listy ma wiele plusów. Jeśli jeszcze nie robisz list zakupów, to gorąco Cię do tego zachęcam. To tylko 20-40 minut w ciągu całego tygodnia, a na pewno szybko zauważysz pozytywne zmiany w postaci zaoszczędzonych pieniędzy czy niezmarnowanych produktów. Jeśli potrzebujesz jadłospisu z przygotowaną listą zakupów, możesz go zakupić na stronie dietetykpowszechny.pl
Popularne wpisy na blogu:
Świąteczne przepisy na wigilijną kolację – zdrowe i tradycyjne
Ektomorfik, endomorfik, mezomorfik – rodzaje somatotypów a dieta
Jak uczynić dietę bardziej urozmaiconą? – Kilka słów o pieczywie świeżym i chrupkim
Dieta dla programisty
Jak przygotować się do zawodów sportowych i czy „ładowanie węglowodanami” czyli carboloading może Wam w tym pomóc?
Pyszne sałatki ze zbożowym dodatkiem – przepisy
Dieta wegańska – 5 zasad zdrowej diety roślinnej
System dla cateringu dietetycznego – jak wybrać?
Dietetyka – specyfika dietetyki w cateringu dietetycznym. Wyzwania nadchodzących latach
Logistyka w cateringu dietetycznym- jak mądrze zacząć docierać do odbiorców w całej Polsce?
Dieta pudełkowa a ekologia – trendy, wyzwania i możliwości związane z pakowaniem cateringu dietetycznego
Sanepid i PiH – znakowanie żywności oraz prawne wymagania związane z cateringiem dietetycznym
Marketing w branży gastronomicznej, czyli jak efektywnie sprzedawać jedzenie przez Internet
Problem rotacji pracowników w cateringu dietetycznym – jak zatrzymać pracowników produkcyjnych, dietetyków oraz szefów kuchni?
Rozgrzewające obiady jednogarnkowe – przepisy na 450 kcal