Blog

    Rozgrzewające obiady jednogarnkowe – przepisy na 450 kcal

    Obiady jednogarnkowe pozwalają nam na szybkie przygotowanie pożywnego dania głównego w niezwykle prosty sposób. Kompozycje składników mogą być bardzo różnorodne, a dzięki sporej ilości warzyw Wasz obiad stanie się wyjątkowo odżywczy.

    Spis treści:

    Obiady jednogarnkowe – świetny sposób na obiad

    Smak zaproponowanych przez nas obiadów jednogarnkowych, możecie z łatwością wzmocnić poprzez dodanie aromatycznych przypraw, takich jak kmin rzymski, imbir, kurkuma i cynamon, które charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym.

    W naszych propozycjach przepisów na obiady jednogarnkowe znajdziecie również rośliny strączkowe, które dzięki wysokiej zawartości magnezu pomogą Wam w utrzymaniu odpowiedniej koncentracji w ciągu dnia i sprawią, że lepiej poradzicie sobie ze stresem.

    W niektórych przepisach na obiady jednogarnkowe znajdziecie orzechy i nasiona, do posypania potrawy przed podaniem, które wzbogacą Wasz posiłek o korzystne kwasy tłuszczowe.

    Każde obiad jednogarnkowy możecie ozdobić bogatą w witaminę C natką pietruszki lub kolendrą, która wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne.

    Największą zaletą tych przepisów na obiady jednogarnkowe jest to, że są naprawdę proste w przygotowaniu, dlatego będą świetnym rozwiązaniem dla każdego, kto szuka pomysłu na obiad jednogarnkowy w dni bez zamówionego cateringu.

    Wegańskie chilli sin carne z orzechową nutą

    Przepis na 1 porcję
    W 1 porcji: 450 kcal, 14 g białka, 25 g tłuszczu, 38 g węglowodanów, 11 g błonnika

    Składniki:

    • 100 g batatów,
    • 100 g pomidorów krojonych z puszki,
    • 50 g fasoli czerwonej z puszki,
    • ½ cebuli,
    • 1 ząbek czosnku,
    • 30 g groszku zielonego mrożonego,
    • 1 łyżka oliwy z oliwek,
    • 1 łyżeczka masła orzechowego,
    • 1 łyżka orzechów nerkowca,
    • świeża kolendra,
    • sól, pieprz, papryka słodka, kmin rzymski, cynamon, pieprz cayenne, szczypta cukru.

    Sposób przygotowania:

    1. Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć posiekaną cebulę i bataty pokrojone w drobną kostkę, po 5 min dodać rozgnieciony czosnek — smażyć kolejne 3 min.
    2. Dodać pomidory krojone, sól i odrobinę wody. Gotować do miękkości batatów, pod koniec gotowania dodać groszek.
    3. Gdy bataty i groszek będą miękkie — dodać odcedzoną fasolkę, mało orzechowe i pozostałe przyprawy, wymieszać.
    4. Podawać z orzechami nerkowca i kolendrą.

    Indyjski dahl z soczewicą

    Przepis na 1 porcję
    W 1 porcji: 450 kcal, 15,5 g białka, 15 g tłuszczu, 57 g węglowodanów, 8,5 g błonnika

    Składniki:

    • 2 łyżki soczewicy czerwonej (suchej),
    • 150 g pomidorów krojonych z puszki,
    • ½ marchwi,
    • ½ cebuli,
    • ½ ząbku czosnku,
    • 50 g mleka kokosowego,
    • ½ łyżki oleju rzepakowego,
    • 3 łyżki ryżu basmati (suchego),
    • 1 łyżka orzechów arachidowych,
    • świeża natka pietruszka lub kolendra,
    • sól, pieprz, imbir, kurkuma, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz cayenne, trawa cytrynowa suszona.

    Sposób przygotowania:

    1. Na patelni lub na dnie garnka rozgrzać olej, przesmażyć posiekaną cebulę, po chwili dodać rozdrobniony czosnek oraz pokrojoną w kostkę marchew i smażyć jeszcze 2 min.
    2. Następnie dodać pomidory krojone, mleko kokosowe, soczewicę oraz ryż. Dodać tyle wody, aby wszystkie składniki były nią pokryte. Dodać wszystkie przyprawy poza solą.
    3. Gotować około 10-15 min, można podlewać wodą. Po tym czasie należy sprawdzić, czy soczewica i ryż są już miękkie. Jeśli tak, to należy dodać sól i wymieszać.
    4. Przełożyć na talerz i udekorować orzechami oraz natką pietruszki lub kolendry.

    Warzywa duszone po włosku

    Przepis na 1 porcję
    W 1 porcji: 450 kcal, 23,5 g białka, 30,5 g tłuszczu, 15 g węglowodanów, 7 g błonnika

    Składniki:

    • ½ papryki czerwonej,
    • ⅓ cukinii,
    • 5 pomidorów koktajlowych,
    • ½ cebuli,
    • 1 ząbek czosnku,
    • 3 pieczarki,
    • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
    • 120 g tofu wędzonego,
    • 1 łyżka sezamu,
    • sól, pieprz, oregano, pieprz cayenne, papryka słodka.

    Sposób przygotowania:

    1. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, cebulę posiekać, pieczarki pokroić w plastry, a pomidorki przekroić na połówki.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć cebulę, po chwili dodać rozgnieciony czosnek i zamieszać.
    3. Dodać paprykę, pieczarki i cukinię, dusić do miękkości z dodatkiem przypraw.
    4. Pod koniec dodać pomidorki koktajlowe oraz tofu pokrojone w kostkę, smażyć przez 3 min.
    5. Przełożyć na talerz i udekorować sezamem.

    Potrawka z kurczakiem i warzywami

    Przepis na 1 porcję
    W 1 porcji: 450 kcal, 49 g białka, 22 g tłuszczu, 14 g węglowodanów, 7 g błonnika

    Składniki:

    • 200 g mięsa z piersi kurczaka,
    • ½ cebuli,
    • 1 ząbek czosnku,
    • ½ papryki czerwonej,
    • ½ papryki żółtej,
    • 100 g zielonej fasolki szparagowej,
    • 1 łyżka oleju rzepakowego,
    • 1 łyżka sezamu,
    • 1,5 łyżki sosu sojowego,
    • szczypta tymianku, papryki słodkiej i pieprzu,
    • do warzyw: szczypta soli .

    Sposób przygotowania:

    1. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem rozdrobnionego czosnku oraz przypraw.
    2. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć posiekaną cebulę, po chwili dodać kurczaka i smażyć około 5 min.
    3. Dodać pokrojoną paprykę i fasolę, podlać odrobiną wody, posypać szczyptą soli i dusić do miękkości warzyw.
    4. Przełożyć na talerz i posypać sezamem.

    Aromatyczny gulasz wegański z ciecierzycą

    Przepis na 1 porcję
    W 1 porcji: 450 kcal, 14,5 g białka, 16 g tłuszczu, 52 g węglowodanów, 15 g błonnika

    Składniki:

    • 150 g batatów,
    • 100 g ciecierzycy z zalewy,
    • 150 g pomidorów krojonych,
    • ⅓ cebuli,
    • ½ ząbka czosnku,
    • ½ łyżki oleju rzepakowego,
    • 1 łyżeczka masła orzechowego,
    • świeża kolendra lub natka pietruszki,
    • sól, pieprz, imbir, cynamon, papryka słodka, kurkuma.

    Sposób przygotowania:

    1. Na dnie garnka rozgrzać olej, przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek.
    2. Po 5 min dodać pokrojone w kostkę bataty zalać pomidorami i wodą tak, aby pokryła bataty.
    3. Gotować z dodatkiem przypraw ok. 15-20 min (do miękkości batatów).
    4. Po tym czasie dodać odcedzoną ciecierzycę oraz masło orzechowe i wymieszać. Podawać z posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

    W dniach, w których brakuje nam czasu na gotowanie, warto skorzystać z cateringu dietetycznego, który w łatwy sposób można znaleźć dzięki naszej porównywarce diet pudełkowych.

    www.dietly.pl

    Popularne wpisy na blogu:

    Starość – dlaczego się starzejemy i co się wtedy dzieje w naszym organizmie?
    Dieta odmładzająca – jak odżywianie może spowolnić procesy starzenia się?
    Niebieskie strefy – tajemnice długowieczności. Jak jeść, aby żyć dłużej?
    Czy dietą można zahamować procesy starzenia – dieta a starzenie się skóry?
    Propolis (kit pszczeli) – zastosowanie i działanie lecznicze
    Zdrowe i pyszne potrawy na Wielkanoc – przepisy
    5 pysznych przepisów na dietetyczne dania z grilla
    Jak wyrównać cukrzycę poprzez styl życia? Leczenie, dieta i rodzaje cukrzycy
    Jak powinien wyglądać Twój posiłek przed treningiem?
    Wegetariański lunchbox – przepis od Diego Gorriona
    Ranking diet pudełkowych do pracy. Top 8 cateringów
    Od czego zależy spalanie tłuszczu?
    Trening w domu – jak ćwiczyć regularnie? Sposoby na domową dyscyplinę i motywację.
    Orzechy pod lupą – właściwości orzechów włoskich, makadamia, laskowych i nerkowca
    Magnez – właściwości, źródła oraz objawy niedoboru i nadmiaru magnezu