Blog

    Przepisy na 4 zimowe desery w wersji fit

    Męczą Cię już długie wieczory i mróz za oknem? Mamy dla Ciebie coś, co odczaruje zimową chandrę. Smakowite, proste i bez dodatku białego cukru – właśnie takie przepisy na zimowe desery przygotowaliśmy w tym artykule. Gruszki, jabłka, pomarańcze, a nawet mrożone maliny – te owoce odczarują Twój czas po pracy. Zadbaliśmy też, aby w każdym z przepisów były dodatkowe źródła błonnika pokarmowego, który wspomaga kontrolę apetytu. Pełnoziarnista mąka, mak, otręby, orzechy i płatki owsiane to świetne dodatki do zimowych deserów. A jeśli marzą Ci się fit desery na co dzień, to możesz wypróbować catering dietetyczny i poznać pyszne smaki bez gotowania. 

    Spis treści:

    Fit jabłecznik bez cukru z mąką pełnoziarnistą

    jablecznik bez cukru

    To taki przepis, o który będą pytali Cię wszyscy, którym zaserwujesz kawałek. To ciasto nie tylko pachnie, chrupie i rozpływa się w ustach, ale jest też bez dodatku cukru i na bazie mąki pełnoziarnistej… a poza tym ma pyszną kruszonkę!

    Przepis na okrągłą foremkę o średnicy 20 cm.

    Z ciasta wykroisz ok. 10 kawałków. 1 kawałek to zawiera 215 kcal, 4,2 g białka, 6,2 g tłuszczu, 33 g węglowodanów i 4 g błonnika pokarmowego. 

    Składniki na fit jabłecznik:

    Na spód:

    • 0,5 szklanki pszennej mąki pełnoziarnistej 
    • 1 szklanka płatków owsianych 
    • 1 żółtko 
    • 1 łyżka jogurtu
    • 5 łyżek ksylitolu
    • 75 g miękkiego masła 
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Na farsz jabłkowy:

    • 1 kg jabłek 
    • 1 białko jaja
    • 0,5 łyżeczki cynamonu

    Na kruszonkę:

    • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 
    • 50 g masła
    • 4 łyżki ksylitolu 

    Sposób przygotowania – fit jabłecznik: 

    1. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść w kulkę. Schować do lodówki na ok. 30 min.
    2. W tym czasie zblendować płatki owsiane na mąkę. Dodać do nich pozostałe składniki na spód ciasta i zmiksować. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Uformować kulkę i odstawić do lodówki na 25 min.
    3. Jabłka zetrzeć na tarce, włożyć do garnka, dodać cynamon i dusić kilka minut pod przykryciem z dodatkiem odrobiny wody. Następnie ostudzić, po ostudzeniu wymieszać z białkiem jaja.
    4. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wylepić ciastem na spód, dodać masę jabłkową, a wierzch posypać masą na kruszonkę.
    5. Piec w temp. 180 st. C przez około 45-50 min, do osiągnięcia rumianego wierzchu. 

    Fit makowiec bez cukru

    makowiec bez cukru

    Lubisz zapach świąt nie tylko w grudniu? Ten fit makowiec może przenieść Cię do świątecznych chwil w każdym momencie! Nie zawiera cukru, ma dużo błonnika pokarmowego i sporo wapnia oraz magnezu. Pięknie wygląda, pachnie i smakuje! 

    Przepis na okrągłą foremkę o średnicy 20 cm.

    Z ciasta wykroisz ok. 12 kawałków. 1 kawałek to zawiera  375 kcal, 12 g białka, 25 g tłuszczu, 27 g węglowodanów, 7 g błonnika.

    Makowiec bez cukru – składniki:

    Składniki na ciasto:

    • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej typ 1850 
    • 1 szklanka mąki pszennej typ 500 
    • 5 łyżek ksylitolu
    • 200 g zimnego masła
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • aromat waniliowy
    • 3 żółtka

    Składniki na masę makową:

    • 200 g maku mielonego suchego
    • 3 łyżki ksylitolu
    • 1 łyżka miodu
    • 2 szklanki mleka 0,5%
    • 3 łyżki orzechów włoskich
    • 3 łyżki rodzynek 
    • 2 łyżki otrębów
    • 3 białka

    Sposób przygotowania – fit makowiec: 

    1. Mąki wymieszać z ksylitolem i cukrem, dodać masło i wymieszać mikserem lub dłońmi.
    2. Dodać żółtka, zagnieść ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki.
    3. W garnku podgrzać mleko, dodać mak, aromat, ksylitol i gotować aż mak wchłonie płyn.
    4. Mak zdjąć z palnika, dodać miód, rodzynki, posiekane orzechy, otręby i wymieszać.
    5. Białka ubić na pianę i dodać do ostudzonego maku – wymieszać.
    6. Ciasto podzielić na dwie części – jedną wyłożyć spód formy na ciasto (okrągła o średnicy 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia). 
    7. Na warstwę ciasta nałożyć masę makową, a na wierzch ułożyć kratkę z pasków, które należy przygotować z drugiej części ciasta. 
    8. Piec 35 min. w temp. 180˚C (grzanie góra-dół). 

    Pieczone gruszki z malinami z skyrem

    pieczone gruszki

    Wyjątkowo proste, a takie piękne! Jeśli lubisz w szybki sposób uzyskać efekt WOW, to wypróbuj ten przepis na pieczone gruszki. Poza prostotą wykonania i rewelacyjnym smakiem, może przekonać Cię to z jakich wartościowych składników składa się ten deser. Przygotuj składniki i zabierz się za szykowanie.

    Przepis na 2 porcje. W 1 porcji znajdziesz 370 kcal, 15 g białka, 10 g tłuszczu, 28 g węglowodanów, 7,5 g błonnika. 

    Składniki – pieczone gruszki:

    • 2 gruszki 
    • 3 łyżeczki masła orzechowego 
    • łyżeczka miodu 
    • 100 g jogurtu skyr
    • szczypta cynamonu 
    • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 
    • 50 g mrożonych malin 

    Sposób przygotowania – pieczone gruszki:

    1. Gruszki przekroić na połówki i wydrążyć środek. Ułożyć na papierze do pieczenia środkiem do góry, posypać cynamonem i piec przez 20 min w temp. 180 st.C.
    2. Maliny rozmrozić wyjmując wcześniej z zamrażarki lub podgrzać w garnku.
    3. Jogurt wymieszać z miodem.
    4. Upieczone gruszki wyjąć z piekarnika, wyłożyć na talerz, środek wypełnić masłem orzechowym, wierzch posypać orzechami. 
    5. Ozdobić gruszki kleksami z jogurtu, a całość polać rozmrożonymi malinami. 

    Deser czekoladowy z pomarańczą

    deser czekoladowy

    Spójrz na te kolory! Czy też lubisz takie połączenia w deserach? Pomarańcza, czekolada i cynamon – to brzmi jak świetny pomysł na zimowy wieczór. W dodatku na przygotowania poświęcisz dosłownie kilka minut. Wypróbuj ten przepis na deser, śniadanie, II śniadanie – sprawdzi się idealnie o każdej porze dnia! 

    Przepis na 2 porcje. W 1 porcji: 290 kcal, 15 g białka, 8,6 g tłuszczu, 39 g węglowodanów, 2,5 g błonnika

    Składniki na deser czekoladowy:

    • 5 łyżek płatków owsianych 
    • 100 ml mleka 
    • 6 kostek gorzkiej czekolady  
    • 1 łyżka ksylitolu 
    • szczypta cynamonu
    • pół łyżeczki startej skórki pomarańczy 
    • 150 g skyra naturalnego 
    • plastry pomarańczy do ozdoby 

    Sposób przygotowania – deser czekoladowy:

    1. Do garnka wlać mleko i dodać płatki.
    2. Po chwili dodać 4 kostki posiekanej czekoladę, cynamon i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż do roztopienia czekolady. Następnie powstałą masę zdjąć z palnika i zblendować. 
    3. Jogurt wymieszać lub zblendować ze skórką pomarańczy i ksylitolem.
    4. Na dno dwóch szklanek wyłożyć masę z płatków owsianych, następnie nałożyć jogurt. Wierzch udekorować pomarańczą i startymi lub posiekanymi 2 kostkami czekolady.
    dietly zamów catering

    Popularne wpisy na blogu:

    Pomysły na potrawy z dynią – zdrowe przepisy
    Obiady BEZ mięsa – 550 kcal – przepisy
    Jarmuż, cebula, natka pietruszki, ciecierzyca, kiełki, pomidor, winogrona – zwykłe produkty czy superżywność?
    Nadwaga i otyłość wśród polskich dzieci – jak sobie z tym radzić?
    Jak zrobić zdrowe smoothie?
    Cukier w diecie dziecka – jak zmniejszyć jego ilość?
    Szybkie przepisy z kuchni Dietly – placki sernikowe, krem z batatów i makaron w cukiniowym sosie
    Szybkie przepisy z kuchni Dietly – kulki mocy, pasta z tuńczykiem i greckie kaszotto
    Etykiety na produktach – jak je czytać, aby nie robić niezdrowych zakupów
    Dieta a wesele – jak jeść podczas świętowania?
    Czy dodatki do żywności są bezpieczne? Cała prawda o składnikach “E”
    Suplementy diety stosowane w sporcie – co naprawdę działa?
    Dieta MIND – odżywianie poprawiające pracę mózgu
    Co przygotować na II śniadanie dla dziecka? Zdrowe wskazówki
    Wpływ reklamy medialnej na wybory żywieniowe konsumentów