Pyszne sałatki ze zbożowym dodatkiem – przepisy
Czy pyszne sałatki mogą być sycące? Sprawdź nasze przepisy na sałatki i przekonaj się sam!
Spis treści:
- Sałatki – świetny pomysł na szybki, pełnowartościowy posiłek
- Sałatka z kurczakiem, kaszą bulgur, awokado i warzywami
- Tabbouleh z pietruszką i pomidorami
- Kolorowa sałatka z kaszą bulgur, groszkiem, papryką
- Sałatka z batatami i ciecierzycą z dodatkiem komosy
- Sałatka ryżowa z brokułem, ciecierzycą i migdałami w sosie miodowym
Sałatki – świetny pomysł na szybki, pełnowartościowy posiłek
W naszych propozycjach na sałatki poza niskokalorycznymi warzywami znajdziecie także źródła węglowodanów złożonych — komosę ryżową, kaszę bulgur, ryż basmati, słodkie ziemniaki i ciecierzycę. Postawiliśmy na dodatek wartościowych dla zdrowia kwasów tłuszczowych i w przepisach na sałatki użyliśmy takich produktów jak awokado, oliwa z oliwek oraz migdały.
Każda z sałatek dzięki różnorodności składników może zaskoczyć smakiem nasze podniebienie i urozmaicić codzienny jadłospis. Co więcej, sałatka to doskonały pomysł na szybki obiad lub kolację — tak pyszne sałatki sprawdzą się bowiem o każdej porze dnia. Wykorzystanie aromatycznych przypraw, świeżego czosnku, siekanej natki pietruszki, musztardy, czy cebuli czerwonej sprawi, że smak sałatki będzie wyrazisty i wyjątkowy. Jeśli chcecie wypróbować nowych smaków lub szukacie inspiracji, które pomogą Wam w zwiększeniu ilości spożywanych warzyw, to przetestujcie nasze zdrowe propozycje na sałatki z dodatkiem zbóż.
Sałatka z kurczakiem, kaszą bulgur, awokado i warzywami
Przepis na 1 porcję
W 1 porcji: 500 kcal, 30 g białka, 24 g tłuszczu, 36 g węglowodanów, 11 g błonnika
Składniki:
- 40 g kaszy bulgur (masa przed ugotowaniem),
- 100 g piersi z kurczaka,
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
- ⅓ sztuki awokado,
- 50 g ugotowanych brokułów,
- 2 rzodkiewki,
- 3 łyżki kukurydzy,
- 1 garść rukoli,
- przyprawy do kurczaka: sól, pieprz, oregano, papryka słodka,
- dodatki do sałatki: sól, pieprz, czubryca zielona, czosnek granulowany, 1 łyżeczka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Kurczaka obtoczyć w przyprawach i usmażyć lub upiec z dodatkiem 0,5 łyżki oliwy.
- Rzodkiewki i awokado pokroić w plastry. Brokuły podzielić na mniejsze różyczki.
- Na dno miseczki wysypać ugotowaną kaszę, ułożyć na wierzch awokado, warzywa i pokrojonego kurczaka. Całość skropić sosem (1 łyżka oliwy + dodatki do sałatki).
Tabbouleh z pietruszką i pomidorami
Przepis na 1 porcję
W 1 porcji: 400 kcal, 10 g białka, 17 g tłuszczu, 43 g węglowodanów, 11 g błonnika
Składniki:
- 60 g kaszy bulgur (masa przed ugotowaniem),
- 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
- ½ papryki czerwonej,
- ⅓ cebuli czerwonej,
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka musztardy,
- ½ łyżki soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Paprykę i cebulę pokroić na drobne kawałki.
- Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, musztardą, rozgniecionym czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Wszystkie składniki wymieszać.
Kolorowa sałatka z kaszą bulgur, groszkiem, papryką
Przepis na 2 porcje
W 1 porcji: 250 kcal, 8,5 g białka, 6 g tłuszczu, 34 g węglowodanów, 9,5 g błonnika
Składniki:
- 100 g kaszy bulgur (masa przed ugotowaniem),
- ½ papryki czerwonej,
- 100 g ugotowanej mieszanki marchewki z groszkiem,
- 1 ogórek (ok. 50 g),
- 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- ½ łyżki soku z limonki,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany.
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Oliwę z oliwek wymieszać z natką, sokiem z limonki i przyprawami.
- Paprykę i ogórka drobno posiekać, wymieszać z marchewką z groszkiem, ugotowaną kaszą i sosem z oliwy.
Sałatka z batatami i ciecierzycą z dodatkiem komosy
Przepis na 2 porcje
W 1 porcji: 400 kcal, 13 g białka, 14 g tłuszczu, 47 g węglowodanów, 12 g błonnika
Składniki:
- 150 g batatów,
- ½ sztuki awokado,
- 150 g ciecierzycy z zalewy,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 200 g pomidorów koktajlowych (ok. 10 sztuk),
- 2 garście szpinaku świeżego,
- 60 g komosy ryżowej (masa przed ugotowaniem),
- przyprawy do ciecierzycy: papryka słodka, papryka ostra, sól, czosnek granulowany,
- przyprawy do batatów: sól, rozmaryn, czosnek granulowany,
- sok z limonki.
Sposób przygotowania:
- Komosę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Bataty pokroić w kostkę, ciecierzycę odsączyć z zalewy.
- Bataty i cieciorkę wysypać na papier do pieczenia, dodać przyprawy i skropić całość olejem rzepakowym. Piec około 20-30 min (do miękkości batatów i chrupkości cieciorki. Aby uzyskać większą chrupkość — lepiej upiec bataty osobno).
- Pomidorki przekroić na połówki, awokado na plasterki.
- W miseczce ułożyć komosę, warzywa, awokado i całość skropić sokiem z limonki.
Sałatka ryżowa z brokułem, ciecierzycą i migdałami w sosie miodowym
Przepis na 1 porcję
W 1 porcji: 500 kcal, 15 g białka, 27,5 g tłuszczu, 42 g węglowodanów, 9 g błonnika
Składniki:
- 30 g ryżu basmati (masa przed ugotowaniem),
- 50 g ciecierzycy z zalewy,
- 1 łyżka migdałów (ok. 15 g),
- 100 g ugotowanych brokułów,
- 1 płaska łyżeczka miodu,
- 1 płaska łyżeczka masła orzechowego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- ½ ząbku czosnku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Oliwę wymieszać z rozdrobnionym ząbkiem czosnku, miodem, przyprawami i masłem orzechowym.
- W miseczce wymieszać wypłukaną ciecierzycę z migdałami, brokułami, ryżem i sosem z oliwy.
Popularne wpisy na blogu:
Dlaczego ciemny chleb jest lepszy od jasnego?
Anemia – objawy, badania diagnostyczne i najlepsze źródła żelaza
Jaką funkcję w organizmie pełni białko?
Białko w warzywach – które mają go najwięcej?
Właściwości i rodzaje białek – jak stosować białko?
Czym grozi niedobór białka w diecie?
Imprezowe kompendium wiedzy – co ma wpływ na kaca?
TOP 5 Dieta dla Mam – catering dietetyczny w ciąży
Co jeść w ciąży – porady dietetyka
Dieta na odchudzanie – jak stosować, co jeść, żeby schudnąć?
Przepisy na 4 zimowe desery w wersji fit
Czy naturalne afrodyzjaki działają? Jak zwiększyć libido?
Kiedy brać probiotyk? Przy antybiotykoterapii i nie tylko
Czym jest nietolerancja laktozy? Objawy, diagnostyka i dieta.
Ciałopozytywność – co to właściwie znaczy?