Wybieraj, porównuj i zamawiaj online w najlepszych cateringach dietetycznych w Polsce
Photo by Chad Montano on Unsplash

Fit przekąski na imprezę – przepisy

Nawet przy codziennym stosowaniu cateringu dietetycznego zdarzają się wyjątkowe okazje, które chcielibyśmy celebrować wraz z rodziną i przyjaciółmi. Gdy spodziewamy się gości, to zależy nam na zaplanowaniu smacznych fit przekąsek, umilających wspólnie spędzany czas. Jak połączyć chęć zdrowego odżywiania i dbania o sylwetkę z domowymi imprezami? Nie jest to aż tak trudne, jak wydaje się na początku. Najważniejsze jest odpowiednie zaplanowanie potraw, które dostarczą nam nie tylko kilokalorii, ale także bogactwa smaku oraz witamin i minerałów. W naszych propozycjach przekąsek znajdują się różnorodne warzywa podane w apetyczny i wyjątkowy sposób. Takie  przepisy pomogą w zaskoczeniu znajomych i zadbaniu o ich dobre samopoczucie podczas całego spotkania. Każda potrawa jest opisana pod względem kalorycznym, dlatego sprawdzą się nawet wśród tych, którym bardzo zależy na utrzymaniu odpowiedniej energetyczności diety każdego dnia. Co zdrowego można przygotować na imprezę?

Tacos z cieciorką, pomidorami i awokado

Photo by Chad Montano on Unsplash
Photo by Chad Montano on Unsplash

Przepis na 4 porcje (w 1 porcji: 200 kcal, 5,5 g białka, 6 g tłuszczu, 27 g węglowodanów, 4 g błonnika)

  • 4 małe placki do tacos
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki ciecierzycy z zalewy (ok. 80 g)
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • przyprawa curry, papryka ostra, cynamon, kmin rzymski
  • liście kolendry
  • sok z limonki
  1. Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek. Po chwili dodać drobno pokrojoną marchewkę i smażyć ok. 5 min. 
  2. Po tym czasie dodać odcedzoną ciecierzycę i przyprawy, po 3 min dodać przekrojone na połówki pomidory.
  3. Placki do tacos podpiec w piekarniku lub na suchej patelni. Wnętrze obłożyć plastrami awokado, posiekaną kolendrą oraz przygotowanym na patelni farszem. Wierzch skropić limonką.

Falafele z sosem czosnkowym

Photo by Eiliv-Sonas Aceron on Unsplash
Photo by Eiliv-Sonas Aceron on Unsplash

Przepis na 6 porcji (w 1 porcji: 400 kcal, 15,5 g białka, 17 g tłuszczu, 33,5 g węglowodanów, 9 g błonnika)

Składniki na kotleciki

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • przyprawy do falafli: 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka kminu rzymskiego i pieprzu, szczypta cynamonu, kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej

Składniki na sos:

  • 200 g jogurtu greckiego light
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oregano, pieprz cayenne
  1. Suchą ciecierzycę zalać zimną wodą w garnku i namaczać przez ok. 12 h. Powierzchnia wody powinna być na kilka cm ponad poziom ciecierzycy.
  2. Po tym czasie odcedzić ciecierzycę i zblendować z solą (ok. 2 łyżeczki), czosnkiem (3 ząbki) – blendować do czasu, aż powstanie lepiąca się masa. 
  3. Następnie dodać posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz przyprawy – wymieszać. Z powstałej masy uformować małe kuleczki.
  4. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotleciki po 2-4 min z każdej strony.
  5. Jogurt wymieszać z majonezem, keczupem, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, pieprzem cayenne i oregano. 
  6. Kotleciki podawać z sosem.

Chrupiące kanapki z serem białym i pomidorami

Photo by Calum Lewis on Unsplash
Photo by Calum Lewis on Unsplash

Przepis na 4 porcje (w 1 porcji: 250 kcal, 5,5 g białka, 8 g tłuszczu, 34 g węglowodanów, 4 g błonnika)

  • 8 kromek chleba orkiszowego
  • 4 łyżki serka naturalnego do smarowania
  • 500 g pomidorów koktajlowych
  • ½ cebuli
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  1. Pomidory drobno pokroić, wymieszać z oliwą, solą, pieprzem, posiekaną cebulą i liśćmi bazylii.
  2. Kromki chleba podpiec w tosterze lub w piekarniku, następnie posmarować serkiem i posypać pomidorami.

Awokado z serem feta, pomidorami i granatem

Photo by Heather Ford on Unsplash
Photo by Heather Ford on Unsplash

Przepis na 4 porcje (w 1 porcji: 200 kcal, 5 g białka, 16,5 g tłuszczu, 6 g węglowodanów, 3,5 g błonnika)

  • 2 sztuki awokado
  • 80 g sera typu Feta
  • ½  granata 
  • 1 pomidor
  • ½ ogórka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • sok z limonki
  • liście kolendry
  1. Ser feta, ogórka i pomidory drobno posiekać. Wymieszać razem z pestkami granatu, oliwą, solą, pieprzem.
  2. Awokado przekroić na połówki, wydrążyć pestkę, skropić limonką, a wnętrze wypełnić przygotowanym farszem. Ozdobić liśćmi kolendry.

Frytki z batatów i marchewki z sosem tzatziki

Photo by Monika Grabkowska on Unsplash
Photo by Monika Grabkowska on Unsplash

Przepis na 4 porcje (w 1 porcji: 200 kcal, 4 g białka, 9 g tłuszczu, 22,5 g węglowodanów, 4 g błonnika)

  • 400 g batatów
  • 100 g marchwi
  • 1 ogórek świeży (ok. 50 g lub więcej – jest bardzo niskokaloryczny :))
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 łyżek jogurtu greckiego light (ok. 250 g)
  • sól, pieprz, rozmaryn
  1. Bataty i marchewki pokroić w słupki, wymieszać z oliwą, rozdrobnionym ząbkiem czosnku, solą i rozmarynem.
  2. Bataty wyłożyć na papierze do pieczenia i piec ok. 30 min, po tym czasie na blaszkę dodać marchewki i piec kolejne 20 min.
  3. W tym czasie obrać ogórka i zetrzeć na tarce. Posypać szczyptą soli i po 15 min wycisnąć nadmiar wody (np. na drobnym sitku). Następnie ogórki wymieszać z jogurtem, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. 

Zapraszamy do zapoznania się z innymi propozycjami zdrowych potraw, które można wykorzystać na każdej imprezie:

Aby zadbać o swoją codzienną dietę, nawet w dni, w które brakuje wolnego czasu na gotowanie, warto skorzystać z usług cateringu dietetycznego, który w prosty sposób znajdziecie z pomocą naszej porównywarki diet pudełkowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *