
Pyszne sałatki ze zbożowym dodatkiem – przepisy
Czy pyszne sałatki mogą być sycące? Postanowiliśmy przekonać Was do warzywnych posiłków i udowodnić, że nie zawsze ich spożycie kończy się szybkim uczuciem głodu. W naszych propozycjach poza niskokalorycznymi warzywami znajdziecie także źródła węglowodanów złożonych – komosę ryżową, kaszę bulgur, ryż basmati, słodkie ziemniaki i ciecierzycę. Postawiliśmy na dodatek wartościowych dla zdrowia kwasów tłuszczowych i w przepisach użyliśmy takich produktów jak awokado, oliwa z oliwek oraz migdały. Każda z sałatek dzięki różnorodności składników może zaskoczyć smakiem nasze podniebienie i urozmaicić codzienny jadłospis. Co więcej, to doskonały pomysł na szybki obiad lub kolację – tak pyszne sałatki sprawdzą się bowiem o każdej porze dnia. Wykorzystanie aromatycznych przypraw, świeżego czosnku, siekanej natki pietruszki, musztardy, czy cebuli czerwonej sprawi, że smak całego dania będzie wyrazisty i wyjątkowy. Jeśli chcecie wypróbować nowych smaków lub szukacie inspiracji, które pomogą Wam w zwiększeniu ilości spożywanych warzyw, to przetestujcie nasze zdrowe propozycje na sałatki z dodatkiem zbóż.
O tym jak można urozmaicić swoją dietę w zbożowe produkty pełnoziarniste pisaliśmy w tym artykule: Jak uczynić dietę bardziej urozmaiconą? – Kilka słów węglowodanach złożonych i obiadowych dodatkach skrobiowych.
Sałatka z kurczakiem, kaszą bulgur, awokado i warzywami

Przepis na 1 porcję
W 1 porcji: 500 kcal, 30 g białka, 24 g tłuszczu, 36 g węglowodanów, 11 g błonnika
- 40 g kaszy bulgur (masa przed ugotowaniem)
- 100 g piersi z kurczaka
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- ⅓ sztuki awokado
- 50 g ugotowanych brokułów
- 2 rzodkiewki
- 3 łyżki kukurydzy
- 1 garść rukoli
- przyprawy do kurczaka: sól, pieprz, oregano, papryka słodka
- dodatki do sałatki: sól, pieprz, czubryca zielona, czosnek granulowany, 1 łyżeczka soku z cytryny
- Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Kurczaka obtoczyć w przyprawach i usmażyć lub upiec z dodatkiem 0,5 łyżki oliwy.
- Rzodkiewki i awokado pokroić w plastry. Brokuły podzielić na mniejsze różyczki.
- Na dno miseczki wysypać ugotowaną kaszę, ułożyć na wierzch awokado, warzywa i pokrojonego kurczaka. Całość skropić sosem (1 łyżka oliwy + dodatki do sałatki).
Tabbouleh z pietruszką i pomidorami

Przepis na 1 porcję
W 1 porcji: 400 kcal, 10 g białka, 17 g tłuszczu, 43 g węglowodanów, 11 g błonnika
- 60 g kaszy bulgur (masa przed ugotowaniem)
- 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- ½ papryki czerwonej
- ⅓ cebuli czerwonej
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Paprykę i cebulę pokroić na drobne kawałki.
- Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, musztardą, rozgniecionym czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Wszystkie składniki wymieszać.
Kolorowa sałatka z kaszą bulgur, groszkiem, papryką

Przepis na 2 porcje
W 1 porcji: 250 kcal, 8,5 g białka, 6 g tłuszczu, 34 g węglowodanów, 9,5 g błonnika
- 100 g kaszy bulgur (masa przed ugotowaniem)
- ½ papryki czerwonej
- 100 g ugotowanej mieszanki marchewki z groszkiem
- 1 ogórek (ok. 50 g)
- 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżki soku z limonki
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
- Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Oliwę z oliwek wymieszać z natką, sokiem z limonki i przyprawami.
- Paprykę i ogórka drobno posiekać, wymieszać z marchewką z groszkiem, ugotowaną kaszą i sosem z oliwy.
Sałatka z batatami i ciecierzycą z dodatkiem komosy

Przepis na 2 porcje
W 1 porcji: 400 kcal, 13 g białka, 14 g tłuszczu, 47 g węglowodanów, 12 g błonnika
- 150 g batatów
- ½ sztuki awokado
- 150 g ciecierzycy z zalewy
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 200 g pomidorów koktajlowych (ok. 10 sztuk)
- 2 garście szpinaku świeżego
- 60 g komosy ryżowej (masa przed ugotowaniem)
- przyprawy do ciecierzycy: papryka słodka, papryka ostra, sól, czosnek granulowany
- przyprawy do batatów: sól, rozmaryn, czosnek granulowany
- sok z limonki
- Komosę ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Bataty pokroić w kostkę, ciecierzycę odsączyć z zalewy.
- Bataty i cieciorkę wysypać na papier do pieczenia, dodać przyprawy i skropić całość olejem rzepakowym. Piec około 20-30 min (do miękkości batatów i chrupkości cieciorki. Aby uzyskać większą chrupkość – lepiej upiec bataty osobno).
- Pomidorki przekroić na połówki, awokado na plasterki.
- W miseczce ułożyć komosę, warzywa, awokado i całość skropić sokiem z limonki.
Inne ciekawe przepisy z niezwykle prozdrowotnymi roślinami strączkowymi znajdziecie tutaj: Pomysłowe dania ze strączkami – przepisy
Sałatka ryżowa z brokułem, ciecierzycą i migdałami w sosie miodowym

Przepis na 1 porcję
W 1 porcji: 500 kcal, 15 g białka, 27,5 g tłuszczu, 42 g węglowodanów, 9 g błonnika
- 30 g ryżu basmati (masa przed ugotowaniem)
- 50 g ciecierzycy z zalewy
- 1 łyżka migdałów (ok. 15 g)
- 100 g ugotowanych brokułów
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 płaska łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ ząbku czosnku
- sól, pieprz
- Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Oliwę wymieszać z rozdrobnionym ząbkiem czosnku, miodem, przyprawami i masłem orzechowym.
- W miseczce wymieszać wypłukaną ciecierzycę z migdałami, brokułami, ryżem i sosem z oliwy.

Popularne wpisy na blogu:
Dlaczego ciemny chleb jest lepszy od jasnego?
Anemia – objawy, badania diagnostyczne i najlepsze źródła żelaza
Jaką funkcję w organizmie pełni białko?
Białko w warzywach – które mają go najwięcej?
Właściwości i rodzaje białek – jak stosować białko?
Czym grozi niedobór białka w diecie?
Imprezowe kompendium wiedzy – co ma wpływ na kaca?
TOP 5 Dieta dla Mam – catering dietetyczny w ciąży
Co jeść w ciąży – porady dietetyka
Dieta na odchudzanie – jak stosować, co jeść, żeby schudnąć?
Przepisy na 4 zimowe desery w wersji fit
Czy naturalne afrodyzjaki działają? Jak zwiększyć libido?
Kiedy brać probiotyk? Przy antybiotykoterapii i nie tylko
Czym jest nietolerancja laktozy? Objawy, diagnostyka i dieta.
Ciałopozytywność – co to właściwie znaczy?